Sıfırdan İşyeri Nasıl Açılır? Usta Esnaflardan Tavsiyeler 2023

02.01.2023
Sıfırdan İşyeri Nasıl Açılır? Usta Esnaflardan Tavsiyeler 2023

İş yeri açmak birçok kişinin hayalleri arasında yer almaktadır. Herkes kendi işinin patronu olmak ister. Bunun için öncelikle yapacağımız iş hakkında emin olmak ve kararlı olmak gerekir. Daha sonra iş ile ilgili bilgi ve tecrübe sahibi olmanız gerekmektedir. Bilmediğiniz bir işe kalkışmak hüsranla sonuçlanabilir. İş yeri açmayı düşünenler nasıl bir yol izlemeli, neler yapmalıdır? İşte bilgiler…

Sıfırdan İşyeri Nasıl Açılır? Esnaflardan Tavsiyeler

Bilginiz dahilindeki iş size güvenli ve sağlam adımlar atmanız konusunda yardımcı olur. Planladığınız işe talep olan yerlerde dükkan açmanız kar oranınızın artmasını sağlar. Mesela market açacaksanız çevreyi iyice araştırıp ihtiyaç olan kalabalık yere dükkanınızı açmanız sizin için iyi bir sermaye olacaktır. Tabi dükkan ve dükkan düzeni de çok önemli bir faktör. Bu yapacağınız bütün işler için geçerlidir. Şimdi iş yeri açmak için neler yapılması gerekir. Bunlardan bahsedelim.Öncelikle iş yeri açmak için belli bir bütçeniz sermayenizin olması gerekir. Sermaye, tutacağınız yerin kirasını içine alacağınız eşyaları karşılamanızı sağlayacaktır. Eğer yeterli sermaye yoksa ne yapmalısınız. Devletin ve bankaların sağladığı olanakları gelin birlikte inceleyelim.

Sermayesiz İşyeri Nasıl Açılır?
Sermayesiz İşyeri Nasıl Açılır?

Sermayesiz İşyeri Nasıl Açılır?

Kendi iş yerinizi açmak istediğinizde elinizde mutlaka belirli bir sermayenizin olması gerekmektedir. Sermayeniz olmadan açacağınız iş yerlerinde sektöre 1-0 geride başlamış olacaksınız. Bu durum bazen size eksi olarak dönse bile bu konuyu avantajlı hale getirebilirsiniz. Ülkemizde son bir kaç yıl içerisinde yapılan projeler sayesinde girişimci ve esnaflarımız desteklenerek ülke ekonomisinde de canlılığın ve para döngüsünün meydana gelmesi hedeflenmektedir. İş yeri açmak için elinizde yeterli sermayeniz yok ise sermayenizi arttırmak amacı ile aşağıda maddeler halinde bahsetmiş olduğumuz yolu takip edebilir ve sermaye sahibi olabilirsiniz.

  • Devlet destekli faizsiz hibe kredi imkanları sağlanmaktadır. KOSGEB tarafından Genel Destek Programına katılarak geri ödemeli yada ödemesiz krediler verilmektedir.
  • Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan da bu alanla ilgili yeri açacaksanız kredi desteği alabilirsiniz.
  •  Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi tarafından bazı şartlar doğrultusunda kredi verilmektedir.  Kooperatife kayıtlı olmak gerekir. Ayrıca kredi için bazı belgeler ve kefil istenmektedir.
  • Son olarak da iş yerinizi bankalardan kredi alarak açabilirsiniz. Türkiye İş Bankası, Halk Bankası, Albaraka Bankası, Vakıfbank, Türkiye Ekonomi Bankası(TEB), Odeobank, Finansbank, HSBC ve Denizbank  gibi bankalar düşük faizli uygun krediler vermektedir. Size en uygun banka kredisini araştırmanız sizin için iyi bir başlangıç olabilir.
  • Sermayeyi bu seçeneklerden size en uygun olanını seçerek sahip oldunuz. Peki bundan sonrasında nasıl bir yol izlemelisiniz.

İşyeri açma hesaplama tablosu bağlantısını ziyaret ederek, örnek olarak oluşturulmuş güncel faiz oranları ve faydalı bilgiler bulunan çizelgeyi inceleyebilirsiniz

  • İyi bir muhasebeciye sahip olmalısınız. Gelir-gider hesaplamasının yapılması, ödeyeceğiniz aylık vergileri takip etmeniz gerekir.
  • İş yerinizi zevkinize göre düzenleyerek hoş bir mekan elde edebilirsiniz. İş yeriniz cafe, restoran ve benzeri yer ise görüntüye daha çok önem vermelisiniz.
  • Vergi dairesine başvurmanız gerekir.

