Köy Yumurtası Para Kazandırır Mı? Kar Maliyet Hesaplaması

Köy Yumurtası Para Kazandırır Mı? Kar Maliyet Hesaplaması

Son zamanların en karlı işlerinden biri tavuk besleyerek yumurta satışı yapmaktır. Organik yumurta isminin sıkça duyulması ile birlikte üreticiler en çok yumurta yapan tavuk cinsleri hakkında araştırma yapmaya başlamışlardır. Özellikle gezen tavuk yumurtaları, kapama tavukçuluktan elde edilen yumurtalara göre daha pahalıya satılmaktadır. Sıfırdan bir çiftlik kurabileceğiniz gibi, halihazırda satılan çiftlikleri alarak da üretime başlayabilir ve kar marjı elde edebilirsiniz. İçeriğimiz de sizlere yumurtacılık kar marjı, köy yumurtası yetiştiriciliği, tavuk çiftliğinin aylık getirisi, tavuk çiftliği kuran firmalar ve organik yumurtanın maliyetine ilişkin bilgiler vereceğiz.

Tavuk Yetiştiriciliği

Tavuk yetiştiriciliği son dönemlerde en çok tercih edilen işler arasında yer almaktadır. Organik beslenme konusuna daha çok dikkat edilmeye başlandığından beri özellikle yumurta konusunda çeşitli haberler basında yer aldı. Kümes tavuğu mu, gezen tavuk mu savaşını ise gezen tavuklar kazandı. Üreticiler de fırsattan istifade derin bir araştırma yapmaya başladılar. En çok yumurtlayan tavuk cinsleri araştırılarak yurt dışından temin edildi. Aslında öncelikle belirtilmesi gereken nokta bu işin çok sabır istediği. Çünkü tavukları yavru durumda almalı ve belirli bir aya kadar büyütmelisiniz. Tavuk cinslerinin her ne kadar çok fazla sayıda yumurta yaptığı iddia edilse de aslında sayı yetiştirme koşullarına göre değişmektedir. Çok soğuk iklim şartlarına maruz kalan tavukların yumurta sayılarında düşüş olması kaçınılmazdır. Bu sebeple tavuk yetiştiriciliği yapacağınız bölgenin iklim koşulları, kümes ya da çiftliğin ısı durumu, verilen yem ya da tavukların nasıl besleneceği yönünde tüm detayların düşünülmesi gerekiyor. Bu koşullar sağlanamıyorsa iyileştirme çalışmaları yapmak gerekiyor. Aksi taktirde beklenen verim alınmaz. Dememiz o ki, tavuklarınıza çocuklarınıza baktığınız gibi itina ile bakmalısınız.

Tavuk Yetiştiriciliği
Tavuk Yetiştiriciliği

Çiftlik Kurmak

Yeni girişimciler, ek iş yapmak isteyenler ya da emekliler bu iş kolu ile ilgilenebilirler. Çiftlik kurmak meşakkatli olduğu kadar maliyetli bir iştir. Ticaret demek de zaten risk demektir. Bu bağlamda tüm paranızı bu işe bağlamadan evvel, konu ile ilgili tecrübe edinmek adına kümes ile işe başlayabilirsiniz. Böylece elde edeceğiniz kar marjının tespitini de yapmış olacaksınız. Tavuk yetiştirme konusunda bilgi edinmenin yanı sıra karşılaşabileceğiniz sıkıntılara karşı direnç de kazanacaksınız. Yetiştireceğiniz hayvanlar çeşitli sebeplerden dolayı hasta da olabilirler. olumsuz ihtimalleri de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu ortamı gördükten sonra bir çiftliğe yatırım yapmak çok daha mantıklı olacaktır. Çiftlik kurmak birçok prosedürü de beraberinde getirecektir.

