Bayan Giyim Mağazası Maliyeti Hesaplama (KOSGEB Desteği)

05.01.2023
Bayan Giyim Mağazası Maliyeti Hesaplama (KOSGEB Desteği)

İş kurmak isteyenler için bayan giyim mağazası açmak güzel bir iş fikri olabilir. Tabi iş kurmak maliyeti de beraberinde getirmektedir. Ancak giyim mağazası açarak kar elde edebilir, kar marjınızı yükseltebilirsiniz. Hitap edeceğiniz kitleyi belirleyerek aylık kazancınızı günden güne artırabilirsiniz. Nakit sıkıntısı yaşamanız durumunda ise banka kredileri ve Kosgeb destekleri işinizi görecektir.

Giyecek hiçbir şeyim yok sözünü en çok bayanlardan duymuşsunuzdur. Gardırobun başında saatlerce düşünerek yarın ne giysem planını en çok yapan varlıklar onlardır. Bu sebeple giyim sektöründe özellikle bayanlara yönelik ürünler satmak ve bayanlara hitap etmek karlı bir iş olacaktır. Moda denen kavramın değişmesi artık günler değil saatler alıyor. Bu sektöre girecek olanların yeniliklere açık olması ve modayı yakından takip etmesi gerekiyor. Bu noktada tedarikçilere de büyük rol düşüyor. Her ne olursa olsun mağaza açmak bir girişimcilik ürünü. Yani en çok da hesap kitap işlerinden anlamanız ve girişimci bir ruha sahip olmanız gerekiyor. İşinizin başında olmanız da cabası. Bayan giyim mağazası açmak ile ilgili tüm prosedürleri sizler için araştırdık. Yaklaşık olarak hesapladığımız maliyetlerle mağaza açmak konusunda size yardımcı olacağız.

Giyim Mağazası Açmak Karlı Mı?

