Kredi Kartı Borcu Dondurma ve Taksitlendirme 2023 Kanunu

02.01.2023
Kredi Kartı Borcu Dondurma ve Taksitlendirme 2023 Kanunu

Bankalardan kredi kartı alarak kullanan ve bir süre sonra ödeme konusunda sıkıntı yaşayan kullanıcıların en çok sordukları sorulardan biri de kredi kartı borcu dondurma işleminin nası yapılacağıdır. Bankacılık mevzuatında kredi veya kredi kartı borcu dondurma ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmazken, borcunu ilerleyen dönemlerde ödemek isteyenler bu talepte bulunmaktadırlar. Garanti Bankası, Vakıfbank, Ziraat Bankası gibi bankalardan aldığınız kredi kartı borçlarınızı yapılandırma kampanyası sayesinde dondurma ve taksitlendirme yapabilirsiniz. Bankaların kredi kartı borç yapılandırmalarına ilişkin hesaplamalar ve kredi kartı borçlarına ilişkin kanun detayına yazının devamından ulaşabilirsiniz.

Kredi Kartı Borcu Dondurma Taksitlendirme Yasası

Her ay düzenli olarak kredi kartı borcunu ödeyen kullanıcılar herhangi bir problem yaşamaz iken, hesap kesim tarihinden belli bir süre sonra son ödeme tarihine kadar ödenmeyen kart borçları için yasal ödeme süreçleri başlatılıyor.

Bu süreler içinde de ödeme yapmayan kişiler hakkında icra prosedürleri uygulanıyor.

2016 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan bir değişiklikle kredi kartı borcu dondurma işlemi yapmak isteyen veya ödeyemediği borçlarını taksitlendirmek isteyen kullanıcılar için bir kolaylık tanındı. Buna göre borçlar için 6 yıl uzun vadeli taksitlendirme imkanı verildi.

taksitlendirme
kredi kartı borcu dondurma yapılandırma yasası

Bahse konu yasa maddesi yukarıda görüntülenmektedir. Kredi kartı yapılandırma yasasına ait Geçici 2. maddenin içeriğinde görüntülendiği gibi, kart hamili talep ederse eğer en fazla 6 sene taksit yapılabilmektedir. Buna karşılık her ay ödenmesi gereken asgari kart borcuna bu yapılandırma sonucunda ortaya çıkacak aylık taksit miktarı eklenir denmektedir. Kredi kartı yapılandırma yasasına göre, bankalar kullanıcıların kartlarını taksitlendirmesi gerekiyordu. Ancak bazı bankalar yasayı tanımadı ve taksitlendirme işlemi yapmadı. Bununla birlikte borcunu kapatmak isteyen ve aylık taksit taksit ödemek isteyen kullanıcı sayısı da az olması da ayrı bir durumdu.

Kredi Kartı Borcu Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

1.000 TL. olan kart borcunuzu ödemediniz. Bunun sonucunda üzerine faiz binecek ve bir süre sonra bu borç 1.200, 1.500, 2.000 TL. olacak icralı halde kapınıza ulaşacaktır. Bu işlemden sonra borcu ödemediğiniz her gün yasal faiz üzerine eklenmekte olup, icra ile tahsil edilen borçlar için sonradan bir de avukatlık ücreti ve diğer masrafları da ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bazı kullanıcılar borcun icra aşamasına geldiğinde borç dondurma yapıldığını düşünmektedirler. Maalesef kart borçları ödenmediği her gün üzerine yasal faizler eklenmektedir. Bu sebeple borcun dondurulması sadece ve sadece yasal taksitlendirme işlemine tabidir.

Kredi Kartı Borcu Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır? 
Kredi Kartı Borcu Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Borcunuzu Yapılandırmak veya Dondurmak İçin Bankanıza Başvurun!

Gişeden kartınızın güncel borç ve kapatma tutarını öğrenin. Borç ödenmediği için her gün gelecek faizler nedeniyle günden güne katlanacaktır. Bu tutarı öğrendikten sonra bankaya hitaben yazılı bir dilekçe oluşturun. Dilekçe de yönetmeliğe atıfta bulunarak, 6 yıl vadeli olarak kart esnafkredi.net borcunuzu ödemek istediğinizi buna göre dondurma ve taksitlendirme yapılmasını talep edin. Esnafkredi.net olarak sizler için hazırladığımız Kredi kartı borcu yapılandırma dilekçe örneği linkinden DOCX uzantılı dosyayı bilgisayarınıza indirin ve adınızı, soyadınız, bankaya ve borca ait bilgileri örneğe doldurarak, bankaya sunabilirsiniz.

Bankanın Kararına Karşı Hakem Heyetine Başvurulabilir mi?