Bir girişimci olarak tüm detayları düşünmeli ve olaylara analitik yaklaşabilmelisiniz. Gerekli izinlerin hangi kurumlardan alınacağı, çiftlik için gerekli olan malzemeler, yetiştireceğiniz tavuk cinsleri, toplam maliyet vb. pek çok konuda oturup ince hesaplar yapmalısınız. Çiftlik kurmak bir cafe açmak ya da lokanta açmak gibi bir iş değildir. İşinizin sürekli başında olmanız, hayvanlara göz kulak olmanız, bakımlarını yapmanız, sağlık koşulları için ekstra maliyetler sarf etmeniz gerekir. Yap-işlet modelinden çok yap- emek, zaman ve para harca gibi üçlü bir yapıdan oluşmaktadır. Ayrıca çiftlik kurmanız, yumurta üretmeniz de para kazanmanız konusunda sadece yardımcı argümanlardır. Biraz da ticaretten anlamanız gerekiyor. Fiyat politikasını bilmeniz, yumurtaları satın almaya uygun kitleye ulaştırmanız en önemli adımdır. Ekonomik manada sıkıntı çeken aileler adet başı 2,5 TL, 3 TL gibi fiyatlardan yumurta almaya yanaşmazlar. Artık süpermarketlerin bile organik reyonları var. Aslına bakılırsa satış yapmak için pek çok alan bulunmakta. Elden yumurta satışı yaparak kar marjı elde edilmesi mümkün değil. Bu sebeple şarküteri, yöresel ürün satışı yapan dükkanlar ya da toptan ürün satışı yapabileceğiniz kişiler ile irtibata geçebilirsiniz. Sahibinden.com ‘ da devir yolu ile alabileceğiniz pek çok satılık çiftlik ilanı yer almaktadır.

İşyeri Açma Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler

İşletme açmak isteyenler gerekli kurumlardan gerekli izinleri almalıdır. Bağlı bulunulan vergi dairesine giderek vergi levhası almanız gerekiyor. Çünkü artık vergi mükellefisiniz. Belediyeye de iş yeri açacağınızı bildirmeniz gerekiyor. Ayrıca ilgili esnaf ve sanatkarlar odasına da kayıt yaptıracaksınız.

Ruhsat almak için sizden talep edilecek evraklar şunlardır:

  • T.C. kimlik belgesi
  • Başvuru formu
  • İtfaiyeden alınacak olan yangına karşı alınan önlemleri bildiren rapor
  • Tapu belgesi
  • Kira ise kira kontratı
  • İlçe Belediyesi İmar Müdürlüğü’ nün onayladığı mimari proje
  • İşletmenin çevreye zarar vermeyeceğini bildiren belge
  •  Yapı kullanma izninin olduğunu gösteren belge
  • Yol ile ilgili izin belgesi
  • Kapasiteyi gösteren belge
  • Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılacak başvuru sonrası alınan belge
  • Tesisin kurulacağı yerin imar durumu hakkında bilgi veren belge
  • Çevresel Etki Değerlendirme Raporu
  • Çevre kirliliğinin önlenmesi konusunda alınacak önlemleri içeren belge
  • Tehlike arz eden atıklar var ise bunlarla alakalı gerekli evraklar
  • Su konusunda alınan tedbirler ve fatura gereklidir.

Ancak bu evraklar bağlı bulunulan belediyeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfası üzerinden detaylı bilgi edinmelisiniz. 2020 yılında salma tavukçuluk için hibe kredi veriliyor!

İşyeri Açma Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler
İşyeri Açma Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler

En Çok Yumurta Yapan Tavuk Cinsleri

Neticede büyük bir işletme kuracaksınız. Bir yatırım yapacaksınız. Attığınız taş kolunuzu yorduğunuza değsin ama, değil mi? Bir iki tavuğun gözüne yumurta yapsın diye bakmakla bu iş dönmez. İşe başlamadan evvel konu ile ilgili ne kadar argüman var ise okuyun. Hatta bir çiftliği ziyaret edin. Bu işle ilgilenen bir yakınınız var ise onunla konuşarak detaylı bilgi alın. Karar pazarı girilen hiçbir işin başarı vaat ettiği olmamıştır. Mesela işe tavuk ırklarını araştırmakla başlayabilirsiniz. Bahsedeceğimiz tavuk cinsleri harcadığınız paraya değecek üretimi yapıyor.