QNB Finansbank İşyeri Açma Kredisi

Banka kredi talebinde bulunan esnaflarımıza özel avantajlı kredi imkanları sağlamaktadır. Bu kredilerin yanı sıra özellikle kadın girişimcilerimiz de desteklenerek ülkemizdeki istihdamın artmasına katkı sağlanmaktadır. QNB Finansbank’ın sunmuş olduğu esnaf kredilerinden yararlanmak istediğinizde bankaya başvuru yaptığınız gün çekebileceğiniz 50 bin lira esnaf kredisini size sunmaktadır. Ayrıca banka şubelerine gidip başvuru yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra banka KOBİ Nakit ve Dinamik, kadın girişimci paketi için de  6 ay geri ödemesiz paketleriyle ve altı ay sonucunda da uygun ödeme koşulları ile esnafa destek olup kolaylık sağlıyor. QNB Finansbank’ın sağlamış olduğu bu kredi imkanlarından yararlanmak için müşteri hizmetlerini arayarak ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

QNB Finansbank esnaf kredisi hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Halkbank İşyeri Açmak İsteyene Verdiği Krediler

Halk Bankası da girişimcilerin yanında olarak yeni iş kurmaları ve ekonomik hayata atılmalarını desteklemek için Girişimci Kredisi vermektedir. İster üniversite mezunu ister deneyimsiz olsun kendi işini kurmak iş yeri açmak isteyen gençlerimize 50 bin TL’ye kadar kredi, mesleki kuruluşlardan eğitim sertifikası olan deneyimli ve kendi iş yerini açmak isteyenlere de 30 bin TL kredi vermektedir.  Halkbank da Girişimcinin eğitimi ve tecrübesine göre; Cesur Girişimci Kredisi, Genç Girişimci Kredisi, Usta Girişimci Kredisi ve Mucit Girişimci Kredisi ile uygun vade, faiz ve ödemesiz dönemli geri ödeme imkanı tanımaktadır. Bu krediden faydalanmak için şirket kuruluşunun tamamlanmış olması ve aşağıdaki belgelerin olması gerekmektedir.

Ayrıca Esnaf ve kefalet kredisi için başvuruda bulunan esnafların kredileri halk bankası tarafından temin edilmektedir. Esnaf ve kefalet kooperatiflerinin vermiş olduğu kredi imkanlarından yararlanacak olan esnafın ticari araç kredisi limitlerini 500 bin Türk Lirasına kadar çıkartmıştır.

Bunun yanı sıra yeni iş yeri açacak olan esnafların ve yeni dükkan açacak olan esnafların ihtiyaç duymuş oldukları kredi limitleri 500 bin Türk Lirasına yükseltilmiştir. Ayrıca işletme kredisi için ihtiyaç duymuş olduğunuz kredilerin limiti geçmiş olduğumuz yıllar içerisinde 150.000 Lira iken bu yıl 200 bin Türk Lirasına yükseltilmiştir. Bu kredi imkanlarından yararlanmak isteyen esnafların öncelikle esnaf kefalet kooperatiflerine kayıt yaptırmak zorundadırlar. Ayrıca esnaf ve sanatkarlar odalarında da kayıtları bulunan esnaflar bu kredi imkanlarından yararlanabileceklerdir.

  • Öğrenim Durumu Belgesi
  • Girişimci Kredisi Başvuru Formu
  • Ticaret Sicil Gazetesi yada Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicilli Gazete
  • Firma Sahibi ve Varsa Ortaklarının Kimlik Belgesi Nüfus Cüzdanı ve ya Ehliyet Fotokopisi
  • Açmış Olduğunuz İş Yerinin Vergi Levhası
  • Önceden Çalıştığı İş Yerlerini Gösteren Belgeler
Halkbank İşyeri Açmak İsteyene Verdiği Krediler
Halkbank İşyeri Açmak İsteyene Verdiği Krediler

Devlet Tarafından Verilen İş Kurma Destekleri

Kendinize ait iş yeri açmak için en uygun düşük maliyetle destek alacağınız tek devlet kurumudur. Bu kurum ülke ekonomisinin canlanması işsizliğin alt seviyelerde olması için hedeflenmiş olan ve aynı zamanda  genç girişimcilerin önünü açmak açısından geri ödemesiz hibe kredi imkanlarının yanı sıra sıfır faizli kredi imkanları sağlanmaktadır. KOSGEB Bilim, Sanayi ve teknoloji Bakanlığına bağlı bir kuruluştur. 2023 yılında gerekli şartları taşıyan bütün girişimcilere 60 bin TL ve 360 bin TL hibe desteği vermektedir. İş yeri açma kredisi alabilmek için bir uygulama ve sonrasında evrak kayıt işlemlerini yaptırmak yeterli olacaktır. Kosgeb kredisi alabilmek için öncelikle; Eğitim programına katılmanız gerekir. 

Krediden faydalanabilmek için  “Girişimcilik Belgesi ” ne sahip olmanız gerekir. Bulunduğunuz  il yada ilçelerde bu kurslara başvuru yaparak size uygun kurs bölümünüzü tercih etmeniz gerekir. Başvurunuz kabul olursa 30 günlük eğitim sonrasında sertifikanızı almaya hak kazanmış olursunuz. Sertifikanızı aldıktan sonra iş yerinin uygunluğuna bakılır ve daha sonra yapacağınız işi KOSGEB’ e sunuyorsunuz. Başvurunuz olumlu olarak cevaplanırsa ihtiyacınız olan krediyi alırsanız ve harcamaya başlayabiliyorsunuz. Destek dahilinde açtığınız iş yerini 3 yıl boyunca kapatamazsınız eğer kapatırsanız size verilen desteği geri ödemek zorunda kalırsınız. Ayrıca harcamalarınızın tamamını faturalı ve şirket hesabı üzerinden yapmanız gerekir.

YORUMLAR

  1. İskender dedi ki:

    Merhabalar!
    Kendim işyerim açmak için izin kimden alıcam? En baştan ve devamlı ne ödemesi gerekir?! Yabancılar oturma izni varsa kendi işyerini açabilcekmi?
    Teşekkür ederim