İşsizlik Maaşı Çekme Süresi Kaç Ay? 2023

02.01.2023
İşsizlik Maaşı Çekme Süresi Kaç Ay? 2023

Çalışma akitleri sona erenlerin işsizlik maaşı adı altında bir hakları var. En düşük işsizlik maaşı tutarı 1.420,14 TL’ üzerinden en az 6 ay boyunca işsizlik parası ödeneğinden yararlanmak mümkün. Ancak maaş bağlanabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. İşsizlik maaşı almak için başvuruda bulunmak gerekiyor. Ayrıca belirlenmiş bir çalışma süresi de mevcut. İşsiz kalan ve bu sürede ödenekten yararlanmak isteyenler tarafından araştırma konusu haline gelen; İşsizlik maaşı çekme süresinin kaç ay, maaş bağlanabilmesi için gerekli şartlar ve kaç ay çalışma süresinin olması gerektiğini gibi en çok merak edilen konular hakkında sizler için araştırma yaptık.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

TÜİK tarafından iş gücü verileri açıklanmıştır. İçerisinde bulunduğumuz yıl itibari ile geçen yıla göre işsizlik seviyelerinde azalma meydana gelmiştir. İşsizlik oranı 1,1 puanlık azalış ile yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti. Ancak herhangi bir sebepten dolayı iş sözleşmeleri fesih edilenlerin mağdur olmamaları için kendilerine işsizlik maaşı ödeneğinden yararlanmak mümkündür. Ancak bu maaşın bağlanabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartları taşıyanların kişiler ayrıldıkları işyerlerinden çıkış belgeleri verildikten sonra 30 gün içerisinde mutlaka İş-Kur’a müracaat etmeleri ve başvuru yapmaları gerekmektedir.

Burada önemli olan nokta işten çıkış tarihi ile başvuru arasındaki sürenin 30 günü geçmemesidir. Sürenin uzaması halinde her ne kadar bu ödemeden yararlanabilmek mümkün olsa da alınacak tutar tam olmayacaktır. Bu koşulu sağlayanlar başvuru yapmaları halinde en az işsizlik sigortası yatırıldıysa işsizlik İşsizlik maaşı alabilecektir. Aynı şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edilmektedir.

İşsizlik maaşı başvuruları ise; İşkur’ a bireysel olarak başvuru yapılabileceği gibi e- devlet üzerinden de başvurular kabul edilmektedir.

işsizlik-maaşı-nasıl-alınır
İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik Maaşı Şartları

İşsizlik maaşı her başvuran kişiye verilemiyor. Bunun için İşkur’ un aradığı bazı şartlar bulunmaktadır.

  • İşsizlik maaşı alabilmek için işten istifa etmemeniz gerekiyor. İş akdinizin işveren tarafından sonlanması gerekmektedir. Şayet kendi rızanız ile işten ayrılırsanız hiçbir talepte bulunamazsınız. Kendi rızanız dışında (iş yerinin iflası, iş veren ile yaşanılan tartışma sonrası işten çıkarılma vb.) işten çıkarılmış olmanız aranan ilk şarttır.
  • Çalışmış olduğunuz yer ile ilişiğiniz kesilmeden evvel 120 gün prim ödemesi yapılmış olmalıdır. Ayrıca son 3 yıl içerisinde 600 günlük işsizlik sigortası pirimi ödenmesi gerekmektedir. 
  • İşten çıkış tarihinden itibaren 30 gün içerisinde İşkur’ a şahsen ya da elektronik ortamdan başvurulması gerekmektedir.
  • Bu şartları taşıyorsanız 10 ay sürede işsizlik maaşı alabilirsiniz. 

Maaş hesaplaması yapılırken brüt maaşa dikkat ediliyor. %40 tutarı kadar ödeme yapılmaktadır. En yüksek işsizlik maaşı ise asgari ücretin %80‘ ini aşamaz.

(Doğal afet, hastalık, disiplin cezası, ücretsiz izin, tutukluluk durumu, lokavt, grev, ekonomik kriz, göz altı gibi sebeplerden dolayı iş yerindeki faaliyetleri bir süreliğine durdurulanlar için prim yatırılmayan süreler kesintiden sayılmayacaktır.)

İşsizlik Maaşı Çekme Süresi Kaç Ay?

Maaş süresi son 3 yıl içindeki ödenmiş olan sigorta primi baz alınarak hesaplanmaktadır. Maaş süresinin uzun olması için prim gününün de fazla olması gerekmektedir.

işsizlik-maaşı-çekme-süresi-kaç-aydır
İşsizlik maaşı çekme süresi

İşsizlik maaşı alma süresi ise;

  • 600 gün çalışılmış ise ve işsizlik sigortası primleri tam olarak ödenmiş ise 180 gün (6 ay)
  • 900 gün çalışılmış ve işsizlik sigortası primleri tam olarak ödenmiş ise 240 gün (9 ay)
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışılmış ve işsizlik primleri tam olarak ödenmiş ise 300 gün (10 ay)  işsizlik maaşı ödenmektedir.

Şartları yerine getirerek işsizlik maaşı almaya hak kazananların maaşları her ayın 5′ inde yatırılmaktadır. PTT şubelerinden ya da ATM’ lerinden maaş çekilebilmektedir. T.C. kimlik belgeniz ile başvurmanız yeterlidir.

