Şifresi Alınmamış Kredi Kartını İptal Ettirme (GÜNCEL)

03.01.2023
Şifresi Alınmamış Kredi Kartını İptal Ettirme (GÜNCEL)

Kredi kartlarını kullanabilmeniz için öncelikle size verilen kartı aktif hale getirmeniz gerekiyor. Aktif olmayan kredi kartı kullanılamamaktadır. Bunun için bir kartınıza bir şifre oluşturmalı ve işlemleri bu şifreye göre yapmalısınız. Ancak kredi kartı talebiniz dışında size verildiyse iptal ettirmeniz mümkündür. Bankalar tarafından adınıza gönderilen kredi kartlarına aidat ödemek gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bu durumları önlemek için kart iptali yapmanız gerekmektedir. Böyle bir durumda şifre almamış ve kartınızı aktif hale getirmemişseniz de yine kartı iptal ettirmeniz gerekiyor. Gelen kredi kartını kullanmazsanız herhangi bir ücret ödemesi yapmak durumunda kalmazsınız. Kullanmadan kapatmak için yine kartın ait olduğu bankaya müracaat etmeniz gereklidir. İçeriğimiz de sizlere bankaya gelen kredi kartını almazsanız ne olacağı hususunda, yeni gelen kartın iptali hakkında bilgiler vereceğiz.

Kredi Kartını Aktif Duruma Getirmek

Banka tarafından kart ile birlikte gönderilen şifre geçici bir şifredir. Ancak kartı kullanabilmeniz için bu şifreyi değiştirmeniz gerekiyor. Değiştirdiğiniz şifre kartınızın yeni ve kalıcı şifresi olacaktır. Geçici şifrenizi bilmiyorsanız kredi kartını aldığınız banka ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Genelde kartın gönderildiği zarfta geçici şifre, şifreyi nasıl değiştireceğiniz ve hangi işlemleri yapacağınız yazmaktadır. ATM’ den işlem yapmak istediğinizde de kartınızı taktığınızda sizden şifrenizi değiştirmeniz istenir. Alışveriş yaparken de durum bu şekilde olmaktadır. Bu sebeple şayet şifre değişikliği yapmadıysanız bu işlemleri yaparken de kalıcı şifre belirlemeniz istenecektir. Vefat eden kişinin kredi kartı borcu hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Kredi Kartını Aktif Duruma Getirmek
Kredi Kartını Aktif Duruma Getirmek

Kredi Kartı İptali

Kredi kartı almak kolaydır. Ancak iptal ettirmek bir o kadar zordur. Çünkü bankalar müşterilerini kaybetmek istemezler. Bu sebeple bankaya herhangi bir şekilde ulaşarak kart iptali yapmayı talep ettiğinizde banka muhtemelen talebinizi hemen kabul etmeyecek ve size alternatif yöntemler ve çeşitli kampanyalar sunacaktır. Kredi kartı iptalinde öncelikle kart borcunuz hakkında bilgi almanız gerekiyor. Çünkü borcunuzu kapatmadan iptal işlemi yapmanız mümkün olmuyor. Adınıza çıkan kartı hiç teslim almamış ve kullanmamışsanız da kart durumunu bankadan takip etmelisiniz. Kart üzerinde otomatik ödeme talimatı olan herhangi bir işlem varsa bu işlemleri de iptal etmeli ve borçları sıfırlamalısınız.

İptal Yöntemleri;

Genelde kart iptal ettirmek isteyen insanların en çok başvurduğu yollardan biri telefon aracılığı ile iptal talebinde bulunmaktır. Çünkü fiziki olarak banka şubesine gitmenize gerek yoktur. Kartınızı aldığınız bankanın müşteri hizmetlerine bağlanarak size yöneltilen soruları cevaplamanız gerekiyor. Doğrulama açısından size sorulan soruları cevapladıktan sonra müşteri hizmetleri yetkilisi kartınızı kapatmamak adına size birkaç öneri sunabilir. Şayet borcunuz varsa bu borcu en kısa sürede ödemeniz durumunda kartınızın iptal olacağını söyleyebilir. Size sunulan teklifleri kabul etmezseniz banka tarafından son kontroller yapılarak talebiniz sisteme kaydedilir. İptal işlemi gerçekleştiğinde size konu ile ilgili bilgi verilir ve kartınızı imha etmeniz istenir.

