İhracat Fazlası Mal Nereden Alınır? Yurtdışından Ticaret!

03.01.2023
İhracat Fazlası Mal Nereden Alınır? Yurtdışından Ticaret!

Esnaflarımız ticarette alırken kazanma ilkesini vizyon edindiklerinden, satın aldıkları bir malım ucuz olması sayesinde kar oranlarını üst seviyelere çıkardıkları söylenmektedir. Bunun için esnaflarımız en ucuz ürünü satın satın almak adına ihracat fazlası ürünleri tercih ederler. Türkiye’de ki bir çok esnaf tarafından İstanbul Merter pazarında ihraç fazlası defolu ürünlerin satıldığına inanılır. Bu içeriğimiz de piyasa fiyatının çok çok altına bir fiyat ile satılan ihracat fazlası malları konu aldık.

İhracat Fazlası Mallar Neden Türkiye’de Satılıyor?

Firmalar Türkiye pazarı için ürettikleri malların, yurt dışına ihraç edilmek üzere hazırlananlardan daha kalitesiz olduğu, gümrük ve çeşitli kontroller nedeniyle ihracat ürünlerinin daha değerli olduğu söylenmektedir. Zira gümrük antlaşmaları gereğince de, ülkelere giriş yapan ürünler, gerek alıcı firma tarafından, gerekse ülkenin resmi makamlarınca kontrol edilmektedir. Özellikle gıda ürünlerinde bu kat’idir. Türkiye’de hizmet veren ve yurtdışına mal ihraç eden firmalar, bazen bu malların geri iade edilmesi, Yurt dışında mal alacak firmanın siparişini iptal etmesi veya Türk firmanın zamanında ürünleri yetiştirememesi gibi durumlar  yüzünden antlaşmalar bozulmakta ve yurt dışına ihraç edilmesi gereken ürünler Türkiye pazarında satılmaktadır.

İhracat Fazlası Mallar Neden Türkiye'de Satılıyor
İhracat Fazlası Mallar Neden Türkiye’de Satılıyor

İstanbul Güngören ilçesinde veya Merter pazarında ihraç fazlası toptan parti malı veya marka ürünler bulunmamaktadır.

İhracat Fazlası Ürünler Nerelerden Alınabilir?

Mallarını yurtdışına gönderemeyen firma, ilk olarak ürünlerini Türk toptancılarına veya perakendeci esnafa satmayı hedefler. İhracat fazlası mallar sadece üretici firmalardan alınabilir. Eğer firmalar ihracat mallarını bu yöntemle de satamazlarsa, internet ortamında veya değişik pazarlarda satışa sunarlar.

Aşağıda görülen görselde, firmaların kalan ürünleri satışına dair ilanlar görülmektedir.

ihracat fazlası mallara örnek

Çin’den Ürün Ticaretine Dikkat!

Son günlerde popüler olan bir iş sektörü de, Çin’den ürün ticaretidir. Çin de bulunan bir Türk temsilci ile görüşülür ve karşılıklı güven ilişkisine dayanan bir sözleşme ile numune ürün göndermesi istenir. Numune ürünler teslim alınır ve kontrolleri yapılır. İlk parti olarak düşük bir bütçe ile aracı kişiden ürün talep edilir. Ticari ilişkin bu şekilde başlar ve devam eder. Çin’de iş gücü maliyetinin düşük olması sebebiyle, birçok firma bu yöntem ile ürün satmayı hedeflemektedir.

Ancak yetkililer, Çin’de olduğunu öne sürerek, ihracat fazlası veya Türkiye’de fiyatı çok yüksek olan ürün veya ürünleri toptan ucuza göndereceğini ifade eden kişi veya firmalara karşı dikkatli olunması yönünde uyarılarda bulunuyor. Mesele sizinle irtibata geçen kişinin Çin’de olup olmadığı değil, para havalenizden sonra, kişiye hiçbir şekilde ulaşamamanızdır. Bu sebeple uzmanlar yurtdışından ithal alışverişte, aliexpress, alibaba ve amazon gibi resmi kayıtlı internet sitelerinin tercih edilmesi konusunda uyarıyor!

Amazon sitesinin 2 farklı versiyonu mevcut. Bunlardan birincisi;

İkincisi ise Almanya da bulunan https://www.amazon.de/

Her iki sitenin de çeşitli ürünlerinde Türkiye’ye kargo seçeneği mevcut.  Yukarıda ki görselde Türkiye adreslerine kargo ile gönderilebildiği görülmektedir. Bu firmada indirime giren ürünleri Donanım haber internet sitesinden takip edebilirsiniz.

Bu alışveriş haricinde, elinde kalan ürünleri satabilmek adına, ihracat fazlası malların satışı, ihracattan artan ürünler gibi ilanlarla satılmayan mallarını elde çıkarmak isteyen kişilere karşı dikkatli olunuz.

YORUMLAR

  1. 2019 Koyun hibesi dedi ki:

    Keçi kredisi çekecem 2019 senesinde devlet 100 hibe verecekmiş.