Çiftliğinizde bulundurmanız gereken tavuk cinslerinin başında Lohman Brown tavukları gelmelidir. Dünyada en çok yumurta üretimi yapan tavuk cinsi budur. 18-19 haftalık bir süreçte tavuklara güzelce bakmak gerekiyor. 19. haftadan sonra tavuklar yumurtlamaya başlıyorlar. Yıllık 280 yumurta yapma kapasiteleri vardır. Her bir tavuk günde 100-110 gram yem ile beslenmektedir. İsminden de anlaşılacağı üzere bu tavukların rengi kahverengidir. Yumurtlama kapasitesine ulaşmak için ışık, ısı gibi gerekli olan tüm koşulları sağlamanız gerekiyor. Bu tür tavuklar hem et, hem de yumurta amaçlı kullanılmaktadır.

En çok üretim yapan tavuk cinslerinden diğeri ise yerli ve milli olan tavuklarımız Ataks‘ lardır. Türkiye’ nin patentini aldığı bu tavuklar neredeyse Lohman Brown tavukları kadar yumurta üretebilmektedir. 270-275 yumurta kapasiteleri bulunmaktadır. Ancak Lohman tavuklarına göre biraz daha fazla yem tüketirler. Fakat onlarla kıyaslandığında iklim koşullarına daha elverişlidirler. Ayrıca önerebileceğimiz diğer tavuk cinsleri Pleymut, Nick Brown ve Leghorn Tavukları‘ dır. Aslında Leghorn Tavukları 330 yumurta ile dünyanın en çok yumurta yapan tavuk ırkıdır. Ancak yumurta renkleri beyazdır. Genel kanaat ise doğal yumurtaların beyaz olamayacağıdır. Bu sebeple kabul görmezler.

 Köyde tavuk yetiştirmek isteyenlere tavsiyeler verdik.

Çiftlik İçin Gerekli Ekipmanlar

Çiftlik kurmak için gerekli olan birçok malzeme vardır. Bunlar;

  • Tavukların su içebileceği suluklar
  • Yemleri koyabilmek için yemlikler
  • Yumurta koymak için kasalar (4000 tavuk için 200 kasa )
  • Civcivleri tavuklardan ayırmak için bölmeler
  • Tavukların taşınması için kafes sistemi
  • Plastik maddeden yapılmış hijyenik paletler
  • Ortamın havalandırılması için gerekli olan havalandırma sistemi
  • Ortamın aydınlatılması için gerekli ekipmanlar
  • Gerekli ilaçlar ve zamanında yapılması gereken aşılar için veteriner ile anlaşılmalı
  • Kışın gerekli olan ısıtma
  • Kasalar
  • Yaz için gerekli olan soğutma sistemi
  • Tavukların kuluçka dönemlerinde kullanılmak üzere gerekli makineler
  • Gezen tavuklar için yem serpme makinesi gerekmektedir.

Bu malzemelerin hepsi tek tek ve özenle seçilmelidir. İnternet üzerinde bu ürünlerin satışını yapan pek çok firma bulunmaktadır. Aynı zamanda anahtar teslim tavuk çiftliği kuran birçok firma da bulunmaktadır. Çeşitli iletişim kanalları ile bu firmalar ile irtibata geçebilirsiniz. Kurulum paketlerinde zaten gerekli olan ekipmanların hepsi yer alacaktır. Size sadece finansal kaynak sağlamak düşer.

tavuk-çiftliği-ekipmanları
Tavuk çiftliği için birçok ekipmana ihtiyaç vardır.