  • Dükkan açarken hangi sektörde olursanız olun mekan tercihlerinizi dikkatle yapın. Mağazalar müşteri çekilmesi gereken yerlerdir. Bu sebeple çok kuytu noktalarda kalan ve dar sokaklardaki mağazalar satış yapmakta güçlük çeker. İnsan sirkülasyonunun yoğun olduğu ana caddeleri seçin. Eğer bunu yapabilecek gücünüz varsa dükkanınızı bir AVM’ de açın.
  • Yeniliklere açık olun. Giyim sektörü kendi kendini yenileyen bir sektördür. Bu sebeple güncel gelişmelerden haberiniz olmalıdır. Bu yılın moda rengi şayet kırmızı ise müşterilerinize bu renkte bolca ürün sunun. Ayrıca aynı ürünün farklı renklerinden de getirin. Bayanların bu tarzda bir alışveriş yaptıkları çokça rastlanan bir durumdur.
  • Hitap edeceğiniz kesimi belirleyin. Giyim mağazaları da kendi içlerinde türlere ayrılmaktadır. Abiye mağazaları, tesettür mağazaları, spor giyim mağazaları gibi pek çok tür olacaktır. Siz de konseptinizi belirleyin. Dükkanınızda bu konsepte uygun ürünler bulundurun. Çevrenizde mağazalar varsa onlardan olabildiğince farklı ürünler bulundurmaya çalışın. Çünkü bayanlar pişti olmayı sevmez. 🙂
  • Tanıtım ve reklam tüm işletmelerde satışları artıran bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple açılışa özel indirimler yapacağınızı duyurarak sektöre yeni girecek biri olarak bir müşteri kitlesi elde edilirsiniz. Ayrıca işletmenizin adında sosyal medya hesapları açarak ürünleri buradan yayınlayabilirsiniz. Bayanlar artık giyim mağazalarının ürünlerini önce sosyal medyada görmek istiyor. Buradan ürün incelemesi yaparak beğendikleri ürünleri denemek ve satın almak için mağazalara gidiyor. Ayrıca çevrenizde pek çok mağaza varsa böyle bir uygulama ile rekabette güç kazanabilirsiniz.
  • Örneğin ayın belirli bir gününde indirim yapacağınızı duyurun. Bayanlar için alışverişte tek bir sihirli kelime vardır; indirim! İndirim tutarı çok küçük de olsa bu durum bayanların çok hoşuna gidecektir. Ayrıca kış sezonundan kalan ürünleri yazın, yazdan kalanları kışın daha uygun fiyatlara satarak hem elinizden çıkarmış olursunuz hem de zarar etmemiş olursunuz. Emin olun bu kural çok işinize yarayacak.
bayan-giyim-mağazası
İşlek caddelerde ve AVM’ lerde dükkan açabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz bölgeye göre ürün çeşitliliğini düzenleyin. Bazı bölgelerde marka satışı yapmak oldukça güçtür. İnsanlar taklit ürünleri daha çok tercih edebilir. Bu sebeple hitap ettiğiniz ve dükkanınızın olduğu bölgeye de ürün belirlemesi yapın. Öncelikli olarak bir araştırma yapın ve insanların taleplerine kulak verin. Burada ne tarz bir giyim mağazası açılsa daha çok satar tarzında ufak çaplı bir anket yapmak işinizi görebilir.
  • Mağazaların en ilgi çekici bölümleri vitrinleridir. Bu nedenle vitrine koyacağınız ürünleri iyi seçmeli ve güzel kombinler yapmalısınız. Dışarıdan kötü bir görüntüsü olan ve hiçbir uyum olmayan kıyafetlerden oluşan bir manken vitrinde hiç ama hiç dikkat çekmez.
  • Mağaza satışlarında personelin gücü tartışmasızdır. Eğer pazarlama kabiliyeti olan bir personel alırsanız satışlarınız değişecektir. 90 metre kare alan için genel olarak 1  personel tercih edilmektedir. Personelinizde insan ilişkilerine, diksiyona ve ikna kabiliyetine özen gösterin.
  • Mağazanızda e-ticaret yolu ile de satış yapabilirsiniz. Bu şekilde yazılım yapan firmalar ile görüşün. Ürünlerinizi internet üzerinde yayınlayın. Son yıllarda internetten alışveriş yapmak yaygın bir hale geldi. Siz de bu akıma katılabilirsiniz.
  • Dükkanınızın bulunduğu yerin otopark sorununun olmamasına özen gösterin. Müşterilerin rahatça erişebileceği yerlerde olun. Ayrıca dükkanınızı kiralıyorsanız da satış maliyeti ile kira giderleri hakkında etraflı bir hesap yapın. Satış yapabileceğiniz tahmini bir tutar belirleyin. Kazancınızın kira giderinizin altında olması durumunda daha uygun yerler bulun.
  • Marka satışı yapmak istiyorum, kendi reklamımı yapmam zor diyorsanız da bayilik hizmeti veren tanınmış markalar ile görüşerek onların ürünlerini satmaya başlayabilirsiniz.
  • Ancak bu iş için öncelikle hukuki prosedürlere uyulması gerekir. Gerekli izinlerin gerekli mercilerden alınması durumunda bu kurumlar sizlerden bazı evraklar talep edecektir. İş yeri açmak için belediyeden ruhsat almak gerekmektedir. Çünkü işletmeniz artık vergiye tabi bir yerdir ve siz vergi mükellefi konumundasınız. Şayet dükkanınızı kiralayacaksanız ve sizden önce oraya kayıtlı bir ruhsat varsa belediyeye iade etmelisiniz.
  • Dükkanınızda ısıtma ve havalandırma için gerekli sistemler bulunmalıdır. Yangına karşı önlemler alınmalıdır. Kıyafet değiştirmek için kabin ve lavabo bulunmalıdır. Ayrıca mağaza temizliğine ve ışıklandırmasına da dikkat edilmelidir. Giyim mağazası açmak için esnaf kefalet kooperatifleri tarafından verilen kredileri inceleyebilir ve şartlara uygun olmanız durumunda Halkbank’ dan kredinizi alabilirsiniz.

Ruhsat Almak İçin Gerekli Evraklar

  • T.C. kimlik belgesinin fotokopisi
  • İki adet vesikalık fotoğraf
  • İlgili odaya kayıt belgesi
  • Ustalık gerektiren işler için ustalık belgesi talep edilir.
  • Vergi levhasının aslı ve fotokopisi
  • İskan
  • Tapu fotokopisi
  • Dükkan kira ise kira kontratının aslı ve fotokopisi
  • İtfaiyeden yangın söndürme tüpü alımı karşılığında alınan belge
  • Bu evraklar belediyeye teslim edilecektir. Evrak teslimi sonrasında ruhsat verilecektir. Bazı belediyelerde evraklar değişiklik göstermektedir. Bu sebeple başvuruda bulunmak için yola çıkmadan önce belediyenin internet sayfasından gerekli evrakları incelemekte fayda vardır.
  • İş yeri açarken vergi dairesine de bildirimde bulunmak gerekmektedir. Vergi dairesinin sizden talep edeceği evraklar;
  • Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi (Aslı gibidir yapılacak)
  • İşe başlama bildirim formu
  • Adres bildirim belgesi
  • İmza sirküleri (Noterden onaylı)

İş yeri kiralanmış ise kira kontratı belgelerinin hazırlanarak bağlı bulunulan vergi dairesine teslim edilmesi gerekmektedir.

kıyafet
Toptancılar aracılığı ile ürün maliyetini azaltabilirsiniz.

