Az Vergi Ödeyen Esnafın Sırları Nelerdir?

05.01.2023
Az Vergi Ödeyen Esnafın Sırları Nelerdir?

Son dönemlerde ülkemizde kurulan işletmelerin sayısı oldukça artış göstermektedir. Devletimizin girişimcilerimiz için sunmuş olduğu destekler ise bu konuya örnek olarak gösterilebilecek en büyük etkendir. Kurulan bu işletmeler sayesinde para döngüsü sağlanarak ülke ekonomisi canlı tutulacaktır. Tabi ki her kurulan işletme üzerine düşen sorumluluklarını gerçekleştirerek düzenli olarak vergi ödemelerini yerine getirmek zorunda kalacaktır. Elbette ki bir çok işletme daha az oranlarda vergi ödemenin yollarını aramaktadır.

Peki Az vergi ödeyen esnafın sırları nelerdir? Yasal olarak düşük oranlarda vergi ödemesi yapmak mümkün mü? gibi sorular oldukça kafa karıştıran konuların başında yer almaktadır.

Ödenmesi Gereken Vergi Türleri Nelerdir?

Ülkemizde yer alan işletmelerimiz ve esnaflarımızın elde etmiş oldukları net gelirler üzerinden belirli dönemlerde vergi ödemeleri yapması gerekmektedir. Ödenmesi gereken vergiler işletme türüne ve konusuna göre değişiklik göstermiş olduğu için bu vergi türlerini üç ana başlık altında incelemek mümkün olacaktır.

Konularına göre sınıflandırılan vergi türleri aşağıda yer almaktadır.

  • Mal ve Hizmetlerden Alınan Vergiler
  • Servet Üzerinden Alınan Vergiler
  • Gelir Üzerinden Alınan Vergiler

Mal ve Hizmet Üzerinden Alınan Vergiler

Ülkemizin daha rahat bir şekilde ekonomik güce sahip olması için üzerimize düşen vergi ödemelerini mutlaka yerine getirmek zorundayız. Almış olduğumuz hizmet karşılığında ve mal karışıklıkların da belirli bir oran doğrultusunda vergi ödemelerimizi yapmamız gerekmektedir. Bu durumda almış olduğumuz mal ve hizmetler için ödenmesi gereken vergi türleri aşağıda yer almaktadır.

  • Belediye Vergileri
  • Katma Değer Vergisi
  • Gümrük Vergisi
  • Özel Tüketim Vergisi
  • Özel Üretim Vergisi
  • Banka ve Sigorta Vergileri
  • Şans Oyunları Vergileri
  • Damga Vergisi
  • Harçlar
Mal ve hizmet üzerinden alınan vergiler

Servet Üzerinden Alınan Vergiler

Ülkemizde çok sayıda menkul ve gayri menkul sahibi olan vatandaşlarımız bulunmaktadır. Ve sahip olmuş oldukları bu mallar üzerinden belirli dönemlerde ödenmesi gereken belli başlı vergiler bulunmaktadır. Bu vergiler için verilen genel isim ise Servet Üzerinden Alınan Vergiler olduğu gibi alt başlıklar ise aşağıda yer almaktadır.

  • Emlak Vergisi
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi
  • Veraset ve İntikal Vergisi

Gelir Üzerinden Alınan Vergiler

Kişi veya kuruluşların yapmış oldukları işlemlerden dolayı elde etmiş oldukları gelirler karşılığında belli başlı dönemlerde belirtilmiş olan oranlarda vergi ödenmesi gerekmektedir. Bu vergilere verilen genel isim ise Gelir üzerinden alınan vergilerdir. Alt başlıkları ise aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.

  • Kurumlar Vergisi
  • Gelir Vergisi

Az Vergi Ödemesi Yapan İşletmelerin Sırları

Ülkemizde yer alan işletmelerin düzenli bir şekilde ve belirli aralıklarda vergi ödemeleri yapması gerektiğini yukarıdaki yazılarımızda da bahsetmiştik buna göre bir çok esnafın az vergi ödemesi yaptığını hepimiz biliyoruz veya tahmin edebiliyoruz da diyebiliriz. Az vergi ödemesi denildiği zaman akıllara direk olarak vergi kaçakçılığı gelmektedir. Fakat bu mantık oldukça yanlış düşünmemize sebep olmaktadır. Buna göre vergi ödemelerini düşüren esnafların izlemiş olduğu yollar aşağıda yer almaktadır.

