En Kolay Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl Alınır? 2023 GÜNCEL

03.01.2023
En Kolay Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl Alınır? 2023 GÜNCEL

Silah alabilmek için sıradan bir insan olmanız yeterli değildir. Asker, polis gibi meslek gruplarından olmadığınız sürece silah almanız her durumda mümkün değildir. Silah bulundurma ve taşıma olmak üzere iki çeşit silah vardır. Aralarında farklar bulunmaktadır. Birini bulunduğunuz ikametin dışına çıkartamazsınız. Yalnızca olduğunuz yerde kullanabilirsiniz. Fakat taşıma ruhsatlı silah aldığınız taktirde yanınızda götürme şansınız mümkün olacaktır. Fakat her şahısa silah verilmediğini de bildirmek isterim. Bazı meslek grupları için silah kullanmak gereklidir. Bu meslek grupları haricinde; taşıma ruhsatını fazlaca bir mal varlığınız var ise bunun korunması amacı ile silah alabilirsiniz. Ya da can güvenliğinizin olmadığını düşündüğünüz bir yerde veya durumdaysanız taşıma ruhsatlı silah alabilmeniz mümkündür. Bu gibi olaylarda durumunuzu belgelendirilmiş bir şekilde valilik makamlarına bildirmeniz ve ispatlamanız gerekmektedir. Valilik onayından geçmeden taşıma ruhsatlı silah alamazsınız.

Kanun ile belirlenen silah taşıma ruhsatı alma şartları vardır. Peki nasıl alınır? Kimlere ve hangi meslek gruplarına verilir? En kolay yolu nedir? Hep birlikte haberimizde inceleyelim.

Taşıma Ruhsatı Almanın Kolay Yolu

Taşıma ruhsatlı silah kanunca yasak olduğu belirtilen yerler haricinde yanınızda istediğiniz yere götürebileceğiniz bir silah çeşididir. Silah taşıma ruhsatına sahip olabilmek için bazı koşullar gereklidir. Bu koşulları sağlayabilen, bu şartlara uyabilecek herkes silah taşıma ruhsatı alabilir. Silah taşıma ruhsatı almanın ilk seçeneği 21 yaşını doldurmuş bir birey olmaktır. 21 yaşını doldurmayan kişilere silah taşıma ruhsatı verilmesi yasaktır. Tabanca ve av tüfeği için kurallar farklılık göstermektedir. Taşıma ruhsatlı tabanca alabilmenin yaşı 21 iken, ruhsatlı af tüfeği almanın yaşı 18’dir. 18 yaşını doldurmuş bireyler diğer şartları da tamamlaması halinde av tüfeği edinebilirler. Taşıma ruhsatlı silah belirli meslek gruplarının haricinde can güvenliğinden endişe duyulan, kendini korumak zorunda olan insanlara verilmektedir. Kişinin can güvenliğinin tehlikede olduğunu valiliklere inandırması gerekmektedir. Çalışmak için veya herhangi başka bir sebepten dolayı ülkeye gelmiş yabancı uyruklu insanlara, can güvenliklerini korumaları amacıyla taşıma ruhsatlı silah verilebilir.

Fakat yalnızca ikamet izni olanlara bu hak tanınmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri mensup üyelerinin, şehit olmuş olan kamu görevlilerinin ve şehit olan askerlerin çocuklarına veya anne babalarına da can güvenliklerini korumak adına silah verilebilir. Bunların haricinde bir de asker polis gibi güvenlik güçlerine yardım etmiş olan daha sonra da güvenlikleri amacı ile koruma altına alınmış olan şahıslara istekleri doğrultusunda silah taşıma ruhsatı verilebilir. Tabii bunların hepsini valiliğe ispatlamanız gerekmektedir. Valilik yeterince gerekli bulmadığı taktirde onay vermeyebilir. Valilik bu silahların gereklilik durumunun bitmesi halinde taşıma ruhsatlarını dileği zaman geri alabilir. Taşıma ruhsatlı silahı alamayanları ise şu şekilde açıklayabiliriz. Bir şahıs taşıma değil de bulundurma ruhsatlı silah sahibiyse ve bulundurma ruhsatlı silahını kanun yasağını dinlemeyerek ikamet ettiği yerin dışına çıkartırsa veya silah ruhsatının süresi doldu ve yenilemeyen kişiler taşıma silah ruhsatı alamazlar. Bunların dışında bir de madde bağımlıları, ruh sağlığı bozuk ve fiziksel olarak engeli olan kişiler silah ruhsatı almaya hak kazanamazlar.

En basit yol olarak aşağıda varsayılan mesleklerden biriyle uğraşmam gerekir.  Günümüzde muhtarlık en basit yol olarak bilinir.

Silah Taşıma Ruhsatını Kimler Alabilir
Silah taşıma ruhsatı alabilmek için bazı koşulları taşıyor olmanız gerekmektedir.

Silah Ruhsatı Hangi Meslek Gruplarına Verilir?

