İşyeri Açmak İçin Ustalık Belgesi Gerekli mi? Kiralasak Olur mu? 2023

02.01.2023
İşyeri Açmak İçin Ustalık Belgesi Gerekli mi? Kiralasak Olur mu? 2023

Kendi işini yapmak için işyeri açmayı düşünen girişimciler ve esnaflar tarafından iş yeri açma belgesi ustalık belgesine denk mi sorularının cevapları aranıyor. İşyeri açma belgesi ve ustalık belgesi nasıl alınır kiralama yaparak parayla ustalık belgesi kiralama fiyatları ne kadar parayla ustalık belgesi nereden alabilirim tüm merak edilenler yazımızda.

İşyeri Açmak için Ustalık Belgesi Gerekir mi?

Ülkemizde yapılan yeni çalışmalar ve projeler doğrultusunda bir çok girişimci vatandaşımızı desteklemek ve teşvik vermek amacı ile hibe krediler verilmektedir.  Ve bunların yanı sıra aynı zamanda sıfır faizli kredi imkanları da sağlanmaktadır. Ülkemizde yapılan bu düzenlemeler sayesinde ve hayata geçirilen bu projeler sayesinde ise bir çok girişimcimiz kendi iş yerini açarak tabiri caiz ise ekmeğini taştan çıkarmayı başarmaktadırlar. Kendi iş yerini açan ve artık esnaf olarak yaşantısını sürdüren vatandaşlarımız girmiş oldukları sektörde ve tercih etmiş oldukları meslek kollarında bazı yükümlülükleri yerine getirmek zorundadırlar. Bu yükümlülüklerin başında ise ustalık belgesi yer almaktadır. Ustalık belgesi genel itibari ile meslekten mesleğe ve sektörden sektöre değişiklik göstermektedir. Hal böyle olunca da hepimizin bildiği gibi, esnaflarımızın iş yeri açmak için ustalık belgesi almaları gerekiyor. Hatta yanında çırak çalıştıran esnaf, Usta Eğiticilik Belgesi almak zorunda. Bu belgeyi almadan iş yeri açabilmek için ise, ikinci bir yöntem daha var. İş yeri açan esnafın, ticaret odasına kayıt olması da gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra Türkiye’de iş yeri açmak için ustalık belgesi nasıl alınır, hangi mesleklerde şarttır, tüm bu başlıkları değerlendirmemize aldık haydi şimdi hep birlikte inceleyelim.

  • Esnaflarımız iş yeri açtıklarında esnaf odasına kayıt yaptırırlarsa, mevzuat gereğince bu iş yerini açabilmek için ustalık belgesi almaları şart koşuluyor.
  • Esnaf odası yerine ticaret odasına kayıt olup, ticari sicile geçerse eğer, herhangi bir ustalık belgesi olmadan eğitim almadığı sektörde dahi iş yeri açabiliyor.
İşyeri açmak için ustalık belgesi gerekir mi
İşyeri açmak için ustalık belgesi gerekir mi?

Geçmiş olduğumuz yıl içerisinde yapılan yeni düzenlemeler neticesinde esnaflarımız için oluşturulmuş olan projelerden bir tanesi olan ve yeni yürürlüğe giren bir uygulama sayesinde bazı meslekler için ustalık belgesi şartı ortadan kaldırıldı ve bu meslekler ustalık belgesi olmadan kolay bir şekilde istemiş oldukları dükkanları açabilecek ve mesleklerini idam ettirebileceklerdir.

2023 yılı içerisinde de geçerliliğini devam ettiren bu proje ile ustalık belgesi almadan bazı sektörler içinde ve bazı meslek dalları içinde iş yerinizi rahatlıkla açabileceksiniz. Tüm bu nedenlerle ustalık belgesi almadan uygulanabilecek meslek dallarını aşağıda maddeler halinde sizler ile paylaştık. Bu meslek dallarında faaliyet göstermeniz halinde ustalık belgesi almanız gerekecektir.