Eğer banka tarafından yönetmelik maddesi gereğince kart borcunuzun yapılandırılmasına ilişkin talepte bulunmanıza rağmen, banka bu talebi kabul etmemiş ise, yönetmelik maddesine aykırı hareket ettiği gerekçesi ile ikamet ettiğiniz bölgede bulunan Hakem Heyeti Başkanlıklarına borç dondurma talebi reddine ilişkin itirazda bulunabilirsiniz. Hakem Heyetine kredi kartı borcu dondurma dilekçesi örneği bağlantısından bilgisayarınıza indirip, bankaya ait bilgileri doldurun ve hakem heyetine sunun.

Borç Kapatma Kredileri

Bankaların bazıları borçların yapılandırılması için bireysel ihtiyaç kredisi vermektedirler. Bu krediler kişilere elden teslim edilmeyen borçlu olunan kredi kartı hesabına yatırılmaktadır.

Tüm borçları tek bankada toplamak
Vakıfbank Borç Transfer Kredisi Özellikleri

Borç kapatma kredisi veren bankalar şunlardır;

  1. Qnb Finansbank
  2. Şekerbank
  3. Denizbank transfer kredisi
  4. Vakıflar Bankası 18 ay vade 20 bin lira limit
  5. Akbank
  6. TEB Yılın Transferi (250 TL.’den 10.000 TL.ye kadar)
  7. Burganbank
  8. Halk Bankası

Transfer kredilerinden yararlanmak isteyenlerin;

  1. İlk olarak borçlu oldukları bankaya başvurmaları,
  2. Aylık ödeyebilecekleri miktarda taksit yapmaları,
  3. Güncel kredi kartı borç tutarlarını ve kapama miktarlarını öğrenmeleri,
  4. Bu finansmandan sonra başka bir banka kartı veya kredi kullanmamaları,
  5. Eksi bakiye, nakit avans ve benzeri borçları var ise, bu borçların son güncel miktarlarını da krediye dahil etmeleri tavsiye olunmaktadır.

KOSGEB, TKDK, SYDV gibi kamu kurum ve kuruluşların ihtiyaç veya borçları ödemek için destekleri bulunmamaktadır. Zor durumda olan vatandaşlar SYDV tarafından verilen desteklerden yararlanabilse de, bu desteklerin hiçbiri kredi kartı borçlarının dondurulmasına yönelik değildir.

YORUMLAR

  1. Ahmet dedi ki:

    Hepsi sevgili abiler bankalar yardimci olmuyorlar

  2. 2018 Kredi Kartı Yapılandırma Yasası dedi ki:

    “Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi işlemleri ile banka ve kredi kartları için değişiklik içeren yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi” ile kredi kartı borcunu ödeyemeyenler ya da ödemekte zorluk çekenler için yapılandırma işlemi oluşturulmuştur. Üzerinizde bulunan kredi borcunuzun taksit sayısı oldukça fazla veya ödeyemeyecek durumda olduğunuz takdirde kredi yapılandırmasına başvuru yapabilirsiniz. Bulunan kredi borcunuz faiz oranı ile birlikte tekrar hesaplanarak ödeme süresinin uzaması sağlanır. Kredi yapılandırması yaptırıldığında aylık ödeme tutarı da azalmaktadır.

    Mevcut olan kredi borcu için ilk olarak bankaya başvuru yapılmalıdır. Ödeme sorunu yaşanan borç için bankadan kredi yapılandırılması istenmelidir. Bu fırsattan yararlanmanın şartı kart borçlarının bankalarca takibe düşmemiş olmasıdır. Takibe girmeyen bu borçlar için en fazla 72 aya kadar yapılandırma süresi verilmektedir. 12 ay ya da 24 aya kadar da taksitlendirme oluşturulabilir.

    Kredi borcunun bir kısmı ödenmediği taktirde yapılan en büyük hata banka ile iletişimi kesmek, adres değişikliği yapmak gibi durumlardır. Kredisini yapılandırdığı halde yine ödeyemeyen bireyler ilgili kurumlara giderek tekrar yapılandırma talep etmelidir. Kredi borcu tekrar yapılandırdığı taktirde bile ödenmiyorsa yasal takip başlatılır. Bireysel kredilerin banka tarafında takibe alınma süresi 3 dönemdir (90 gün). Bu süreçte ödemeler yapılmamaya devam ederse bankalar avukatları öncülüğünde icra takibini başlatır. Yapılandırılmış kredilerin 90 günlük ödeme süresi aksadı ise çok dikkatli olunmalıdır aksi halde yatırılan paralar sıfırlanır ve borç ilk haline dönebilir. Ayrıca önümüzdeki 5 yıl içerisinde ne kredi kartı alınabilir ne de kredi çekebilirsiniz. Sonuç olarak; yapılandırma kredisi yaptırıldığında taksitlerin gecikmesi 60 günü geçtiği an bütün ödemeleri yapılmasa bile ilk taksit gecikmesi yatırılmalıdır.