GAP DAP KOP DOKAP Projeleri Hayvancılık Hibeleri Verilen İller 2023

02.01.2023
GAP DAP KOP DOKAP Projeleri Hayvancılık Hibeleri Verilen İller 2023

TKDK tarafından çiftçi ve üreticilere verilen hibe ve destekler devam ediyor. Özellikle hayvancılık alanında çağrı rehberi içeriklerinde yer alan şartları yerine getirenler belirli oranlarda hibe desteği alabiliyor. Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğnameye göre Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası Ve Doğu Karadeniz Projeleri kapsamında destek verilen illerde proje ile başvuruda bulunan çiftçilerimizde %50 oranında hibe verilecek. Başvuru sahipleri hibelerden yararlanmak için her yıl Ocak-Şubat-Mart aylarında başvuru yapacaklar. Projesi kabul edilmeyen çiftçiler ilerleyen yıllarda yeniden başvuru yapabilecekler.

Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası Ve Doğu Karadeniz Projelerine Yatırım Hibesi Verilecek

Projede yer alan illerimize, damızlık boğa alımı ve damızlık koç-teke alımı, yeni inşaat yapımı, tadilatı, konularında hibe verilecek. Her yatırımcı hibe destek konusunda bir defaya mahsus faydalanabilecek. Yatırım desteğinin üst limitleri Genel Müdürlük tarafından belirlenecek. Eğer projenin tutarı desteğin limitini aşarsa, fazlasını yatırımı yapan çiftçi ödeyecektir. Çiftçilerimiz her dönemde hayvan alımı için veya inşaat desteği için bir kez başvuru yapabilecek. Çiftçilerimiz proje kapsamında verilecek kredilerle birlikte vergi teşviklerinden yararlanmaları sağlanacak.

Devlet tarafından verilen Çiftçi Kredisi (Yarısı Hibe Yüzde Elli Sıfır Faizli krediler) hakkında bilgi alabilirsiniz!

yatırım-hibe-detayları
Yatırım hibe detayları

İnşaat Hibesi Almak İçin Gerekli Şartlar

İnşa edilecek tesislerin ruhsatları çiftçi tarafından alınacak ve inşaat tüm mevzuatlara uygun olacak. Eğer resmi prosedürler uzun sürerse, çiftçilerimizden taahhütname alınarak destek sağlanacak.

Ahır yapımı için hibe isteyen ve DAP projesi ile DOKAP projesine dahil olan illerde inşa edilecek yapılar yarı açık veya kapalı sistem,
KOP ve GAP bölgesinde yapılacak inşaatlar ise yarı açık veya açık olarak yapılacaktır. Ağıl inşasında ise ne şekilde ağıl yapılacağın o bölgede bulunan Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüğü karar verecektir.

  • İnşaat hibesinin kullanabileceği giderler şunlardır; Süt sağma odası, küçükbaş yıkama ünitesi inşaatları,  soğutma sistem odası,  silaj çukuru, hayvan kapasitesine uygun yeni ahır/ağıl, yem deposu inşası, sıfırdan yapımı veya var olan tesisin onarımını kapsamaktadır.
  • Buzağı kulubesi, çevre düzeltme, bakıcının oturacağı ev, arazinin tadilatı, idari binaların inşaatı hibe kapsamına girmez.
  • İnşaat hibesi verilen projeler için İnşaat ve Tesisat Analiz ve Birim Fiyatları listesinde belirtilen numaralara göre bir maliyet programı hazırlanacak ve hibe bu programa göre verilecektir.

Damızlık Boğa, Koç ve Teke Alımı İçin Gerekli Şartlar

Büyükbaş hayvan yetiştirilen tesislerde, 1 baş damızlık boğaya destek verilirken, küçükbaş alımlarına ise tesiste mevcut bulunan keçi ve koyun sayısının %5 oranını aşmayacak şekilde damızlık teke ve koç alımına hibe desteği verilir. (Örneğin 100 küçükbaş var ise sadece 5 hayvan alımına hibe verilir.)

Damızlık boğalar ve tekeler TİGEM tarafından temin edilir ve hayvanların şartları ve cinslerine Tarım ve Orman Bakanlığı karar verecektir. Damızlık tekeler ayrıca TİGEM haricinde halk elinde ıslak projesi dahilinde veya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği vasıtasıyla da alınabilecektir.

