Nafaka Kanunu 2023 Düzenlemesi (GÜNCEL)

02.01.2023
Nafaka Kanunu 2023 Düzenlemesi (GÜNCEL)

Boşanma esnasında ya da boşanma sonrasında ödenmek üzere Medeni Kanun’ da belirtilen 3 tür nafaka vardır. Nafaka ile boşanma durumunda yaşanacak olan maddi sıkıntıların bertaraf edilmesi amaçlanmaktadır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2023 yılında nafaka ile ilgili düzenlemeler yapılacak. Çok kısa evlilik kalanlar da süresiz nafaka ödemek ile karşı karşıya kalıyorlardı. Nafaka kanununda yapılması planlanana değişiklik nedir? Düzenleme ne durumdadır? Nafaka hesaplaması nasıl yapılır? Sorularının cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Nafaka Nedir?

Nafaka boşanma durumunda kadın, erkek ya da çocuğun boşanmadan kaynaklanacak maddi imkansızlıklarının giderilmesi manasını taşımasıdır. Medeni Kanun‘ da nafaka başvurusunda bulunabilmek için belirtilen bazı şartlar vardır. En önemli olan nafaka talebinde bulunan kişinin kusursuz ya da daha az kusurlu olmasıdır. Boşanma sonrası maddi durumlarında herhangi bir değişiklik olmayacak, maaşları veya düzenli gelirleri olan, sosyal yardımlardan faydalanan, resmi olarak olmasa da boşandığı eşi dışında farklı biri ile aynı evde yaşayan, mesleği olan, nafaka alabilmek için bu mesleği icra etmeyen ya da çalışmayan, memur olan, boşandığı eşi ile gelir durumu hemen hemen aynı olan, kumar bağımlısı ya da herhangi bir bağımlılığı olanlar, banka hesaplarında belirli tutarda birikimi olanlar nafaka talebinde bulunamaz.

Kimler Nafaka Alabilir?

Kanunlarımızda 3 tür nafaka olduğunu belirtmiştik. Bunlar yoksulluk nafakası, iştirak nafakası ve tedbir nafakasıdır. Yoksulluk nafakası boşanma sonrasında verilmektedir. İştirak nafakası çocuğun bakım masraflarının karşılanması için talep edilmektedir. Tedbir nafakası ise boşanma esnasında kadının maddi anlamda sıkıntı yaşamaması adına verilir. İştirak nafakasında durum tamamen velayet ile ilgilidir. Yoksulluk nafakasında ise kusur durumu dikkate alınmaktadır. Kimlerin hangi koşullarda nafaka alabileceği aşağıda sıralanan maddelerde yer almaktadır.

  • Ev hanımları
  • Düzenli işi olmayanlar
  • Sosyal güvencesi olmayanlar
  • İşten çıkarılmış kişiler
  • Yetim aylığı gibi geliri olmayanlar
  • Eşinden daha az kusuru olanlar
  • Bir gayrimenkule sahip olmayan ve bunlardan elde edilen geliri olmayanlar
  • Asgari ücret ile çalışanlar nafaka alabilirler.

Evlenecek olan çiftlere devlet maddi yardımlarda bulunmaktadır. Çeyiz parası alabileceğiniz gibi bankalardan çeyiz hesabı da açtırabilirsiniz.

Nafakanın İptali Mümkün Müdür?

Nafaka konusunda miktarda azaltma ya da artırma durumu söz konusu olabileceği gibi nafakanın iptaline de gidilebilmektedir. Ancak bu durumların geçerli olabilmesi için kararın hakim tarafından verilmiş olması gerekmektedir. Geçmişe dönük olarak nafaka ödenmesi de icra marifeti ile talep edilebilmektedir. Nafaka iptalinin olabilmesi için nafaka alan kişinin nafaka almak için gerekli olan şartlara haiz olmadığının anlaşılmış olması gerekmektedir. İptalin istenebilmesi için örneğin kişinin boşanma sonrası farklı biri ile nikahsız olarak yaşaması ya da düzenli geliri olması koşulu ile bir işe girmiş olması gerekmektedir. Söz konusu olan iştirak nafakası ile kusur durumu dikkate alınmaz. Önemli olan velayetin kimde olduğudur. 

Nafaka Azaltma Durumu

Nafaka ödeyen kişi iş durumunda yaşanacak olan sıkıntılar sebebi ile nafaka miktarını azaltma talebinde bulunabilir. Bunun için nafaka azaltma davası açması ve durumu mahkeme huzurunda kanıtlaması gerekmektedir. İşten çıkarılma, maaşta azalma yaşanması gibi durumlarda kişi nafaka miktarında değişiklik yaptırabilme hakkına sahiptir.

