İşkur Hibe Kredisi Nasıl Alınır? Başvuru Formunu Doldur!

05.01.2023
İşkur Hibe Kredisi Nasıl Alınır? Başvuru Formunu Doldur!

Ülkemizde bulunan firmalar ve istihdam sıkıntısı yaşayan vatandaşlarımız arası da aracılık yapan ve hem işsizliğe hem de eleman eksikliğine çözüm bulan bir kuruluştur. Bu kuruluş sayesinde bir çok vatandaşımız istihdam sahibi olmuştur. Bu içeriğimiz Devlet destekleri ile işkur kredisi çekmek isteyenlere başvuru formu, başvuru nereye yapılır, girişimcilik kursu, günlük ücreti, devlet hibe kredi başvurusu, kosgep giriş işlemlerinin nasıl yapıldığını anlattık. İşsizler, çalışmayanlar veya İş-Kur’a başvuranlar için teşvik, hibe veya desteğin nasıl alınacağını öğrenebilirsiniz.

İşkur Hibe Kredisi Nasıl Alınır?

İşkur; adı verilen kuruluş işverenler ve iş arayanlar için aracılık etmek ve Türkiye’de çalışan ve işverenler arasında ki dengenin sağlanması amacıyla kurulmuştur.

Hibe Kredi; Devlet tarafından herhangi bir proje karşılığında karşılıksız ve geri ödemesiz olarak verilen ve projenin tamamlanmasını mütakiben geriye istenmeyen para veya değerli mal varlığının karşılığını ifade eder.

Devletin birçok kuruluşu tarafından geri ödemesiz hibe kredi desteği sağlansa da, işkur hibe kredi gibi bir desteği bulunmamaktadır. Bu destek nasıl alınır diye soran vatandaşlarımızın Türkiye İş Kurumu haricinde diğer hibe veren kuruluşlara başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru şekli ise bazen başvuru formu ile yapılsa da, genelde eğitim, proje sunma ve hibenin ödenmesi şeklindedir.

işkur hibesi nasıl alınır
işkur hibesi nasıl alınır

İşkur Kredi Başvurusu Nereye Yapılır?

Türkiye İş Kurumu tarafından çalışmayan vatandaşlarımıza işsizlik maaşı ödemesi gibi destekler verilse de, hükumet programına girmeden işkur kredi başvurusu yapmak mümkün değildir.  Bugüne kadar yapılan ve uygulanan projeler ise sürekli olarak kredi ağırlıklı olmayıp, istihdam sağlanmasına yöneliktir.

İşkur Girişimcilik Kursu Başvuruları

KOSGEB ismi verilen devlet kurumunca yeni iş kuracak vatandaşlarımıza ve halen çalışmakta olan esnaflarımıza 13 farklı destek programı ile hibe, teşvik ve destek verilmektedir. Program içeriğine göre hazırladığı projesi ile desteğe başvuran Türk vatandaşlarının hepsi hibeden yararlanabilir. KOSGEB’in verdiği kursların adı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi adıyla adlandırılmakta olup, Türkiye’nin birçok köşesinde eğitimler devam etmektedir. Bu eğitimler hazırlanırken bazı kamu kurumları, meslek odaları, tüzel kişilikler ve kuruluşlar aracılık eder. Bu kuruluşların başında istihdam sağlamaya çalışan İŞKUR gelmektedir. Kurs başvuruları protokol çerçevesinde anlaşmalı kuruluşlara yapıldığından işkur girişimcilik kursu adıyla anınması normal olup, Bazı başvurular İŞKUR’a da yapılabilmektedir.  İŞKUR Kurs Tarihleri sayfasından güncel tarihleri inceleyebilirsiniz.

