Borç Yüzünden Eve Haciz Gelir mi? (YENİ YASA)

04.01.2023
Borç Yüzünden Eve Haciz Gelir mi? (YENİ YASA)

Banka borcundan dolayı eve haciz gelir mi fikri borçlu kesimler tarafından çok sık araştırılmaktadır. Bankaların eve haciz getirme yetkileri bulunmaktadır. Eve haciz yasası kapsamında bu mümkün olmaktadır. İnsanların hayatını sürdürebilmesi için paraya ihtiyaçları vardır. En basitinden başlarsak para olmadan karnımızı bile doyuramayız. İnsanların huzur olsun, para çokta önemli değil demelerine pekte inanmayın. Para olmadan hiçbir şey olmadığı gibi, bir zaman sonra huzursuzluklarda baş göstermeye başlayacaktır. 🙂 Bazen insanlar olmayacak zamanlarda, beklenmedik bir şekilde borç yapmak zorunda kalabilirler. Ev alırken, araba alırken, arsa alırken gibi birçok yüklü meblağ gerektiren durumlar olabilir. Böyle durumlar da birikmiş paramız olmaması halinde bankalara borçlanmak zorunda kalabiliriz.

Ya da bankalar tarafından kredi kartı tekliflerine olumlu yanıtlar verdiysek ve içindeki parayı harcarken tatlı gelip öderken tat vermediyse sıkıntılı zamanlar başlıyor demektir. Bankalar size kredi veya kredi kartı teklifinde bulunurken melek olurlar. Borçları kısa bir süre de geçirmiş olsanız ilk konuşma ve son konuşma kesinlikle aynı olmaz. 🙂 Bankalara olan borçlarınızı uzun süreli ödememeniz durumunda bankalar size “taksitlerinizi ödememeniz halinde hakkınızda yasal işlem başlatılacaktır” gibi uyarılar da bulunurlar. Banka borcunuzdan dolayı icraya verilebilirsiniz. Borçlarınızı karşılaması amacı ile evinize veya hali hazırda bir maaşınız var ise buna haciz gelebilir. Eve haciz işlemleri kalktı gibi iddiaların yayılması ile insanlar için bir umut ışığı olmuştu. Peki borçlar yüzünden eve gelen haciz işlemlerine son verildi mi? Haciz işlemleri ile ilgili sizleri haberimizde detaylıca bilgilendirelim.

Haciz Nedir
Haciz insanların borcuna karşılık ev eşyalarına veya maaşlarının bir kısmına el konulmasıdır.

Kredi Borçları Yüzünden Eve veya Maaşa Haciz Geliyor!

Bankalar ile durumunuzun iyi olması halinde, sıkıştığınız anda başvurular yaparak kredi çekme veya kredi kartı işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Banka sicilinizin kötü olmaması halinde ve kredi notunuzun yüksek olması halinde bankalar size ihtiyacınız olan meblağı taktim edeceklerdir. Uygun faiz oranları ile, aylık esnek ödeme seçenekleri ile ödeyebilirsiniz diye de ekleyeceklerdir. 🙂 Başlardan aylık ödemelerin az olduğunu düşüneceksiniz. Fakat öyle durumlar gelecek ki sıkışacaksınız ve borç taksitlerinizin birkaçını geciktirmek mecburiyetinde kalacaksınız. Böyle durumlarda banka size diğer yüzünü göstermeye başlayacaktır. Ödemelerinizde 3 ay gecikme olduğunu var sayarsak bankalar sizi bu süreç boyunca mesajlar atacak ya da arayacak ve borcunuzu ödemenizi isteyeceklerdir. Ödememeniz halinde hakkınızda yasal işlem başlatılacağı konusunda size uyarılar yapacaklardır. 3 aylık süreç bitiminde hala var olan borcunuzu ödemediyseniz yasal takibe gireceksiniz. Bankalar tarafından avukata verilirsiniz. Sonra siz de kendinize avukat aramaya başlarsınız. Bulunan avukat sizinle iletişime geçerek borcunuzu ödeyip ödemeyeceğiniz hakkında bilgi alır.