Tedarikçilerin Bulunması

Ürün alımları için istediğiniz tarzda ve uygun fiyatta olan tedarikçileri araştırın. Toptancıların yoğun olduğu bölgelere giderek detaylı bir inceleme yapın. Ürün stoku yapmaktan kaçının. Satabileceğiniz kadar ürün alın ve tedarikçiler ile iletişim halinde bulunun. Yeni ürünlerin takibini yapın. Mağazanızı sürekli güncel tutun. İnternet üzerinde pek çok tedarikçi bulunmaktadır. Bu tedarikçilerin iletişim bilgilerini öğrenebilir ve kendilerini ziyaret ederek fikir sahibi olabilirsiniz. Hangi ürünün hangi kalitede ve fiyatta olduğunu iyi öğrenin. Bir toptancıda 10 TL. olan bir ürün farklı bir mağazada aynı kalitede 15 TL.’ ye olabilir. Bu sebeple ilk bulduğunuz toptancı ile anlaşma yapmayın. Bazı firmaların tedarik konularında eğitimleri olmaktadır. Bunlara da katılarak detaylı bilgileri edinebilirsiniz.

İş kurmak maliyetli bir iştir. Dükkan kirası, dükkan giderleri, ürünlerin alımı, personel masrafları, iş yeri kurulumu gibi kalemler birer maliyet unsurudur. İş kurmak için ise Napolyon hesabı paraya ihtiyacınız vardır. Finansal kaynak sıkıntısı yaşarsanız bu sıkıntıları bir nebze olsun banka kredileri ile halledebilirsiniz. Artık bu işi yapma konusunda kararlıysanız ve yüksek dükkan kiraları ödemek yerine satın alayım diyorsanız bankalar tarafından verilen iş yeri kredileri bulunmakta. 120 ay vade ve uygun faiz oranları ile bu kredilerden faydalanarak iş yeri satın alımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. 48 ay vadeli ihtiyaç kredilerine başvuruda bulunarak lazım olan finansal kaynağı sağlayabilirsiniz. Ayrıca taşıt, konut ve arsa gibi bir taşınmaza sahipseniz bankalar müşterilerine teminat göstermeleri durumunda da kredi veriyor. Bu mal varlıklarınızdan herhangi birini ipotek ettirmek kaydı ile bankadan kredi çekebilirsiniz.

Bankaların kredi vermelerinin tek koşulu müşteri hakkında yaptıkları tahkikatın olumlu sonuçlanmasıdır. Kara listede olan bir müşterisine banka kredi vermek istemez. 1300 ve üzerinde kredi notuna sahip olanların kredi başvuruları olumlu sonuçlanır. Paranız yoksa ve bankalarda da kötü bir intiba bıraktıysanız bu işe hiç kalkmayın.

Ayrıca iş kuracak olan yeni girişimciler devlet eli ile de desteklenmektedir. Kosgeb tarafından girişimcilere iş planlarını sunmaları dahilinde hibe ve kredi ödemesi yapılmaktadır.

Kosgeb Destekleri

Kosgeb NACE kodları vasıtası ile desteleme yapacağı sektörleri girişimcilere bildirmiştir. Özellikle giyim sektöründe imalat yapacak olanlar ve perakende satışı yapacaklara Kosgeb tarafından destek verilmektedir. Desteklenen sektörler hakkında detaylı incelemede bulunabilirsiniz. Bu desteklemelerin amacı girişimcilerin eğitim sürecinde bilinçlenmesi, girişimci kültürünün yaygınlaştırılması ve işletmelerin belirlenen kalite standartlarına uygun olarak kurulmasıdır.

Kosgeb girişimcileri desteklemek ve bilinç kazandırmak amacı ile online girişimcilik eğitim programı düzenlemektedir. Bu programa katılmak zorunludur. Ayrıca hiçbir ücret talep edilmeden girişimci olmak isteyen herkes koşulsuz şartsız kurs başvurusunda bulunabilir.