Ayrıca banka şubesine giderek bir dilekçe yazmanız durumunda bankanız kartınızı iptal etmektedir.  Gerekli koşulları sağlıyorsanız dilekçeniz işleme alınır. Yine telefonla başvuruda olduğu gibi kartınızı imha etmeniz istenir. Kredi kartı iptal işlemi internet bankacılığı aracılığı ile de gerçekleştirilmektedir. Kredi kartı seçeneklerinden iptal işlemini seçmeniz gerekiyor. Kredi borcu yapılandırması düzenlemesi getirilmiştir. Borçlu kişilere sağlanan bu kampanyadan faydalanabilirsiniz.

3 ay içinde kartın asgari tutarının ödenmemesi halinde kart sahibine borcunu ödemesi yönünde ikaz yapılır. Bu ikazdan sonra borcun 1 ay içinde ödenmemesi halinde kartın iptali yapılır ve adına yeniden kredi kartı çıkarılmaz.

Kredi Kartı İptali
Kredi Kartı İptali

Kanun kapsamında kredi kartı sahibi olan müşterilerin gerekli koşulları sağlamaları dahilinde kartlarını iptal ettirmeleri ya da sözleşmeyi feshetme hakları bulunmaktadır. Kredi kartı kanunu hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız. Tüm bu anlattıklarımız dahilinde kartınız için iptal başvurusunda bulunmuşsanız, kartınızın son durumunu kontrol etmenizde fayda var. Herhangi bir aksaklıktan dolayı kartınız iptal edilmemiş de olabilir. Şayet iptal işlemi gerçekleştirilmemiş ise sizden aidat ücreti talep ederler. Bu da ek maliyetler ile karşılaşmanıza sebep olur. Yaşanabilecek olan bu duruma önlem olması açısından bankanın tarafınıza bilgilendirme mesajı göndermesini isteyin. Bunu telefonla, sms ya da e-mail yöntemi ile yapabilirsiniz. Bu bildirim sayesinde kartınız iptal edilmese dahi itiraz etmeniz durumunda sunacak somut bir deliliniz olur.

Teslim Alınmamış Kredi Kartı

Kredi kartı başvurusunda belirtilen adres bilgilerinin yanlış olması sonucu elinize ulaşmaması ya da herhangi bir kart talebiniz yokken bankanın tarafınıza kart göndermesi gibi problemler söz konusu olabilir. Adınıza bir kere dahi olsa kredi kartı çıkması demek, banka tarafından belirlenen kullanım ücretini ödeyeceğiniz manasına gelir. Bu durumda kartı aktif olarak kullanmasanız da kart aidatı ödemekle mükellef olursunuz. Bu da ekstra bir külfet manasına gelir. Böyle bir durumla karşılaşan banka müşterilerinin yapmaları gereken ilk şey kartın iptalini talep etmektir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi çoğu banka müşterilerini kaybetmemek adına kart iptali yapmaya razı olmazlar ve size çeşitli kampanyalar sunarlar. Yani bu demek oluyor ki postadan kartınızı almamanız durumunda otomatik olarak kart iptali olmamaktadır. İptal işlemini şahsen yapacağınız başvurular sonucunda gerçekleştirebilirsiniz.