Nafaka Artırma

Nafaka alan kişi nafaka miktarının yeterli olmadığı durumlarda artırıma gidilmesini talep edebilmektedir. Örneğin iştirak nafakası almakta olan anne çocuğunun okula başlaması ve masraflarının artması gerekçesi ile nafaka artırımı için dava açabilmektedir. 

nafaka-düzenlemesi
Nafaka Düzenlemesi

Nafaka ödemesinin gerçekleştirilmesi zorunludur. Ödemeleri düzenli olarak yapmayanlar hakkında icra talebinde bulunulabilmektedir. Ayrıca nafaka ödemesi yapmayan kişiye ceza olarak 3 ay tazyik hapsi verilmekte ve bu ceza para cezasına çevrilememektedir. Kişinin hapis cezasını çekmesi durumunda ise borcu ortadan kalkmaz. Yine bu borcu ödemekle mükelleftir. Eğer borcu ödeyecek maddi geliri yoksa nafakanın azaltılmasını talep etmek için dava açması gerekmektedir.

Süresiz Nafaka Nedir?

Boşanma konulu haberlerde en çok yer alan konulardan biri süresiz nafakadır. Çünkü yoksulluk nafakası için belirlenen bir süre kısıtlaması yoktur. Nafaka ödeyen kişinin durumunun elvermesi ve nafakanın iptalini talep etmediği sürece nafaka süresiz olarak ödenmektedir. Ancak konu ile ilgili pek çok itiraz vardır. Çünkü çok kısa süre evli kalanlar da nafaka ödeyebilmekte, üstelik bu nafaka süresiz olabilmektedir. Durum bir erkek mağduriyeti olarak ifade edilmekte ve mağdurlar dilekçe yolu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ na başvurmuştur. Süresiz nafaka, yapılması planlanan düzenleme ile sadece yaşlıların boşanma durumları için geçerli olacaktır. Yaşlılar bir kez daha evlilik yapamayacak ya da kendilerine geçindirmek için işe girme gibi durumların zor olması sebebi ile kendilerine kayd-ı hayat koşulu ile nafaka verilecektir. Ancak kısa süren evliliklerde nafaka süresinin kısaltılması ya da tazminata çevrilmesi konuşuluyor.

Güncel Nafaka Yasası

Mevcut nafaka yasasının değiştirilmesi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Yapılması planlanan değişiklikte sürenin azalmasının yanı sıra tazminat konusu da gündemdedir. Adalet Bakanlığı’nca verilecek olan karar neticesinde süresiz nafaka olayına kısıt getirilmesi bekleniyor. Kanunda yer alan süresiz ibaresinin kaldırılması hedefleniyor. Boşanma Komisyonu’ na verilen dilekçelerin dikkate alınarak bir hazırlık başladığından söz ediliyor. Nafaka kararının 5 kriter dikkate alınarak verilmesi planlanıyor. Bu kriterler; evli kalınan süre, çocuk olup olmaması, gelir durumu, kusur oranı ve kadının yaşıdır. Bu kriterler dikkate alınarak nafaka verilip verilmeyeceğine ve süresine karar verilecektir. Bu koşullar dahilinde ödenecek nafaka miktarına da karar verilecek. Kusur oranının eşit olması durumunda nafaka kararı da ortadan kaldırılabilecek. Nafakadan çekilme hakkının da devreye sokulacağından bahsetmek mümkündür. Bu ihtimal ise tazminat ödenmesi koşulu ile mümkün olmaktadır.

Yapılacak olan kanun düzenlemesinde ise yoksulluk nafakası için 5 yıl kısıtının getirileceğinden bahsediliyor. Süre belirlemesini Aile Mahkemesi hakimleri yapacak. Çocuk olmadan boşanma durumunun yaşanması halinde bağlanılacak olan nafakanın süresinin en fazla 1 yıl olacağından söz ediliyor. Çocuk olması halinde ise bağlanacak olan yoksulluk nafakası süresi 3 ile 5 yıl arasında olacak. Tabi bu süre belirlenmesinde önemli olan yine mağduriyet durumu. Süre kısaltılırken şahısların mağdur edilmesinin de önüne geçilecek. Nafakanın ve tazminatın ödenmesi için ise belirlenen kusur oranı %50 olacaktır. %50 oranından fazla kusurlu sayılanlar nafaka ve tazminat ödemelerinden yararlanamayacaktır.

Sürenin maksimum 5 yıl olacağından söz etmiştik. Peki 5 yıl sonunda mağduriyet devam ederse durum ne şekilde değerlendirilecek? Tam da burada yapılması planlanan başka bir düzenleme bulunmaktadır. Mağduriyetin sürmesi halinde devlet tarafından bir fon kurulacak. Nafaka ödemesi ise fondan gerçekleştirilecek.

TBMM‘ ye konu ile ilgili verilen öneriler 

Konu ile ilgili meclisteki ilgili komisyona çok sayıda dilekçe verilmiştir.

