Şahıs Şirketi ile Ne İş Yapılır? Müsaade Edilen Sektörler (Beyannameler)

04.01.2023
Şahıs Şirketi ile Ne İş Yapılır? Müsaade Edilen Sektörler (Beyannameler)

Şahıs işletmeleri, küçük çaplı iş kurmak isteyen kişiler için oldukça uygun bir seçenektir. Tek başına, ortaksız, kurulumu ve kapatması kolay olan bir işletme türüdür. Şahıs şirketlerinde kişinin çok sermaye sahibi olmasına gerek yoktur. Muhasebe giderleri düşüktür ve oldukça az masraflıdır bunun yanı sıra 18 yaşını doldurmuş her vatandaş bu işletmeyi açabilir ve bir kişi birden fazla şahıs işletmesi kurabilir.

Şahıs Şirketi ile Ne İş Yapılır? Müsaade Edilen Sektörler Nelerdir?

Şahıs işletmeleri denildiği zaman aklınıza gelecek olan ilk şey kendinize ait bir iş yeri olacaktır.  Tabi ki herkes kendi işinin patronu olmak ister. Doğru bir seçim yapılarak açılan işletmeler oldukça kar elde etmenizi sağlayacak ve başka bir işte çalışmanız bu iş için engel teşkil etmemektedir. Şahıs şirketlerini 2 ana başlık altında ele almak mümkün olacaktır.

  • Kolektif Şirket
  • Adi Komandit Şirket

Kolektif Şirket

Ticari bir işletmeyi ticaret ünvanı adı altında işletmek amacıyla gerçek kişiler arasında kurulan şirkettir. Ortakların hiçbirinin sorumluluğu şirket alacaklarına karşı sınırlandırılmaz. Kolektif şirketlerde ortaklar kar ve zarara ortak olurlar. Türk Ticaret Kanununa göre ticari bir işletmeyi ticaret unvanı adı altında işletmek amacıyla gerçek kişiler arasında kurulur.

Şahıs şirketleri

Türk Ticaret Kanunu mevzuatları hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Komandit Şirket

Ticari bir işletmeyi, ticaret unvanı adı altında işletmek amacıyla kurulan ve ortaklarının bir kısmının sorumlulukları kısıtlı olmayıp bir kısım ortakların sorumluluklarının biraz sınırlandırılmış olması ile kurulan bir şirket türüdür.

  • Komandite Ortak: Sınırsız sorumluluğu olan zincirleme ortaktır.
  • Komanditer Ortak: Gerçek ve tüzel kişilerden oluşur.

Şahıs şirketleri borçlar kanunu hükümlerine tabidir ve tek bir şahıs tarafından kurulur. İşletme sahibinin Bağ-Kur yaptırma zorunluluğu vardır ve kişi işletmesini kapatmak istediği zaman ilgili kurumlara bildirerek en kısa zamanda kapatabilir.

Şahıs Şirketi Vergi ve Diğer Yükümlülükleri

Vergi beyannamesi yıllık gelir vergisine göre hesaplanır böylece işletme sahibinin 3 ayda bir olmak üzere üretimini yapmış olduğu ürünleri hesaplanır ve vergi ödemesi yapılır bu vergi türü ise gelir geçici vergi olarak adlandırılır.

Gelir geçici vergisi beyanları aşağıda yer almaktadır.

  • Ocak – Şubat – Mart Dönemi 14 Mayıs
  • Nisan – Mayıs – Haziran Dönemi 14 Ağustos
  • Temmuz – Ağustos – Eylül Dönemi 14 Kasım da beyan edilir.

İşletme sahibi işçi çalıştıracak ise  SSK ve Bölge Çalışma Müdürlüğüne müracaat ederek işveren dosyasını açtırır ve çalışacak kişilerin girişleri gerekli kurumlara bildirilir. Açılan işletme yaptığı işe bağlı olarak ilçe belediyesine müracaat edip sıhhi ve ya gayri sıhhi iş yeri ruhsatı alır. İlan reklam vergisi mükellefiyeti ve çevre temizlik vergi mükellefiyeti açılır. Açılan işletme meslek grubuna göre esnaf sanatkarlar odasına kayıtlı olması gerekir. Ve ticaret odalarından ticaret siciline kayıt ettirilir. İşletme sanayi ile ilgili ise Sanayi Odasına kayıt edilir. Yine ithalat ihracat işi yapılacak ise ilgili birime kayıt yapılması gerekir.

Şahıs şirketlerinde, borsa ve bankacılık gibi işletmeler dışında diğer işler yapılabilir.

Şahıs şirketleri diğer vergi yükümlülükleri

Şahıs Şirketlerinde Müsaade Edilen Sektörler

Şahıs şirketi genellikle tek bir kişi tarafından kurulan işletme türü olarak bilinmiş olsa da bu işletme türü bir veye birden fazla gerçek kişi tarafından kurulabilir. Kurulan bu işletmeler bir çok sektörde faaliyet gösterebilmektedir. Şahıs şirketlerinde müsaade edilen ve esnaflar tarafından en çok tercih edilen işletme türleri ise Bakkal, kuaför, manav, kasap, terzi gibi kurulan küçük işletmelerdir. Bu işletmeler dışında birçok sektörde  şahıs şirketi bünyesinde açılabilir.

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Gerekli Belgeler

  • Kimlik Belgesi
  • Şahıs şirketi için gerekli evraklar
  • Noterden isim altında imza beyannamesi
  • İkametgah
  • İmza beyannamesi
  • İş yerinin kira kontratı
  • Noterden tasdikli kimlik fotokopisi

Şahıs işletmenizi kuracağınız zaman dükkanın yanı sıra evinizin kullanmadığınız uygun bir odasını kendinize uygun bir home ofis olarak açıp kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.