Ölen Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Olur?

04.01.2023
Ölen Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Olur?

Kredi kartı kullanımı ülkemizde çok sık rastlanılan bir durumdur. Hatta kredi kartı olmayan nadir insan vardır. Kişinin vefatı durumunda vergi vb. borçlarının mirasçılarına devredildiğini biliyoruz. Acaba kredi kartlarında durum nedir? Ölen kişinin borcu ne olur? Öncelikle belirtmek gerekiyor ki vefat eden kişilerin borçları silinmez. Tabi kredi kartları için geçerli olan kural sözleşmede durumun ne şekilde düzenlendiğidir. Hayat sigortası yapılması dahilinde borç silinebilir mi? Beraber inceleyelim.

Kredi Kartı Sahibi Olan Kişinin Vefatı


Kredi kartı nakit olarak yapılamayan alışverişlerin taksitlendirilmesi için tercih edilen bir yöntemdir. Ülkemizde 190 milyondan fazla banka ve kredi kartı vardır. Ancak ölümün de vakti saati yok. Vefat etmiş bir yakını olanların yasal işlemleri hallederken merak ettikleri sorulardan birisi borcun kendilerine devredip devredilmeyeceğidir. Tüm borçlar için geçerli olan bir kaide vardır; Borç hiçbir zaman ve hiçbir surette ölmez. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalanların yapması gereken ilk şey ölüm belgesi ile banka şubesinden sorgulatma yapmasıdır. Vefat eden kişinin kredi kartı ya da kredi borcu olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken sigorta durumudur.

Sigortacılık Genel Müdürlüğü vasıtası ile bu durumun tespit edilmesi gerekir. Eğer kredi kartı ya da adına açılmış bir kredi olan kişinin sigortası varsa borç sigorta şirketi tarafından ödenecektir. Ancak sigortası olmayan ve borçlu iken vefat eden kişilerin borçları yakınlarına devredilir. Mirasçılar borçları ödemekten kaçınmak için mirası reddedebilir. Ancak reddi- miras durumunda yalnızca borçları değil kalan mal varlığını da reddetmiş olurlar. Kişinin herhangi bir özel sigortasının olması durumunda da yine yakınlar borç ödemek zorunda kalmıyor. Sigorta poliçeleri yardımı ile bu sorun çözülüyor. Özel sektörde çalışan bazı kişilere ise hayat sigortası yapılıyor. Şayet bu sigortanın kapsamı çok geniş ise yine borçların ödenmesi konusunda devreye sokulabilecek bir ihtimaldir. Sigorta şirketleri kişinin vefatı durumunda borçları ödedikten sonra kalan tutarı yakınlarına da pay edebilir. Örneğin sigorta şirketinden 20 bin TL alacağı olan birinin 10 bin TL kredi kartı borcu var ise bu tutar ödenerek kalan 10 bin TL yakınlara verilmektedir.

kredi-kartı
Ölen kişi hayat sigortası yaptırmış ise borç sigorta şirketi tarafından ödenir.

Hayat Sigortası

Hayat sigortası bankalar için zorunlu hale gelen bir durum değildir. Genel olarak uzun vadeli ve yüksek meblağlı olan konut kredisi gibi kredilerde yapılması uygun görülür. Çoğumuz sigorta olayını ekstra bir masraf kabul ederiz. Ancak hayat sigortası böyle durumları düşünerek yerine getirilmesi gereken bir bir gerekliliktir. Hayat sigortasının uygulama amacı sizin hayatta olmamanız durumunda borcun ödenmesinin sağlanmasıdır. Bu nedenle vefat etmeniz durumunda borcunuzun ödemesini gerçekleştirecek muhatap yakınlarınız ve aileniz değil sigorta şirketidir. Ancak bazı durumlarda hayat sigortası olsa dahi borç devredebilir. Bu durumun birkaç istisnası bulunmaktadır.

