Sözleşmeli Kadrolu Diyetisyen Maaşları 2023

02.01.2023
Sözleşmeli Kadrolu Diyetisyen Maaşları 2023

Genellikle fazla kilolarından şikayetçi olanlar ve yaşamları boyunca sağlıklı beslenmek isteyen kişiler diyetisyene gitmeyi tercih etmektedir. Diyetisyen sadece zayıflamak için değil her türlü hastalık, ağırlık denetimi ve genel sağlık hizmetleri hakkında danışabileceğiniz sağlık personelidir. Ayrıca özel sektörde görev alabildikleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak hizmet verebilirler. Sizin de diyetisyen olma hayaliniz var ise; diyetisyen nasıl olunur, 2023 diyetisyen maaşları ne kadar, devlet ve hastanelerde diyetisyen maaşları ne kadar oldu? öğrenerek kariyerinizi şekillendirebilirsiniz.

Diyetisyen Maaşları Ne Kadar? 2023

Diyetisyen maaşları özel ve kamu sektöründe görev alınmasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Diyetisyen maaşları 2023 yılında 8.500 TL ile 10.000 TL aralığındadır. Alanlarından uzmanlaşan ve uzman diyetisyen olanlar 4 yıllık temel diyetisyenlik eğitimlerini tamamlamalarının ardından kendi kliniklerini açmak isterlerse eğer 2 yıl yüksek lisans eğitimi almaları gerekmektedir. Uzman diyetisyen olarak özel ya da devlet hastanelerinde göreve başlayan kişilerden daha yüksek maaş aldıkları bilinmektedir.

Yeni Atanan Diyetisyen Maaşı Ne Kadar?

Yeni atanan diyetisyen maaşları ortalama olarak 8.500 TL olacaktır. Mesleğinde 3 yıldır çalışan 9.100 TL, 6 yıl görev alan 11.213 TL, 9 yıldır çalışan ise 12.250 TL maaş alacaktır.

Sözleşmeli Diyetisyen Maaşları Ne Kadar?

Devlet hastanelerine sözleşmeli olarak başlayan diyetisyenlerin kadroya geçene kadar ilk etapta alacakları maaşlar asgari ücret oranında olacaktır.

Uzman Diyetisyen Maaşı Ne Kadar?

Uzman diyetisyen maaşları ortalama olarak 9.000 TL ve 12.000 TL arasında değişmektedir. Spor merkezlerinde, firmalarda, okullarda, otel ve kamu kurumlarında çalışabilirler. Sağlık çalışanlarının maaşları çalışmış oldukları birimlere göre de değişmektedir.

Yüksek Lisans Yapmış Diyetisyen Maaşı

Yüksek lisans yapmış bir diyetisyenin maaşı diğer diyetisyenlere göre her zaman daha yüksek olacaktır. Maaşları etkileyen faktörler arasında yer alan meslekteki süre ve eğitim seviyesinden dolayı Yüksek Lisans Yapmış Diyetisyen Maaşı 5.500 TL-6.000 TL civarındadır. Yüksek Lisans Yapmış Diyetisyenlerin bu kadar maaş almaları mümkündür.

Yurtdışı Diyetisyen Maaşları

Ülkemizde bazı meslek grupları yurt dışında daha yüksek maaş almaktadır. Bu sebeple pek çok diyetisyen de yurt dışını tercih etmektedir. Tabii ki yurt dışında çalışma fırsatı herkes için mümkün olmayabilir. Meslek alanınızda kendinizi ne kadar geliştirmişseniz, özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Amerika, Almanya, Fransa gibi pek çok ülke diyetisyenlere yüksek maaş vermektedir. 2023 yurt dışı diyetisyen maaşlarını inceleyelim.

  • ABD Diyetisyen maaşları: 4.600 $ ile 7.500 $ (Dolar)
  • Almanya Diyetisyen maaşları: 4.500 $ ile 6.500 $ (Dolar)
  • Fransa diyetisyen maaşları ise: 4.500 $ ile 6.500 $ (Dolar)

Dolar kuru üzerinden hesaplama yaparak maaşların TL karşılığını görebilirsiniz.

Diyetisyenler Özelde Ne Kadar Maaş Alır?

Diyetisyen maaşları ne kadar diyetisyenler ve diyetisyen olmak isteyen kişiler tarafından merak ediliyor. Maaşlar ise kamu sektörü ve özel sektör olarak değişiklik gösteriyor. Özel sektörde diyetisyen maaşları 4.500 TL’den başlamaktadır. Uzman diyetisyenlerin maaşları ise 10.000 TL’yi bulmaktadır. Alanında ve dil konusunda kendini geliştirmiş olan sağlık çalışanlarının maaşları daha yüksektir. Özel hastanelerinde çalışmalarının süresi artan kişilerin zaman ile maşlarında yükselme olacaktır.