İşkur Girişimcilik Kursu Günlük Ücreti

İşkur işsiz vatandaşlarımızın istihdamına yönelik mesleki eğitim kursları düzenlemekte olup, bu kurslar ile vatandaşlarımızın meslek sahibi olmalarına aracılık etmektedir. Örneğin;

UNİCEF aracılığıyla yapılan Genç Kız ve Kadınların Mesleki Eğitimi ve İstihdamı Projesi kapsamında Urfa, İstanbul ve Kocaeli’de 5 yıl boyunca kuaförlük, bilgisayar, turizm ve elektrik/elektronik kursları açılmış, bu faaliyet sonrasında hibe kredi verilmese de, açılan 195 mesleki eğitim kursuna 3717 bayan katılım sağlamıştır.

Proje kapsamında açılan kurslar için günlük ortalama 20 TL katılım ücreti verilmektedir. Kurslara katılan işsiz vatandaşlarımız hem mesleki eğitim aldıkları gibi hemde günlük 20 lira ücret almaktadırlar.

Eğer sizde bu eğitimlere katılmak isterseniz İşkur kurs başvuru formu linkinden başvuru formunu doldurarak başvurabilirsiniz. İş-Kur kursları başvuru şartlarına gelince;

  • Türk vatandaşı olmak,
  • 18 ile 70 yaş arasında olmak,
  • İşkur’da görev yapmakta olan meslek danışmanından onay almış olmak gerekmektedir.

Devlet Hibe Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, tarım ve hayvancılık konularında hibe verilmeye devam ediyor.
  • IPARD ve IPARD2 ilanları yayınlandığında 3 farklı paket programa başvurabilirsiniz.
  • Eğer ilk kez bir işyeri açacaksanız veya var olan işletmenize esnaf kredisi desteği almak istiyorsanız KOSGEB‘e başvurabilirsiniz.
  • Acil paraya ihtiyacınız var ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının verdiği yardımlara başvurabilirsiniz.

İşkur’un Verdiği Kurslar Nelerdir?

  • İş Başı Eğitim Programları; En fazla 45 saat olup 3 ayda tamamlanır.
  • Girişimcilik Eğitimleri; 32 saat sürelidir.
  • Mesleki Eğitim Kursları; Emekli olmayan İŞKUR kayıtlı işsizler için uygulanır. İşkur Mesleği Eğitim Kursu Başvurusu için tıklayın.
  • Çalışanların mesleki eğitimleri; 5544 sayılı kanun gereğince yapılır. Çalışanların sınav ücretlerinin yarısı İŞKUR tarafından ödenir.
  • Eski hükümlü veya engelli kursları; İş kurmak, dükkan açmak isteyenlere verilen eğitim sonucunda sağlanan destektir.

İşkur hibe kredisi almak isterseniz, yayınlanan proje rehberlerini incelemeli ve size uygun olan kategoride ki desteklere başvurmalısınız. Başvuru formu, gerekli evraklar, şartlar sitemizde yayınlanmaktadır.

İŞKUR’un verdiği kurslar nelerdir?

İş Başı Eğitim Programları

İş-kur’a kayıtlı olan vatandaşlarımızın bir çoğu işsizlik sıkıntısı yaşamaktadır. Ve yaşamış oldukları işsizlik sorunlarını bu kurum aracılığı ile giderebilirler. İşkur’un vermiş olduğu kursların başında iş başı eğitim programları yerini almaktadır. Bu programın amacı kurumda kaydı bulunan vatandaşlarımızın mesleki alanda deneyim kazanmaları ve teorik olarak mesleki eğitim almaları ve uygulamalı olarak almış oldukları eğitimler sayesinde çalışma ortamına uyum sağlaması planlanmıştır. Aynı zamanda bu program sayesinde işsizlik sorunu yaşayan vatandaşlarımız mesleki yeterliliklerini geliştirerek tecrübe sahibi olacaklardır. Bu programdan yararlanmak isteyen vatandaşlarımız çalışmak istedikleri işi kendileri bulabilecekleri gibi aynı zamanda kurumunda kendilerine iş yeri bulmalarını talep edebilirler. Bu program en fazla 6 ay en az ise 3 ay olarak uygulanmaktadır.

