Çoban Desteklemeleri Yattı mı? Sürü Yöneticisi Ödeme Tarihi!

03.01.2023
Çoban Desteklemeleri Yattı mı? Sürü Yöneticisi Ödeme Tarihi!

Koyun ve keçi yetiştiren çiftçilerimiz için çoban desteklemesi 2023 yılında ne kadar verileceği, Devlet destekli olarak sigorta yapılıp yapılmayacağı, sürü yöneticisi kursları ve halk eğitimin bu yöndeki çalışmalara ile, sertifika almak için gerekli şartlardan bahsedelim.  Halk arasında bu teşvik, çoban parası olarak bilinmektedir.

Sürü Yöneticilerine Devletten 6.000 TL. Hibe

Sürü Yöneticisi İstihdam Desteği için başvurular devam etmektedir. Devlet daha önceki yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da tarım ve hayvancılık alanında geliştirmiş olduğu projeler ile çiftçilerimize çeşitli olanaklar sağlamaktadır. Özellikle  Sürü yöneticisi çiftçilerimiz ödenen ödenek 12 aylık gider üzerinden 5000 liraya çıkarılmıştır. Tabii bu Çoban parasının alınması içinde birçok farklı Kriter bulunmaktadır. Halk eğitim ve İŞ-KUR müdürlükleri tarafından sürü yöneticiliği sertifikasının verildiği söylenmektedir. İlk şart olarak söylemek gerekirse işi alınacak olan Çoban adayımızın sertifika sahibi olması gerekmektedir.

Gerekli olan finansmanın sağlanması amacı ile bankalar tarafından verilen hayvancılık kredisinden yararlanabilirsiniz.

Sürü Yöneticisi Desteği Şartları Nelerdir?

Devlet çiftçilerimize Tarım Hayvancılık gibi alanlarda finansman ile birlikte yıllık sabit ödeme imkanı sağlanmaktadır. bu imkanları genel itibariyle destekleme adı verilir. Devlet Çiftçilere Finans imkanınız Ziraat Bankası üzerinden sağlamakta. Ziraat Bankası çiftçilerimize çeşitli krediler verdiği gibi destekleme ödemeleri de bu banka üzerinden yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Küçükbaş hayvancılık alanında çiftçilerimize 6 bin lira hibe sürü yönetimi dersleri verilmektedir.

Sürü Yöneticisi Sertifikası Nasıl Alınır?

Sertifika almak için öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı il ilçe müdürlüklerine başvuru yapmak gerekmektedir. bu kuruluş tarafından ve bağlı kuruluşlar ile birlikte düzenlenen eğitimlere katılan çobanlarımıza sertifika verilir. Sertifika almak için 104 saatlik eğitim sürecini tam anlamak gerekir. başvuru sahibi bir dilekçe hazırlar ve bu dilekçeyle müdürlüklere şahsen müracaatta bulunur. müracaat esnasında başvuru sahibinden Dilekçe ile birlikte kimlik fotokopisi ve daha önce bu alanda almış olduğu var olan eğitim belgeleri de talep edilebilir.

Çoban destekleme başvuru dilekçesi BAĞLANTISINDAN DOC Formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Gerekli Evraklar ve Belgeler

  • Çobanın ve Çiftlik sahibine ait kimlik fotokopileri
  • İşletme sahibi ile Çoban arasında yapılan sözleşme örneği
  • Sertifikanın alınması için döner sermaye ödenen paranın makbuzu
  • E-devlet sisteminden alınacak olan çobanın 6 ay boyunca prim özelliğini gösteren sorgulama belgesi
  • Son maddede yazılı olan prim ödeme günlerini gösteren belge SGK’dan da şahsen başvuru yapılarak alınabilmektedir.

Sertifika Almak İsteyen Çiftçimizde Aranan Özellikler

Her çiftçimiz 6 bin lira hibe almak istiyor ise bazı Şartları yerine getirmek gerekmektedir. Çobanın her şartı taşıyor olması yeterli değildir. Küçükbaş hayvancılık koyun ve kuzu yetiştiriciliği yapan çiftçimizin en az 250 başlık hayvanı bulunması gereklidir. Çiftçimizin küçükbaş hayvanların tümü TÜRKVET sistemine kayıtlı olmalı ve tüm hayvanların küpe numarası bulunmalıdır.

Sürü Yöneticisi Sertifikası Kurs Programı linkini ziyaret edin ve nasıl sertifika alınacağını öğrenin!

Çoban Desteklemesi İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Yukarıda anlatılan sürü yöneticisi desteğini almak için tüm şartları Taşıyan işletme sahibimiz gerekli evraklar ve belgeler ile birlikte tarım ve orman bakanlığı il ilçe müdürlüklerine ziyaret eder. Aşağıdaki yazımızda belirttiğimiz destekleme başvuru tarihleri içerisinde resmini yazılı başvurusunu yapar. başvuru matbu form ile yapılabildiği gibi Ayrıca bir dilekçe ile de yapılabilmektedir. Başvuru esnasında Talep edilen evrakları teslim edilir. daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığı il ilçe müdürlüklerinde görevli personel tarafından başvuru sahibinin tesisi ziyaret edilir. müdürlük memurları desteklemenin ödenmesinden önce yerinde kontrol ederler. çiftçinin bahsettiği gibi hayvan varlığı olup olmadığı, Bahsedilen çobanın var olup olmadığı kontrol edilir. Bunun haricinde küçükbaş hayvanların da bakanlık sisteminde kayıtlı olup olmadığına bakılır. tüm şartlar yerinde ise başvuru sahibinin talebi kabul edilir ve ödeme tarihlerinde 6.000 lira 12 aylık hibe Çiftçinin Ziraat Bankası hesabına ödenir.

Çoban desteklemesi
Çoban desteklemesi

Başvuru Tarihleri Ne Zaman?

Sürü yöneticilerine maaş verilmeye devam edecek. Ayrıntılı bilgiyi Müdürlüklerden alabilirsiniz. Çoban desteklemelerinin nasıl yapılacağı hakkında Resmi Gazete suretini inceleyebilirsiniz.

Eğer başvuru sahibi destekleme almaya hak kazanır ise Müdürlükler tarafından İcmal-1 Listesi hazırlanır ve diğer yıl askıya asılır. Çoban desteklemesi icmal listeleri askıda 10 gün boyunca ilan edilir. Bu süreçte itirazı olan var ise Müdürlüğe itiraz edebilir.

10 gün sonunda Müdürlük İCMAL-2 listesini oluşturur. Bu listelerde 5 gün içinde İllerde bulunmakta olan Tarım ve Orman İl İlçe Müdürlüklerine sevk edilir. Son olarak İl Müdürlüğü gelen listeleri kontrol eder ve destekleme yatırılacak olan İcmal 3 listesini HAYGEM’e gönderimini sağlar.

Kaç Para Ödeniyor?

6.000 TL destekleme ödenmektedir.

YORUMLAR

  1. İmam dedi ki:

    Belge almak istiyorum