Anahtar Teslimi Koyun Çiftliği Kurulum Hesaplaması

02.01.2023
Anahtar Teslimi Koyun Çiftliği Kurulum Hesaplaması

Tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile uğraşmak ve bir çiftlik kurmak istiyorsanız sizin için tüm detayları araştırdık. Kurulum aşamaları ile tek tek uğraşmak istemeyenlere anahtar teslimi çiftlik kuran pek çok firma bulunmaktadır. İster büyükbaş, ister küçükbaş, isterseniz 20 baş, isterseniz de 10 başlık bir çiftlik kurun gerekli ekipmanlar değişmeyecektir. Günümüzde artık ilkel faaliyetlerden uzak durulmakta ve modern çiftlikler kurulmaktadır. Kendiniz bir proje hazırlayarak çiftlik kurabileceğiniz gibi, anahtar teslimi yapan firmalarla da görüşebilirsiniz. Koyun çiftliği kurulum aşamaları ve maliyetlerini içeriğimizde bulabilirsiniz.

Hayvan Çiftliği Kurulumu

Bazı firmalar tarafından, yatırımcıların ve hayvancılık alanlarında faaliyet göstermek isteyen girişimcilerin finansman durumlarına göre anahtar teslimi olarak çiftlikler kurulmaktadır. Bu firmalar küçükbaş hayvancılıktan kanatlı sektörüne kadar tüm alanlarda hem danışmanlık hizmeti sunmakta, hem de istediğiniz malzemeleri kullanarak kurulum gerçekleştirmektedir. Kendileri ile gidip görüştüğünüzde inşa malzemesini seçmenizi isterler. Yapımda kullanılacak olan temel malzemeler prefabrik, betonarme ve çelik konstrüksiyondur. 

Bu yapılardan en sağlamları betonarme ve çelik kontrüksiyondur. Çiftliğin dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını isteyenlerin bu maddeleri kullanmaları gerekiyor. Şayet bir tavuk çiftliğine denk geldiyseniz, bu çiftliğin ana malzemesinin prefabrik olduğunu görürsünüz. Prefabrik çiftlik diğer türlere göre daha az maliyetli olduğu için tercih edilmektedir. Diğer malzemelerin kullanıldığı çiftlikler ise daha maliyetli olmaktadır. Tabi maliyetten ziyade proje daha önemlidir. Bu projenin tamamlanma süresi ve alt yapı gibi temel konuların da düşünülmesi gerekmektedir.

hayvan-çiftliği-kurulumu
Çiftlik kurulumu

İşletme kurulumlarında her daim lokasyonun önemli olduğundan söz ettik. Bu durum çiftlik için de geçerli bir başlıktır. Çünkü hayvanların gereksinim duyduğu suyun karşılanması, kanalizasyon faaliyetleri, elektriğe yakınlık da önemli kıstaslar olarak karşımıza çıkmaktadır. Şayet bulunduğunuz mekanda su ya da elektrik yoksa alt yapı çalışmaları ile su ve elektriğe ulaşmanız gerekmektedir. Tabi bu iş de maliyeti daha çok artıracaktır. Hayvancılıkta artık makbul olan hayvanların gezmesinin sağlanmasıdır. Bu anlamda meralara yakınlık da önemli bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır. Ziraat Bankası kuzulu koyun kredisi veriyor. Çiftliğinize hayvan alımları için bu kredilere başvurabilirsiniz.

Kurulumda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Firmalardan destek almıyor ve bu kurulumu kendiniz gerçekleştirmek istiyorsanız aşağıdaki kurallara dikkat etmeniz gerekecektir:

  • Ağılın duvarlarının sağlam olması gerekmektedir. Bunun için taş, kerpiç ya da tuğladan örülmelidir. Daha sonra duvarlara badana yapmak gerekiyor.
  • Kapılar, hayvanların içeri girip çıkabileceği genişlikte olmalıdır. Pencereler yerden 3 metreye kadar yüksekte olmalıdır. Pencerelerin içeri açılması daha sık rastlanan bir durumdur.
  • Ağıl kapılarının sağlam olması gerekmektedir. Traktörün geçebileceği büyüklükte olması temizlik esnasında önemlidir.
  • Yemlikler sabit ya da seyyar olarak yapılabilir.
  • Hayvanların rahat yem yiyebilmeleri için yüksekliklerinin maksimum 50 cm, genişlik ve uzunluklarının ise 60 cm olması gerekmektedir.
  • Ağıl içerisinde oluşan kirli havanın dışarı çıkabilmesi için havalandırma sistemleri oluşturulmalıdır.
  • Çatının hayvanları yağıştan koruması ve ısının dışarı çıkmaması adına sağlam yapılması gerekmektedir.
  • Mümkünse ahşap veya demir malzemeden yapılmalıdır. Çatı altlarının da tahta malzemeler ile kaplanması dayanıklılığı artıracaktır.
  • Hasta ya da gebe olan hayvanlar için çitlerin taşınabilir yapılması gerekmektedir. Hayvanların dinleneceği alanların oluşturulması ve gerekli suyun takviye edilmesi için sistemler oluşturulmalıdır.
kurulumda-dikkat-edilmesi-gerekenler
Kurulumda dikkat edilmesi gerekenler
  • Sulukların kolay temizlenebilir olması da bu anlamda önemlidir.
  • Hayvanların soğuk hava şartlarından etkilenmemesi adına ağıl sıcaklığının orta seviyelerde tutulması gerekmektedir.
  • Şayet çiftlik kurmak için bir araziye sahip değilseniz, tarıma elverişli olmayan alanların tercih edilmesi daha doğru olacaktır.
  • Elverişli alanlarda ise tarımsal faaliyetler yapabilirsiniz.

Şayet hayvanlarınız ile ilgilenmesi için bir çoban çalıştıracaksınız, bu çobanın barınması için de yer tahsis etmeniz gerekmektedir. Koyunların kırkılması için alanlar oluşturmalı ve onları sağmak için de ayrı bölüm olmalıdır. Hayvanların yiyecekleri otların muhafaza edilmesi için çiftlikte bir oda bulunmalıdır. Gübreler temizlenmeli ve hayvanların daha sağlık şartlarına uygun olarak bakılması için çalışmalar yapılmalıdır.  Şayet gübreler depolanacaksa bu işlemin ağıl dışında yapılması daha uygun olur. Düzenli olarak ağıla badana yapılmaları ve hayvanları hastalıktan koruma amaçlı ilaçlama yapılmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 1 yıl için 5.000 TL sürü yöneticisi desteği verilmektedir. Bu desteklere başvuru yapabilirsiniz.

Ağılın zeminin su çekmemesi hayvanların üşütüp hasta olmaması açısından önemlidir. Çiftliklerin yerleşim yerlerinden en az 1 km uzak olması gerekmektedir. Bu anlamda koku vb. konularda çevreye verilen rahatsızlığın önüne geçilmiş olacaktır. Tabi plan hazırlanırken rutubetli alanlara ağılın kurulmamasına da dikkat etmek gerekir. Genel olarak ülkemizde yarı açık ağıllar kullanılmaktadır. Buradan tek tip ağıllara örnek vermek doğru olmaz. Çünkü her bölgenin iklim şartları birbirinden farklıdır.

Hayvanların fizyolojik özelliklerine de dikkat etmeleri gerekiyor. Koyunlar soğuktan değil aslında sıcaktan etkilenen hayvanlardır. Yağları onları soğuk hava şartlarından korumaktadır. Hayvan barınaklarının yapılmasında iyi koşulların sağlanması için iyi bir işçilik ile yapılması gerekmektedir. Bu aynı zamanda ekonomik anlamda bir tasarruf anlamı taşımaktadır.

Koyun yetiştiriciliği isimli içeriğimizi okuyarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Koyun Çiftliği Kurulum Maliyeti

Hayvanlar için oluşturulan ağılların malzemelerinden yukarıda söz ettik. Endüstriyel olarak üretilmiş olan hayvan barınakları bulunmaktadır. Bu barınaklar çadır olarak tabir edilmektedir.

sahibinden.com‘ da pek çok satılık çadır ilanı bulunmaktadır. Üstelik bunların çok maliyetli olduklarını söylemek mümkündür. 100 bin TL‘ ye varan tutarlarda satılan bu çadırlardan almanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü çiftlik işi ile uğraşmak isteyen kişilerin çoğu hobi anlamında değil de kar elde etme amacı taşırlar. Dayanıksız olduğu için prefabrik malzemelerin bile küçükbaş hayvanlar için tercih edilmediğini belirttik.

