Arıcılık Kredisi Veren Bankalar 2023 Hibe Destekleri

02.01.2023
Arıcılık Kredisi Veren Bankalar 2023 Hibe Destekleri

Arıcılık Kredisi Veren Bankalar 2023 yılında da kredi destekleri ile arı üreticilerinin yanında yer alamaya devam ediyor. Arı yetiştiriciliği sektöründe başlangıç sermayesine veya hibeye ihtiyaç duyan gençlerimize hem devlet kurumları hem devlet bankaları hem de özel bankalar tarafından arıcılık kredileri verilmektedir. Önemli olan girişimcinin faaliyet göstereceği arıcılık sektöründe ki geçmişi ve kkb puanlamasıdır. Bal, Balmumu, Polen, Propolis, Arı sütü, polinasyon üretim ve ihtiyaçlarınız için kamu kuruluşlarına yapılan başvurular gerekli şartların taşınması durumunda yapılabiliyor iken, özel bankalar sadece kredi not puanınızın yeterli olmasına bağlıdır. Bu içeriğimizde BBDK kayıtlı yasal bankaların arı yetiştiriciliğine özel verdikleri kredileri değerlendireceğiz. Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Şekerbank gibi bankalar tarafından verilen arıcılık kredisi faiz oranları hakkında bilgi alabilir ve örnek hesaplamaları inceleyebilirsiniz.

Devletten arıcılık hibesi alarak bu işe başlamak ister miydiniz? O zaman 30 bin lira verilen genç çiftçi projesi ile diğer Tarım ve Orman Bakanlığı projelerini takip etmelisiniz. Ancak başlangıçta kredi çekmek işinizi görecek ise, aşağıda yer alan bankaları ziyaret edebilirsiniz.

Arıcılık Kredisi Veren Bankalar Listesi

Arıcılık Kredisi Veren Bankalar aşağıdaki gibidir:

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • Denizbank
  • Vakıflar Bankası
  • Türkiye Ekonomi Bankası
  • Qnb Finansbank
  • İş Bankası
  • Akbank,
  • HSBC
  • INGBank
  • Garanti Bankası
  • Yapı ve Kredi
  • Odeabank
  • TKK (kooperatif)
  • Şekerbank
  • Anadolu Bank,

Yukarıda saydığımız 14 banka şubesinden hem bal ve polen üretimi için arı yetiştiriciliği finansmanından yararlanabilirsiniz.

Arı yetiştirme hibesi
Arıcılık Destekleri

Tarım Kredi Kooperatifi Arıcılık Kredisi ve Şartları Nelerdir?

Esnaf kefalet nasıl esnafımıza destek sağlıyorsa, tarım kredi kooperatifleri de hayvancılık ve tarım sektöründe arı yetiştiricilerinin imdadına koşmaktadır. Bu alanda Tarım Kredi esnafkredi.net arıcılara aşağıda ki imkanları sunuyor.

  • Kısa vadeli tüm arıcılık malzemelerinin alınması için 12 aya kadar destek
  • Hayvan satın almak için verilen ve kovan almakta kullanılan kredi
  • Tarım araçlarının alınması amacıyla verilen arıcılık malzemeleri kredisi,

Bu 3 kredi ile arıcılık yapmak isteyenler fazlasıyla tüm ihtiyaçlarını satın alacaklardır. Kredinin en üst limiti 50 bin liradır. En az 2 kooperatif üyesi kefil istenir.

Tarım Kredinin arıcılık kredisi faiz oranları şöyledir;

  • 1 yıl vadeli 5 yıl vadeli kredinin faizleri %93 oranındadır.

KAMU BANKALARI

Ziraat Bankası

Kuruluş sektöre yeni başlayanlardan eğer herhangi bir gelir belgeleri yok ise, teminat talep etmektedir. Teminat olarak arsa, arazi ve taşınmazlar kabul görmektedir. Eğer bu finansman tarımsal faaliyet için alınacaksa eğer 50 adet arılı kovan şartı vardır. Yıllık faiz oranı %14 olup, aylık faizi ise 1,16’a denk gelmektedir.

