Devlet Kredileri Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? (Hibe Desteği)

03.01.2023
Devlet Kredileri Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? (Hibe Desteği)

Ülkemizde devlet tarafından çeşitli krediler verilmektedir. İşsizlik oranının çok olduğu ülkemizde devlet destekleriyle  işsizlik oranı biraz da olsa azalmaktadır. Özellikle işsiz gençlere destek verilerek iş imkanı sunulmuş olmaktadır. Ülke ekonomisinin  gelişip kalkınmasına katkı sağlamaktadır. Devlet Destekleri Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Devlet hibe kredisi başvurusu yapabilirsiniz.

Devletin Verdiği Destekleme Kredileri

  1. Esnaf Destek Kredileri
  2. Devlet Destekli Hayvancılık Kredisi (Arıcılık, büyük baş, küçük baş ve tavukçuluk destekleridir.)
  3. Girişimcilere İş Yeri Açma Hibesi Kredisi (60 bin TL 370 Bin Lira Hibe Desteği)
  4. KOSGEB tarafından verilen Kadın Girişimci Desteği
  5. Mantar Yetiştiriciliği
  6. Sera Kurmak isteyenlere devlet desteği
Devletin Verdiği Destekleme Kredileri
Devletin Verdiği Destekleme Kredileri

1. Esnaf Destek Kredileri

Devlet tarafından küçük ya da büyük iş yeri olan esnafları desteklemek amacı ile devlet bankaları tarafından esnafa faizsiz kredi verilmektedir. Küçük esnaflar için devlet 30 bin TL faizsiz kredi vermektedir. Bu krediden yararlanabilmeniz için daha öncesinde iş yeriniz üzerine hibe ve ya kredi almamış olmanız gerekir. 36 ay (3 yıl) vade fırsatıyla esnafa verilen bu krediyi 1 yıl sonra geri ödemeye başlıyorsunuz. Fakat esnafın bu krediyi alabilmeleri için bankalara borcu olmaması gerekir. Borcunu ödediği takdir de bu krediyi için başvuru yapabilirler. Diğer önemli konu ise önceden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin vermiş olduğu faizsiz krediden kullanan esnaflar bundan yararlanamazlar.

2. Devlet Destekli Hayvancılık Kredisi

Devlet hayvancılık alanında da bir çok kredi ve destekleme yapmaktadır. KOSGEB hayvancılıkla ilgili gerekli olan ahır, besi tesisi ve araç-gereçler için 60 Bin TL hibe vermektedir. Fakat KOSGEB hayvancılık kredisi vermemektedir. Bu genel olarak halk arasında yanlış bilinmektedir. Hibenin yetersiz geldiği durumlarda ihtiyaçlar için destek verilmektedir. Gerekli araç- gereç ve tesis kurulduktan sonra büyük baş ya da küçük baş hayvan kredisi alabilirsiniz.

Küçükbaş Keçi ve Koyun için Kredisi : Ziraat bankasından küçükbaş hayvan kredisi vermektedir. Küçükbaş olan bu hayvanları sadece süt üretimi için alabilirsiniz. Küçük baş hayvan besiciliği yapmak istiyorsanız en az 100 keçi ve 100 koyun alma şartı aranmaktadır.

Arıcılık kredisi alabilmek için öncelikle KOSGEB belgenizi almanız gerekmektedir. Belgenizi aldıktan sonra arıcılık ile ilgili olan gerekli araç gereçler ve malzemeler için hibenizi hemen teslim alabilirsiniz. Ziraat bankasının verdiği arıcılık kredisinden yararlanarak arıcılık tesisinizi kurabilirsiniz. Ziraat bankasının arıcılık için verdiği destek kredileri şu şekildedir;

Devlet Destekli Hayvancılık Kredisi
Devlet Destekli Hayvancılık Kredisi
  • Bal süzme makinesi için kredi desteği sağlamaktadır.
  • Kek hazırlama makinesi için,
  • Arılı ya da boş kovan için destek kredisi,
  • Sürekli aynı yerde üretim yapan kişilere baraka almak için ya da baraka tadilatı için destek kredisi,
  • 200 ve üzeri arısı olup gezici arıcılık yapanlara yenilenebilir enerji alımı ve baraka alımı için,
  • 50 kovan arısı olanlara ya da 50 kovan arının üzerine çıkmak isteyen üreticilere destek kredisi verilmektedir.