  • Şayet hayat sigortası olan kişi yolcu sıfatı dışında ve hava yolculuğu sırasında vefat ederse, şirket kişi ile ilgili ölüm tazminatı ödemez. Yalnızca riyazı ihtiyat ödenir. Riyazı ihtiyat ise sigorta şirketinin 1 yıldan fazla olan sözleşmelerde kendisini korumaya almak için ayırdığı pay demektir.
  • İntihar gibi şüpheli ölümlerde sigorta şirketi otopsi yapılmasını talep edebilir. Sigortalık süresi 3 yıldan fazla ise şirket borcun tamamını ödemekle yükümlü olur. Ancak daha kısa sürede ise yalnızca riyazi ihtiyatı öder.
  • Hayat sigortası savaş gibi olağanüstü durumlarda geçerli değildir.
  • Kişinin ciddi bir sağlık problemi varsa bunu sigorta şirketine belirtmek durumundadır. Ağır hastalıkları sebebi ile ölen ve hayat sigortası olanlar bunlar hakkında bildirim yapmadığı sürece sigortadan borç ödemesini talep edemezler.

Ancak sigortası olmayan bir borçlunun vefatı durumunda mirasında olduğu gibi borçlarında da bir devir söz konusu olmaktadır. Miras durumu ne ise borç durumunda da eşit dağıtım yapılacaktır. Örneğin iki dairesi ve iki çocuğu olan kişinin 30 bin TL’ de kredi borcu olmuş olsun. Nasıl ki miras olarak 1′ er daire düşüyorsa hayat sigortası olmaması durumunda 15′ er bin TL’ de borç kalacaktır.

Kredi çeken ya da kredi kartı borcu olan kişi bu işlemleri bir kefil dahilinde gerçekleştirdiyse durum farklı olacaktır. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında ödemeyi gerçekleştirecek olan kişi kefildir. Bu nedenle mirasçılara borcun devrinin yapılması söz konusu değildir. Borç kefilden tahsil edilir. Ya da kredi borcu karşılığında gösterilmiş olan bir teminat varsa ödeme teminat üzerinden tahsil edilir. Bu durum ipotekli kredilerde geçerli olabilir. İpotekli ev, araba, arsa kredileri ile pek çok vatandaşımız kredi çekmektedir ve teminat olarak bu mal varlıklarını göstermektedirler. Bu teminatlar ile kredi çekenlerden herhangi bir kefil talep edilmez. Vefat ederek bankaya ödenmemiş kredi ya da kredi kartı borcu olanların borçları bu yöntemler ile kapatılabilir. Kredi kartı sözleşmesinde durum ne ise, tahsil işleminde de geçerli olacak olan durum o demektir. Kişi teminat olarak aracını gösterdiğinde borç aracın değeri üzerinden karşılanacaktır. Borç mirasçılar tarafından ödenmez, sigorta vb. hiçbir yolla tahsil edilmez ise batık kredi olarak nitelendirilir.

Şayet banka tarafından vefat eden kişinin borcu da size devredildiyse bu borcu ödemek için ihtiyaç kredisi yapılandırma yoluna da gidebilirsiniz.

kredi-kartı-borcu
Borca karşı kefil gösterilmişse tahsilat kefil aracılığı ile gerçekleştirilir.

Ancak doğal afetler sonucunda vefat eden kişilere bazı bankalar istisnai durumlar uygulayabilirler. Borçların silinmesine karar verilmesi tamamen bankanın tekelinde olan bir durumdur. Kişinin kredi kartı için hayat sigortası yaptırması durumunda ödemenin sigorta şirketi tarafından yapılacağından bahsettik. Fakat bu tutar poliçede belirtilmiş olan teminat miktarı kadar olmaktadır. Poliçedeki teminat miktarının 20 bin kişinin borcunun ise 30 bin TL olması durumunda kalan 10 bin TL borç tutarı yine yakınlara ya da kefile devredilecektir.

