ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? (Gerekli Evraklar Nelerdir?)

ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? Çiftçi Kayıt Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? Peki Çiftçi kayıt belgesi nedir, nasıl çıkarılır? ÇKS Belgesi ücreti ne kadardır? ÇKS belgesi ile kredi alınır mı? Bunun için neler gerekli ve ne yapmalıyız? gibi hususlarda bilgi vereceğiz.

04.01.2023
ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır? (Gerekli Evraklar Nelerdir?)

Çks belgesi e-devlet tekpencere. tarbil. gov.tr ekranından BELGE AL menüsünden online olarak ve İl Tarım müdürlüklerine gerekli belgeler ile şahsen başvuru yapılarak çıkarılır. Devletten tarımsal ya da hayvansal alanda bütün yatırımları için destek almak isteyen herkes ÇKS belgesini mutlaka çıkarmak zorunda olup, tarım ve hayvancılık için kredi başvurusunda bulunduğunuz takdirde bankalar ÇKS belgesi talep edeceklerdir. ÇKS çiftçi kayıt belgesi demektir. Destek almak isteyen bütün çiftçilerin bu belgeye sahip olmaları gerekir. Çiftçi kayıt belgesi tarım üzerinden BAĞ-KUR’dan emekli olmak isteyenler için de gerekli bir belgedir.

Çiftçi Kayıt Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Çiftçi kayıt belgesi tarım ya da hayvancılık ile uğraşan hemen herkesin işini kolaylaştıran ve devletin çiftçilere sağladığı imkanlardan yararlanmaları için gerekli olan bir belgedir. Çiftçi kayıt sistemi  Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülür ve çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal bir sistemdir. Çiftçilerden istenen belgeler sonunda kayıt gerçekleşmiş olur. Ve her şey kayıt altında olduğu için yıl içerisinde yetiştirilen ve üretilen tarımsal ürünler takip edilerek tarım politikası oluşturulmaya sağlanır. Bu sistemin asıl amacı budur. Bu sebeple devlette bunları takip edebilmek için kendisiyle alakalı her türlü tarımsal faaliyet izninde çiftçilerden bu belgeyi istemektedir. TMO hububat alımlarında, devlet destekli banka kredileri alırken, hallere ürün getirirken ve daha birçok işlemde çiftçilerden çiftçi kayıt sistemine kayıt olunması  istenmektedir. Kırsal alanda tarımla uğraşıyorsanız ve aşağıda maddeler halinde verilen imkanlardan yararlanmak istiyorsanız çiftçi kayıt belgesi edinmelisiniz.

Çiftçi Kayıt Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? 
Çiftçi Kayıt Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar?
  • Devlet tarafından genç çiftçi projeleri kapsamında verilen hibelerden yararlanmak için,
  • Özel bankalarda dahil olmak üzere tüm bankalardan size özel kredi kullanabilmek için,
  • T.C. Ziraat Bankasının ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin sunmuş olduğu düşük faizli kredilerden yararlanmak ve tüm canlı hayvan alımından ve diğer tarım kredilerinden faydalanmak için,
  • Bağ-kur üzerinden emekli olabilmek için de bu belgenizin olması gerekir.
  • Üretmiş olduğunuz tarım mahsüllerinin nakliyesini yapabilmek için ihtiyaç duyulan Müstahsil Yol Belgesi çıkarabilmek için

Bu ve bunun gibi size sunulan avantajlardan yararlanmak için çiftçi kayıt belgesi çıkarmanız gerekir.

ÇKS Belgesi Nasıl Çıkarılır?

Tarım ve Orman Bakanlığımız dijitalleşme kapsamında ortaya çıkan Tek Pencere projesi ile vatandaş/tüzel kişiler internet üzerinden ÇKS Belgesinin çıktısını hiç bir kuruma uğramadan hiçbir belge ibraz etmeden online başvuru sağlayarak alabileceklerdir.

Çks çıktısını İki farklı yöntemle alabilirsiniz. Bunlar https://tekpencere.tarbil.gov.tr/ hizmet başvuru ekranı e-devlet kapısına giriş yaparak, bir diğeri ise İl Tarım Müdürlüklerine gerekli evraklar ile başvuru yaparak alınır. ÇKS belgesi dıgıtal ortama taşındığından beri çiftçiler tekpencere ekranından BELGE AL menüsünden kayıt oldukları ÇKS belgenin çıktısını alabilir. Bu belge çiftçinin her yıl destekleme ödemelerinden yararlanabilmesi için çiftçinin kimliği niteliğinde bir belge olduğundan bu belge sayesinde devlet desteklerinden ve çiftçi kredilerin yararlanılmaktadır.