  • Bakkallar, şarküteri ve benzeri gıda satış  iş yerleri,
  • Manavlar; Sebze ve meyve satışı, tarımsal ürünlerin satışı,
  • Terzili, berber, kuaför,
  • Kitap satışı ve kırtasiyeler,
  • Balıkçılar; Deniz ve su ürünlerinin satışı,
  • Ayakkabı deri ve benzer yan ürünlerin satışının yapıldığı iş yerleri,
  • Elektronik ve elektrik ürünlerin satış elemanlığı,
  • Tıbbi araçların satışı
  • Giyim aksesuarları ve giyim ürünlerinin satışı,
  • İnşaat malzemelerinin satıldığı iş yerleri,
  • Mobilya ürünlerinin satışı;
  • Elektronik araçlar ve saatli elektrikli aletlerin satışı;
  • Sanayi makinelerinin satışı
  • Sanayide Oto Yedek parça satış işidir.

Bu değişiklik ile küçük esnafın ustalık belgesi olmadan iş yeri açabilmesinin önü açılmış oldu. Örneğin bir büfe, şarküteri, bakkal, market, manav gibi iş yerlerini açarken çıraklık eğitim merkezlerine üye olup, sırasıyla kalfalık ve ustalık belgesi almanız gerekli idi. Tabi bunun için yeterli süreniz yok ise, daha önce ustalık belgesi veya iş yeri açma belgesi almış bir vatandaş bulup, noterden diplomasını yani ustalık belgesini kiralamanız gerekiyordu. Bu durum yüzünden ise çok sayıda girişimcimiz esnaflığa atılamıyor ve hayallerinin peşinden koşamıyordu. Esnaflarımız için yapılan bu düzenlemelerin yanı sıra 2023 yılında da esnaflarımız için çok güzel projeler düzenlenmiş ve bir çoğu hayata geçirilmiştir. 

Artık küçük esnafın kapı kapı gezerek ustalık belgesi veya iş yeri açma belgesi aramasına gerek kalmadı.

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununu bu sayfadan görüntüleyebilirsiniz.

Bu değişikliğe rağmen halen iş yeri açmak istediğiniz sektörde ustalık belgesi talep ediliyor ise, yapacak birşey yok. Mecburen Mesleki Eğitim Merkezlerinin yolunu tutacaksınız. Ustalık ve Kalfalık belgesi alma işlemi de eğitim durumunuza göre sınıflandırılıyor.

işyeri açma belgesi örneği
iş yeri açma belgesi örneği

Orta okul mezunları, Lise mezunları Üniversite mezunlarına farklı süreler ve sınavlar sonunda bu belgeler verilebiliyor. Lise mezunlarının mesleki eğitim liselerinden veya düz lise mezunu olmaları, Üniversite mezunlarının meslekleri ile ilgili üniversitenin bölümünü bitirmiş olmalarına göre bir sınıflandırma yapılıyor. Kısaca bahsetmek gerekirse;

İlkokul veya Ortaokul Mezunu İseniz; Önce kalfalık belgesi almanız şart. Bunun içinde kalfa olmak için 6 yıl, usta olmak içinse 5 yıl sigortalı çalışmanız gerekiyor. Eğer 11 yıl çalışma süreniz yok ise işiniz daha zor. Bu kez Mesleki eğitim programına katılmalı ve haftanın belli günleri okula gitmek zorundasınız. Veya iş yeriniz de işiniz ile ilgili sektörden bir personel çalıştırmalısınız.

Meslek Lisesi Mezunu İseniz; Mezun olduğunuz bölüm ile ilgili ustalık belgesini, Çıraklık Eğitim Merkezlerinde bir sınava katılarak alabilirsiniz.

Düz lise veya başka branşlardan ustalık belgesi almak isteyen Meslek Lisesi mezunları; Maalesef bu kez sizinde kalfalık aşamasından geçmeniz gerekiyor. Herhangi bir iş yerinde 8 yıl boyunca ustalık belgesi almak istediğiniz dalda çalışmışlığınızı belgelemeniz, (bu belge matbu bir form olup, çıraklık eğitim merkezlerinden alınarak doldurulacaktır) sonrasında önce kalfalık sınavına ve 3 ay sonra ustalık sınavına girerek belgeyi almaya hak kazanmanız gerekiyor.

