KOSGEB ve TKDK’nın Teşvik Programları

03.01.2023
KOSGEB ve TKDK’nın Teşvik Programları

KOSGEB ve TKDK tarafından verilen teşvik programları bulunmaktadır. Öncelikle proje hazırlayarak bu kurumlara sunmanız gerekecektir. TKDK hibe oranları %50’dir. IPARD çağrıları yapıldığında projeniz ile başvurunuzu yapabilir, canlı hayvan alımı, inşaat ve makine ekipman alımı gibi konularda hibe alabilirsiniz. İçeriğimizden teşvik veren kurumlar ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Teşvik Kredisi Veren Kurumlar

Devletimiz ekonominin canlanması amacıyla iş kurmak ve kendi işini yapmak isteyen girişimcilere ve mevcut işletmesini büyütmek geliştirmek isteyen girişimcilere desteklenen sektörler bazında destekleme kredileri verilmektedir. TKDK kurumu da kırsal alanların kalkındırılması amacıyla tarım ve hayvancılık işi ile uğraşan çiftçilere teşvik kredisi vermektedir. Yine ülkemizde faaliyet gösteren özel ve kamu sermayeli finansman kuruluşları bankalar devlet ile aralarında imzaladıkları protokolle işbirliği yaparak faizsiz krediler vermektedir. TKDK kurumu bankalardan bağımsız olarak faizsiz hibe kredisi vermektedir. Peki teşvik kredisi nasıl alınır? Detaylar haberimizde..

Devlet Teşvik Kredisi Nedir?

Kırsal alanların kalkındırılması amacıyla verilen teşvik kredilerinden yararlanabilmek için mutlaka tarım ve hayvancılık işi ile uğraşmak gerekmektedir. Tarım ve hayvancılık sektörlerinde iş kuranlar çiftçiler bu sektörlere verilen teşvik kredilerinden yararlanabilir.

Devlet Teşvik Kredisi Nedir
Devlet Teşvik Kredisi Nedir?

Devlet tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletme sahiplerine bu sektörlerde iş yapma şartı ile Ziraat bankası aracılığıyla teşvik kredilerinden yararlandırılır. Kamu gücünü elinde bulunduran Ziraat bankasını aracı olarak kullanan devletimiz hayvancılık yapan ve yapmak isteyenlerin alacakları hayvanların yaşı, ırkı, doğum sırasına göre uygun şartlarda kredi veriyor. Ziraat bankası hayvansal üretim kredilerini incelemek için tıklayınız.

Hayvancılık sektöründe yeni iş yapmaya başlayanlar alacakları hayvan sayısına eş değer ipotek ve taşınmaz gayrimenkulü teminat olarak gösterip veya kefil bularak kredi alabilirler. Hayvanların ırkı cinsi ve kayıtlı belgeli hayvan alımı yapacak olanlar teminat gösterip kredi alabilirken, hayvancılık ile uğraşmakta olanlar hayvanlarının küpe numaralarını bankaya gösterip kredi alabilirler. İnek, manda, düve, dana, koyun, keçi kanatlı tavuk hindi, arı ve su ürünleri gibi hayvancılık alanlarında yapılacak yatırım ve üretim faaliyetlerinin finansmanına yönelik olarak kredi kullanılmaktadır.

Kimlere Veriliyor?

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından çiftçilerimize tarım ve hayvancılık sektöründe desteklenen bölgelerde hazırladıkları projeler karşılığında hibe vermektedir. TKDK tarafından her yıl yapılan çağrı ilanlarına başvuru yapanlar devletten TKDK kurumu aracılığıyla hayvancılık ve tarım alanında hibe teşvikinden yararlanabilirler. Ülkemizde 42 ilde kırsal alanlarda yapılacak projeler karşılığında hibe teşviklerinden yararlanabilmek için çağrı ilanlarını kaçırmamak gereklidir. Desteklenen bölgeler dışında kalan vatandaşlarımız ise yukarıda belirttiğimiz gibi Ziraat bankasından hayvancılık sektöründe yatırım ve üretim faaliyetlerinin finansmanında yönelik kredi alabilirler.

Kendi iş fikrini hayata geçirmek amacıyla başarılı iş projesi oluşturan ve projesini başvurduğu kuruma kabul ettirebilen herkes teşvik kredilerinden yararlanma hakkına sahiptir.

Teşvik Kredisi Nedir Nasıl Alınır
Teşvik kredisi kimlere veriliyor?

Devlet işyeri açmak isteyenlere Kosgeb kurumu üzerinden hibe desteği sağlarken, tarım ve hayvancılık sektöründe iş yapmak isteyenlere teşviklerini Ziraat bankası aracılığıyla yararlandırmaktadır. Kosgeb hibe desteğinden yararlanabilmek için mutlaka Uygulamalı Girişimcilik eğitimine katılmak gereklidir.

Hibe Başvurusu

İş yeri açmak için Kosgeb desteklerine başvuruda bulunmadan önce ev hanımı kadın girişimci, gazi, engelli veya birinci derecede şehit yakını olarak başvuru yapmanız halinde aşağıdaki evrakları ve kayıt işlemlerini de yerine getirmeniz gerekmektedir. İş kur engelli ve eski hükümlülere 36 bin lira hibe desteği veriyor. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Öncelikle işyeri açmalı ve Kosgeb veri tabanına kayıt olmalısınız. Kosgeb veri tabanına kayıt olduktan sonra Kosgeb kobi beyannamesi doldurmalı ve kobi bilgi dökümanının çıktısını almanız gereklidir.

Yapılması gereken bu işlemleri de başarılı bir şekilde tamamlayan girişimciler iş fikrini hayata geçirmek için hazırladıkları iş planı projelerini Kosgeb yetkililerine kabul ettirme şartını da yerine getirerek iş yeri açmak için devlet teşvik kredisi sahibi olabilirler. İşyeri açmak için Kosgeb hibe desteği desteği olarak da geri ödemesiz 60 bin lira ve 70 bin lira hibe desteği alabilirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.