Ticari Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?

03.01.2023
Ticari Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?

Ticari işlemler için yapılan ödemelerde de kredi kartları kullanılmaktadır. Bankaya gerekli evrakları sunarak kart başvurusunda bulunabilirsiniz. Ticari kredi kartlarının limitleri, şirketten talep edilecek olan evraklar incelenerek belirlenecektir. Firmalar ve şirketler en iyi ticari kartı hangisidir, kart limitleri ne kadar olur diye araştırma yapmaktadır. 20 bin TL limitli kartların yanı sıra, işletme durumuna göre limit artırımı da yapılabilmektedir. Kredi kartlarının limitlerinin belirlenmesine maaşta önemli bir etkendir. Kart limitinizi sorgulayabilir, limit hesaplaması yapabilirsiniz. Sizler için kartların limitlerinin nasıl belirleneceği, öğrenileceği ve en iyi ticari kredi kartlarını araştırdık.

Ticari Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir?

İster sosyal hayatta olsun, ister ticari hayatta, günümüzde en çok tercih edilen ödeme yöntemi kredi kartı olmaktadır. Bireysel kartların yanı sıra sektör ya da business kredi kartı ürünleri bulunmaktadır. En iyi ticari kartları ve kartların limitlerinin nasıl belirlendiğini anlatmaya çalışacağız. Ticari kredi kartı alabilmek için, ticari faaliyetler ile uğraşmak gerekiyor. Şahıslar, bankaların diğer ürünlerini kullanabiliyor. Nasıl ki bankalar şahıslardan kart başvuruları için evrak talep ediyorsa, ticari işletmelerin de faaliyetlerini bankaya kanıtlaması gerekiyor. Konu ile ilgili bankanın sizden talep edeceği pek çok evrak bulunuyor. En çok puan veren kredi kartını inceleyebilir alışverişlerinizde yüksek puanlar elde edebilir ve dilediğinizce harcayabilirsiniz.

İlk iş olarak hesap açmanız gerekiyor. Daha sonra banka şirketin finansal durumu ile ilgili araştırmalarda bulunuyor. Gerekli incelemelerin yapılabilmesi için bilanço vb. defterlerin bankaya verilmesi gerekiyor. Cironuz, ödeyebileceğiniz limit ve işlem durumunuz göz önünde bulundurularak limit hesaplanıyor. Banka alacağınız kredi kartı ya kredi durumuna göre sizden teminat da isteyebilir.

ticari-kredi-kartı-limiti-nasıl-belirlenir
Ticari kredi kartı limiti nasıl belirlenir?

İşletmenin tüm harcamaları bu kart üzerinden yapılmaktadır. Bu kartların sağladığı avantajlar şirket yetkililerinin bireysel harcamaları ile işletme harcamalarının birbirinden ayrılmasının sağlanmasıdır. Ayrıca bilanço defterlerine gider bölümüne bu kredi kartlarından yapılan harcamaları da ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu sayede yapılan harcamaları takip de edebilirsiniz. İşletme kurulumu sırasında vergi dairesine giderek aldığınız vergi levhası kimin adına ise, işletme adına o kredi kartı başvurusu yapabilecektir.

Bu anlamda herhangi bir kesin rakam ifade etmekten kaçınmak gerekmektedir. Esnaf ve ticaret erbaplarının muhasebe bilgileri incelenerek kart limiti belirlenmektedir. Kartların en büyük avantajı taksit özelliğidir. BDDK’ nın sınırlamasına göre kredi kartlarına maksimum 9 taksit yapılabilmektedir. Senet vb. evraklar ile uğraşmanıza gerek kalmadan işlemlerinizi kart üzerinden yapabilir ve taksitlendirme imkanından yararlanabilirsiniz. Diğer avantajı ise, şahıs kartlarına göre pek çok avantajın bulunmasıdır. Bireysel kartlar bazı ürünler için alışverişe kapatılmış. Örneğin bir kredi kartı ile cep telefonu almak yasaklanmıştır. Ancak ticari kartlarını telekomünikasyon harcamalarınız için de kullanabilirsiniz. Ayrıca kartlar ile SGK borçları ve vergiler de ödenebilmektedir. Özetle ticari kredi kartlarının bireysel kartlara göre daha avantajlı ve daha yüksek limitli olduğunu söylemek mümkündür. En yüksek limitli kredi kartı veren bankaları inceleyerek bireysel kredi kartı başvurusunda bulunabilirsiniz.