Ön Lisans Mezunlarının Ustalık Belgesi Prosedürü; Kendi sektörünüzde iş kurmak istiyorsanız eğer, diplomanızla herhangi bir belgeye ihtiyaç duymadan bu işi halledebilirsiniz. Ancak başka bir sektörde ustalık belgesi istiyorsanız, en az o sektörde 1 yıl boyunca çalışmış olmanız gereklidir.

Tüm bunların yanı sıra 2023 yılında 18-29 yaş arasındaki gençlere devlet iş kurma desteği veriyor!

Ustalık Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar ve Belgeler

Çıraklık eğitim merkezlerine başvurmadan önce hazırlamanız gereken ve sizden talep edilecek belgeler şunlardır.

  1. Türkiye Cumhuriyeti numarası bulunan nüfus cüzdanı fotokopisi,
  2. Çalışmışlığınıza ait form (Mesleki eğitimden alınacak)
  3.  Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 2 Adet vesikalık fotoğraf (güncel olacak)
  4. Doktordan bu işi yapabileceğinize dair sağlık raporu (aile hekimi yeterlidir.)
  5. Mesleki eğitim merkezinde dolduracağınız matbu dilekçe,

Usta Öğretici Belgesi Nasıl Alınır?

Eğer ustalık belgesi istenen bir sektörde iş yeri açmak istiyorsanız ve iş yerinizde çırak çalıştıracaksanız, usta eğitici belgesine ihtiyacınız var. Usta öğretici belgesi almak için yine en yakınınızda bulunan Mesleki Eğitim Merkezine başvurmalısınız. Bu merkezlerde her yıl dönem dönem usta eğitici kursu verilmektedir.

USTA ÇIRAK

Ustalık belgesi sahibi vatandaşın, bu kursa katılarak Usta Öğretici Eğitimi alması gerekmektedir. Kurs ortama ders süresine göre 2 hafta sürmektedir. Bu eğitim sonunda yapılacak yazılı sınavın müteakibinde Usta öğretici belgesi almaya hak kazanırsınız.

Eğitim sürecinde ustanın mesleği ile ilgili eğitimler yerine formasyon adı verilen, genel eğitim kuralları, çırakların eğitimlerinde dikkat edilmesi gerekenler ve bir ustanın bir eğiticiye dönüşmesi için gerekli olan dersler anlatılmaktadır. Tüm bu açıklamaların ardından net ve yalın bir dille söylemek gerekirse iş yeri açmak için ustalık belgesi gerekmektedir. Ustalık belgesi olmadan da açılabilecek iş yerleri bulunduğu gibi bazı meslek gruplarına ait sektörlere giriş yapan esnaflarımızın ustalık belgesinin ve usta öğretici belgesinin bulunması gerekmektedir. Ustalık belgesi alacak olan esnafların ise yukarıda bahsetmiş olduğumuz aşamaları tamamlaması gerekmektedir.

Ustalık Belgesi e-Sınavı 2023

MEB Kalfalık ve ustalık belgesi sınav sonuçları mtegm.meb.gov.tr üzerinden kalfalık ustalık sınavları hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca Meb Mesleki Eğitim Ustalık Sınavı tarihleri ve Kalfalık ve Ustalık Belgesi Sınav başvuru şartları ile tüm detaylara ilişkin MEB 2023 yılından ustalık belgesi sınavı kılavuzu yayınlandı. Kalfalık ve ustalık teorik e-sınav kılavuzu üzerinden sınav başvuru şartlarını, başvuru ücretlerini ve sınav tarihlerini görüntülemek için tıklayınız.

MEB mesleki eğitim ustalık ve kalfalık e-sınav sistemi video linkinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ustalık Belgesi Para ile Kiralasak Olur mu?

Serisayfalar üzerinden para ile kiralanan ustalık belgelerini kiralayabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.