Borç yüzünden eve haciz gelir mi diye merak edenler vardır. Şayet borcunuzu ödeyemeyecek konumdaysanız, avukat tarafından borcunuzu karşılamak amacıyla haciz kararı çıkartılır. Haciz memurları evinize gelerek durum değerlendirmesi yaparlar. Evinizdeki eşyalar haciz için uygun mu? Hacizden sonra yaşamınızı devam ettirebilecek misiniz? bu gibi konular incelenir. Eğer evinizde maliyetli sayılabilecek büyük eşyalardan ikişer tane var ise bunlardan biri alınır. Ama bunlardan yalnızca temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar var ise haciz işlemine devam edilmez. Haciz memurları haciz işlemini gerçekleştiremez. Borcunuz evden karşılanamadığı için, sigortalı bir işte çalışıyorsanız banka tarafından maaşınızın bir kısmına el konulur.

Böylelikle haciz maaşınıza gelmiş olur. Ancak yeni çıkan bir yasaya göre kredi borçlarınız yüzünden evlerinize haciz gelme işlemi ortadan kalkmış bulunmaktadır. Ödeyemediğiniz borç yüzünden yine yasal işlemler başlatılır fakat ödemeler haciz yoluyla değil de farklı yollar ile sağlanır. Bankalar tarafından aranarak tehdit içeren konuşmalara maruz kalırsınız. Borcunuzu ödememeniz halinde evinize haciz gönderilecek diye mesajlar ve aramalar ile karşılaşırsınız. Ama bunların sadece borcunuzu ödemeniz için sizin gözünüzü korkutmak amacıyla yapıldığını bilmenizi isterim. Bankalar bu şekilde davranınca şahısların korkarak borcunu bir şekilde ödeyeceklerinden emindirler.

Borçlar Yüzünden Başlatılan Yasal İşlem Süreç İşleyişi

Ödeyebileceğimizi düşünerek bankalara borçlar yaparız. Daha sonra istenmeyen, hesapta olmayan nedenler ile borçlarımızın taksitlerini aksatabilir ödemelerde zorluklar çekebiliriz. Ödeyemediğimiz her ayın borcu için bankalar tarafından hatırlatma ve uyarılar alırız. Bankalar borcunuzu ödeyememeniz durumunda gecikme süresi olarak borçluya 3 aylık bir zaman dilimi verirler. Üç aylık süre boyunca sürekli arayarak, mesajlar göndererek borcunuzu hatırlatır ve bilgilendirmeler yaparlar. 90 günlük yasal süreç içerisinde bir şekilde borcunuzu ödeyecek meblağı bulmanızı ve bankaya yatırmanızı temenni ederler. 3 aylık süre yani 90 günün bitiminde bankalar sizi bu sefer bilgilendirmek için değil tamamı ile uyarmak için ararlar. Borcunuzu ödemezseniz hukuki işlemlere başlanacağını ve icra durumuna geleceğinizi dile getirirler. 90 günün sonrasında da hala borçlarınızı ödeyemeyecek durumdaysanız banka size bir haftalık daha süreç tanır. Eğer hala borcunuzu ödeyemiyor iseniz bir haftalık sürede kredilerinizi  ödemede kolaylık sağlamak adına yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Siz yapmasınız da bazı bankalar bunun teklifini sunmaktadır. Yapılandırma yolunu seçerek, uygun faizler ve eşit taksitlerle ödeme planınız yeniden oluşturulur.

Eğer yapılandırma seçeneğini de kullanmazsınız, hakkınızda tamamen yasal işlemler başlatılır ve hukuki sürece girmiş olursunuz. Hukuki süreç başladığında bilgileriniz ve borçlarınızı aksatma durumunuz gibi birçok hesap hareketleriniz Merkez Bankası tarafından sicilinize işlenecektir. Kara listeye siz de girmiş olacaksınız. Kara listeye girmiş ve sicilinizin bozulmuş olması bankalarla ilişkinizi 5 yıllık bir süre için bitirecektir. Bir daha ki ihtiyaç anında kredi çekme işlemlerinizde kredi verilmeyecek veya bankadan kredi kartı kullanamayacaksınız. Bunların dışında borçlarınızı ödemediğinizden dolayı haciz işlemi uygulanacaktır. Bankalar eğer imkan varsa maaşınızın 1/4’üne haciz işlemi uygulayarak el koyacaktır. Çalıştığınız iş yerinin sahibi her ay maaşınızın belirtilen kısmını İcra Müdürlüğüne diğer kısmını hesabınıza yatıracaktır.

