Genç Çiftçi Başvurusu Ne Zaman? İNTERNETTEN BAŞVUR!

03.01.2023
Genç Çiftçi Başvurusu Ne Zaman? İNTERNETTEN BAŞVUR!

Geçtiğimiz yıllarda başlatılan Genç Çiftçi Projesi 2019 yılında da devam ediyor. Genç çiftçilerimiz başvuruların ne zaman yapılacağını merak ediyor. Başvurular bakanlık tarafından ilan edilen tarihler arasında başvuru dilekçesi ile İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’ ne yapılmaktadır. Genç çiftçi 2019 son başvuru tarihi 31 Mayıs 2019 olarak belirlenmiştir. Çiftçilerimiz internet üzerinde yer alan örnek hibe projelerini inceleyerek fikir sahibi olabilirler. Başvurular sona erdikten sonra genç çiftçi hibe sorgulaması yapabilirsiniz.

Genç Çiftçi Başvuru Tarihi Ne Zaman?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıllarda başlatılan ve 2019 yılında da devam edecek olan proje ile tarımsal anlamda sürdürülebilirliğin sağlanması, gelir düzeyinin artırılması, kırsal alanlardaki genç nüfusun istihdam edilmesi, gelir kaynaklarının çoğaltılması hedeflenmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda 2019 yılında çiftçilerimize 2019 yılında da 30 bin TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Hibe verilecek olan konular tarımsal üretim, hayvansal üretim ve yöresel ürünler ile tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yöneliktir.

2019 yılında toplamda 2250 çiftçimize 67 bin 500 TL hibe verilecektir. Genç Çiftçi hibesinden yararlanmak için ilk olarak bakanlık tarafından açılmış olan sayfaya ön kayıt yaptırmak gerekmektedir. Sisteme zaten kayıtlı olanlar kullanıcı adı (T.C. kimlik numarası) ve şifreleri ile sisteme girerek proje ekleyebilirler. Ancak yeni üye kaydı olmayanlar için adım adım nasıl yeni üye olacağınızı, sisteme bilgilerinizi ve projenizi nasıl kaydedeceğinizi anlatacağız.

Genç Çiftçi Başvuru Şartları Neler Olacak?

Başvuru aşamalarını anlatmadan evvel Genç Çiftçi Projesi kapsamında 30 bin TL almak için çiftçilerde aranan şartlardan söz etmemiz gerekiyor. Bu şartlara haiz olmayanların başvuruları reddedilmektedir.

  • T.C. vatandaşı olmak 
  • 18 yaşını tamamlamış ve 41 yaşından gün almamış olmak 
  • Okur yazar olmak 
  • Sigortalı olmamak 
  • Gelir getirici bir işte çalışmamak 
  • KDV, basit ya da gerçek usulde vergi mükellefi olmamak 
  • Bakanlık tarafından başlatılan diğer hibe projelerinden yararlanmamış olmak 
  • Askerlik görevini tamamlamış olmak 
  • Örgün olarak eğitim görmüyor olmak 
  • Denetimli serbestlik ya da cezai hükümlülüğü olan bir kişi olmamak 
  • 15 büyükbaş ve 50 küçükbaştan fazla hayvan sahibi olmamak 
  • Arıcılık ürünleri üretecek olanların arılarının TAB sistemine kayıtlı olması ve 50 adet arılı kovan sahibi olunması 
  • Projesi iptal edilmemiş ya da daha evvel hibe almaya hak kazandığı halde sözleşmeyi imzalamamış olmak gibi şartlar aranmaktadır.

Bu şartların yanı sıra evli olanların eşlerinin de sosyal güvencesi olmaması, gelir getirici herhangi bir işte çalışmaması, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmaması ve örgün eğitim almaması gerekmektedir. Bu şartları taşıyanlar 2019 yılında hibe alabilir. Genç Çiftçi Hibe Sözleşmesi İmzalama isimli içeriğimizden de detaylı bilgi alabilirsiniz.

Gerekli Evraklar ve Belgeler Nelerdir?

