Engellilere Verilen Tüm Maddi Yardım ve Destekler

Engelli vatandaşlar için devlet tarafından birçok maddi, nakdi ve sosyal yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlardan yararlanmak isteyen vatandaşlar için içeriğimizde engelliler için verilen sosyal haklar nelerdir, engelli aylığı ne kadar, indirimler, eğitim yardımları, İşkur ve KOSGEB desteği ile işe yönelik olarak engellilere verilen tüm maddi yardım ve destekler hakkında bilgi alabilirsiniz.

04.01.2023
Engellilere Verilen Tüm Maddi Yardım ve Destekler

Devlet engelli olan vatandaşlara, ailelerine ve birinci dereceden yakınına yönelik birçok yardım paketi, maddi yardım ve destekler vermektedir. Bunlar iş olanakları, maaş bağlama, sosyal ve maddi yardımlar olarak belirtilir. İçeriğimizde engellilere yönelik yapılan para yardımları, engelli aylığı hakkında bilgi alabilir bunlarla beraber yeni engelli hakları nelerdir, engellilere verilen tüm maddi yardım ve destekler hakkında içeriğimizden bilgi alabilir ve engelli desteklerine başvuru yaparak yararlanabilirsiniz.

Engellilere Yapılan Yardım ve Destekler Nelerdir?

Devlet tarafından Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak engellilere yapılan yardımlar ve destekler aşağıdaki gibidir:

  • Engelli Maaşı
  • %70 üzerinde engellilere verilen yardım parası.
  • Veri muafiyeti hakları bulunmaktadır.
  • Engellilere KOSGEB ‘den destekler verilmektedir.
  • Engelli evde bakım yardımı.
  • Eğitim ulaşımlarından ücret alınmaz.
  • Kamu kurumlarına giriş haklarında öncelik tanınmaktadır.
  • Engellilere özel şirketlerden indirim sağlanmaktadır.
  • İŞ-KUR tarafından engellilere hibe sağlanmaktadır.

Engelli tüm vatandaşlar bu desteklerden yararlanabilirler.

2023 Yılında Engellilere Verilen Sosyal Yardımlar Nelerdir?

  • Engelli Aylığı
  • Muhtaç Aylığı
  • Evde Bakım Aylığı
  • Engellilere Kamu Kurumlarınca Sağlanan Destekler 
    • Belediye Engelli İndirimleri
    • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Engelli Yardımları
  • Engellilerin Eğitimine Yönelik Haklar
    •  Özel Eğitim Hakkı
    • Engelli Öğrencilerin Okullara Ücretsiz Taşınması
    • Sınavlarda Engelliler İçin Sağlanan Kolaylıklar
  • Engelliler İçin Vergi İndirimleri
    • Gelir Vergisinde Engelli İndirimi
    • ÖTV Muafiyeti
  • Engellilerin İstihdamına Yönelik Haklar
    • Devlet Personel Başkanlığı Engelli Memur Alımları
    • Özel Sektör ve Devlet Kurumlarına Engelli Personel Alımları

Engellilere Yardım Eden Dernekler ve Vakıflar 2023

Ülkemizde faaliyet gösteren engelli aileler için yardım eden vakıf ve dernekleri öğrenebilirsiniz.

  • Teday
  • Endes
  • Tesyev
  • Engelli aileleri ile dayanışma dernek ve kurumları
  • Bedensel engelliler dayanışma derneği

Engelli Aylığı Ne Kadar?

Engelli maaşlarına zam yapılmıştı. Engelli maaşı yeni zam ile beraber %40 ve %69 oranında engellilere 1.226,69 TL, %70 ve üzeri engelli oranına sahip vatandaşlara ise 1.840,04 TL yatırılmaktadır. T.C numaranızın son hanesine göre paranızı PTT şubeleri yada belirttiğiniz banka hesabından alabilirsiniz.