Ticari Kredi Kartı Başvurusu

Başvuruda bulunacak kişilerin şahıs olmaması gerektiğinden bahsettik. Ticari faaliyette bulunan kişilerin yani işletme sahiplerinin ticari kredi kartı başvurusunda bulunabilmeleri için ilk olarak ticari bir banka hesabı açtırmaları gerekmektedir. Zaten mevcut bir hesap varsa, bu hesap üzerinden de kart başvurusunda bulunabilirsiniz. Vergi levhası ve sizden istenecek diğer evraklar ile, kart talebinde bulunacağınız bankaya gitmelisiniz. Bankanın sizden isteyeceği evraklar, işletme türüne, ticari faaliyete ya da şirketin cirosuna göre değişecektir. Anonim ve Limited şirketlerde istenen evraklar birbirinden farklıdır.

Başvurusu için gerekli evraklar;

Şahıs Şirketleri

  • Vergi levhası
  • Şirket yetkilisinin T.C. kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Banka tarafından verilecek ticari kredi kartı başvuru formu ile kolayca başvuru yapılabilmektedir.

Limited Şirketler (Ortaklı şirketler)

  • Banka tarafından verilecek olan kredi kartı başvuru formu
  • Vergi levhası
  • Şirket ortaklarının tamamının T.C. kimlik belgelerinin aslı ve fotokopisi
  • Ticari Sicil Gazetesi
  • Noterden alınacak şirketi temsilen yetkili olan kişinin imza sirküsü ile banka şubesine giderek başvuru yapabilirsiniz.
ticari-kredi-kartı-başvurusu
Ticari kredi kartı başvurusu

Anonim Şirketler

  • Bankadan alınacak olan başvuru formu
  • Vergi levhası
  • Tüm ortakların kimlik belgelerinin asılları ve fotokopisi
  • Şirketi temsilen yetkili kişinin noterden alacağı imza sirküsü
  • Ticaret Sicil Gazetesi gerekmektedir.

En İyi Ticari Kredi Kartı

Ticari kredi kartlarının avantajlarının yanı sıra bir dezavantajı da bulunmaktadır. Kart aidatları bireysel kartlara göre daha fazla olmaktadır. Kart limitleri işletme türlerine göre değişmekle birlikte 5 bin-10 bin TL’ den başlamaktadır. Bu konularda bankalar ile bir nevi pazarlığa gitmenizi öneririz. Çünkü ticari hesabınızda yüklü miktarda para var ise, benden kart ücreti talep etmeyin gibi bir istekte bulunabilirsiniz. Ticari kartlar ile bireysel harcama da yapılabilir. Bankalar hiçbir şekilde müşterilerinin harcamaları için özel bir takipte bulunmazlar. Ancak kartı bu amaçla kullanmak yasal değildir. Ancak harcamanın muhasebeleştirme anlamında bir sorun yaşamaması için çok da tavsiye edilen bir durum değildir. Çünkü herhangi bir şikayet durumunda banka hesabınıza bakabilecektir.

Bunun yanı sıra ticari kartın şahıs sicillerini etkilediğini söylemek yerinde olmaktadır. Ödemelerin gecikmesi durumunda siciliniz etkilenecek ve kredi notunuz düşecektir. Bir de şu noktaya değinmek gerekiyor. Şu an için ihtiyacım yok ancak daha sonra ihtiyaç duyduğumda bu kartı kullanabilirim mantığı ile yüksek limitli kredi kartı almayın. Çünkü yüksek tutarlarda kart aidatı ödemek durumunda kalabilirsiniz.

 Kolay ticari kredi veren pek çok banka mevcuttur. Kredi kartlarının yanı sıra kredi kampanyalarından da yararlanabilirsiniz.

Ticari Kredi Kartı Veren Bankalar

Pek çok bankanın ticari kredi kartı ürünü bulunmaktadır.

Card Finans KOBİ

Fibansbank’ ın kobilere sunduğu kredi kartı ürünüdür. Şirket harcamalarınızı taksitlendirebilirsiniz. Kredi kartı ekstrenizi bir sonraki ay ödeyebilirsiniz. Erteleme seçeneği de mevcuttur. Her yerde harcama yapılabilmektedir. Harcamalarınızla para puan kazanabilirsiniz ve bu puanları alışveriş yaparken kullanabilirsiniz. Ayrıca biriken puanlar ile iş seyahatlerinizde kullanabileceğini yurt içi ve yurt dışı uçak bileti alabilirsiniz.