Bazı meslek gruplarının silah taşıma ihtiyaçları bulunmaktadır. Kamu görevlileri ve diğer bazı meslek grupları olarak iki şekilde incelenebilir. Silah taşıması gerekli olan ve izin verilen kamu görevlilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Adli işlerle meşgul olan meslek gruplarına (Cumhuriyet Savcısı, hakim, Cumhuriyet Başsavcısı gibi),
  • Silah taşıma yetkisine sahip görevlilere (güvenlik görevlisi) verilebilir.
  • Köyde ve ya mahallelerde bulunan muhtarlara verilir.
  • Devlet dairelerinin koruma işlerinde çalışanlara verilir.
  • Bir iş yerinde özel güvenlik olarak çalışanlara verilir. Fakat görev yerinden çıkartmamaları şartı ile verilmektedir.
  • Başbakan, Bakanlar ve Cumhurbaşkanlığında görev yapanlara ve bu görevlerde bulunmuş insanlara verilir.
  • Gemi kaptanları yalnızca görev sürelerince kullanabilecekleri bir silah verilebilir. (Görev bitiminde teslim etmek şartı ile)
  • PTT’de iş gören çalışanlar da güvenliğin çok bulunmadığı sıkıntılı yerler de görev süreleri boyunca ruhsatlı silah kullanma hakkına sahiptirler.
  • Valilere ve Bakanlık merkezinde görev yapanlara ve bu alanda hizmet eden görevlilere verilir.
  • TRT radyo ve televizyonlarında çalışan şahıslar da güvenlik şartlarının zor olduğu bölgelerde görev süreleri boyunca ruhsatlı silah taşıyabilirler.
  • Bankaların toplu para götüren görevlilerine görev yaptıkları süre boyunca ruhsatlı silah verilebilir.
  • İnfaz ve koruma memurlarına görevleri süresince verilir.
  • Bakanları korumakla hükümlü olan şoförlere görev sürelerince silah verilebilir.
  • Adliyeye bağlı çalışan cezaevi araç şoförleri ve koruma amaçlı çalışan bekçilere görev sürelerince silah verilebilir.
  • Belediye Başkanı ve İl Meclis Üyelerine gerekli olduğu taktirde verilebilir.
  • Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sekreterliğini yapanlara veya daha önceden yapmış olanlara da verilebilir.
  • Emniyet Genel Müdürlüğünde polis memurlarının dışında orada bulunan personellere verilebilir.
Silah Ruhsatı Hangi Meslek Gruplarına Verilir
Silah ruhsatının bazı meslek gruplarına verilmesi zorunludur.

Kamu Görevlilerinin Dışında Taşıma Ruhsatlı Silah Verilebilecek Meslek Grupları

Kamu görevlilerinin haricinde bazı meslek gruplarının da can ve mal güvenliğini sağlamak amacı ile silah taşımaya ihtiyacı vardır. Valilik tarafından verilen onay ile bu meslek gruplarının da taşıma ruhsatlı silah taşımasına izin verilmiştir. Taşıma ruhsatlı silah kullanabilecek meslek gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kuyumculuk işi yapan şahıslar,
  • Kuyumculara ürün veren toptancılar,
  • Finansal geliri çok yüksek bir şirketin sahibi,
  • Köy yerlerinde veya herhangi başka bir yerde fazlaca toprakları olan insanlar,
  • Yurt dışından lisansı bulunan gemi kaptanları,
  • Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları,
  • Vatani görevini yapan askerlerimiz,
  • Halkın güvenliğinden sorumlu emniyet mensupları,
  • Kendini insanlar için adaleti sağlamaya adamış olan avukatlar,
  • Var olan iş yerlerinde çok fazla sayıda personel çalıştıran iş yeri sahipleri,
  • Döviz bürosu işletmesi olanlar,
  • Yolcu ve para taşımakla görevli olan pilotlara,
  • Çok fazla sayıda hayvan sürüleri olan kişiler,
  • Mahalle ve köy muhtarlarına (çeşitli sebeplerden dolayı görevlerine son verilmiş olanlar hariç),
  • Para taşımacılığı yapan memurlar gibi meslek gruplarına taşıma ruhsatlı silah verilebilmektedir.

Silah Taşıma Ruhsatı Nasıl alınır ve Gerekli Belgeler Nelerdir?