Her işletme yapılacak olan destekleme ödemesinden yalnızca bir defaya mahsus olarak faydalanır. Daha önce girişimci olmak amacı ile herhangi farklı bir programdan destek alanlar tekrar başvuruda bulunamaz. İşletmelerini kurmuş olanlar da bu destekleme ödemelerinden faydalanabilir. Ancak bu durumda aranan şart işletmenin başvuru tarihinden 2 yıl önce kurulmuş olmasıdır. Hibe ve kredi kullanım koşullarında 24 ay içinde alınmış ya da alınacak olan teçhizat için kullandırılmaktadır ibaresi yer almaktadır. Özetle işletme bu destekten yalnızca bir defalığına faydalanabilir.

kıyafet-mağaza
Girişimciler Kosgeb tarafından desteklenmektedir.

Eğitim sonrası başarı gösteren kursiyerlere sertifika verilir. Zaten yeni girişimci desteği almak için bu sertifikaya sahip olma zorunluluğu bulunmaktadır. Sertifikası olmayanlar Kosgeb’ ten herhangi bir destek talep edemezler.

Kosgeb’ e Başvuru Süreci

Eğitim alarak sertifika sahibi olanlar ve bu destekleme ödemesinden faydalanmak isteyenler öncelikle Kosgeb veri tabanına kayıt olmalıdır. Veri tabanına kayıt sonrasında Kosgeb’ in destek birimi ile görüşülmeli ve kuruma kayıt başvurusu gerçekleştirilmelidir.

Başvuru sırasında Kosgeb’ in istediği evraklar;

  • Beyanname
  • Destek başvuru formu
  • Kuruma başvuru formu
  • İşletmeye ait bilgi dökümünün hazırlanması gerekmektedir.

Bu evrakların kuruma teslimi sonrasında kurul inceleme yapar. Kurul olumlu, olumsuz bir karar verebilir. Ya da düzeltme yapılması koşulu ile belgeleri işletmeye geri gönderebilir. Verilen karar ilgiliye bildirilir.  Olumlu karar verilmesi neticesinde taahhütname imzalanır. Taahhütün imzalandığı tarih destekleme sürecinin başlangıcı olarak kabul edilir ve bu zamandan başlayarak iki yıl destekleme ödemesi yapılır.

Kosgeb’ in yeni girişimcilere verdiği destekte 2 ödeme şekli vardır. Bunlardan biri geri ödemeli biri de geri ödemesizdir. İş planları kabul edilerek haklarında destekleme ödemesi yapılması kararı verilen girişimcilere işletme giderlerinin karşılanması için 3 farklı kalemde toplamda 50 bin TL geri ödemesiz destek sağlanır. Ayrıca hiçbir teminat da aranmaz. Yine girişimcilere Kosgeb tarafından işletme kurulumu, teçhizat alımları ve işletme yazılımları giderleri, kira ve personel ödemeleri için 100 bin TL kredi imkanı sunulur. Bu kredi teminat karşılığında verilmektedir. Yani yeni girişimcilere kendi işlerinin patronu olmaları amacı ile toplamda 150 bin TL destekleme ödemesi yapılmaktadır. Siz de girişimcilik eğitimi programından faydalanarak öncesinde bir sertifikaya sahip olun. İş planınızı hazırlayarak Kosgeb’ e sunmanız durumunda bu destekleme ödemelerinden faydalanmaya başlayabilirsiniz.

kosgeb-girişimcilik
Kosgeb girişimcilere 60 bin lira ve 370 bin lira destekleme  ödemesi yapıyor.

Mağaza Açmak İçin Gerekli Malzemeler ve Maliyetleri

Giyim mağazalarında kıyafet asmak için askılar ve kıyafet koymak için raflara ihtiyaç vardır. Dükkanınızın elverdiği ölçüde bu rafları ve askıları mobilyacılara yaptırabilirsiniz. Ayrıca ölçülerin size uyması dahilinde hazır olarak satılan rafları da alabilirsiniz. Tekstil mağaza rafları (5 bölmeli) fiyat olarak 2 bin TL’ dir.

Kıyafetleri asmak için endüstriyel askılık kullanılmalıdır. Bunlar sağlam malzemelerden yapıldıkları için taşıma kabiliyetleri de fazla olacaktır. En çok ihtiyaç duyulacak malzeme bunlardır. Müşterilerin ürünleri kolay incelemesi ve kolay ulaşabilmesi bu askılıklar yardımı ile olmaktadır. 1 adet endüstriyel askılık 100 TL’ dir.