Geçen yıl Resmi Gazete’de yayınlanan 30370 sayılı tebliğname ile genç çiftçilerimize nasıl başvuru yapacakları hakkında açıklayıcı bilgiler verilmiştir. Sistem aynı şekilde işlediğinden dolayı ön başvuru ve nihai başvurular aşağıdaki şekillerde yapılacaktır. Bu noktada belirtmemiz gerekiyor ki vatandaş ile devlet arasında bir köprü görevi gören e-devlet kapısı üzerinden genç çiftçi projesine başvuru yapılamıyor. E-devlet portalı üzerinden yalnızca sonuç ve başvuru sorgulaması yapılabiliyor.

Ön Başvuru Aşaması:

Ön başvuru internet üzerinden yapılmakta olup, nihai başvuru anlamı taşımamaktadır. Genç çiftçilerimiz gerekli evraklar ile şahsen başvuru yapmadıkça projeye dahil olmuş sayılmayacaklardır.

1- Sisteme giriş: https://gencciftci.tarim.gov.tr/Account/Login linkine tıklayınız. Sisteme üyeyseniz giriş yapabilirsiniz. Ancak üye değilseniz yeni üye kaydı yapmanız gerekmektedir.

2- Yeni üye kaydı: Sayfanın sağ alt köşesinde bulunan Yeni Çiftçi Kaydı linkine tıklayınız.

yeni çiftçi kaydı
yeni çiftçi kaydı

3- Yeni üye kayıt formunun doldurulması: Formda yer alan boş alanları eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız gerekmektedir.

üye kayıt formunun doldurulması
Üye kayıt formunun doldurulması

Mernis sistemi ile buraya ekleyeceğiniz bilgiler karşılaştırılacağından dolayı bilgilerin kesinlikle doğru olması gerekiyor. Yanlış beyanatta bulunmanız durumunda idari yaptırımlar uygulanacaktır. Bilgilerinizi girdikten sonra üye ol butonuna basınız.

4- Üye olduktan sonra ilk görseldeki sayfa tekrar açılacaktır. Buraya T.C. kimlik numarası ve şifrenizi girerek kullanıcı girişi butonuna tıklayınız. Kullanıcı girişi yaptıktan sonra karşınıza duyuru sayfası çıkacaktır. Buradan duyuruları takip edebilirsiniz. Ancak yapacağınız işlemler bunlarla sınırlı değildir. Bakanlık sistemine üye olduktan başvuru işlemleri menüsünden yeni başvuruya tıklamanız gerekiyor.

5- Çiftçi bilgilerinin sisteme kaydedilmesi: Sisteme kaydolduktan sonra sıra başvuru aşamasına geliyor. Yeni başvuruya tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki sayfa gelecektir.

üye kayıt formunun doldurulması
üye kayıt formunun doldurulması

Bu sayfada bulunan boş alanları eksiksiz doldurunuz. Bu alanları doldurduktan sonra ileri butonuna basınız.

6- Proje Bilgileri: İleri butonuna bastıktan sonra proje bilgileri sayfası açılacaktır.

proje bilgileri
Proje bilgileri

Bu aşamadan sonra sıra geliyor proje bilgileri alanını doldurmaya. İkametgah bilgilerinizi, hangi alanda yatırım yapacağınızı vb. belirttikten sonra ileri butonuna basınız. Bu aşamadan sonra karşınıza çıkacak olan sayfa gider kalemleri olacaktır.

7- Gider Kalemleri: İleri butonuna bastıktan sonra karşınıza gider kalemleri sayfası çıkacaktır. Sayfanın alt bölümünde görüldüğü gibi bakanlık tarafından gider kalemi tutarı otomatik olarak 30 bin TL olarak belirlenmiştir. Bu aşamada bakanlık tarafından oluşturulmuş olan zorunlu projeleri tercih edebileceğiniz gibi kendi projelerinizi de ekleyebilirsiniz.

Gider kalemleri
Gider kalemleri

Tavsiye projeleri tercih etmiyorsanız gider kalemi ekle butonuna basarak sisteme kendi projenizi kaydediniz ve ileri butonuna tıklayınız. Proje ana konusunu hayvancılık seçenlerin proje ekleyemeyeceğini belirtelim. Gider kalemlerini de doldurduktan sonra geriye arazi/işletme bilgileri kalıyor.