Hapse girince borçlar silinir mi? diye bilgi alabilirsiniz.

Haciz İşleminden Nasıl Kurtulunur?

Haciz işleminin kaldırılması ve sizin rahatlamanız için iki seçenek bulunmaktadır. İlk seçenek İcra ve İflas Kanununda belirtilen sürelerin dolmuş olması gerekmektedir. İkinci bir yol ise borçlandığınız kişinin talebi veya onun yerine vekil olan kişinin talebi üzerine icranın kaldırılmasıdır.

İcra İflas Kanunlarına Göre Uygulanan Haczin Kalkması

İcra dosyasından haczin kaldırılması için borçlunun isteği olması gerekmektedir. İcra Müdürlüğü kendi isteğine göre icra dosyasından resmen haciz kaldırma hakkına sahip değildir. Borç sahibinin hacizlerin kaldırılmasını isteyebilmesi için, İcra Müdürlüğünde bulunan dosyadaki haczin düşmesi gerekmektedir. Haciz işlemi taşınabilir mallarda 6 ay, taşınmazlarda 1 sene içerisinde satış talebi olmadığı ve satış avansının yatırılmaması halinde düşer. Taşınamaz mülklerin haczi taşınabilir olanlara göre farklılık gösterir. Haciz, makamlara yazılan yazılar ile getirildiği için yine aynı şekilde kaldırılması gerekmektedir. Haciz kaldırma işlemi isteğinin kabul edilmesi durumunda, İcra Müdürlüğü, Tapu sicil Müdürlüğüne haczin kaldırılması için yazı yazdıktan sonra posta yoluyla göndermek amacı ile borçlu kişiden tebligat giderlerini talep edecektir. Haciz fek müzekkeresini şahsi olarak Tapu Müdürlüğüne götürerek üzerinize bulunan hacizden kurtulup fek belgesi almanız mümkündür.

Daha önceden ödemediğiniz ve icralık duruma gelen, ödeme temerrütü oluşan borçtan dolayı hapse girilir mi? diye merak edenler bağlantıya tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Alacaklının veya Yerine Bulduğu Vekilin İsteği ile Haczin Kalkması 

Alacaklı tarafından haczin kaldırılması ise; borcun alacaklısı olan kişinin veya yerine bulduğu vekilin talebi doğrultusunda, masraflı ya da masrafsız var olan haczin kaldırılmasını isteyebilir. Borcu alacak kişi hacizden vazgeçer ve alacaklarından feragat ederse, haciz dosyasının geldiği duruma kadar olan bütün masraflarını yatırmak zorundadır. Alacaklı, borcunu borçludan haciz haricinde kişisel olarak tahsil edeceğini bildirerek de haczi ortadan kaldırabilme imkanına sahiptir. Belirlenen masraflar ödenmeden haciz kesinlikle ortadan kalkmaz. Siz yine de kredi notunuz için bankalarla aranızı düzgün tutmaya çalışın. Paraya ne zaman ihtiyaç duyulacağı belli olmuyor. Aniden oluşan bir ihtiyaçta bankalara mecbur kalabilirsiniz. Bankalara olan borcunuzu mümkün olduğunca düzenli bir şekilde ve yasal takibe düşmeden ödemenizi öneririz.

YORUMLAR

  1. Esnaf dedi ki:

    Merhaba ben esnafm ama kredi ve kart borcumu ödeyemeyen ve bu nedenle olay haciz durumunda gelir ve mal yok üzerimde bir bakkal olarak iş yeri var di onuda kapattım ve işletme açma ruhsatım onu da noterden devrettim bir şey sorun olurmu ve 18 / 07 / 19 da elime evrak ulaştı benide telefonla aradı ve borcumu odeme mi istedi ve bende borçum borç şu an için ödeme imkanı yok ben 5 yıl önce bir köylünün evine kendimizi onun üzerine ikametgah adrese aldım sonra da 1 yıl sonra geri kendi ikametgah adrese aldım beni aradiktan sonra o kişiyi aramış ve adrese haciz ve icra yapacağım demiş adam korkmus buna yasal ve hukuken hakkı varmı o eve gidebilir mi veyahut bir işlem yapılır bilgi verirseniz sevinirim süreç içerisinde nasıl bir yol izlemem gerek yardım etmenenizi rica ederim iyi günler dilerim lütfen cevap verirseniz çok sevinirim