Vakıfbank

Vakıfbank işletme ürünü kredileri adı altında bu desteği sağlamaktadır. Arıcılık ile birlikte bitkisel üretim, küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, Tavuk çiftliği kurulumu ve salma ve organik tavukçuluğa da destek vermektedir. Eğer eğer bu işe yeni başlıyorsanız ve herhangi bir birliğe üyeliğiniz yok ise Vakıftan bireysel ihtiyaç kredisi kullanarak ta bal üretimine başlayabilirsiniz.

Halk Bankası

Daha çok esnaflarımıza faizsiz kredi desteği sağlayan Halkbank, bu sektörde tarımsal ihtiyaç paketi ile finansman sağlıyor. Halkbank müşterisi olun veya olmayın gerekli evraklar ve belgeler ile başvurduğunuz taktirde 50 kovan arı alabileceğiniz miktarda 4 sene vadeli krediden faydalanabilirsiniz. Diğer sektörler için de Tarım destek, topraksız tarım, TMO senedi karşılığı, sulama, çeltik, IPARD finansmanından yararlanın.

Arı hibesi
Gezen Arı Yetiştiriciliği Projesi Görseli

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği (TAB)

2003 yılında kurulan ve ulusal ve uluslararası projeler ile tüm arıcılara destek sağlayan kuruluşa üye olmanızı tavsiye ederiz. Bazı özel bankalar arıcılık birliğine üye olma şartı koşmaktadır. Birliğin merkezi İzmir-2 Caddesi No 42/7 Kızılay Ankara adresinde bulunmakta olup, iletişim numarası ise; 0312 4175972’dir. TAB ismi verilen birliğin Türkiye’nin 80 ilinde İl Merkezi mevcuttur. Üyelikler il merkezlerinden gerçekleştirilebilmektedir.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından 2023 yılı içerisinde arı yetiştiriciliğine hibe desteği sağlanıyor. Her türlü malzeme ve kovan alımları için kullanılabilen bu desteğe başvuranlar harcamalarının %60’ı oranında hibeden yararlanabiliyor.

ÖZEL BANKALAR

Şekerbank; İlk şart TAB üyesi olmak. Senedi bir kez ödemeli 3 yıl vadeli kredi veriliyor.

Qnb Finansbank; Satın alınan arılı kovanların %85’ini karşılarken, 3 ay ve 1 yıl arasında ödeme planı oluşturulabiliyor. Maksimum vadesi 2 yıl olup, satın alınan arılar için proforma fatura talep ediyor.

Akbank; Genel anlamda tüm tarımsal faaliyetlere hasat dönemi ve geri ödemesiz dönem seçenekleri sunuyor.

Yapı ve Kredi Bankası; 12 ay maksimum vadeyle birlik üyesi yetiştiricilere finansman sunuyor. Başvurmak için en az 50 adet arılı kovanınız olması şart koşuluyor.

Odeabank; 4 yıl vadeli bireysel finansman sağlıyor.

Türkiye Ekonomi Bankası; Körük, El demiri, maske, elbise, kovan, bölme tahtaları, ilaçlar, yemler, bal süzme üniteleri, körükler, tanklar, eritme kazanları, yemlikler, çerçeveli arı ve ana arı alımları gibi ihtiyaçlarınız için 12 aya varan vadelerle kredi veriyor.

30 Bin Lira Arıcılık Hibesi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından arıcılığa 30 bin lira hibe veriliyor. Bu hibe için geri ödeme yapılmıyor. Proje başvuruları her yılın Nisan ve Mayıs aylarında alınırken, başvuru sahipleri sistem üzerinden bir proje hazırlıyor. Bu destekten yararlanmak isteyenlerin Halk Eğitim Merkezlerince verilen Arıcılık kursuna katılmaları sonucunda +5 puan aldıkları söyleniyor. Esnafkredi.net sitemizi takip ederek proje başlangıcında 30 bin liralık geri ödemesiz desteğe başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Arıcılık hibe destekleri hakkında inceleme yapabilirsiniz.

KOSGEB Arıcılığı Destekliyor mu?