2023 Kamuda Diyetisyen Maaşları Ne Kadar?

2023 yılında kamuda diyetisyen maaşları ortalama olarak 8.500 TL ile 10.000 TL aralığındadır. Diyetisyenlerinde diğer mesleklerde olduğu gibi çalışma yıllarına göre almış oldukları maaşlar değişmektedir. Çalışma yıllarına göre ortalama olarak diyetisyenlerin alacakları maaşlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Mesleğine yeni başlamış deneyimsiz diyetisyen 8.500 TL
  • 10 yıl deneyimli: 12.500 TL
  • 20 yıl deneyimli diyetisyen ise 15.000 TL

Uzaktan Diyetisyen Maaşları Ne Kadar?

Uzaktan online diyetisyen maaşları 5.000 TL ile 6.000 TL arasında değişmektedir. Online diyetisyenler seans ücreti olarak 150 TL-300 TL ücret talep edebilirler. Aylık olarak kazançları ise müşteri sayısına göre değişecektir. Aylık kazançları her ay hasta sayısına göre değişir. Kendinizi tanıtarak hasta sayınızı artırıp bunun ile birlikte aylık kazancınızı da arttırabilirsiniz.

Diyetisyen Maaşlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Kamu ve özel kuruluşlarda diyetisyenlerin maaşlarını etkileyen faktörler bulunmaktadır.

  • Aile geçim indirimi
  • Mesleki deneyim
  • Memurluk derecesi
  • Medeni hali
  • Çocuk sayısı
  • Çeşitli tazminat hakları
  • Eğitim durumu
  • Görev yapılan kurum ve bölgesi
  • Yabancı dil bilme düzeyleri
  • Çalışmış olduğu bölge

Maaş konusunda hepsinin etkisi olmaktadır.

Diyetisyen Kime Denir?

Diyetisyen sağlıkla ilgili olan herhangi bir yüksek öğretim kurumunda 1 yılı hazırlık olmak üzere toplamda 5 yıl beslenme ve diyetetik eğitim programlarını tamamlayan ve lisans diploması ile diyetisyen unvanını alarak mesleğini yapmaya hak kazanan kişilerdir. Diyetisyenler yalnızca kilo kontrolleri ile ilgilenmez aynı zamanda besinlerin vücudundaki etkilerini de incelemektedir. Besin analizleri yaparak diyet ürünleri geliştirebilir veya kişilerin hastalıklarına uygun diyet programları hazırlayıp kilo kontrolü sağlayabilen kişilerdir.

Diyetisyen Nasıl Olunur?

Diyetisyen olarak bir çok kişinin yaşam standartlarını değiştirmek için neler yapılmalı ve hangi bölümlerden mezun olmak gerekiyor, sağlıklı olabilmek için nasıl beslenilmeli konuları işlenmektedir. Maaşları ise hemşire, doktor ve fizyoterapis maaşlarında olduğu gibi kıdeme göre değişilmektedir. Diyetisyen mesleği hakkında tüm merak edilenleri birlikte inceleyim.

Diyetisyen Olmak İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Diyetisyen olabilmek için sayısal bölümlerden biri olan, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik bölümü üzerinden eğitimleri verilmektedir. Bu bölümlerden mezun olan kişilere diyetisyen unvanı alıyorlar. Eğitim esnasında anne, bebek, çocuk ve yaşlı sağlığı gibi sayısız başlıklar ele alınarak kimya, biyokimya, biyoloji, toplumsak sağlık ve toplum beslenme konuları işlenmektedir. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve bu yaşamı çevrenizdeki insanlara öğretmek istiyorsanız diyetisyen olabilirsiniz. Diyetisyen olmak isteyen kişiler bu bölümü bitirmesi gerekmektedir. Danışanların beslenme alışkanlıklarına göre zayıf ve kilolu olan kişiler için ideal kilolarına gelebilmeler adına diyet ve spor listeleri hazırlayıp sağlıklı yaşam yollarını açabilirsiniz.

Diyetisyenlik Bölümü Kaç Yılda Bitirilir?

Beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olmak için 4 yıllık lisans eğitimi alınması gerekmektedir. Eğitim esnasında pratik ve teorik sınavlar bulunan bir yılınızı stajyer olarak değerlendirmektesiniz. Mesleğin 2 yıllık önlisans bölümü olmamakla birlikte DGS sınavları ile birlikte 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümüne geçme hakkı önlisans eğitimi alan kişilere verilmektedir.

Öğretmen Olabilir Mi?

Diyetisyenler öğretmen olabilmek için, beslenme ve diyetetik bölümü okuyan kişiler ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programını ya da pedagojik formasyon programını tamamlayanlar öğretmen olarak görev yapabilir.

Doktor Diyetisyen Nasıl Olunur?