Bolca giysi askısına ihtiyacınız olacak. Çoğu mağaza kıyafetin yanında askısını vermez. Bu sebeple yeterli sayıda ve 1 kereliğine almanız işinizi görecektir. Ayrıca toptancılardan kıyafetleri temin ederken de askıları ile alabilirsiniz. Plastik ve dayanıksız askılar kolayca kırılırlar. Bu da size ek bir maliyet olarak döner. İlk etapta kıyafetleri taşıyabilecek metal ve ahşap askılar tercih edin. Metal askıların 24 tanesi n11.com’ da 26 TL’ ye satılmaktadır.

Ürünler için mağazalarda cam vitrinler bulunur. Bunların 3 bölmeli olanlarını 1000 TL’ ye alabilirsiniz. Ürünlerin teşhiri için gereklidir ve genelde kıymetli ürünler bu vitrinlere konulur.

Sıra geldi ürünleri almaya. Yukarıda belirttiğimiz tedarik yöntemleri ile toptancılara ulaşabilir ve ürün alımlarınızı yapabilirsiniz. Burada yapılacak olan hesap alacağınız ürün kalitesine ve miktarına göre değişiklik göstermektedir. Ancak size tavsiyemiz çok ürün alarak stop yapmayın, mallar elinizde patlayabilir. İlk ay satışlarınızı bir gözden geçirin. Cironuza bakın. Hangi ürünlerin satışının ne kadar yapıldığının istatistiğini hazırlayın. Bu kalem 5 bin TL’ de tutabilir 20 bin TL’ de. Tamamen mağaza konsepti, satışı yapılacak olan ürün ve markası ile alakalı bir durumdur.

Dükkan kiraları girişimcilerin canını yakan bir konudur. Bu sebeple dükkan kiralarken çevresine, size getirisine bakın. Maliyet ve kira oranlaması yaparak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Toplam kazancınızın %5’ inin kiraya gittiğini varsayarsak ve yıllık kira ödemeniz 20 bin TL ise, yılda 400 bin TL kazanıyor olmanız gerekir. Bu oranı iyi hesaplayın. Uygun dükkanlar tercih edebilirsiniz. Küçük bir işletme ile işe başlayarak zamanla büyümeniz de mümkündür.

Ürünlerinize barkod yapıştıracağınız için bir barkod okuma makinasına ihtiyacınız olacak. Barkod okuma makinaları 1000 TL’ ye alınabilir. Ayrıca yazarkasa ve pos cihazlarını da 1500 TL’ ye mal edebilirsiniz.

Dükkanınızda personel çalıştıracağınız için bu gideri de hesaba katın. Maaş politikası uygulayın. Kaç kişi çalıştıracağınıza karar verin. İlk etapta işinizin başında kendiniz de olmaya özen gösterin. Çalışanları gözlemleyin. İkna kabiliyetlerini ölçün. Asgari ücret ödediğinizi varsayarsak 2 eleman için 3200 TL aylık masrafınız olacak. Herhangi bir hırsızlık olayına karşı dükkanınızda kamera bulundurmanızda fayda var. Güvenlik sistemi işi ile uğraşan bir firma ile iletişime geçerek 3 kameralı bir sistemi 1000 TL’ ye kurdurabilirsiniz. Müşterilerin ödeme yapacakları yere konulmak üzere bir adet çekmeli bir masaya ihtiyacınız olacak. Bu masayı 800 TL’ ye hazır olarak alabilirsiniz. Kıyafet denemek için kabin yaptırmanız gerekiyor. Bu kabinlerin de yine hazır olarak tanesini 250 TL’ ye alabilirsiniz.

Sizler için kabaca kalem kalem maliyetleri anlattık. Kimi girişimcilere göre mağaza maliyeti 50 bin TL kimi için ise 150 bin TL’ dir. Bu değişkenliğin sebebi mağazanızın bulunduğu muhit, satışı yapılan ürünün kalitesi ve diğer giderlerden kaynaklanacaktır. KOSGEB bilgisayar ve yazılım desteği veriyor. İşletmeniz için bir yazılım sistemine ihtiyacınız varsa, Kosgeb’den destek alabilirsiniz.

Siz de sektörel olarak bir araştırma yaparak ve iyi bir iş planı ile bu sektöre girebilirsiniz. Ürünleri güncel tuttuğunuz ve kendinize bir müşteri çevresi oluşturduğunuzda, zarar etmeniz için hiçbir gerekçe yok. Hayırlı işleriniz ve bol müşteriniz olsun. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.