8-Arazi Bilgileri: Genç Çiftçi Projesi kapsamında destek alabilmeniz için arazi büyüklüğünün en az 2 dekar olması gerekmektedir.

Arazi bilgileri
Arazi bilgileri

Şayet yatırım arazisi size ait is yukarıdaki formu eksiksiz doldurunuz. Daha sonra ileri butonuna tıklayınız. Sıradaki sayfa teslim edilecek evraklar sayfasıdır.

9- Teslim Edilecek Evraklar: Bu sayfada nihai başvuru için sizden talep edilecek olan belgelerin listesi yer almaktadır. Ancak bu liste kesinlik arz etmemektedir. Bağlı bulunduğunuz İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından farklı evraklar talep edilebilir. Daha sonra kaydet butonuna basarak işlemi tamamlıyoruz. Genç çiftçi başvuru bilgileri isimli içeriğimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Nihai Başvurusu Aşaması:

Nihai başvuru, yatırım yapacağınız bölgedeki İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından kabul edilmektedir. Gerekli evraklar ile müdürlüklere şahsen başvuru yapmanız gerekiyor. Sistemden çıktısını aldığınız evrakların teslimatını yapmazsınız ön başvurunuz da geçersiz sayılacaktır.

Başvuru Evrakları: 

  • T.C. kimlik belgesinin fotokopisi
  • Başvuru formu (Sistemden çıktı alınabilir.)
  • Taahhütname (Sistemden çıktı alınabilir.)
  • SGK’ dan alınacak olan kendinizin ve eşinizin sosyal güvencesi olmadığına dair belge
  • Projenizin tanıtım formu (Ön başvuru aşamasında projenizi sisteme kaydettikten sonra çıktısını alınız.)
  • Okur yazar olduğunuzu gösteren belge ya da diploma fotokopisi (Açık öğretim ya da açık lise öğrencileri hibe başvurusu yapabilir.)
  • Arı ürünleri üretimi yapacak olanların TAB (Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’ne üyelik belgeleri) gerekmektedir.

Evrakları teslim ettikten sonra değerlendirme komisyonu tarafından başvurunuz incelenecektir. Hibe almanıza herhangi bir mani olmaması ve başvurunuzun komisyon tarafından kabul edilmesi durumunda hibe sözleşmesini imzalamanız gerekiyor. Hibe sözleşmesi imzalamaya giderken yanınızda işletmenizin bulunduğu ya da yatırım yapacağınız yerde ikamet ettiğinize dair belge ile arazilerinizin tapu ya da kira sözleşmelerini götürmelisiniz. Kurum tarafından bu belgelere ek olarak herhangi bir evrak da talep edilebilir. Genç Çiftçi Projesi kapsamında şartları taşımayan ve başvuruları kabul edilmeyen çiftçilerimiz gerekli olan finansman için Çiftçi kredisi veren bankaların faiz oranları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak?

Değerlendirme komisyonu tarafından yapılan incelemeler sonrası başvuruları olumsuz sonuçlananların ilanı gerekçeleri ile birlikte yapılmaktadır. Başvurusu kabul edilenlerin listesi ise bakanlık sayfalarında ilan edilmektedir. E-devlet üzerinden de başvuru sonucu sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Başvuruları olumlu sonuçlananların ödeme almak için talepte bulunması gerekmektedir. Ön ödeme yapılması da mümkün olup, bakanlık tarafından yatırım bölgesinde yerinde inceleme çalışmaları yapılacaktır.

Ödemeler Ziraat Bankası tarafından yapılmaktadır. Canlı küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar TİGEM, ipekböceği KOZABİRLİK ve arıcılık konusunda yapılacak olan alımlar ise TAB tarafından gerçekleştirilmektedir. Dağıtım tarihleri yine bakanlık resmi internet sayfasının duyurular bölümünde yer almaktadır.

2019 yılında Genç Çiftçi Projesi kapsamında hibe almak isteyenlerin 31 MAYIS 2019 tarihine kadar başvurularını yapmaları gerekmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.