Vakıfbank Business Card

Vakıfbank’ ın kredi kartı ürünü olan Business Card ile birlikte şirket ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Kart ile faturalarınız için otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Alışverişlerinizi 9 aya kadar taksitlendirebilirsiniz. Kart ile yurt dışında da alışveriş yapabilirsiniz. Nakit avans çekebilirsiniz. Ayrıca limitleri kendiniz belirlemeniz koşulu ile çalışanlarınıza da ek kart verebilirsiniz. Daha sonra bu kartların harcamalarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca kontrolün sağlanabilmesi amacı kartı sadece anlaşmalı şubelerde kullanma şartı da koyabilirsiniz. Biriken puanlarınız ile uçak bileti alabilirsiniz. Şahıs kredi kartlarında taksit yapılamayan tüm ürün alımları için taksit yapabilirsiniz.

Vakıfbank Business Card
Vakıfbank Business Card

Akbank Axess Business Card

Business Card Akbank’ ın kredi kartı ürünüdür. Kartla ATM’ lerden hesaplarınıza ulaşabilir, bakiye sorgulama ya da para çekme işlemlerini yapabilirsiniz. Seyahat, konaklama, ofis ihtiyaçları, akaryakıt alımları gibi konularda kartınızı kullanabilirsiniz. Eğer o ay kredi kartı borcunuzu ödeyemeyecek durumda iseniz vadeyi 90 gün uzatabilirsiniz. Faturalarınızı otomatik ödeme talimatı ile ödeyebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinizi de kart aracılığı ile ödeyebilirsiniz. Yaptığınız alışverişlerde chip para kazanırsınız. İşlemleri kendiniz de takip edebilirsiniz. Akaryakıt, telekomünikasyon, ofis malzemesi vb. alımlarında da kartı kullanabilirsiniz.

Halkbank Paraf Business Card

Halkbank’ ın kredi kartı ürünü Paraf Business Card’ dır. İşletme adına yapılacak olan alışveriş ve harcamalar için kartınızı kullanabilirsiniz. Ayrıca çalışanlarınız için talep edebileceğiniz ek kartlar sayesinde nakit avans ve limit belirleme işlemlerini de kendiniz yapabilirsiniz. Ödeme yapmak için banka şubesine gitmenize dahi gerek yoktur. Otomatik talimat ile ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kartı kullanan çalışanlarınız da nakit avans çekebilir. Hesap cetvelinde harcama tutarları görünür ve muhasebe daha kolay işlem yapar. Makbuz düzenlemek ya da borç kapatmak ile hiç uğraşmamış olursunuz.

Halkbank Paraf Business Card
Halkbank Paraf Business Card

World Business Card

Bu kart Yapı Kredi bankasının kredi kartı ürünüdür. Rekabet ortamında işletmenizi üst sıralara getirmek, alımlarda kullanılacak nakit ihtiyacının giderilmesi için kartı kullanabilirsiniz. Kartla sigorta primi, MTV ya da faturalarınızı ödeyebilirsiniz. Ayrıca işletmenizde çalışan kişilere ek kartlar da çıkarabilirsiniz. Bu kartların limitlerini siz belirleyerek sürekli olarak harcama kontrolü yapabilirsiniz. Kart ile nakit avans çekilebilmektedir. Yapmış olduğunuz peşin alışverişleri daha sonra taksitlendirebilirsiniz. Alışverişlerde puan da kazanabilirsiniz. Kart başvurusunda bulunmak için tıklayınız.

İşletme kredi kartı veren daha pek çok banka mevcuttur. Limit belirlemede ise temel kriter işletme durumunuzdur. İşletmenizde çalışan kişilere de limitleri kendiniz belirlemek kaydı ile kart çıkarabilirsiniz. Bu kartın sağladığı diğer bir avantaj ise, muhasebe işlemleri ve faturalandırma ile uğraşmamanızdır. Ekstrenizden harcamalarınızı düzenli olarak takip edebilir ve muhasebe işlemlerini yapabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.