KOSGEB arılı kovan satın almak için destek sağlamazken, bal üretim tesisi kurulumunda paketle ve diğer alanlar için hibe sunmaktadır. Örneğin bal ürünlerini paketleyerek yurt dışına ihraç etmek istiyorsunuz. Kovanlarınızdan topladığınız balları ambalajlayarak yurt içinde ki toptancılara dağıtacaksınız. O zaman Kosgeb size böyle bir tesisin kurulumu, malzeme ve edevatların alımı için hibe veriyor. Tüm içeriklerimizde defalarca anlatmamıza rağmen halen KOSGEB’in hayvan kredisi verdiğini söyleyenler mevcuttur. Unutmayın; Kosgeb canlı hayvan alımına destek vermez!

Arıcılık Kredisi Çekmek İçin Gerekli Evraklar ve Belgeler Listesi

Arıcılık kredisi çekmek için gerekli evraklar ve belgeler listesi aşağıdaki gibidir:

  • Başvuru sahibinin nüfus cüzdanı
  • Geliri var ise maaş bordrosu veya kira belgeleri
  • Arıcılığı yapacağı bölgeye ait kira sözleşmeleri
  • Tarım Krediden alınıyorsa 2 üye kefil
  • Talep edilen miktar yüksek ise teminat belgeleri (tarla, bağ, bahçe veya ev tapuları)
  • Bankaların isteyeceği diğer evraklar ve belgeler

Eğer siz 10 bin liralık ihtiyaç kredisi ile arıcılığa giriş yapacaksanız sadece kimliğiniz ile başvurmanız yeterli olabilir. Ya da tarım bankalarının internet uygulamalarını indirerek, bu uygulamalardan kefilsiz, evraksız, senetsiz online başvuru ile 20 bin liraya kadar kredinizi hemen çekebilirsiniz.

Arıcılığa Nasıl Başlayalım?

Arıcılığa genellikle 3 farklı yoldan başlanır:

  • İlkel kovan aktarmayla
  • Oğullu yöntem ile
  • Fenni kovanlar ile başlayın.

Ziraat Bankası arıcılık kredisi hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca TKDK IPARD Programı dahilinde arıcılık desteği de sağlanmaktadır.

İlkel kovanda başlamak arıcılığa yeni başlayanların bu yolu tercih etmelerini tavsiye etmeliyiz. Bu çok zor bir iştir. Aktarma işi tamamen ustalık ve beceri isteyen bir iştir. Belli bir mevsimi vardır. Her mevsimde aktarma olmaz. Aktarılacak yerli kovanlı fenni kovan yan yana veya yerli kovanın üstüne konur birkaç gün boyunca arıların kovanı aşinalığı sağlanır. Sonra mevsim bal teşekkül olmadan aktarmaya başlamak yavru üşütecek kadar havanın soğuk olması lazımdır. Aktarma zamanında önce kovana bol duman vermeye başlanır. Daha sonra kovan içindeki arı veya fenni kovan üzerine silinir. Tabii kovanın arkasında çıkartılması çekiyor. Ana arının zayi edilmemesine dikkat edilir. Yavrulu duraklar itina ile kesilerek çerçevelerine takılır. Budala kadar dışarıda bekletilmez. Yerde kovan parçaları varsa hemen oradan uzaklaştırılır. Bu işlemi yaparken güneşin kızgın olmamasına dikkat edilmelidir. Arıcılığa oğulla başlamak oğlun çıkması mevsimi zamanında bağlıdır.

Arıcılık nasıl yapılır?

İlk çıkan kuvvetli olduğu arıcılar hiçbir zaman satmak istemezler. İkinci veya üçüncü yol bulunabilir. Arıcılığa başlayanları bu yolda edileceği için pek tercih edilmemektedir. Arıcılar fenni kovanda başlamak bu tür kovanlar ilk arıcılığa başlayanlar için en uygun olanlarıdır. Arıcılığa yeni başlayacak olanlar bir veya iki kovanda başlamalıdır. Bu kovanlar oldukça kuvvetli olmalıdır arıcılığa yeni başlayan çiftçilerimizin moralini bozmamalıdır. Arıcılığa yeni başlayan çiftçiler çevresinde bu konuda yeterli bilgiye sahip kişilere ve her fırsatta teknik teşkilatları yakın ilişki kurmalı ve en kısa zamanda bilgisini artırmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.