Çiftçi Kayıt Belgesi Nasıl Alınır?

Çiftçi kayıt belgesini çıkarabilmek için iki şekilde gerekli yerlere başvuru yapabilirsiniz. Birinci olarak e-devlet üzerinden kullanıcı adınız ve şifreniz ile sisteme giriş yaparak başvuru formunu doldurarak kayıt olabilirsiniz. İkinci olarak ise Çiftçi kayıt sistemi başvuru formu EK 1 doldurarak İlçe Tarım Müdürlüklerine elden teslim ederek olur. Ayrıca ne şekilde başvuru yaparsanız yapın sizden mutlaka bazı evraklar beyan etmenizi talep edeceklerdir. Bunun nedeni tarım ve hayvancılıkla uğraşıp uğraşmadığınızı anlamak içindir.

ÇKS Kayıt Formu Örneği ve Gerekli Evraklar

Çiftçi  kayıt sistemine başvuru yapmak isteyenler başvuru evrakları ile birlikte İl ilçe Tarım Müdürlüklerine başvuru tarihleri arasında başvuru yapmaları gerekmektedir. ÇKS kaydında istenen belgeler ise;

Sisteme kayıt yaptırmadan önce yani Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine kayıt için başvurmadan önce yukarıdaki ÇKS başvuru belgelerinin üzerine tıklayarak indirebilir ve başvuru formlarını doldurarak dosya hazırlayıp Müdürlüklere müracaat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Çiftçi Kayıt belgesi

İnternet üzerinden e-devlet şifreniz ile ya da form doldurarak bizzat başvuru yapmış olsanız bile sizden ayrıca aşağıda maddeler halinde vermiş olduğumuz belgeler talep edilecektir.

ÇKS’ye İlk Kez Kayıt Olanlardan İstenen Belgeler;

  • Çiftçi kayıt formu
  • Tüzel kişilerden ticaret sicil gazetesi imza sirküleri ve yetki belgesi
  • T.C. kimlik numarasını gösterir bir şekilde nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Çiftçi belgesi örneği
  • Tarla, bağ, bahçe vasıflı mülk ya da kira tapusu fotokopisi
  • Ekili alanların muhtar tarafından onaylı formu
  • Tarım yapılan alan kira ise kira kontratı
  • Başvuru sahibinin vergi numarasını gösteren belge(var ise)
  • Kendi araziniz üzerinde tarım yapıyorsanız sizin kimlik fotokopi belgeniz fakat başkasının arazisi ise arsa sahibinin kimlik fotokopisi
  • Yine kullandığınız arazi her kimin üzerine ise o araziye ait tapu kadastrodan alınacak tapu kayıt örneği.
  • Döner sermaye yardım belgesi
  • Taahhütname

Daha Önce Kaydı Olup Güncelleme İçin Gerekli Belgeler

  • Çiftçi kayıt formu,
  • Çiftçi kayıt sistemi başvuru dilekçesi
  • Çiftçi belgesi örneği,
  • Daha önceki dönemlerde beyan edilen hisselerde değişiklik olmuşsa bunu gösterir onaylı tapu fotokopileri

Her yıl başvuru yapıyorsanız, bağlı bulunduğunuz Tarım İl ya da İlçe Müdürlüğüne yıl boyu direk başvuru yapabilirsiniz. Bu şekilde güncelleme işleminiz gerçekleşmiş olur.

Çiftçi kayıt sistemine kaydı bulunmayan çiftçiler yıl içerisinde devlet tarafından üreticilere verilen mazot, toprak analizi, kimyevi gübre, yem bitkileri ve prim uygulamaları gibi tarımsal desteklemelerden yararlanamayacaklar. Her türlü tarımsal desteklemelerden ve doğal afetler sonucu meydana gelen zarar karşısında prim borcu erteleme gibi işlemlerden yararlanmak için çifti kaydınızı hemen yaptırın.

e-DEVLET üzerinden çiftçi kayıt sistemine giriş yaparak kayıt sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.