  • Tarım destek hibesi ile alınan erkek hayvanlar 2 sene boyunca satılmayacak ve bu konuda taahhütname verilecektir.
  • Yine ağıl yapımı ve ahır yapımı ile inşaat projelerinin ise 3 yıl boyunca aktif olacağı hakkında taahhütname imzalanacaktır.
  • Hayvan alımında eşler, çocuklar, kardeşler, baba ve anne arasında alım satım yapılmayacak, bu tür  alım satımlara hibe desteği verilmez.

Ziraat Bankası hayvancılık kredisi faiz oranları hakkında bilgi alarak hayvan alımlarınızda bu kredilerden de yararlanabilirsiniz.

DAMIZLIK BOĞA, TEKE VE KOÇ ALIMI İÇİN HİBE ŞARTLARI
Damızlık boğa, koç ve teke alımı başvuru şartları

Hayvancılık Hibesi İçin Başvurular Nasıl Alınıyor?

İnşaat için hibe kredi talep eden çiftçilerimiz bağlı bulundukları İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuru yapacak iken damızlık koç, boğa ve teke alımı için hibe isteyenler ise İl veya İlçe müdürlüklerine destek başvurusu yapabilecekler.

Başvurular OCAK ayında başlayın Şubat ve Mart aylarında alınacak. Bakanlık başvuru tarihlerini ve süresini uzatabilecek.

Hayvan ve Ahır Yapımı Hibesi Hangi İllere Verilecek?

PROJE ADIDESTEKLENEN İLLER
GAP PROJESİAdıyaman, Batman, Diyarbakır, Antep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak
DOKAP PROJESİArtvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat, Trabzon
KOP PROJESİKonya, Aksaray, Niğde ve Karaman
DAP PROJESİSivas, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van
  • İnşaat yatırımları için  yüzde 50 oranında hibe verilir.
  • Erkek hayvan alımı (teke-koç ve damızlık boğa) için %50 hibe desteği verilir.
  • İnşaat yatırımı ve küçükbaş damızlık teke, koç alımı yukarıda yer almakta olan tüm illerimizi kapsar.
  • Damızlık boğa alımı sadece KOP projesinde yer almakta olan illerimizi kapsamamaktadır. (Konya Ovası Projesi Konya, Aksaray, Niğde ve Karaman hariçtir)

Çiftçilerin ve üreticilerin proje karşılığında hak kazandıkları hibeler Ziraat Bankası tarafından ödenecektir.

Güncel 2020-2023 Hibe Oranları

20 Şubat tarihli ve 30692 sayılı tebliğnameye göre 2020 ve 2023 yılları arasında geçerli olacak olan hibe oranları açıklanmıştır. Yatırım konusunda uygulanacak olan hibe oranları aşağıda gösterilmektedir. Başvurular her yılın 1 Ocak ve 31 Mart tarihleri arasında alınmaktadır. Hibeler canlı hayvan alımları, ahır ve ağıl yapımı ile makine ve ekipman alımları için kullanılmaktadır.

2019-hibe-oranları
Hibe oranları

İnşaat, yeni ahır ve ağıl yapımı da mevcut ahır ve ağılların tadilatı, canlı hayvan alımı, damızlık boğa ya da koç ile teke alımı, makine ve ekipman alımı, gübre sıyırıcı sistem ve süt sağım makinesi alımlarında verilecek olan hibe oranları yüzde 50′ dir.

Karar kapsamında işletmelerin 1 yıldır aktif olarak bakanlığın ilgili kayıt sistemlerine kayıt olması gerekiyor. 10 baş büyükbaş ya da maksimum 50 baş anaç, küçükbaş için de en fazla 200 baş anaç kapasiteli yeni yapılacak olan ağıl ya da ahır ya da mevcut olanların tadilatı için, ya da teke, koç ve damızlık boğa alımları için destek verilecektir. Verilecek olan desteklerden yetiştiriciler sadece 1 defalığına mahsus olarak yararlanabilecektir. İllerde gelişmişlik farklarının azalması ve üretimde kalitenin sağlanması amacı ile verilen destekler 2023 yılında da devam edecektir.

Şayet  ikamet ettiğiniz il projelerde desteklenecek olan iller arasında yer alıyorsa hemen başvurunuzu yapabilir ve hibe desteklerinden yararlanabilirsiniz. Yatırım yaptığınız tutarın hibe tutarından fazla olması durumunda, kalan tutar yatırımcı tarafından karşılanacaktır. Şayet bakanlık sistemlerine kayıtlı değilseniz en kısa sürede sisteme kayıt olabilir ve 2023 yılına kadar verilmeye devam edecek olan hibelere başvuru yapabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.