10.000 TL Sermaye İle İş Kurmak Mantıklı Mı? Net Hesaplama

10.000 TL Sermaye İle İş Kurmak Mantıklı Mı? Net Hesaplama

Girişimci olmak istiyorsak sermaye gereksinim duyacağız en önemli kalem olacaktır. İş kurmak için çok büyük meblağlara da ihtiyaç yoktur. 10 bin TL gibi küçük bir yatırımla da iş kurmanız mümkündür. Ayrıca 10 bin TL’ ye bayilik veren firmalara da ulaşabilir ve iş yerinizi açabilirsiniz. Ofisiniz var ve ne üzerine kuracağınızı bilmiyorsanız içerikten fikir alabilirsiniz. Kendi işinizi kurmanız ve kendi işinizin patronu olmanız doğru adımlar atıldığında gerçekten çok kolay olacaktır.

İşte 7 bin TL, 10 bin TL ve 20 bin TL gibi küçük sermaye ile yapabileceğiniz büyük işler..

10 bin TL Sermaye Yeterli Mi?

İş kurmak zor ve riskli bir iştir. Bu meblağ ile iş kurmanız mümkün değildir demek doğru olmaz. Ancak oldukça zordur. Çünkü dükkan kirasından, satışı yapılacak malların temini, çalıştırılacak olan personel giderleri ve daha sayılabilecek pek çok konu ayrı ayrı bir gider oluşturulacaktır. Bu sebeple gerekli ancak yeterli bir tutar değildir. Şayet yaptığınız iş planında bu giderler yüksek meblağlar tutuyorsa ya bu işe girmeyin ya da nakit ihtiyacınızı karşılamak için finansal kuruluşlar aramaya başlayın. Bankaların ihtiyaç kredileri işinizi görebilir. Fakat kredi çekmek de bu durumda risklidir. Çünkü işinizi kurar kurmaz hemen kar elde edemeyeceksiniz. Bu durumu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kar elde edemeyince hem işinizi yürütmek, hem de borçlarınızı ödemekte zorlanacaksınız. Bu sebeple önerimiz çok büyük işlere girmemeniz olacaktır. Kazanç sağlayayım derken borç batağına saplanmayın.

10 bin TL Sermaye Yeterli Mi?
10 bin TL Sermaye Yeterli Mi?

Ne iş yaparsanız yapın henüz fikir aşamasında kendinize bir iş planı belirleyin. Girmek istediğiniz sektörü tanımıyorsanız detaylı bir araştırma yapın. Bu işi yapanlar ile görüşerek istişare yapın. Ayrıca KOSGEB ile görüşerek iş planınızı sunmanız dahilinde verilen Yeni Girişimci Desteklerinden faydalanabilirsiniz. Ticaretin altın kuralı ne kadar sermaye ile başlıyorsanız bir o kadar da geride birikmişinizin olmasıdır. Fakat önce küçük bir işletme ile başlayarak kar elde ettikçe ve zamanla işletmenizi büyütebilirsiniz. Ya da evinizde bir ofis ortamı olarak home office çalışabilirsiniz. Ayrıca bayilik hizmeti alarak da işinizi kurabilirsiniz. Bazı firmalar kurulum paketi kampanyaları ile müşterilerini destekliyor. Üstelik isim bedeli de talep etmiyor. Özetle 10 bin TL sermayenin yatırım için mantıklı ve yeterli olup olmadığı yapılacak olan işe, girilecek olan sektöre ve bulunduğunuz muhite göre değişkenlik gösterecektir.

Çay Ocağı Açmak

Bu fikri yabana atmayın! Düşük sermaye ile iyi kazanç elde edebileceğiniz alanlardan biri çay ocağı açmaktır. Ülke olarak çayı seven bir yapımız var. Bu sebeple her sokakta en az bir çay ocağı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak daha çok kar elde etmek isteyenler daha işlek caddelerde işletmelerini kurmalıdır. İnsan sirkülasyonunun fazla olduğu yerler her zaman daha avantajlıdır. İş hanlarında ya da pasajlarda çay ocağı açarak da çok satış yapabilirsiniz. Çünkü bu alanlarda pek çok esnaf bulunur. Gelen müşteriye, misafirlere çay ikramı yapılır. Esnafların yoğun olduğu caddelerde de bu işi kurmak oldukça gelir getirici olacaktır.

Çay Ocağı Açmak
Çay Ocağı Açmak

Çalışan masraflarını da hesaba katmanız gerekiyor. Burada çalışanlar genelde günlük hesabı ile çalışırlar. İşlere yetişmek için 2-3 kişi çalıştırmalısınız. Çayların soğumadan teslimatlarının yapılması açısından bu nokta önem arz etmektedir. Kullanılan çayın kalitesi de müşteri portföyü oluşturmada önemlidir. İlk gideriniz ruhsat almak için belediyeye ve vergi dairesine ödeyeceğiniz 2 bin TL gibi bir tutar oluyor. Kalıyor 8 bin TL’ niz. Öncelikle çay ocağına masa sandalye almanız gerekiyor. Takımlarını 250 TL’ den 4 masa alabilirsiniz. Dükkanınız küçük olacağı için bu sayı yeterli olacaktır. Çay yapmak için büyük hazneli çay ocağı almalısınız. 2-3 demlikli çay ocaklarını 1500 TL ‘ ye alabilirsiniz. Bardak, çay tabağı, şekerlik ve çay kaşığı gibi materyallere de 500 TL harcadığınızı farz edelim. Çay ve şeker stoğu yapacaksınız. 1 kilogram çaydan dem oranına göre 250-300 bardak çay çıktığını farz edelim. Çay fiyatınız 0,75 kuruş olsun. Bir kilo çaydan 225 TL elde edersiniz. 25 TL’ ye çay alsanız yine 200 TL kazanmış olacaksınız. 1 TL olsa 300 TL kazanacaksınız. Küçük bir dükkan size bu iş için yeteceğinden bulunduğunuz muhite göre uygun fiyatta bir dükkan kiralayabilirsiniz. Özetle 10 bin TL yatırım ile düzenli gelir elde edebileceğiniz işlerden biridir çay ocağı açmak. Çay ocağının yanı sıra cafe açmak da kârlı bir iş olabilir.

