İşyeri Açma Kredisi Nasıl Alınır? 2023 Esnaf Hibeleri
Devlet tarafından sıfırdan işyeri açmak isteyen vatandaşlarımıza işyeri ve dükkan açmak için girişimcilik destekleri verildiği gibi, esnaflığa adım atan ve paraya ihtiyacı olanlara da bankalar ve özel finansal kuruluşlar tarafından iş yeri açma kredisi verilmektedir. Deyim yerinde ise cebinde 5 kuruş parası olmayan girişimci adayları, bugün bankalar sayesinde esnaf olabilmektedirler. Bu içeriğimiz de iş yeri sermayesi bulmak isteyenler şu yöntemlerden yararlanabileceklerdir.
- Sermayesi olmayanlar için Devlet’in verdiği iş yeri açma kredileri
- Devlet bankalarının sıfır faizli işletme kuruluş destekleri,
- Özel bankalar ve finansal kuruluşların iş yeri kuruluş kredileri.
DEVLET TARAFINDAN VERİLEN İŞ YERİ AÇMA KREDİLERİ
Kamu kurum ve kuruluşları son yıllarda üretimi desteklemek amacıyla girişimcilik adı verdikleri tesise bir çok yatırım yapmaktadırlar. Her Bakanlık bütçesinden belirli bir bütçeyi bu sektöre ayırmaktadır. Girişimci fikirler kendi işini kur, para kazan, üret, ekonomiye katkı sağla, istihdam sağla amaçlarına göre desteklenmektedir. Sizlerin de bildiği gibi günümüzde esnaf adayları için en önemli vazgeçilmez kuruluş KOSGEB’dir. Kosgeb hem yeni, hem eski, hem de düşünce aşamasında olan girişimcinin elinde tutarak eğitim vermekte, hiç parası olmayanlara bile sermaye sağlamaktadır. Hatta yapılan bir güncelleme ile KOSGEB’den program aşamalarında avans alma hakkı dahi ortaya çıkmaktadır. Ancak bu anlattığımız kuruluşun yoldan geçen herkese faizsiz iş yeri açma kredisi verdiği anlamına gelmesin. Zira Kurumun desteği kredi anlamından öte tamamen bir kamu desteklemesidir.
Girişimcilik alanında Kosgeb haricinde kredi ve finansman sağlayan bakanlık ve devlet kurumları şunlardır;
TUBİTAK; Gençlere yönelik programlarda daha çok teknolojik ürünler için destekleme sağlar,
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI; Avrupa Birliğinden alınabilen bazı destekler ve bakanlığın kendi bütçesi sayesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca SYDV 15. Bin Liraya Kadar sıfır faizli iş yeri açma kredisi vermektedir. Bakanlığı destekleme programı genelde kadın girişimcileri kapsar. Kadın girişimcilere verilen destekler sayesinde bir çok ev hanımı, veya kocasının eline bakmakla yükümlü olduğunu hisseden kadınlar artık kendi işlerini kurabiliyor ve ayaklarının üzerine daha sağlam basabiliyorlar. Bir çok bayanımızın iş yaşantısını gözden geçirmiş olduğumuzda ve erkeklerin iş yaşantısı ile kıyaslama yapmış olduğumuzda bayan girişimcilerin daha çeşitli alanlarda yatırım yaptıklarını görebiliyor ve daha başarılı olduklarını gözlemleyebiliyoruz.
BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI; 13 farklı proje programı ile KOBİ’lere, Girişimcilere, Esnafa, iş kurmak isteyen herkese destek vermektedir. Eğitim sonunda sertifika veren Bakanlık Türkiye’de binlerce vatandaşımıza destek vermiş ve iş yerlerinin kurulmasına vesile olmuştur. Ülkemizde yapılan bu yeni düzenlemeler vesilesi ile ve verilen destekler sayesinde çok sayıda vatandaşımız esnaflık için başvuruda bulunmuş ve genç kesimin istihdam sıkıntısı ortadan kaldırılma yönünde azaltılmıştır.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı; Arge konulu, stratejik odak konulu ve çevre projelerine destekleme veren 24 özel sektör ile 5 kamu kuruluşundan oluşan bir vakıftır. Kanunla kurulmuş vakıf statüsüne sahiptir. Vakfın desteklerinden bazıları şunlardır;
- Ticarileştirme Projeleri Desteği; Bu destekten yararlanacak olan girişimcilerimize 1 sene destekleme verilmektedir.
- İleri Teknoloji Projeleri Desteği sayesinde çok sayıda vatandaşımız 3 yıl boyunca desteklerden yararlanabileceklerdir.
- Çevre Proje Destekleri; Maximum 1.000.000 ABD$
- Enerji verimliliği Desteği; Bu destek kapsamından yararlanacak olan vatandaşlarımız için en fazla 1,5 yıl destek verilecektir.
- Yenilenebilir Enerji Desteği sayesinde bir çok vatandaşımız 1 Yılı Geri Ödemesiz olacak şekilde toplam da 4 Yıl (Faizsiz) kredi imkanlarından yararlanabilecektir.
- Stratejik Odak Konuları Projeleri
TARIM BAKANLIĞI; Genç çiftçi, 300 koyun, Köye Dönüş Projesi, 250 bin düve, Köyde yaşayana 100 Bin Türk Lirası Faizsiz Kredi ve Proje programlarına göre hibe (TKDK) gibi benzeri projelerle çiftçimizin iş kurmasını, hayvancılık ve tarım yapmasını destekler. Her yıl genç çiftçi projelerine 30 bin liraya kadar geri ödemesiz hibe verir. Bakanlık ülkemizde yerli üretimin artmasını ve dışa bağımlılığın azalmasını hedeflediği gibi çiftçinin büyük şehirlerde iş yeri açma fikri yerine köyüne dönerek üretim yapmasını hedeflemekte ve bu kapsamda desteklemeler vermektedir.
DEVLET BANKALARININ VERDİĞİ İŞ YERİ AÇMA KREDİLERİ
Devlet Bankası deyince 3 banka aklımıza gelmektedir. Katılım bankaları ise bundan hariçtir. Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası bu 3 banka sayesinde yeni yapılan düzenlemeler neticesinde oluşturulmuş olan projelerin hayata geçirilmesi kapsamında sıfır faiz imkanı veya düşük faiz oranları ile kredi imkanları sağlanmaktadır. Bir çok vatandaşımız bu bankalardan kredi çekmeyi tercih ederek daha düşük faiz imkanlarından yararlanacaklardır.
HALKBANK İşyeri Açma Kredisi Destekleri
Halk Bankası programında belirlediği 3 farklı kategoride sıfır faizli iş yeri açma kredisi vermektedir. Bunlar sırasıyla şöyledir; Girişimcilik Kredisi; Genç, Cesur, Usta, Mucit kategorileri mevcuttur. Bu adresten çeşitlerine ve gerekli evraklara ulaşabilirsiniz.
- Üniversite mezunlarına 50 bin liraya kadar kredi desteği verilmektedir.
- Usta girişimciye 30 bin Türk Lirası civarında kredi imkanı sağlanmaktadır.
- Cesur girişimciye 75 Bin Türk Lirası değerinde finansman desteği sağlanmaktadır.
- Mucit girişimciye ise 75 bin Türk Lirası kredi verilmektedir.
- Bankanın sağlamış olduğu bu kredilerin geri ödeme süreleri 4 yıl ile sınırlandırılmış olup. Ayrıca TUBİTAK, KOSGEB, TTGV gibi programlardan yararlananlara da bu desteklerden faydalanmaya hak kazanmış sayılacaklardır.