  • Nafakanın ödenmemesi dahilinde devreye girecek olan ve 3 yıl süreli tazyik hapsi kaldırılabilir.
  • Mal rejimi için açılacak davada süre 1 yıl olabilir.
  • Yoksulluk nafakasının verilmesi için kusur oranı önemli olabilir. Örneğin tamamen kusursuz eşe verilebilir.
  • Ödeyemeyecek durumda olanlar için fon uygulaması devreye sokulabilir.
  • Nafaka süresi 5 yıl olabilir.
  • Bekleme süresi 1 yıl olabilir.
  • Yardım nafakası tekrar incelenebilir.
  • Şayet nafaka süresi bitiminde kişinin sıkıntılı durumu devam ediyorsa bu durumda devlet tarafından bir fon kurulabilir ve nafakanın bu fon yardımı ile ödenmesi sağlanabilir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ nın geçen aylarda yapmış olduğu açıklama neticesinde mağduriyeti olan hiçbir kadının kalmayacağı belirtildi. Mecliste konu ile ilgili bir taslak olduğu biliniyor. Fakat henüz yasalaşmış bir durum söz konusu değildir. 2023 yılında çalışmanın hızlandırılacağı bildiriliyor.

Hükumet tarafından yapılan herhangi bir değişiklik olduğunda sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

YORUMLAR

  1. Ertuğrul dedi ki:

    Türkiye de kadın olarak doğarsan 1-0 öndesin hani eşitlik, boşanmayı tek tarfın (erkeğin) hatası olarak gören bu bağnaz ve köhnemiş önyrgılı kanunlardan ne zaman kurtulacağız

  2. OKTAY dedi ki:

    HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DILSIZ ŞEYTAN MIDIR? YOKSA BU SÖZ YALANMIDIR? BU HAKSIZLIĞI DURDURABILECEK GÜÇLERI OLANLAR VE YARGI PAKETI IÇINE BILE BILE DAHIL ETMEYENLER SORUYORUM SIZLERE VICDANINIZ RAHAT MI?PEKI BIZ NAFAKA MAĞDURLARI VE ÇEVREMIZDEKI DOSTLARIMIZ SEÇIMLERDE SIZE OY VERIRMIYIZ? VE DE OY VERDIRTIRMIYIZ?
    BU SORUNU BU YARGI PAKETINDE ARTIK ÇÖZÜN

  3. Engin dedi ki:

    Malulen emekliyim. 2900tl maaş alıyorum. Çalışamıyorum. Tek kaynağım emekli maaşım. 8 yıldır aylık 800 tl nafaka ödüyorum. Son 2 yıldır ödeyecek gücüm kalmadı. Elimde ne varsa sattım ödeyemediğimde icra ceza mahkemesinden evrak geliyor. Üzerine avukat masrafı 1400tl.ben zaten nafakayı ödeyemiyorum avukat parasını nasıl öderim. Polis kapıma gelip suçlu gibi kelepçe takıp karakola nezarethaneye ordan mahkemeye…bu nasıl bir nafaka sistemi ben kime ne zarar vermişim. Eski eşim altında bmw, 5 yıldızlı otellerde gününü geçirirken. Ben yarı aç kapının zili çalınca ptt mahkeme kağıdımı getirdi polis almaya mı geldi korkusuyla yaşamaya mahkum edildim.

    1. Cesim dedi ki:

      Bir çivi bir nalı bir nal bir atı bir at bir komutanı bir komutan bir ülkeyi bir ülke dünyayı değiştirir evlilikte bu temellelerden biri aileler yok olursa ne halk ne millet ne devlet ne de dünya kalır bu evliliklerin en çok yıkılma sebebi ise nafaka davası olup eşlerin talepte bulunmasıdır bu da onları yılgınlığa çalışmamaya davet ediyor ne aile kalıyor ne yuva

      1. Selim YÖRÜK dedi ki:

        Eşimden ayrılalı 8 yıl oldu.Üstelik iki çocugumada baba olarak ben bakıp okutuyorum.Elbette baba olarak bu benim görevim ve bunu severek yapıyorum.Anneleri cocuklarını hiç arayıp sormuyor.şu an geliri benden fazla ve ayda 750 TL nafaka ödüyorum.Nafakanın kaldırılması için dava açtım. Mahkeme anneden babadan maaş alabıleceğini bilmem gerekirdi diye karar aldı ve davayı reddetti.Oysa nafaka ihtiyacı olanın hakkı olan bir haktır.750 Tl nafaka ödediğim biri ölen annesinden ve babasından 2000 tl maaş bağlattıysa 750 tl ye ihtiyacı kalırmı. Ayrıca bunun dışında Annelerinin 3 adet ev kira geliri var. Boşandıktan sonra ölen annesinden ve babasından maaş bağlattı.ayrıca maaşlardan olmamak için kaçak çalışıp,gayrımeşru biriyle yaşıyor.Oh ne güzel dünya ….3 adet ev kirası +nafaka+anneden maaş+babadan maaş+kaçak çalışma+gayrımeşru hayat…..sizce nafaka toplum yapısını koruyormu yoksa gayrımeşru yaşamı ve sahtekarlığı tesvikmi ediyor.Tüm bu haksızlıkları Yüce Rabbime havale ediyorum.