Kümes Hayvanları İçin Destek Kredisi : Kümes hayvanları yetiştiricilerine de devlet destek vermektedir. Kümes hayvanları destek şartı 1.000 tane kaz, ördek ve tavuk için geçerlidir. Hindi için ise bu sayı 5.000′ dir.

3. Mantar Yetiştiriciliği Devlet Destek Kredisi

Mantar yetiştiriciliği için öncelikle uygun yer ve koşullar sağlanması gereklidir. Mantar yetiştirmek için size 100 metre kare alan yeterli olacaktır. Fakat şehir dışında bir yer sizin için çok daha uygun olabilir. Çünkü mantar kokusu çevrenizdekileri aşırı rahatsız edebilir. Tarım ve Orman Bakanlığı mantar yetiştirmek isteyen girişimcilere 30 BİN TL ödemesiz hibe vermektedir.

Mantar yetiştiriciliği desteği alma şartları;

  • 100 metre kare alan olması
  • Yıl da 15 ya da 20 ton kompost
  • Ranza sistemi ya da diğer sistemlerin uygulandığı bir sistem kurmak
  • Kurulan sistem içinde sırt pompası, aspiratör, vantilatör, termometre gibi malzemelerin olması gerekir.
  • İstiridye ve beyaz şapkalı kültür mantarı yetiştiriciliği desteklenmektedir.

Mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız bulunduğunuz yerdeki Tarım Ve Orman Müdürlüklerine başvuru da bulunabilirsiniz.

4. KOSGEB Kadın Girişimci Desteği

Devlet girişimci kadınların iş hayatına atılmaları, ayakları üstünde durmaları ve kimseye muhtaç olmamaları için destek ve hibe vermektedir. Ev de yaptıkları işleri büyütmek için ve ya daha büyük işler yaparak hayallerinin peşinden gitmeleri için devlet kadınlara girişimcilik hibesi vermektedir. Ancak bu hibeyi alan kişi 3 yıl süresince başka bir iş yerinde sigortalı bir şekilde çalışamaz.

KOSGEB Kadın Girişimci Desteği
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği

5. İş Kurmak İçin Hibe Devlet Desteği

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, KOSGEB tarafından belirli şartları taşıyan kişilere hibe desteği vermektedir. Öncelikle Kosgeb’ in düzenlediği online girişimcilik eğitimlerine katılmanız ve eğitim sonunda girişimcilik sertifikasını almaya hak kazanmış olmanız gerekir. İş yeri kurabilmeniz için bir iş yeri projenizin olması gerekir. Bu projeyi kurula sunarsınız ve kurul tarafından kabul olunursa  onay alırsa 60 BİN TL almaya hak kazanmış olacaksınız

Girişimcilik eğitim kurslarına başvuru yapmak istiyorsanız buradan müracaat edebilirsiniz.

6.Sera Kurmak İsteyenlere Devlet Desteği

Seracılık yapmak isteyen çiftçilere de devlet destek ve kredi vermektedir. Yerli üretimi desteklemek amacıyla sera kurmak isteyen çiftçiler, devletin sağlamış olduğu desteklerden yararlanmaları durumunda Ziraat Bankası, Kosgeb ve çiftçi projesi destek hibesi gibi devlet tarafından verilen desteklerden yararlanabilirsiniz. Bu desteğin miktarı çiftçilerin ve üreticilerin yapacağı işin büyüklüğüne, sürüm ve süresine göre değişim gözlemlenmektedir.

Kosgeb tarafından destek verilen daha pek çok sektör bulunmaktadır. Bu sektörlerde destekler 2023 yılında da verilmektedir. İlk olarak yapılması gereken uygulamalı girişimcilik eğitimlerine katılmanız olacaktır. Kurs tarihlerini görmek için tıklayınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.