Girişimcilik Eğitim Kursları

İş kur’da kaydı bulunan vatandaşlarımız girişimcilik eğitim kurslarına katılarak kendi işlerini kurabilirler ve bu program sayesinde kendilerini geliştirerek daha başarılı olabilirler. Girişimcilik eğitimi bitiminde kursa katılan vatandaşlarımıza uygulamalı girişimcilik eğitim sertifikası verilmektedir. Bu sertifika sayesinde ise devlet tarafından sunulan teşvik ve hibe kredilerden de yararlanmanız mümkün olacaktır. Girişimcilik eğitim kursunun temel amacı sınıf içi eğitimleri ve atölye çalışmaları sayesinde uygulamalı girişimcilik desteğinin verilmesidir. Girişimcilik eğitim kursları online olarak yapılmaktadır.

Mesleki Eğitim Kursları

İş kurda kaydı bulunan vatandaşlarımız iş gücü piyasasının ihtiyaç duymuş olduğu mesleki alanların hemen hemen hepsinde işsiz olan kesimin kendilerini geliştirerek istihdam etmelerini sağlamak açısından yapılan meslek edindirme kurslarıdır. Bu kurs istihdam garantili mesleki eğitim kursu olarak bilinmektedir. Bu kursun süresi toplamda 160 gün olarak belirlenmiştir. Günlük olarak çalışma saati en az 5 en fazla ise 8 olarak belirlenmiştir. Ayrıca haftada 6 günü geçmeden çalışmanız mümkün olacaktır. Toplam çalışma süresi 30 en fazla ise 40 saati geçmemektedir. Ayrıca tüm resmi ve dini tatillerden de yararlanmanız mümkün olacaktır. Tatil günleri ise toplam eğitim gününe dahil edilemez.

Mesleki Eğitim Kursları
Mesleki Eğitim Kursları

KOSGEB desteklenen sektörler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Mesleki eğitim kurslarına katılacak olan kişilerin aşağıdaki vasıflara sahip olması gerekmektedir.

  • Emekli olmamaları
  • 15 yaşın tamamlanmış olması
  • Kuruma kayıtlı olmanın yanı sıra işsiz olmak
  • Mesleğin gerektirdiği özelliklere sahip olmak
  • İşverenler tarafından aranan özelliklere haiz olmak
  • İş ve meslek danışmanlığı adı verilen hizmetlerden yararlanmış olmak gerekmektedir.

Bu şartlara sahip olanlar kurslardan yararlanabilirler.

YORUMLAR

  1. Özkan dedi ki:

    Merhaba ben sihhi tesisatciyim kardeşimle berebar çalışıyorduk ama işlerimiz iyi gitmedi dükkanı kapatma noktasina geldik borclarimiz yüzünden. Kardesim borçtan dolayı kaçtı. ben bu mevcut dükkanı ayakta tutmak için nasıl destek alirim

  2. Nebahat dipdere dedi ki:

    Bilgi alabilirmiyim. Başvuru yapmak istiyorum

  3. yusuf dedi ki:

    Slm ben de küçükbas için başvurmak istiyorum nasıl yapacağım

  4. yavuz dedi ki:

    merhaba eskı hukumluyum iş kurmak istıyorum yardımcı olabılırmısınız kayseri

    1. Sinan dedi ki:

      Eski hükümlü yüm işimi kurcam.ne.yapmalıyım

  5. İşkur evlere iş veriyor dedi ki:

    Evlere nikah şekeri işini işkur veriyormuş.

  6. Meryem dedi ki:

    İş kurmak isdıyorum ev hanımıyım

    1. Arzu dedi ki:

      Merhaba ev hanimiyim kosgebten kredi kullandim butun hanimlara tavsiye ederim kendi isimi kurdum danışmanlık sayesinde sizde basvurun hanimlar

      1. Zeliha dedi ki:

        Nasil başvurdunuz

      2. Ozgur dedi ki:

        Nasıl nereye basvurdunuz bende almak istiyorum soylermisin

      3. Duygu örnek dedi ki:

        Nasıl ve nereye başvuru yapiyoruz

  7. Mihriban dedi ki:

    İş kurmak istiyorum