Halkbankası Girişimci iş yeri açma kredisi için gerekli evraklar şunlardır;
- Bankadan alınacak başvuru belgesi,
- İşletme sahibi ve ortaklarına ait nüfus cüzdan fotokopisi veya ehliyet yeda pasaport fotokopileri,
- İş yeri vergi levhası ve imza sirküleri,
- Mezun olduğu okula ait diploma sureti,
- Talep edilmesi halinde ipotek tesisine ilişkin evraklar,
- Bankanın talep edeceği diğer belgelerdir.
Bankanın sizinle iletişime geçerek bilgi vermesini isterseniz SİZİ ARAYALIM formunu doldurmanız yeterlidir. Bu anlattıklarımız haricinde Halkbank bir de Esnaf Kefalet Kooperatiflerine finansman sağlar. Esnaf vergi levhasını almış ve kooperatife üye olmuş ise 30 Bin TL. faizsiz işyeri kredisi için başvuru yapabilir. Ayrıca esnaf kefalet kooperatiflerinin sağlamış olduğu kredi imkanlarının arasında ticari araç kredileri dikkatleri çekmektedir. Ticari araç kredilerinde 500 bin Türk Lirasına kadar kredi çekme imkanı verilmiştir. Bunun yanı sıra yeni dükkan açacak veya yeni iş yeri açacak olan esnaflara özel 500 bin Türk Lirası civarında kredi limiti getirilmiştir. Ayrıca işletme kredisi olarak bildiğimiz 150 bin Türk Lirası değerinde verilen ihtiyaç kredisinin limiti 200 bin Türk Lirasına yükseltilmiştir. Tüm bu kredi imkanlarından yararlanabilmek için öncelikle banka sicilinizin temiz olması gerektiği gibi aynı zamanda kredi notunuzun da oldukça yüksek olması gerekmektedir.
ZİRAAT BANKASI İşyeri Açma Kredisi İmkan ve Şartları
Daha çok Tarım ve Kredi Kooperatifi işbirliği ile Resmi Gazete’de yer alan tebliğname şartlarında çiftçinin iş kurmasına olanak sağlar. Ancak bunun haricinde, emekli, memur, çalışan ve her kesimden vatandaşın en çok güvendiği kamu bankasıdır. İş yeri açacak genç kardeşlerimize de Ziraat Bankası iş yeri açma kredisi vermektedir. Banka girişimciler için şu imkanları sağlar.
- Nakit finansal destekler, (En Önemlisi Nefes Kredisi) Bankanın sunmuş olduğu bu kredi desteğinden yararlanacak olan vatandaşlarımız için 6 Ay Geri Ödemesiz kredi imkanı verilmektedir.
- Banka kartlarının KOBİ avantajları,
- Dış ticaret yapanlara özel destek,
- Üye işletmelere pos cihazı hizmetleri,
- Sigortacılık ve teminat hizmeti,
Eğer iş yeri açmak isteyen vatandaş henüz vergi levhasını almamış ise bu kez Ziraat Bankasının bireysel finans kaynaklarına başvuru yapması gerekecektir. Ancak işletme kurulmuş ise tüm KOBİ bankacılığı yetkisini Ziraat bankasına vererek ve Ziraat ile çalışarak avantajlar dünyasına adım atabilirsiniz. Sıfırdan dükkan açanların ilk başvuruda talep edilen evraklar şunlardır;
- Mevcut ise vergi levhası,
- İş yeri sahibinin kimliği,
- Çekilecek kredi miktarına göre teminatlar,
- Bireysel ise maaş bordrosu veya gelir belgesi
VAKIFLAR BANKASI VE ŞARTLARI
Daha çok memurlara hitap ettiği değerlendirilen Vakıfbank Türkiye’de binlerce KOBİ’nin ilk tercihidir. Bireysel iş yeri açma kredilerinde ipotekli ve ipoteksiz tercihleri mevcuttur. Girişimci dilerse dükkan açma giderlerinde kullanmak üzere bireysel finansı da tercih edebilir. Bankaya başvurmadan önce bilmeniz gerekenler şunlardır;
- Eğer KOSGEB’den onay almış iseniz size özel bir limit ve işyeri kredisi verilir.
