Kredi Üstüne Kredi Çekilir mi?

03.01.2023
Kredi Üstüne Kredi Çekilir mi?

Günümüzde bankaların ihtiyaca uygun sunduğu konut kredisi, taşıt kredisi ve ihtiyaç kredi bulunuyor. Bu finansman desteklerinden yararlanmak isteyen vatandaşlar çekmek istedikleri kredi tipinin faiz oranlarını dikkate alıp başvuruda bulunabilmektedirler. Her geçen gün cazip hale getirilip sunulan krediler birçok kişinin ihtiyacını karşılıyor. İhtiyaç doğrultusunda kullanılacak olan kredi için kredi puanı oldukça önemli olmakla beraber kredi ödemelerin aksatılmaması da büyük önem taşıyor. Bankalardan kredi çeken ödemekte zorlanan ya da ihtiyacına uygun tekrardan kredi çekmek isteyen herkesin aklında bir soru Kredi Üstüne Kredi Çekilir mi? yanıtını sizler için araştırdık.

Kredi Borcu Varken Kredi Çekilir mi?

Ödemekte olduğunuz mevcut kredi varken aynı bankadan veya farklı bankadan yeni bir kredi çekilmektedir. Bu şekilde kredi çekmek için iki şart bulunmaktadır. Bu şartlardan birincisi doğrudan kredi notuyla ilgilidir. Ödemesi devam eden krediye bir yeni kredi daha eklenmesi için kredi notunun yeterli seviyede olması gerekmektedir. Tüm bankaların müşterilerinde baktıkları en önemli kriter kişinin kredi notudur. Kredi notu ne kadar yüksek ise bankaların kişilere olan güveni artar ve sonrasında kredi başvurusunun onaylanma ihtimalide yüksek olmaktadır. Mevcut olan kredi haricinde yeni kredi çekebilmek için gereken ikinci şart ise gelir durumudur. Bankalar kredi başvurusunda bulunan kişinin gelir durumunu bakmaktadır. Gelir durumuna bakılırken aynı evde yaşayan diğer aile bireylerinin gelirlerine de bakılır. Tek başına yaşanılıyorsa kredi çekecek kişinin gelir durumu göz önünde bulundurulur. Kredi üstüne kredi çekebilmek için hane gelirinin yüzde 50’si hesaplanır, bu miktardan ödenmekte olan kredinin aylık taksit tutarları çıkarılır kalan tutar ikinci kredinin aylık ödemesi olacak şekilde kredi için bankaya müracaat edilir.

Fakat kredi borcu ödenmediyse ve 90 günlük ödeme süresi dolduysa yasal takip işlemi başlatılmaktadır. Yasal takibe giren kişilere bankalar yeni bir kredi vermemektedir.

Kredi Borcu Varken Yeni Kredi İçin Bankaların Dikkat Ettikleri Nelerdir?

  • Yeni çekilecek kredinin tutarı
  • Bir önceki kredinin ödeme düzeni
  • Toplam iki kredinin belirlenmiş limiti aşmaması
  • Vade süresi
  • Faiz oranları
  • Ödeme gücü

Gelir Belgesiyle Kredi Başvurusunda Bulunmak

Banka, kredi başvurusunda bulunan kişilerden gelir belgesi istemektedir. Gelir belgesi gelir durumunun belgelendirilmesidir. Kredi talebinde bulunan kişilerden istenen belgeler arasında yer almaktadır. Kişinin aile bireyleriyle aynı evde yaşıyor olması durumunda aile bireylerinin gelir durumuna da bakılmaktadır.

Gelir belgesi nasıl alınır?

Kredi talebinde kişinin gelir belgesinin nasıl alacağı çalışma durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Çalışma durumlarına göre gelir belgesi;

  • SGK çalışanları için gelir belgeleri çalıştıkları kurumdan alınır.
  • Memur ve Emekliler için gelir belgesi e- devlet aracılığıyla yapılabilmektedir. Maaş bordrosu gelir belgesi için kullanılabilir.
  • Serbest Meslek çalışanları Bağ-kur’a bağlılar ise vergi levhasındaki gelirle başvuruda bulunabilirler. Bağ-kurlular için vergi levhası gelir belgesidir.

Kredi talebinde bulunan kişilerin maaş bordroları gelir belgesi yerine geçer. Çalışma durumuna göre alınacak olan gelir belgesi yukarıdaki gibi olmaktadır. Gelir belgesi e- devlet sistemi üzerinden alınabilmektedir. Gelir belgesinin çıktısı e- devletten alınabilmektedir.

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Mevcut kredisi bulunurken ikinci bir kredi çekebilmenin ilk şartı olan kredi notu, bankalar için oldukça önemlidir. Kredi notunun öğrenilmesinin farklı yolları bulunuyor. Bankalar aracılığıyla ve Findeks aracılığıyla öğrenebilmektedir. Bankalardan ya da Findeksten öğrenilebilen kredi notunun sorgulaması e- devlet üzerinden de yapılabilmektedir.

Findeks ile kredi notu öğrenmek; Kredi ve kredi kartlarının ödenme sürelerini ve borç durumlarını hesaplayarak belirli puan aralığında kredi notu öğrenilebilmektedir. Kredi not aralığı 1 ve 1900 arasındadır. Kredi notu 1’den 1900′ e doğru gittikçe risk seviyesi azalmaktadır. Findeksten kredi notu öğrenebilmek için belirli bir ücret ödenir. Bu ücret yaklaşık olarak 11 TL civarındadır. Findeks’in sitesine üye olmak gerekir ve üye işlemleri sonrasında kredi notu öğrenilmektedir. 

Bankalar ile kredi notu öğrenmek; Kredi notunu öğrenmek bankalar aracılığıyla da yapılabilmektedir. Kredi notunu öğrenmek isteyen müşterilerine birçok banka sorgulama işlemleri sunmaktadır. Kredi notu öğrenmek için şahsen bankaya müracaat edip öğrenilebildiği gibi bankanın internet bankacılığından da öğrenilir. Mobil bankacılığı indirip giriş yaptıktan sonra belirli bir ücret ödeyerek kredi notu öğrenilebilir.

E-devlet ile kredi notu öğrenmek; Kredinin kişiye çıkıp çıkmayacağını belirten kredi notunu, e – devlet aracılığıyla öğrenmek mümkündür. Diğer kredi notu öğrenme yolları ücretli olurken e – devlet kredi notu sorgulama tamamen ücretsizdir. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu, ayda bir olmak üzere verilen ücretsiz e -devlet hizmetidir. E- devlet üzerinden yapılacak olan sorgulamada kredi ve kredi kartı limitleri, borç bilgileri, faiz ve komisyon bilgileri de yer almaktadır. Son 10 yıl içinde bankalar tarafından yasal takibe girmiş açık ve kapalı tüm borçlar görülmektedir. E- devlet kredi notu sorgulama hizmetinden yararlanmak için;

E- devlet kimlik doğrulama işlemi sonrasında “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” hizmetini seçtikten sonra yukarıda görselde görünen pencere açılacaktır. Toplam iki rapor türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki kredi limit ve borç bilgileri diğeri çek bilgileri ve raporudur.

Bu raporlardan biri tercih edildikten sonra talep edilen rapor Türkiye Bankalar Birliğine iletilecek ve sonrasında e- devlet sistem yoğunluğuna bağlı olarak 2 saat sonra e- devlet sistemi üzerinden görüntülenebilecek. SMS yoluyla bilgilendirme yapılacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.