Kişinin vefatı 3 ayı geçtiğinde hükmen red yoluna gidebilirsiniz. Bu çareye başvurulması için kişinin batık diye tabir edilen durumda olması gerekmektedir. Mal varlığının tamamının satılması halinde eğer borçlar karşılanamıyorsa yani mal varlığı borçlarından az ise bu talepte bulunulabilmektedir. Hükmen red için 3 ay içinde Asliye Hukuk Mahkemeleri’ ne başvurulması gerekmektedir.

Bazı bankalar evde bakım maaşlarına kredi verebilmektedir. İncelemek için tıklayınız.

Yani özetleyecek olursak kredi kartı borçlularının vefatı halinde şu durumlar geçerlidir;

  • Kefil var ise kefil öder.
  • Teminat gösterilmiş ise teminattan karşılanır.
  • Hayat sigortası varsa sigorta şirketi öder.
  • Sigorta yoksa varislere devredilir.
  • Varisler ödemek istemezse reddi miras yapabilir.
  • Batık durumda olan kişiler için yakınları hükmen red davası açabilir.
  • Ölümün doğal afetlere bağlı olması durumunda borç tamamen silinebilir.
  • İntihar durumunda hayat sigortası olsa bile borç yakınlara devredilir.

Ağır Hastalıklar Sebebi İle Vefat Edilmesi Durumu

Ağır ve kronik rahatsızlıkları olanların kredi çekerken bunu bankaya bildirmeleri gerekmektedir. Çünkü çektikleri kredilere ya da kredi kartı sözleşmelerine bu durumu ekletmeyenlerin borçları hiçbir şekilde silinmez. Hayat sigortası ödemelerinin gerçekleştirilmesinde istisnai durumlardan söz etmiştik. Vefat eden kişinin hayat sigortası olsa bile, sigorta şirketine bu durumu bildirmediği müddetçe ödeme gerçekleştirilmez. Borç yine yakınlara ya da kefile devredilir. Ancak kişinin vefatı durumunda ilk 1 hafta içinde ölüm belgesi ile birlikte, ağır hastalık sebebi ile vefat durumunun ortaya çıktığının bankaya belirtilmesi koşulu ile banka borcu kendi insiyatifi dahilinde silebilmektedir. Özellikle kanser hastalarında bu duruma çok rastlanmaktadır. Bu durumda hayat sigortası olan bir kanser hastası durumunu bankaya bildirmiş ve hayat sigortası yaptırmış ise yakınlarına hiçbir surette borç kalmayacaktır.

sigorta-şirketleri
Ağır hastalık durumunda vefatlarda borcu sigorta şirketi öder.

Sigorta Şirketleri

Sigorta şirketleri tarafından tehlike durumları riziko olarak tabir edilmektedir. Böyle durumlar ile karşılaşıldığında yakınlar 5 gün içerisinde sigorta şirketlerine başvurmak zorundadır. Sigorta poliçesini, veraset ilamını, gaiplik durumu için mahkemece verilen kararı, ölüm nedeninin yer aldığı ölüm raporunu, nüfus kayıt örneğini hazırlayarak şirkete teslim eden yakınlar, bu belgelerin hazırlanmasında gerekli olan tutarı kendileri öderler. Kaydı hayat koşulu ile yapılan sigortalarda şirket hiçbir şekilde ücret ödemeyecektir. Ağır hastalıklar gerekçesi ile ödemeleri sigorta şirketleri yapar. Daha önce ödenmiş olan borç varsa profesyonel manada destek alınarak mirasçıların bu ödemeleri de alma hakları söz konusudur.

Özetle vefat eden kişinin borç durumu hayat sigortasına bağlıdır. Eğer sigorta var ise borçlar hayat sigortası marifeti ile kapatılacaktır. Şayet sigorta yok ise de yakınlara ya da kefile devri söz konusu olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.