Engelli Hakları Nelerdir? 2023

Sosyal, nakdi ve maddi olarak engellilere birçok hak devlet tarafından, dernek ve vakıflar tarafından verilmektedir. Muhtaç aylığı, evde bakım aylığı, engelli aylığı dışında sosyal haklar, özel şirket indirimleri, iş olanakları, para yardımları, eğitim yardımı, belediye indirimleri, toplu ulaşım indirimleri gibi birçok engelli hakları bulunmaktadır.

Muhtaç Aylığı

Resmi Gazete’de 27 Eylül 2008 yılı itibariyle yürürlüğe giren Vakıflar Yönetmeli gereğince annesi veya babası olmayan % 40 ve üzeri engelli bireyler ile 18 yaş altı olmak üzere muhtaç çocuklara bağlanan maaş Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. 2023 yılında muhtaç engelliler aylık olarak 1.840,04 TL ödenmektedir. Gerekli koşulların sağlanması halinde vatandaşların yararlanabileceği muhtaç aylığında bireyin sağlanması gereken şartlar şu şekilde ifade edilmektedir;

  • Muhtaç aylığından yararlanmak isteyen kişinin kesin bir şekilde sosyal güvencesinin bulunmaması,
  • Mahkeme kararı ya da kanun yolu ile bakım altına alınmamış olması,
  • Başvuru yapacak kişinin herhangi bir aylığa bağlanmamış,
  • Gelir getirici taşınır ve taşınmaz mala sahip olmaması,
  • Sahip olması durumunda ise mallarından aylık elde edeceği gelirin belirlenen muhtaç aylığının üstünde olmaması gerekmektedir.

Evde Bakım Aylığı

Sağlık kurul raporuna sahip olan % 50 ve üzeri engeli bulunan vatandaşlara Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca engelli bireyin bakımını üstlenen bireyle ilgilenen kişiye nakdi destek sağlamaktadır. Sağlık kurulundan alınacak raporda % 50 engelli olduğunun ibaresinin bulunması gerektiği gibi “Ağır Engelli” ibaresinin de bulunması gerekmektedir. Ancak bu şartla engelli vatandaşın bakımını üstlenen kişiye aylık bağlanır. Muhtaç aylığı gibi sosyal güvencenin olmaması şartı evde bakım aylığı için geçerli olmamakla beraber kişi başına düşen aylık gelirin aylık net asgari ücret tutarının üçte ikisinden daha az olan bakıma muhtaç engellilere, resmi veya özel bakım merkezlerinde ya da evlerinde bakım hizmeti verilmektedir. Ölen anne ve babaların sosyal güvencesi üzerinden yararlanan çocukların ilgili kanun çerçevesinde (5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 34. Maddesi) % 60 ve üzeri oranında malul olduğu tespit edilen çocuklara, ilgili kanun ile ölen anne veya babanın hesaplanan aylığının % 25’i kadar aylık bağlanmaktadır. Bu haktan yaşam süreleri boyunca yararlanacak engelli çocukların sigortalı olarak çalışmaması şartı da ayrıca aranmaktadır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Engelli Yardımları 2023

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı ve Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca engelli bireyler çeşitli konularda desteklenmektedir. Bu desteklerin kapsamı gereğince ilgili kurumlar tarafından belirlenen kişinin engellilik yüzdesine sahip olması gerekmektedir. SYD Vakıflarınca engelli vatandaşlara yapılacak yardımlarda aranan şart muhtaçlık sınırına sahip olmalılardır. Gelir testi ile tespit edilen hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3’te biri üzerinden saptaması yapılmasının ardından SYDV eliyle yardım yapılmaktadır. Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıflarında yapılan engelli yardımı alan vatandaşlara sunulan yardımlar:

  • Nakdi yardım
  • Ücretsiz tekerlekli sandalye
  • Protez
  • Konuşma ve işitme cihazı vb.