İşsizlik Maaşı Hesaplama

İşsizlik maaşı tutarının ve ödenme süresinin sigorta primleri ile alakalı olduğundan söz ettik. Maaş hesaplaması, son 4 ay ödenmiş olan primler dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

Asgari ücretin %40′ ı en az işsizlik maaşını hesaplamamıza yardımcı oluyor.  En yüksek işsizlik maaşı ise asgari ücretin %80′ i olabiliyor.

Bu durumda son 4 ay (120 gün) asgari ücret ile çalışmakta olan bir işçinin alacağı işsizlik ödeneği tutarı 1.420 TL‘dir.

Hesaplanan tutarlardan belirli oranlarda damga vergisi kesiliyor.

İşsizlik Maaşı Kaç Kez Alınabilir?

İşsizlik maaşı bir kereliğe mahsus değildir. Defalarca alınabilmektedir. 120 günlük herhangi bir kesintiye maruz kalmayan prim ile 3 yıl ve 600 gün prim şartının tamamlanması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. İşsizlik maaşı aldınız ve daha sonra işe başladınız. Yatırılması gereken Gün ve prim şartlarını tamamladıktan sonra tekrar tekrar işten çıkarılmanız durumunda, tekrar İşkur’ a başvurursanız işsizlik ödeneği alabilirsiniz. Ancak 2. kez bu maaşı almaya hak kazanabilmek için 600 gün primin tamamlanmış olması gerekmektedir. İşsizlik maaşı almakta iken işe giren ve maaşı kesilen bir çalışanın tekrar işsiz kalması durumunda eski maaşını almaya devam etmesi mümkündür.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

Şartları tamamlayarak işsizlik ödeneği almaya başlayanların aşağıdaki durumlarda maaşları kesilecektir.

işsizlik-maaşı-hangi-durumlarda-kesilir
İşsizlik maaşı hangi durumlarda kesilir?

► Herhangi bir geçerli sebebi olmaksızın İŞKUR tarafından istenen bilgi ve belgeleri zamanında teslim etmeyen kişilerin maaşları kesilecektir. Bu sebeple kurum tarafından yapılmakta olan çağrıya vaktinde cevap verilmesi gerekmektedir.

► İşsizlik maaşı başvurusu kabul edildikten sonra gelir getiren bir işte çalıştığı, sosyal güvencesi olan bir işe başladığı ya da SGK kuruluşlarından yaşlı maaşı aldığı tespit edilen kişinin işsizlik ödeneği kesilecektir.

► İŞKUR tarafından yetiştirme, meslek edindirme vb. eğitimlerine herhangi geçerli bir sebep sunmayarak katılmayan ya da kabul etmesine rağmen devamlılık sağlamayan kişinin işsizlik maaşı kesilecektir.

► Yine ilgili kurum tarafından mesleklere göre ve en son çalışılmakta olan işinin benzer koşul ve ücretlerine göre, ikamet adresine yakın emsal bir iş teklif edilmesi ve kişinin bu işi reddetmesi, reddin ise herhangi geçerli bir sebebi olmaması üzerine almakta olduğu işsizlik ödeneği kesilecektir.

Kurumun çağrısına cevap vermeyen ya da kendisine sunulan işi reddeden kişiye, aynı şartları taşısa dahi bir kez daha işsizlik ödeneği bağlanmayacaktır. Ancak bu gerekçelerin ortadan kalkması, yani kurum tarafından kendisine sunulmuş olan işi kabul etmesi, yetiştirme ya da meslek edindirme eğitimini olumlu karşılaması, istenen bilgi ve belgeleri kuruma vermesi halinde kesilen maaşı yeniden bağlanacaktır. Süre, maaşın kesilmesi durumunda sıfırdan başlamaz. Kaldığı yerden devam eder. Ödeme süresi, en başında belirlenmiş olan ödemeyi hiçbir surette geçemez.

Mesela 240 günlük ödeme süresi olan bir kişinin 200 günü ödenmiş olduğunda yukarıdaki sebeplerden dolayı maaşı kesildiyse ve şartları tekrar sağladığı tespit edildiyse alacağı işsizlik ödeneğinin süresi 40 gün olacaktır. Zorunlu askerlik hizmeti dışındaki sebeplerden silah altında bulunan, doğum izni ya da herhangi bir hastalıktan dolayı iş görmemezlik aylığı alanların işsizlik ödenekleri ödenmeye devam ediyor ise durdurulacaktır.

İşsizlik maaşının ödenme sürelerinden bahsettik. Ancak başvuru için gecikmeniz durumunda, geciktiğiniz süre kadar eksik maaş alıyorsunuz. Süresi dolanlar ise hiçbir şekilde hak talebinde bulunamıyor. 30 gün kuralı ve 120 gün şartlarının sağlanması gereklidir.. İşten çıktıktan 30 gün süreyi geçirmeden başvuruda bulunmak gerekiyor.

İstifa edenler ise hiçbir surette işsizlik maaşı talebinde bulunamıyor. Sözleşmenin işletme sahibi yani işveren tarafından fesh edilmesi gerekiyor.

İşsizlik maaşı en fazla 10 ay en az ise 6 ay süre ile veriliyor. Tekrar hatırlatacak olursak; Yukarıda sıraladığımız tüm şartları taşıyan kişilerin 30 gün içerisinde bağlı bulundukları illerdeki İŞKUR müdürlüklerine giderek başvuruda bulunarak hak ettikleri işsizlik parasını alabilecektir.

İşsizlik Maaşı Ne kadar Oldu? 2023

En düşük işsizlik maaşı 2.137 lira, orta kademe işsizlik maaşı 2a541 lira, en yüksek işsizlik maaşı da 4a272 lira oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.