Yem Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Tavuk yetiştiriciliğinde ve yumurta kalitesinde dikkat edilen en önemli konu yemdir. Yemlerin bazıları doğal olduğu gibi katkı maddeleri yemler de vardır. Doğal beslenen tavuk yumurtalarının sarılarının rengi daha açık bir renk iken, marketlerde satılan ve yem ile beslenen tavukların yumurtalarının sarıları daha çok turuncuya dönük olmaktadır. Bu detay da yumurtanın ne kadar doğal olduğu konusunda bilgi almamıza yardımcı olur. Ayrıca tavuklara verilecek olan yemlerin organik sertifikalı olması gerekmektedir. Doğal yumurta yemi satışı yapan yine birçok firma bulunmaktadır. Doğal yemlerin kilogram fiyatları 2,5 TL ile 3 TL arasında değişmektedir. Yeminiz ne kadar iyi olursa yumurtanız da o kadar kalite olur, unutmayın. n.11.com’ da bulunan doğal yemleri inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

1.000 tavuk üzerinden hesaplama yapacak olursak: Lohman Brown tavukları günde 100 gr yem yiyor ise 10 tavuk 1 kg yem yer.

1.000 Tavuk olan bir çiftlikte günlük ortalama 10 kg yem yenmektedir.

1.000 tavuk ise günde 10 kg yem tüketecektir. Kilosu 15 TL olan yemin günlük 10 kilogramı 150 TL yapmaktadır. Aylık 4.500 TL yem parası yapmaktadır. Yem maliyetini azaltmak adına yemi sebze ve meyveler ile karıştırabilirsiniz. Bu sayede tavuklarınız doğal beslenmiş de olurlar. Tabi iklim koşullarına göre 4 ay süre ile de dışarıda gezmesi gerekiyor. Çiftlik koşulları dikkate alınırken bu kriter de değerlendirilmelidir.

Yumurta Satışı

Büyük bir çiftlik kurduktan sonra yumurta konusunda genel olarak üreticiler marka olmak istemektedir. Marka olabilmek için ise birçok prosedürün yerine getirilmesi gereklidir. Büyük bir çiftlik de markanız sayesinde güvenilirlik kazanacak ve ihya olacaktır. Gerekli prosedürleri hallettikten sonra yumurtalarınızı satmak için işletme arayışına gireceksiniz. Marka değerinin artması reklam olayları ile doğru orantılıdır. Sektörde kendinizi ne kadar iyi tanıtırsanız ürününüzü de ne kadar iyi pazarlarsanız satışlarınız o derece artar ve kar marjı etmeniz mümkün olur. Marka tanınırlığını artırmak için çalışan pek çok firma bulunuyor. Bu firmalar ile iletişime geçebilirsiniz. Ülkemizde çok sayıda yumurta firması vardır. Bu firmalar sağdan soldan yumurta toplayarak bir nevi tedarikçi ve toptancı görevi görürler. Çiftliğinizde incelemelerde bulunarak size fiyat teklif ederler. Bu sayede de yumurta satışı yapabilirsiniz. Ancak diğer firmalarla da iletişime geçerek teklif almanızda fayda var.  Yumurta yapan tavuklar Lohman ve Atakslar 20-25 TL‘ den satılmaktadır.

sahibinden.com’ da bulunan yumurta yapan tavuklar ile ilgili inceleme yapmak için tıklayınız.

yumurta-satışı
Satış ve pazarlama teknikleri ile daha çok müşteriye ulaşmak mümkün.

Yumurta fiyatlarını belirlemek için kendinize bir politika oluşturmalısınız. Yumurta boyutları da fiyatı etkileyen faktörlerdendir. Ancak köy yumurtası, organik yumurta, gezen tavuk yumurtası gibi hepsi aynı kapıya çıkan çeşitlerin fiyatlarının genelde yüksek tutulduğunu belirtelim. 3 TL’ den satacağınız bir yumurtayı 2,5 TL‘ den satmanız size bir şey kaybettirmez. Çünkü ürünlerinizin elden çıkmasına yardımcı olur. Hepsiburada.com’ da verilen yumurta satış ilanları dikkatinizi çekebilir.

1000 tavuğunuz olduğunu varsayalım, o gün 800 tanesi yumurtladı.