Belediye Engelli İndirimleri

Engelli vatandaşlara belediyeler tarafından birtakım indirimler yapılmaktadır. Belediyelere göre değişiklik gösterebilen engelli oranları ile kişilere oldukça geniş kapsamlı yardımlar yapılmaktadır. Engelli vatandaşların ihtiyaçlarına cevap veren belediyeler hemen hemen her ilde uygulanmaktadır. En sağlıklı bilginin yardım almak isteyen kişinin görev alanı içerisinde bulunan belediyeler ile iletişim geçmesi gerekmektedir.

Engellilerin Eğitimine Yönelik Haklar

Engellilere verilen tüm maddi yardım ve destekler arasında eğitim hakları da mevcuttur. Bu eğitimler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Özel Eğitim Hakkı

Engellilerin eğitim hakları yönündeki özel eğitime ihtiyacının olup olmaması konusunda özel eğitim alacak vatandaşların Milli Eğitim Bakanlığınca ihtiyaçları karşılanmakta olup bireylerin söz konusu eğitim hakkının tespit edilmesi ise Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM) tarafından yapılmaktadır. Her engelli öğrenci için ayrı olmak üzere sunulan hizmet ile ilişkin karşılanan ücret hakkında en detaylı bilgi için Alo 183 Sosyal Hizmet Danışma Hattı aranabilir.

Engelli Öğrencilerin Okullara Ücretsiz Taşınma Hakkı

Engelli bireylerin ücretsiz okula taşınması konusunda gitmekte oldukları özel eğitimin bağlı bulunduğu okullardan hizmet alınabilir. Milli Eğitim Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı ortaklaşa özel eğitim sınıfında eğitim gören engelli öğrencilerin toplu taşıma araçlarıyla taşınması ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Ücretsiz taşıma hizmetinden yararlanmak isteyen aileler çocuklarının devam ettiği özel eğitim sınıfının bağlı bulunduğu okullarına başvurmalıdır. Kaynaştırma/bütünleştirme eğitimindeki öğrencilere ücretsiz servis imkanı sağlanmamaktadır. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin servis imkanı sağlama yükümlülüğü bulunmamaktadır.

MEB ve ÖSYM Sınavlarında Engellilere Yönelik Düzenleme

Her bireyde olduğu gibi engelli bireylerinde başvurabildiği sınavlarda devlet birtakım kolaylıklar tanımaktadır. e-KPSS ve üniversite giriş sınavları gibi sınavlarda engelli öğrenciler için uygun ortam oluşturulması gerekmektedir. Engelli bireylerin gireceği sınavlarda “özel tür” olarak değerlendirmeye alınmakta ve engelli öğrencilere ek puan verilmektedir. Uygun ortamın oluşturulması için sınava giren kişinin engel türüne göre soru kitapçıkları düzenlenmektedir.

Engelliler İçin Vergi İndirimleri ve Muafiyetleri

Engelliler için Gelir Vergisi İndirimi

Vergi indirimi ile engelli bireyler ve engelli yakınları normal koşullarda ödemekle yükümlü olduğu gelir vergisinde belli kıstaslar sebebiyle daha az gelir vergisi ödemektedir. Bu, ücretlilerde brüt maaştan daha az kesinti yapılarak net maaşın daha yüksek olmasını sağlarken serbest meslek kazancı elde edenlerde yıllık olarak verilen gelir vergisi miktarının daha düşük verilmesini sağlar. Engelli indirimi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gelir vergisine tabi ücretli çalışan ya da serbest meslek üzerinden gelir elde eden engelli bireyler ile hanesinde ücretli çalışan ya da serbest meslek kazancı elden eden bakmakla yükümlü bulunan engelli yakınlarına ve ayrıca basit usulde vergilendirilen engellilere sağlanan, engellinin engel oranının esas alınması ile belirli bir tutarın gelir vergisi matrahından düşürülmesi ile elde edilen bir indirimdir.