Büyükbaş hayvancılık konusunda koyun yetiştiriciliğinde daha fazla yer tasarrufu sağlanmaktadır. Çünkü 30-35 ineğin ancak barınacağı bir ahır, 100 koyuna ağıl olabilir. Kurulum maliyetinin en uygun olduğu sektörün küçükbaş hayvancılık olduğunu söylemek daha doğru olacaktır. Eskiden köylerde tek bir yer inşa edilerek hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvan yetiştiriliyordu. Ancak teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık daha modern tesisler açılıyor. Üstelik devletin verdiği hibe ve teşvikler ile ağıl kurmak daha az maliyetli olmaktadır. 100 başlık bir koyun çiftliğinin maliyeti 100 bin TL olacaktır. Üstelik devlet tarafından hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin çiftlik kurumları için yüzde 50 oranında hibe verilmektedir. 

koyun-çiftliği-kurulum-maliyeti
Koyun çiftliği kurulum maliyeti

Nadas Tarım, Sarmak, Serprofil, Paysa, Manas gibi firmalara ulaşarak da fiyat bilgisi alabilirsiniz. Bu firmalar anahtar teslimi çiftlik kurulumu yapmaktadır. Tek bir firmaya bağlı kalmayarak hepsi ile detaylı olarak konuşmanız gerekmektedir. Bu firmaların çiftliğin kurulumunu ne kadar süre içinde tamamlayacağına, alt yapı sistemleri ile ilgili incelemede bulunmasına, çiftlik için öngörülen garanti süresine dikkat etmeniz gerekiyor. Bu noktada belirleyici olan unsur asla fiyat olmamalıdır. Daha evvel bu firmalar tarafından yapılmış olan projeleri de inceleyerek detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Firmalar ile anlaşmak istemiyor ve biraz olsun bu işten anlıyorsanız, kendi çiftliğinizi kendiniz de kurabilirsiniz. Yer seçiminin bu noktada önemli olduğundan söz ettik. Alt yapı sistemlerini sağlamanız, çiftliğin sağlam olması, bu sektörde ne kadar süre ile faaliyet gösterileceği, kaç hayvanlık bir çiftlik kurulacağı, hayvanların besi için yetiştirilip yetiştirilmediği, pazara olan yakınlık vb. kriterler oldukça önemli olmaktadır.

TKDK IPARD destekleri kapsamında 2020 yılına kadar girişimcilere yüzde 50, 65 ve 70 ‘ e varan oranlarda hibe vermektedir. Destek kapsamında olan pek çok il bulunmaktadır. Siz de desteklerden yararlanarak koyun çiftliği kurulumunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ziraat Bankası tarafından verilen hayvancılık kredileri de finansmana ihtiyaç duyanlara yardımcı olacaktır. TKDK desteklenen illerin listesini görebilir ve 2020 yılı için başvuru yapabilirsiniz.

Maliyet Hesaplaması

Betonarme yapılar diğerlerine her zaman daha maliyetli olmaktadır. Tabi bu noktada maliyet unsurlarını da detaylı olarak düşünmek gerekmektedir. Havalandırma, yalıtım, su ve elektrik tesisatı da birer maliyet unsuru olarak karşımıza çıkacaktır. Sizler için önemli olan bu iş için ne kadar finansman kullanabileceğinizdir. Çünkü yapılacak olan iş tamamen elinizdeki paraya bağlı olacaktır. Maliyeti artıran unsurlar olduğu gibi azaltanlar da vardır.

maliyet-hesaplaması
Maliyet hesaplaması

Örneğin daha evvel hayvancılık yapmak için bir arazi aldıysanız ya da miras yolu ile size kaldıysa arsaya para vermezsiniz. Daha evvel kurulmuş olan bir ağıl varsa da yine size sadece hayvan alımı kalır. Hayvan yetiştiriciliğinde en önemli gider kalemi ise yem olmaktadır.

Tarım Kredi Kooperatifleri küçükbaş yem fiyatlarını inceleyebilir ve fiyatlar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ortalama bir hesap yapacak olursak:

  • Çiftliğin inşa aşaması için 100 bin TL
  • Yem için 50 bin TL
  • Hayvan alımlarınız için (kuzulu koyun almanız daha mantıklı olacaktır. Fiyatı 1000 TL) 100 baş koyunlu bir çiftlik için 100 bin TL
  • Elektrik, su tesisatı vb. giderler için 15-20 bin TL ‘ ye mal olacaktır.

Devlet destekli olarak bir çiftlik kurarak maliyetli düşürebilirsiniz. Anahtar teslimi çalışan firmalar ile görüşerek çiftlik kurulumunu onlara yaptırabilirsiniz. Kolay gelsin.

YORUMLAR

  1. Atacan dedi ki:

    Merhaba ben turkmenistandan yaziyorum size bana ayri ayri 3 tane herbiri 1000 tane kuçuk bas hayvanlik tam otamatik agil tam projesi ve ekipmanlarinin fiyat listesini gonderirseniz memnun olurum!!!
    Saygilar!! Hayirli isler!!!

    1. Ozan çiftçi dedi ki:

      bana ulaşın

      1. Tamer dedi ki:

        Ozan bey. İletişim bilginiz?