6 Ay Anapara Ödemesiz 3 Sene Vadeli Esnaf Kredisi
Hazine ve Maliye Bakanımıztarafından müjde verildi. Sayın Bakan twitter hesabından yaptığı açıklamada esnaflarımıza 17 banka ile yapılan anlaşma neticesinde toplamda ilk 6 ayı anapara ödemesiz olacak şekilde 36 ay vadeli olarak kobi değer esnaf kredisi verileceğinin müjdesini verdi. Bu içeriğimiz faizsiz esnaf kredisi hesaplaması bulunmasa da, Kobilerin istifade edebileceği düşük ve indirimli faiz oranlı KOBİ Kredisinin başvuru şartlarını, gerekli evrakları ve güncel faiz hesaplamalarını sizler için anlatacağız.
KOBİ Değer kredisi 2 başvuruları başladı!
Esnaflarımıza verilen bu desteğin ismi KOBİ değer kredisi olarak adlandırılıyor. Destek KGF’nin kefaletiyle sağlanıyor. Bakanlık tarafından 17 büyük banka ile anlaşma yapılıyor ve esnafın nefes alması amacıyla kredi verilebiliyor. Esnaflarımız için en büyük ve önemli özelliği ise 6 ay boyunca anapara ödemesiz olarak verilmesidir. Bazı saçma sapan internet sitelerinde 6 ay boyunca hiç ödeme alınmayacağından bahsedilse de, kredi çekildiği andan itibaren aylık olarak faiz ödemesi talep edilebilmektedir.
2021 yılında Halkbank şubelerinden sıfır faizli esnaf kredisi çekmek ister miydiniz? O zaman Halkbank Faizsiz Esnaf Kredisi için banka şubelerine başvurun!
Bankaların ihtiyaç kredisi faizleri ile karşılaştırma yapıldığında 3 sene vade olması ve ilk dönemde kredi çekilir çekilmez esnafın ana parayı ödememesi oldukça rahatlık sağlıyor.
Yapılan anlaşma neticesinde 17 banka tarafından aylık %1,54 oranında faiz alınıyor. Hatırlarsanız kısa dönem önce Resmi Gazetede yayımlanan bir düzenleme ile maksimum 48 ay vade ile verilebilen ihtiyaç kredileri 60 aya çıkarıldı. Her ne kadar bu kredi 5 yıllık bir vade ile verilemese de, bankaların normal şartlarda ki güncel ihtiyaç kredisi faizlerinin
- %1,74
- %1,80
- %1,85
- %1,99
olduğun gözetilirse %1,54 oldukça düşük bir rakamdır. Yıllık olarak ise KOBİ değer kredisi çeken bir esnafa maliyeti %18,48 oranındadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu destek için toplamda 20 milyar Türk lirası kefalet desteği sağlamaktadır.
KOBİ Değer Kredisi 2 Anlaşmalı Bankalar Hangileri?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun yasal izniyle Türkiye’de hizmet vermekte olan toplam 17 banka esnafımıza 6 Ay Ana Para Ödemesiz 3 Sene Vadeli Esnaf Kredisi 2021 yılında verecektir. Bankalar arasında Vakıf, Ziraat, Halkbank gibi Devlet bankaları bulunduğu gibi özel sermayeli bankalar da mevcuttur. Bazı internet siteleri yine esnaflarımızı 42 diye kandırsa da, TOPLAM VADE ÖDEMESİZ DÖNEM DAHİL 36 AYDIR. Yani ilk altı ay boyunca anapara ödemeyen esnaflarımız geriye kalan borcunu 30 ayda ödeyecektir.