Solucan Gübresi Üretimi

10 bin TL ile girilebilecek işlerden bir tanesi de solucan gübresi üretimidir. Ülkemizde popüler sektörlerden biridir. Bu iş için ihtiyaç duyduğunuz tek şey bir tesis ve belirli sayıda kırmızı Kaliforniya solucanı almaktadır. Solucanların taneleri genelde 0,10 kuruştan satılmaktadır. 10 bin tane solucanı 1000 TL’ ye alabilirsiniz. Zaten zamanla solucanlar sayılarını ikiye katlayacaktır. Solucanları beslemek için solucan mamasına ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca tesisinizde kendi hazırlayabileceğiniz solucan maması tarifleri de internette yer almaktadır. Çay posasından ve hayvan gübresinden mama elde edebilirsiniz.

Solucan Gübresi Üretimi
Solucan Gübresi Üretimi

10 kilogram hazır mamanın fiyatı 25 TL‘ dir. Kaliforniya solucanları bu iş için elverişlidir. Çünkü gerekli koşulları sağlanmış olan solucanlar 1 yılda 15 kata kadar çoğalabilirler. Ancak bunun için ısı, nem gibi faktörlerin dikkate alınması gerektiğini söyleyelim. Nem dengesinin sağlanması için suya gereksinim olacaktır. Su ihtiyacının karşılanması için şayet çevrede ulaşabileceğiniz bir sulama alanı yoksa su deposu satın almalısınız. 500 TL’ ye size yetecek ölçülerde bir depo alabilirsiniz. Oluşan gübre 3 ay dinlendirilerek satışa hazır hale gelir. Yani tek gideriniz sulama ve solucanlarınız için mama olacaktır. Çoğalan solucanlar ile tesisinizi zamanla büyütürsünüz.

Mantar Yetiştiriciliği

Gelir elde edeceğiniz ve düşük sermaye ile başlayacağınız işlerden biri de mantar yetiştiriciliğidir. Bu sektörde en çok kültür mantarı ve istiridye mantarı üretilmektedir. İstiridye mantarına daha çok rastlanır. Çünkü protein bakımından oldukça zengindir ve etle yarışır. Fiyat olarak da kültür mantarından daha pahalıdır. Yeni başlayanlar için 50-100 metrekare alanlar yeterli alacaktır. Çadırlar da üretim yapılabilir. Bu sebeple ekstra dükkan kirası gibi maliyetler gerekmez. Bu mantar çeşidinin doğal ortamı kavak ağaçlarıdır. Üretim yapanların ise mantarları kompostlarda yetiştirmesi gerekir.

Bu kompostlar hazır olarak satıldığı gibi kendiniz de yapabilirsiniz. Temel maddesi gübredir. Ancak sıklıkla at gübresi kullanılmaktadır. Ancak temini güç olacağı için tahılların saplarından sentetik kompost elde edilebilir. 5 litrelik mantar kompostlarını hazır olarak 35 TL’ ye alabilirsiniz. 10 ton kompost 70 bin TL eder. 2,5 ton mantar edilir. Yani oran 1/4 olmaktadır. Kilosunu 5 TL’ den satsanız 12 bin 500 TL gelir elde edersiniz. Tabi bu sonraki aşamadır. İlk olarak 250 kg kompost alsanız 8 bin 500 TL’ ye mal edersiniz. Buradan da 62,5 kg mantar elde edersiniz.

Mantar Yetiştiriciliği
Mantar Yetiştiriciliği

Yumurta Satışı

Kendinize küçük bir tavuk çiftliği kurarak para kazanabilirsiniz. Tavukların tek giderleri su ve yem olmaktadır. 50 kilogram yem 120 TL’ dir. Tavukların en fazla yumurta yapanları günde 100-110 gr arası yem yemektedir. Civciv alarak büyütebilir ve yumurtalarını satabilirsiniz. Yerli üretimimiz olan Ataks civcivler 7 TL‘ ye satılmaktadır. Belirli bir dönemden sonra bunlar tavuk haline gelerek yumurtlamaya başlarlar. Hibrit civcivleri ise 2,5 TL‘ dir. Organik yumurtalarınızı 1,5 TL’ den satabilirsiniz. Yılda 300 yumurta yapan bir tavuktan 450 TL elde edersiniz. Tavuk sayılarınızı artırarak daha çok gelir elde edebilirsiniz.

Ayrıca süs tavuğu besleyerek de gelir elde edebilirsiniz. 50 TL’ ye alacağınız süs tavuklarını dolar hesabından satabilirsiniz.

10 bin TL küçük işletmeler kurmak için yeterli olabilecek bir meblağdır. Bunun dışında berber, lokanta, elektronik ürünlerin tamiratının yapılabileceği dükkanları da düşük maliyetle açabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.