  • Kanunlar tarafından belirlenen muafiyet ve istisnalar
  • Kanunen kabul edilemeyen giderlerin belirlenmesi
  • İndirilecek giderlerin tespitinin yapılması

Kanun Hükmünde Belirtilmiş Olan Muafiyet ve İstisnalar

Son zamanlarda genç girişimcilerin sayısı giderek artış göstermiştir. Bu durumun en büyük sebebi ise devletimizin genç girişimciler için vermiş olduğu desteklerle alakalı olmaktadır. Ayrıca genç girişimcilerin sayısındaki artış sebebi ile 29 yaş altındaki vatandaşlarımızın kurmuş oldukları işletmelerde vergi istisnasının olması söz konusudur. 29 yaşının altındaki genç girişimcilerin elde etmiş oldukları gelirlerde yani 75.000 Türk Lirasının altındaki kazançlarında vergi istisnasının yapılması mümkün olacaktır.

Kanun Hükmünde Belirtilmiş Olan Muafiyet ve İstisnalar

Kanunen Kabul Edilemeyen ve İndirilecek Giderlerin Neler Olduğunu Belirlemek

İşletmeler vergiye tabi olan matrahlarını belirlerken giderlerin kurumlar vergisi matrahında ve gelir vergisi matrahında net bir şekilde belirtilmiş olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Denetim esnasında hatalı indirimlerden kaçınmış olduğunuzu net bir şekilde göstermek için defter ve belgelerinizde yapılacak olan giderlerin tespitlerini doğru orantılı bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir.

Vergiden düşülebilen kalemler listesi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Vergi Borcu Olanlar Borçlarını Nasıl Öderler

Ülkemiz sınırları içerisinde istihdam eden ve kendi işi ile uğraşan vatandaşlarımızın belirli dönemler dahilinde vergi ödemesi yapmaları yasal olarak zorunlu hale getirilmiştir. Vergi ödemesi yapan mükellefler elde etmiş oldukları gelirlere karşılık belirlenmiş olan vergi türüne göre beyanname düzenlemeleri ve belirlenmiş olan tarihler içerisinde de düzenlemiş oldukları beyannameler karşılığında vergi ödemelerini yerine getirmek zorundadırlar. Düzenlemiş olduğunuz beyanname doğrultusunda vergi dairesi size tahakkuk fişi verecektir. Vermiş oldukları bu tahakkuk fişleri ile vergi ödemelerinizi yerine getirmeniz gerekecektir. Ödemelerinizi vergi dairesinden yapabileceğiniz gibi aynı zamanda internet üzerinden de yapabilirsiniz. Ayrıca ödemeniz gereken vergi tutarını mali müşaviriniz sizin adınıza ödeyemeyecektir. Çünkü bu durum kesinlikle yasaklanmıştır.

Zamanı Geçen Vergi Borçları

Vergi beyannamenizi verdikten sonra almış olduğunuz tahakkuk fişleri doğrultusunda ödemenizi ister vergi dairesinden isterseniz de internet üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca almış olduğunuz tahakkuk fişleri üzerinde vergi borcunuzu ödemeniz gereken tarih net bir şekilde belirtilmiş olacaktır. Belirtilen bu tarih doğrultusunda ödenen vergiler cezasız bir şekilde ödenecektir. Fakat belirtilmiş olan tarih içerisinde vergi ödemesi yapılmamış olursa o zaman vergi gecikme cezasına tabi tutulursunuz. Vergilerinizi geç ödemiş olduğunuz taktirde sadece vergi gecikme cezasından başka bir cezadan yükümlü olmazsınız. Fakat ödemeniz gereken vergi tutarınız çok yüksek oranda ise o halde hesaplarına bloke konabilir. Ayrıca yapmış olduğunuz işlerde ihalelere giriyor iseniz vergi borcunuzun bulunmaması gerekmektedir. Vergi borcunuz olduğu taktirde ihalelere katılmanız mümkün olmayacaktır.

Vergi Afları

Ülkemiz genelinde bir çok düzenlemeler getirilerek çok sayıda vatandaşımız rahat bir nefes alarak beklemiş oldukları müjdeli haberleri alabilmektedir. Ayrıca ülkemizde bir çok kez vergi borcu bulunan vatandaşlarımız için af düzenlemeleri yapılmış ve vergi borçları üzerinde düzenlemeler yapılmıştır. Yapılacak olan düzenlemelerdeki vergi afları borçlarınızın tamamını silmemektedir. Vergi affı gündeme gelmiş olduğunda vergi alacaklarına eklenmiş olan faizlerden vazgeçilmektedir.

Çıkarılan Afların Hayata Geçirilmesinin Amacı Nedir?

Vergi aflarının gündeme getirilerek hayata geçirilmiş olmasındaki amaçların başında alacak tahsillerinin ödenmemiş olması gelirken aynı zamanda mükellefin ödeme gücünün olup olmadığı göz önüne alınarak yapılmaktadır. Bir diğer sebep ise küçük tutarlar için takip masraflarının daha yüksek olması ile de alakalı olmaktadır. Bunların dışında bir de politik sebepler dikkatleri çekmektedir. Oy potansiyelinin artması ve kayıt dışı olayların azaltılması gibi diğer etkenler de sebep olarak göz önüne alınmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.