Kobi değer kredisi veren bankalar şunlardır:
- Akbank
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Denizbank
- Garanti bankası
- ING Bank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- QNB Finansbank
- Şekerbank
- Türk Ekonomi Bankası (TEB)
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Türkiye Halk Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Vakıf Katılım Bankası
- Vakıfbank
- Yapı ve Kredi Bankası
- Ziraat bankası
- Ziraat Katılım Bankası
2021 KOBİ Değer Kredisi Şartları Nelerdir?
Kobi değer kredisi alabilmek için 2 önemli şartı taşıyor olmak gerekmektedir. Bunlardan bir tanesi KOBİ olmak iken diğeri ise esnafın cirosu ile alakalıdır. Maddeler halinde sıralamak gerekirse;
- Başvuru sahibinin vergi levhası bulunan bir esnaf olması ve KOBİ niteliği taşımasıdır. Eğer kobi olup olmadığınızı öğrenmek isterseniz KOSGEB tarafından yayınlanan yönetmeliği inceleyebilirsiniz.
- Toplamda 125.000.000 TL.’ye kadar cirosu olmak gerekmektedir. Senelik cirosu 125 milyonu geçen esnaflar bu destekten faydalanamaz.
Esnafa Kaç Para KOBİ Değer Kredisi Verilecek? Limiti Ne Kadar?
“İşte KOBİ Değer Kredisi adını verdiğimiz bu paket ile imalat ve ihracat sektöründeki işletmelere azami 1 milyon TL, diğer ticaret ve hizmet sektörlerindeki firmalara azami 500 bin TL’lik kredi verilecek. Bu da kabaca asgari 20 ila 40 bin adet işletmemize, minimum dokunacağız demektir. 6 ay anapara ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve aylık 1,54 faiz oranı ile bu kredi katılımcı bankalarımız tarafından kullandırılacak. Toplamda 20 milyar TL’lik bu paketin tüm KOBİ’lerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi: Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı İnternet Sitesi
Sayın Bakanın açıklamasında göre toplamda 20 milyar TL. tutarında sağlanacak olan kredinin
- 1 milyon lirası imalat ve ihracat sektörü için,
- 500 bin lirası ise diğer ticaret ve hizmet sektörleri için verilecek.
- Ortalama 20-40 bin esnafın bu destekten faydalanacağı değerlendiriliyor.
Esnafa KOBİ değer kredisi faiz hesaplama tablosu
Aylık 20.000 TL. kredi çeken bir esnafın faiz %1,54 oranında faiz hesaplamasına göre ödeme tutarları şöyledir;
- Çekilen Para Miktarı: 20 bin TL
- Aylık Faiz: %1,54
- Vade Sayısı: 36 ay
- Aylık Taksit Tutarı: 765,63 TL
- Geri Ödenecek Toplam Tutar: 27.562,72 TL
- Yıllık Faiz Oranı: %18,48
tutarındadır. Eğer 6 ay boyunca anapara yerine tamamen ödemesiz bir kredi olsaydı;
- Aylık Taksit : 975,99 TL
- Toplam Ödeme : 29.279,78 TL
- Toplam Faiz Ödemesi : 9.279,78 TL
- Baz faiz oranı: 2,6918%
olurdu. Bu kapsamda en doğru hesaplama için, evdeki hesabın çarşıya uymasını istiyorsanız 17 bankanın KOBİ Bankacılığı departmanını ziyaret ederek hesaplama yapabilirsiniz.
Ancak burada önemli olan konu şudur ki, bankalar ilk 6 ay boyunca anapara ödemesi almayacaklardır. Bu durumda KOBİ’nin aylık ödemesi gereken tutar banka şubelerinde net olarak hesaplanır. Azami verilebilecek kredi tutarı;
İhracat ve imalatçılar için 1 milyon,
Diğer esnaflar için 500 bin lira
Komisyon %0,03 oranındadır.
KGF tarafından sağlanan kefalet %80 oranındadır.
Aylık Faiz %1,54’tür.
TOPLAM VADE ÖDEMESİZ DÖNEM DAHİL 3 SENEDİR.
Başvuru Nereye Yapılır?
Direk olarak 17 Bankanın KOBİ Bankacılığı departmanına yapılır.
Ödeme Planı Nereden Alınır?
Ödeme planı ve 6 aylık dönem ile diğer 28 aylık dönemde ödenecek faiz ve anapara tutarı banka tarafından bildirilir.
Aracı sitelerin hesaplamalarına aldanmadan bankadan net hesaplama yaptırmanızı öneririz.