    2. Oktay dedi ki:

      Kaç sene oldu birtürlü şu antidemokratik süresiz nafaka saçmalığını değiştirmediniz.Dünya da varmı ya adam işsiz parası yok ama nafaka ödeyemediği için hapis yatacak.bu mu sizin adalet anlayışınız.keser döner sap döner gün gelir hesap döner.Sırf bu yüzden AKP ye oy yok.

  4. Hakan dedi ki:

    Bizi böyle oyalayıp duruyorlar vicdan yok bunlarda 2 yıldır işim yok dava açtım hakim hep kadını tutuyor bir lira bile düşürmedi bütün birikimim ve arabam gitti artık evimde giderse kaybedecek bişeyim kalmaz allah ya ona ya bana …..

  5. haci narinç dedi ki:

    iki ayrı hanımdan iki kız çocuğun a 20 seneden beri nafaka ödüyorum . biri ile 6 ay beraber olduk nikahlı olarakboşanalım diye karar verdik . mahkemede boşanmıyorum dedi on yıl sürdü mahkeme. ankara dan hüküm geldi kendi avukatı öldü 5 hakim değişti kızımız 20 yaşadı kendisinin parası mülkü benden fazla benim dikili çöpüm .mal mülk yok, sadece emekli maaş 73 yaşındayım ve 14 yıldır yalnız yaşıyorum öğretmen.maaşı.ile zor geçiniyorum.20 yıldır ikiayrı nafakaya mahkum oldum. erkeklerin yaşamaya hakkı yok mu. herşey kadın için mi bu nasıl adalet hükmü.çocukları hiç göstermediler .

  6. harun dedi ki:

    merhaba ismim harun bende nafaka maduruyum bu meclisteki vekiller ne işe yarıyor bu nafaka düzenlemesini yapamıyorlar iktidar yapmak istemiyor muhalefet yapmıyor hepsinin işi oy peşinde

  7. Naciye aracıgil dedi ki:

    Merhaba ben naciye bitsin artık nafaka benim eşim 25 yıldır nafaka veriyor emekli oldu gecim cok zor benim isdediklerimi almıyor 15 yıllık evlıyım kavgamız cok oluyor yalvarıyorum sizlere bitsin nafaka gündeme geldi bütün insanlar aynı dertde bitirin nafakayı cevap verin

  8. zehra dedi ki:

    Merhabalar,

    2015 haziran ayında anlaşmalı boşandık. kızım o zaman 8 yaşındaydı velayetini ben aldım 250 yoksulluk 250 iştirak nafakası belirlendi. Her yıl üfeye göre artış gösterecekti. kızım bir süre sonra maddi sebeplerden dolayı babada kalmaya başladı görüşmemizde herhangi bir sıkıntı yok. arada nafakayı hiç yatırmadığı oldu ve hiç bir zaman tam anlamıyla düzenlide ödeme yapmadı. şuan 7 aydır hiç bir şekilde nafakayı ödemiyor. kızım orada kaldığı için iştirak nafakasını ödememe gibi bir şey olabilirmi. üfeye göre nafaka artışını nasıl hesaplayabilirim. ve onun gelir düzeyi benden kat be kat daha fazla. yardımcı olursanız sevinirim.

  9. mehmet dedi ki:

    mahkemeler ve devlet yapıyor yapacak bir şey yok diğer tarafa bırak;

  10. KAAN dedi ki:

    EŞİM BENDEN TEDBİR NAFAKASI 1200.- TL ALDIGI HALDE AİLE VE SOSYAL YARDIM BKANLIGINDAN 8700.-TL ALMIŞ BU PARAYI BENDEN İSTİYORLAR HALEN BOŞANMA MAHKEMESİ DEVAM EDİYOR. BU NE BİÇİM İŞ ANLAYAMADIM. HALEN İŞTENDE ÇIKARILMIŞ DURUMDAYIM BU PARAYI NASILÖDEYECEGİM. İMDAT

  11. mehmet ali sadıç dedi ki:

    ben esımle ewlı ıken resmı nıkahlıykan imam nikahı ıle evlendı baskasıyla ayrıldıktan 3 ay sonra dogum yaptı bu sure zarfında cezaewınde ıdım su an uzerıme 4 5 sene nafaka bırıkmış nasıl iptal edebılırım