İşyerinde Sesli Kamera Suç mu? (Sesli Kamera Cezası)

03.01.2023
İşyerinde Sesli Kamera Suç mu? (Sesli Kamera Cezası)

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte işyerlerinin sağlamış olduğu teknik imkanlar giderek artıyor. Artan bu imkanlar nedeni ile uzaktan kontrol yöntemiyle bir merkezden işlerin denetimi ve yönlendirilmesi gerçekleştirilebiliyor. Bu esnada akıllara gelen sorulardan olan İşyerinde sesli kamera suç mu? sorusu ile birlikte Kamera İzleme Yönetmeliği, Ses Kaydı Yapmak Yasal mı, Ses Kaydı Yapmak Yasal mı ve işletmelerde Güvenlik Kamerası Zorunlu mu İşyerinde sesli kamera yasal mı, Kamera izleme yönetmeliği ,Kamera kayıtlarını izleme yetkisi kimin, İşyerinde ses ve görüntü kaydı yasal mı, güvenlik kamera kayıtları kimlere verilir, bu işyerinde kamera kaydı yapılmaktadır yazısı ve Kamera nerelere takılmaz sorularını yanıtladık.

İşyerinde Sesli Kamera Yasal mı?

İş hayatında çalışanları huzursuz ve mutsuz eden en yaygın sorunlarından biri haline gelen yani her hareketini kayıt altına almasıdır. Genel olarak bu konulardan sürekli rahatsızlık duymaktadır. İşyerinde yada belirli yerlerde güvenlik kamerası bulundurmak olumlu bir davranıştır. Ancak, son zamanlarda ofiste özel güvenlik esnafkredi.net görevlilerinin nöbet tuttuğu yerlerde kamera ve ses kayıtları yerleştirmek hoş görülmeyen bir davranıştır. Bu olumsuz davranış hukuka ve evrensel ilkelere aykırıdır. Bir kişinin her anınızı kaydetmesi normal bir davranış olmadığı gibi kötü niyetli bir kişi onun kullanabilir ve istediği gibi izler.

Hukuki açıdan kamera yönetmeliğini inceleyelim;

Kamera İzleme Yönetmeliği

Ceza Kanunu’na göre kişilerin rızası olmadan kayıt veya video kaydı yapmak yasal değildir. Ancak, işyerinde güvenlik kamerası kaydı yapılmasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Bunlar ile birlikte yaşam alanını özel alanlar yada işçilerin fiziksel ve özel yaşam alanlarını kayıt altına almak hukuka ve yasaya aykırıdır.

Kamera Kayıtlarını İzleme Yetkisi

Tuvaletler, soyunma odaları ve bazı güvenlik kabinlerinde soyunma odaların olduğu için buralarda kamera yerleştirmek suçtur.

Danıştay kararında çalışanların işyerlerine kamera yerleştirilmesi hukuka aykırıdır. Bu sebeple kameraların kaldırılmasına ilişkin bir karar vardır.

Ses Kaydı Yapmak Hukuki Açıdan Yasal Mı?

Ses ve görüntüsü alınan kişinin izni olmadan yapılması, Türk Ceza Kanunu kapsamında mahremiyet ihlali suçu olarak değerlendirilmektedir. Gizlilik ile ilgili görüntüleri yada sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, 2 ile 5 yıl hapis cezası çarptırılır. İşverenler için görev başındaki yada işyerindeki çalışanlar için kameralar yada ses kayıtları yerine işçilerin daha huzurlu, mutlu ve daha iyi hale getirmek için çalışmaları daha sağlıklı bir iş yeri ortamı oluşturacaktır. Özel güvenlik şirketlerinin son dönemlerde artan baskısı, askeri bir düzende askeri maaşlarla çalışan özel güvenlik görevlilerine yönelik bu tür yasadışı ve etik olmayan davranışlar sektöre bir katkı sağlamamaktadır. Diğer bir deyişle, özel güvenliğe baskı yapılarak ürpertici çalışma tarzı ile gerçekleştirilen davranışlar kazanç değil işletmeler aksine daha çok zarar verecektir.

İşletmelerde Güvenlik Kamerası Taktırmak Zorunlu Mu?

Sosyal barış ve güvenliği sağlamak için güvenlik kamera hizmetleri gerekebilir. Güvenlik kamerası bulundurma zorunluluğu;

  • Bankalarda
  • Kamuya açık olan alanlarda bulunan işletmelerde
  • Kuyumcular
  • Oteller
  • Akaryakıt istasyonları

gibi kamuya açık olan işletmelerde takılması zorunludur.

Kredi Borcu Yapılandırma Yasası (GÜNCEL) hakkında hemen bilgi alabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.