Silah taşıma ruhsatı alabilmek için şahısların bazı koşulları yerine getirmiş olması ve gerekli evrakları tamamlamaları gerekmektedir. Gerekli evrakları tamamlayıp şartların uygunluğunu da kendinize göre tespit ettikten sonra bulunduğunuz bölgenin kolluk birimleri ne ise örneğin; polis, jandarma, köy korucuları vb. gibi birçok yere müracaat edebilir, ruhsat başvurusunda bulunabilirsiniz. Silah ruhsat başvurusu yapabilmek için gerekli belgelerin arasında sağlık raporu da bulunmaktadır. Sağlık raporunu bulunduğunuz yerdeki sağlık ocaklarından alabilirsiniz. Aldığınız bu belgede “Silah Ruhsatı Taşıyabilir” yazısı olmalıdır. Aksi taktirde taşıma silah ruhsatı almaya hak kazanamazsınız. Aldığınız bu belgeyi yedi tane doktorun imzalaması gerekmektedir. Gerekli imzaları da hallettikten sonra bu belgeyi dosyanıza ekleyebilirsiniz. Finansal kazancı yüksek işletme sahiplerinin ruhsatlı silah alabilmeleri için vergi dairesine giderek şirket beyannamesi almaları gerekmektedir. Aksi taktirde ruhsat alamazlar. Bütün belgelerin tamamlanması halinde başvuru sahiplerinin ilgili birimler tarafından belgeleri kontrol edilir. Uygun oldukları tespit edilirse şahısların parmak izleri alınır. Emniyet güçlerinde yapılması gereken bütün işlerinizi hallettikten sonra kaymakamlıklara müracaat ederek silah ruhsatı almak için müracaat ederek resmen başvuru yapmış olursunuz.

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Son bir sene içerisinde çekilmiş güncel 4 adet vesikalık fotoğraf
  • Silah ruhsatı alınmasına engel bir sağlık durumu olmadığına dair sağlık raporu
  • İkamet edilen yere ait olan belge
  • İl Emniyet Müdürlüklerinden alınabilecek olan silah ruhsatı istendiğine dair form belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Silah bulundurma veya taşıma ait ya da devir alma ve satın alma isteğinde bulunulduğuna dair dilekçe
  • Silah ruhsatı alma amaçlı olduğunu belirten sabıka kaydı belgesi

Silah Bulundurma Ruhsatı Nasıl Alınır ve Gerekli Belgeler Nelerdir?

Meslek grupları haricinde bulundurma ruhsatlı silah almak isteyenlerin bazı belgeleri tamamlamış ve şartlara uygun kişiler olması gereklidir. Bulundurma ruhsatlı silah alabilmek için gerekli belgeleri topladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüklerine giderek başvuru yapmanız gerekmektedir. Emniyet Müdürlüğüne müracaat ettiğinizde götürdüğünüz belgeler ve şartlara uygun olup olmadığınız tespit edilecektir. Daha sonra uygunluk durumunuza göre parmak iziniz sayesinde silah bulundurma ruhsatınız hazırlanmaya başlanacaktır. Bir sonraki işlemde ise vali onayından geçmek zorundasınız. Sunduğunuz sebepler valilik tarafından geçerli sayılması halinde olumlu sonuçlanır. Şayet valilik başvurunuza onay vermezse ruhsat alamazsınız. Onay vermesi halinde silah ruhsatı almak isteyen kişiye silah satın alma belgesi verilir. Silah satın alma belgenizi aldıktan sonra Makina ve Kimya Endüstri Kurumundan beğendiğiniz ve istediğiniz silahı satın alabilirsiniz. Şahıs satın aldığı silahı bir ay içerisinde bulundurma ruhsatlı silahına işletmelidir. Silah bulundurma ruhsatınız, başvurunuzun valilik tarafından onaylanması ve almanız için bir engel çıkmaması durumunda 3-4 gün içinde çıkar. Silah bulundurma ruhsatına müracaat etmeniz halinde masraf ücreti olarak 1285 TL ödemeniz gerekmektedir. Bulundurma silah ruhsatı alabilmek için gerekli belgeleri de şöyle inceleyebiliriz;

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Silah bulundurma veya taşıma ruhsatı almaya dair dilekçe
  • Parmak izinin bulunduğu belge
  • Yarım kapaklı karton dosya
  • Silah ruhsatı almaya engel bir durum olmadığına dair sağlık raporu
  • Masrafların olduğu makbuz (müracaat ettiğiniz sırada yatırılacaktır)
  • Son bir sene içerisinde çekilmiş olan güncel 4 adet vesikalık fotoğraf
  • Silah ruhsatı almak için istek formu
  • Bin TL üzerinde borcu olmadığını bildiren belge
En Kolay Silah Taşıma Ruhsatı Alma Yolları

Korucular İle İlgili Düzenleme!

Taşıma ruhsatlı silah kullanımında korucular ile ilgili Resmi Gazete’de düzenlemeler yapılmıştır. Güvenlik korucuları ve emekli korucuları için 6136 sayılı “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik” de değişiklik yapılarak eski yönetmeliğin 7. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinden sonra bir bent daha eklenmiştir. Bu maddede güvenlik korucularına ve emekli koruculara can ve mal güvenliğini sağlamak amacı ile talepleri doğrultusunda silah ruhsatı verileceği bildirilmiştir. Silah bulundurma veya taşıma ruhsatı almak için gerekli koşulları ve belgeleri konusunda sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Merak ettiklerinizi ve sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.