Kuryenin adres tespiti ve kart takdimi için gelmesi üç kez gerçekleşir. Üçüncü kez de gelen kurye sizi belirtilen adreste bulamazsa kartınızı bankaya iade eder. Ancak hala adınıza kart görünmekte olup yine kart aidatı ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bu noktada yine banka şubelerinden ya da müşteri temsilcileri aracılığı ile telefonla kartınız için iptal talebini iletmeniz gerekiyor. Kartı geri çevirmek ve teslim almamak senelik aidattan muaf olunduğu manasına gelmez. Bu durumda pek çok müşteri kart aidatı ödemek durumunda kalmış ve çoğu banka da kartın iptali sonrası bu ödemeyi müşterisine iade etmemiştir. Ancak bu konuda bazı bankalar hassas davranmakta ve müşterilerinin kullanmadığı kartlar için senelik kar aidatı ödemesi yapmasını talep etmeyerek kolay bir şekilde kartı iptal etmektedir. Şayet bu ödemeyi alamıyorsanız konu ile ilgili bir dilekçe yazarak Tüketici Hakem Heyeti‘ne sunmanız gerekiyor. Bu bağlamda hakkınızı aramayı ihmal etmemelisiniz. Zaten sizden talep edilen tutar da kart ekstrelerinde yer alacaktır.

İşlemsizlik Ücreti

Geçtiğimiz yıllarda şifresi alınmayarak aktif edilmemiş ya da teslim alınmamış kredi kartlarına yansıtılan bir ücret tipi olarak karşımıza çıkmaktaydı. Kartta herhangi bir hareket olmaması ve kullanılmaması sebebi ile bankalar tarafından talep edilmekteydi. Kart ekstresine yansıtılan bu ücretin bir ay ödenmemesi durumunda aylık faiz oranı üzerinden yeni bir hesaplama yapılarak borcunuz sürekli olarak artmaktaydı. Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından çok sayıda şikayet incelenerek bir karar verildi. Kartını 3 ay süre ile kullanmayanlardan alınacak olan işlemsizlik ücreti kaldırıldı.

İşlemsizlik Ücreti
İşlemsizlik Ücreti

Bu düzenleme ile birlikte 180 gün işlem görmeyen kredi kartlarından ücret talep edilmeyecek. Düzenleme ile birlikte kaldırılan diğer ücretler ise dosya masrafı, ekstre ücreti, ödeme planında değişiklik yapılması durumunda talep edilen ücret, sanal kredi kartlarından talep edilen ücret, banka kartları için alınan tutar, reddedilen kredi kartından talep edilen ücretler, borcu yoktur yazısı için alınan ücretler banka müşterilerinden talep edilmeyecektir.

Kredi kartına kaç taksit ile telefon alınacağını biliyor musunuz?

Özetle bazı bankalar kuryeden alınmayan kartlar hakkında iptal kararı verirken bazıları ise iptal işlemini müşterinin insiyatifine bırakmaktadır. Kartınızın size ulaşmaması, adres değişikliği, talep etmiyorken adınıza kart çıkarılması ya da kartı bilerek ve isteyerek teslim almamanız durumunda yapmanız gereken şey bankanız ile iletişime geçmektedir. Müşteri hizmetlerini arayarak ya da banka şubelerine giderek kartınızı iptal etmek istediğinizi dile getirmelisiniz. Aksi halde kart aidatı ödemek durumunda kalırsınız. Şifresi alınmamış kredi kartlarında da prosedür aynı şekilde işlemektedir. İptal işlemi gerçekleştirmezseniz aylık ekstreniz ile size bildirilen ve ödemeniz gereken bir borç ile karşılaşırsınız.

YORUMLAR

  1. adil menteşe dedi ki:

    Kartı teslim almasak veya aktif hale getirmesek de aidat ücreti ödeyeceğimiz belirtilmiş. ayrıca altı ay kullanılmadığında kullanım ücreti alınmayacağı, 3 ay kullanılmadığında kullanım ücreti olmayacağına dair ifadeler var. yazıda belirttiğiniz ifadeleri kanun ve yönetmelikteki maddelere dayandırarak açıklarsanız daha faydalı olur.

    1. Kamuran dedi ki:

      Yok bişey işte hemşerim neyi soruyon hala bos bıs