Engelli ÖTV Muafiyeti

Engelli bireylere tanınan diğer yardım araçlara ilişkin olmaktadır. Bilindiği üzere engelli bireylere sunulan ÖTV muafiyeti hakkında 5 yılda bir aracı ilk satın alma işlemi için geçerlidir. Her 5 yılda bir ÖTV muafiyeti tanınmaktadır. ÖTV’siz araç alımı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından satın alacağı araca engele uygun ek donanım yaptıracak malul ve engelliler ya da %90 ve üzeri herhangi engeli bulunan malul ve engelliler için 0 km araç alımlarında Özel Tüketim Vergisi’nin ödenmemesi şeklinde uygulanan bir vergi muafiyetidir.

Engellilerin İstihdamına Yönelik Haklar (Memur ve Personel Alımları)

Engellilere verilen tüm maddi yardım ve destekler arasında istihdam işe yönelik birçok hak verilmektedir. Engelli vatandaşlar bu haklardan yararlanabilirler.

Valilik ve Kaymakamlık tarafından yapılan maddi yardım ve başvuruları için içeriğimizi okuyarak başvuru formunu doldurarak diğer maddi yardımlardan yararlanabilirsiniz.

  • Devlet Personel Başkanlığı Engelli Memur Alımları

% 40 oranında sağlık kurulu raporuna sahip engelli bireyler ÖSYM’nin yaptığı Engelli E-KPSS ile kamuda görev alabilmektedir. Devlet Personel Başkanlığı tarafından kamuya engelli alımları için bireyin gireceği E-KPSS ile ilköğretim, ortaöğretim, lise, üniversite mezunu kişiler bu haktan yararlanabilir.

  • Özel Sektör ve Devlet Kurumlarına Engelli Personel Alımları

Özel sektör ve Devlet kurumlarına engelli çalışan alınması bir zorunluluk olup 2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’na göre 50 ve daha fazla işçi çalışan kamu sektörü için işyerlerinin en az %4 oranında engelli istihdamı sağlaması gerekirken bu durum özel sektördeki engelli istihdamını % 3 olarak belirlenmiştir. İlgili kanun çerçevesinde yasal bir zorunluluk olan engelli istihdamı, Türkiye İş Kurumu tarafından işverenlere yöneliktir. Özel şirketler için belirlenen % 3’lük engelli istihdamı oranının üzerinden çalışan bulunması halinde belirlenen orandan fazla engelli çalışanın sigorta primleri devlet tarafından karşılanmaktadır.

Engelli İndirimi ve Hakları 2023

Engellilere verilen tüm maddi yardım ve destekler arasında özel şirketlerde destekler sağlamaktadır.

Engelli vatandaşlarımız için verilen bir diğer destek türü ise engelli indirim ve haklarıdır. Bu haklar ise aşağıdaki gibidir:

  • Telekomünikasyon şirketlerinin yapmış olduğu indirimler
  • Müze ve Ören Yerlerine Girişte Engelli İndirimi 
  • Şehirlerarası otobüs şirketlerinin sağladığı engelli indirimleri
  • Devlet Tiyatroları Engelli İndirimi
  • İnternet tarifeleri indirimi
  • Engelli Kimlik Kartı Hakkı 
  • Belediye Engelli İndirimleri 
  • THY ulaşımları Türk Hava yolları indirimleri
  • Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Engelli İndirimi 
  • Milli Parklar, Tabiatı Koruma Alanları Ve Tabiat Parklarına Girişte Engelli İndirimi 
  • PTT alanında yer alan telefon, posta ve internet indirimi hakları bulunmaktadır.

Engelliler İçin Özel Şirketler Tarafından Sağlanan İndirim ve Haklar 

  • Şehirler Arası Otobüs Şirketlerinde Engelli İndirimi: %40 ve üzeri engelliler için bilet fiyatı üzerinden %30,
  • THY Engelli İndirimi: %40 ve üzeri rapor oranına sahip olan engellilere ise THY iç hatlardaki uçaklara %20 dış hat uçuşlarında ise %25 indirim verilmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.