800*2,5′ den günlük kazancınız 2.000 TL olur. Yem parasını düşün. 2.000 TL-150=1.850 TL

1.850 TL*30 gün= 55.500 TL eder. Tavuk sayısını 500 farz edelim. 400 yumurta 2,5 TL’den günlük 1.000 TL

1.000 TL*30 Gün 30.000 TL aylık kazanç sağlanır.

Yumurtalarınızı satarken öncelikle boy olarak bir sıralama yapmalısınız. Paketlere yerleştirdikten sonra ve ambalajlamadan önce kendi markanızın yer aldığı bir etiket yardımı ile reklam da yapabilirsiniz.

Kümes Hayvanlarına Devlet Destekleri

Tavukları almanız, büyütmeniz hepsi birer maliyet unsurudur. Esas kazanç sağlayamaya yumurta elde ettiğinizde başlarsınız. Yani ilk aşamada fazlaca bir finansal kaynağa ihtiyacınız olacak. Kaynak konusunda eğer yatırım yapmak için paranız yoksa banka kredileri işinizi görebilir.

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı‘ da büyükbaş, küçükbaş, arı, kümes hayvanları yetiştiriciliği konusunda girişimci olmak isteyen ve köylerine dönenlere pek çok destek sağlamaktadır.

Finansal kaynak elde edebileceğiniz kurumlardan biri de Kosgeb‘dir. Kosgeb 32 saatten oluşan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi adı verilen kurslar düzenlemekte ve bu sayede girişimcilere destek olmayı hedeflemektedir. Bu kurslara katılarak sonrasında sertifika almanız gerekiyor. Sertifika destekleme ödemelerinden faydalanmak için bir zorunluluk ancak tek kriter değil. Bu işin en önemli aşaması bir iş planı hazırlamak ve kuruma sunmak. Özgün bir iş planı hazırlamanız ve kuruma sunmanız dahilinde yetkili birim tarafından iş planınız inceleniyor. İşe uygunluğunuz, neden bu sektörü tercih ettiğiniz, kısa, orta ve uzun vadedeki hedefleriniz, fiyat politikalarınız, personeliniz, hijyen kurallarınız, yumurta birim fiyatı gibi detayların iş planında belirtilmiş olması gerekiyor. İş planı kabul edilen girişimciler Kosgeb’ den geri ödemesiz ve teminatsız olarak 50 bin TL hibe ile 100 bin TL geri ödemeli ve teminatlı kredi alabiliyor. Tüm masraf ve giderleri için bu hibe ve kredileri kullanabiliyor. Kosgeb artık 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi vermiyor. Başvurular 31 Aralık 2018 tarihinde sona ermiştir.

Kümes Hayvanlarına Devlet Destekleri
Kümes Hayvanlarına Devlet Destekleri

Ayrıca devlet destekli olarak kümes hayvanlarına sigorta yapılması da söz konusu oluyor. İlgili Bakanlık ile yapılan anlaşma neticesinde herhangi bir olumsuz duruma karşı koruma sağlanmış ve herhangi bir sebepten ötürü kayıp varsa bu kayıpların giderilmesi sağlanıyor.

İfade ettiğimiz gibi yatırım yapmak ya da iş kurmak isteyenlerin tercih edebileceği ve gelir elde edeceği sektörlerden birisi organik köy yumurtası yetiştiriciliğidir. Büyük bir işletme için gerekli fiziki şartları tamamlayarak belediye ve il müdürlüklerinden gerekli izinleri alarak işinizi kurabilirsiniz. Zamanla marka tanınırlığı sağlayıp sektörde bir yer ederek de kazançlarınızı artırmanız mümkündür. Ancak sektörde kazanç sağlamak için gerekli olan şartları tamam etmeniz gerektiğini hiçbir zaman unutmayın.

Hayırlı işler.

YORUMLAR

  1. ertugrul dedi ki:

    10 tavuk 1 kg x 1000 = 100 kg !! hesap hatası var