- İstihbaratınızın olumlu sonuçlanması şarttır.
- Bireysel başvuru yapıyorsanız aylık taksitleri ödeyeceğinizi belgelemeniz gerekir.
- Kredi süresince sigorta yapılması mecburidir.
Daha detaylı bilgi almak veya internetten ön başvuru yapmak için Vakıfbankın sitesini ziyaret edebilirsiniz.
İŞYERİ AÇMA KREDİSİ VEREN BANKALAR (ÖZEL FİNANS)
BBDK kaydı altında yasal hizmet veren bu bankaları önce maddeler halinde saymayı doğru buluyorum.
- QNB Finansbank
- İş Bankası
- TEB,
- Akbank
- Denizbank
- Garanti Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
Bu bankaların genel anlamda sağladıkları finansal desteklerinin mantığı şöyledir. Eğer siz bir işletme sahibi iseniz ve yıllardır çalışıyorsanız belli başlı gelir gider tabloları, bilanço, portföy gibi envanterlere sahip olmalısınız. Yani kısacası şirketinizin veya basit usuldeki işyerinizin ispat edebileceği bir kazancı mevcuttur. Yıllık 100.000 TL. cirosu olan bir esnaf bankaya gidip 10.000 TL. dükkan açma kredisi istediğinde geri çevrilmesi olası değildir. Ancak yıllık cirosu 50 bin lira olupta, bankadan 1.000.000 TL. tutarında para çekmeyi isteyen esnaftan her türlü ipotek, banka veya KGF teminatı istenmesi olasıdır.
2023 yılında devlet girişimci gençlere iş kurma desteği veriyor. 3 vergi döneminde 75 bin TL ye kadar olan kazancın vergisi alınmayacak ve 1 yıl prim desteği verilecek!
Bankalardan herhangi birine gitmeden önce halen aklınızda ne iş yapacağınız hakkında tereddüt hasıl olmuş ise, Sıfırdan İşyeri Nasıl Açılır? isimli yazımızı incelemenizi öneririz. (Ne de olsa en basit yol bu 🙂 )
Merhaba ben sıfır dan oto sanayide turbo şarj servisi (dükkan) açmak istiyorum. İş yerini açmadan kiredi alabilirmiyim . Yani kirediyle sıfır dan açabilir miyim.tskler
Bakkal açacaklara KOSGEB 360 bin hibe veriyor diyorlar. Doğru mu?
çay bahçesi et türü yemek tandır gibi piknik alanı kendi tapulu alnımızın içine yapmak istiyorum.
BEN ADANALI ROT BALANS FAR AYARLARI JANT DÜZELTME USTASI ŞAKİR ŞEKERMEN BEN BU İŞİ 40 YIL YAPTIM ATÖLYEM VARDI KAPATTIM AMA YENIDEN ATÖLYE AÇMAK İSTİYORUM BIRDE AYRICA BENIM 1997 DOĞUMLU OĞLUM VAR ATÖLYEYİ ONUN İÇİN AÇACAM TÜM TAKIMLAR YAKLAŞIK 200 000 TL Yİ BULUYOR DÜKKAN KİRA OLACAK BENİM EMEKLİ MAAŞIM 1700 TL BU ATÖLYEYİ AÇMAK İÇİN NEREYE. BA Ş VURABILIRIM ALACAĞIM KREDİ HİBEMİ OLUR YOKSA DEVLET DESTEKLI FAİZSİZ KREDIMI OLUR BENIM USTALIK VE USTA EĞİTİCİ BELGELERİM VAR
Veteriner kliniği açmak istiyorum.
Kosgeb’den kredi alabilir miyim? Devlet yada özel bankalar ne kadar kredi verebilir?
Saygılarımla.