Doktor diyetisyen olmak için üniversitede 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Alanınızda daha fazla gelişmek isterseniz eğer yüksek lisans ve doktora yapabilirsiniz.

Diyetisyenin Sorumlulukları Nelerdir?

Diyetisyenlerden danışanları üzerinde olumlu değişiklikler ile genel sağlıklarını olumlu yönde etkilemek adına beslenme alışkanlıklarını düzenlemesi beklenmektedir. Her meslek üzerinde olduğu gibi bu meslek üzerinde de bulunan sorumluluklar vardır.

Bu sorumlulukları maddelemek gerekirse:

  • Danışanlarında bulunan beslenme sorunlarını ve beslenme üzerinde olan bozukluklar için danışmanlık yapmak,
  • Yeme alışkanlıklarını değerlendirerek olması gerektiği gibi değiştirmek.
  • Vücut fonksiyonlarının besin kaynakları tarafından nasıl etkilendiğini incelemek.
  • Vatandaşların tercihlerini ve ihtiyacı olan sağlıklı beslenmeyi dikkate alarak beslenme planları geliştirmek.
  • Spor yapan kişilere diyet ile nasıl daha profesyonel optimize edebilecekleri ve optimum vücut büyüklüğüne ulaşabileceklerini konusunda tavsiyelerde bulunarak bu adımları takip etmek.
  • Danışanların bu süreç içerisinde oluşan değişiklikleri belgelemek için rapor yazmak.
  • Hastaya daha iyi hizmet verebilmek için diğer sağlık çalışanları ile iş birliği içerisinde olmak.
  • Belirli hastalıklar nedeni ile başvuru yapan hastalara diyet ile nasıl sağlıklı hayat sürebilecekleri hakkında detaylı bilgiler vermeli.

En son olarak danışanlarının ne kadar yol kat ettiğini takip ederek daha net çözümlere ulaşana kadar takipte kalması gerekmektedir. Mesleklerinde kendilerini geliştirme durumlarına göre kliniklerde müşteri sayısına özel ve devlet hastanelerinde alacakları maaşlara kadar etkilemektedir.

Diyetisyenler Nerelerde Çalışabilirler?

Diyetisyenler, son dönemlerde fass food gıdaların tüketilmesinden ve düzensiz beslenme sonucunda oluşan fazla kilolar ve beslenmeye dayalı olan hastalıklar sonucunda diyetisyenlere oldukça fazla gerek duyulmaya başlamıştır. Mezun olan kişilerin görev yapacağı alanlar ise şu şekilde listelenmektedir.

  • Araştırmacı kurumlarda araştırmacı diyetisyen olarak çalışabilirler.
  • Kurumlarda yönetici diyetisyen olarak çalışabilirler.
  • Özel bakım gerektiren kurumlarda Danışman Diyetisyenliği yapabilirler.
  • Fitness merkezleri ve spor kulüpleri gibi merkezlerde danışman diyetisyen olarak görev alabilirler.
  • TV ve radyolarda beslenme programları yapımcılığı yapabilirler.
  • Hastanelerde.( Tedavici, diyabet, renal, onkoloji diyetisyeni olarak çalışabilirler)
  • Okul ve kreşlerde.
  • Yaşlı bakım evlerinde.
  • Yemek şirketlerinde.

Bu alanlarda diyetisyenler rahatlıkla iş bulabilirler.

Uzaktan Diyetisyenlik Hizmeti Verilir Mi?

Günümüzde online hizmetlerin artması ile birlikte diyetisyenlik hizmetleri de online olarak yapılabilmekledir. Kliğini olan ya da ilk kez klinik açacak olan kişiler kendisini tanıtmak için online hizmet verebilir. Böylelikle sosyal medya sayesinde kendisini tanıtarak müşteri kitlesini geliştirebilir. Hastalar ile yapılacak olan görüntülü görüşme sonrasında hastaya uygun olan diyet ve spor programları hazırlanarak seanslar başlamaktadır.

Diyetisyenlerin Çalışma Saatleri

Çalışanların çalışmış oldukları kurumlara göre mesai saatleri değişmektedir. Genellikle özel hastane ve devlet hastanesinde çalışan kişiler 8.00-17.00 saat aralığında çalışmaktadır. Kendi klinikleri olan kişiler ise kendilerine göre belirlemiş olduğu saatler arasında çalışabilirler. Çalışan kişileri düşünecek olursak eğer, klinik sahipleri hastalarının seans saatlerine göre açılış kapanış saatlerini azaltıp arttırabilirler.

Diyetisyen Klinik Ne Kadar Kazanır?

Kendi ofisini açan diyetisyen ne kadar kazanır? Diyetisyen klinik kazançları danışan kapasitesine göre değişiklik gösterecektir. Göreve yeni başlayan bir diyetisyen ile yıllarını bu mesleğe vermiş olan diyetisyen arasında maaş farkı muhakkak ki olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.