Hibe Hayvan Kredisi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? 2023

02.01.2023
Hibe Hayvan Kredisi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? 2023

Tavuk çiftliği kurmak, koyun ve keçi yetiştiriciliği, büyükbaş inek ve süt hayvanı yetiştiriciliği yine dana ve düve yetiştiriciliği yapanlar için Devletin Hibe hayvan kredisi destekleri devam etmektedir. Devlet Kamu kuruluşlarınca, çiftçiye ve üreticiye verilen destekler hayvan hibesi adı altında her yıl, belirli periyotlarda verilmektedir. Devlet, hem küçük çapta hayvancılık yapmak isteyenlere, hemde büyük bir çiftlik kurup hayvan satın almak isteyen çiftçilerimize Hayvan hibe kredisi vermektedir.

Denizbank, Ziraat Bankası gibi bankalar tarafından da uygun faiz oranları ile hayvan kredisi veriliyor. Hibe Hayvan Kredisi Nasıl Alınır? 2023 yılı Şartları Nelerdir? Hangi bankalar kredi verir, hayvancılık desteği ile ilgili tüm detaylar sizlerle..

Hibe Hayvan Kredisi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Hayvancılık yapmak için hibe desteğine ihtiyacınız varsa, Tarım ve Orman Bakanlığı dönem dönem hibe hayvan kredisi vermektedir. Hibeler, genelde proje karşılığında ve çiftçinin yapmak istediği hayvancılık sektörüne göre verilmektedir. 100 koyun alıp köye yerleşmek isteyen çiftçimiz destek alabildiği gibi 500 büyükbaş hayvan kapasiteli büyük çiftliklere de, hibeler verilmektedir. Bu desteklerden yararlanmak için, hayvan hibe ilanlarını takip edip, proje döneminde başvuruda bulunmak büyük önem arz etmektedir.

Tarım Bakanlığının verdiği Hayvan Hibesine ait uygulama rehberini indirebilirsiniz.

Geçtiğimiz yıllarda tüm hayvan yetiştiricilerine 30 bin lira tutarında hayvan hibesi verildi. İnek, koyun, tavuk, keçi yetiştiriciliğine ilaveten arı yetiştiriciliği ve hatta ipek böceği yetiştiren çiftçilerimiz bile 30 bin lira hayvan hibesinden yararlandı. Devlet yeni bir proje başlattı ve Milli Tarım Projesi adı verilen projede, ülkenin kalkınmasına destek verecek olan tarım ve hayvancılığın önemini bir kez daha vurguladı. 2023 yılında da bu proje kapsamında havza bazlı üretim yapan çiftçilerimize hibe verilmeye devam edecek.

hayvan hibesi
hayvan hibesi

Artık kurbanlık hayvan beslemek için hibe isteyenlere veya hayvan alım satan eski adıyla cambazlık yapan kişilere hibe verilmesi yerine köyüne dönüş yapıp, gerçekten hayvancılık ile uğraşmak isteyen, hayvancılığı meslek edinen bu bu meslekten geçimini sağlayan kişilere hibeler verilmektedir.

Hayvan Hibesi ve Köye Dönüş Projesi Hangi Konuları Kapsıyor?

Ziraat Bankası ve Tarım ve Orman Bakanlığınca köyüne kesin dönüş yapıp, hayvancılık yapacak olan gençlerimize yeniden bir hayvan hibesi verilmesinin planlandığı öğrenildi. Henüz bu hibe ilana çıkmadı ama yakında, hükumet hayvan alacak kişiler için ilana çıkacak ve proje karşılığında 30 bin lira hayvan hibesi vereceği değerlendirilmektedir.

2023 yılında Devlet büyükbaş hayvan yetiştiren üreticilere Hayvan alımı hibesi adı altında yeni bir destek vermektedir. Detayları başvuru linkinden inceleyebilirsiniz.

Devlet Hangi Sektörlere Hibe Kredi Veriyor?

Kamunun verdiği hibeler, duyurunun yapıldığı tarihte netleşse de, daha önce verilen ve verilmesi planlanan projeler incelendiğinde, hayvan hibesi aşağıda ki sektörlerde verilmektedir.

  • Kümes Hayvanı Yetiştiriciliği Hibeleri: Tavuk çiftliği kurulumu, Kaz, Sülün, Bıldırcın,  Etlik Piliç, Hindi, Keklik,  Pekin Ördeği,  Devekuşu, Yumurta Tavukçuluğu için verilmektedir.
  • Küçükbaş hayvan hibeleri: Saanen keçi, koyun kredileri, Et ve süt amaçlı küçükbaş hayvan yetiştirme,
  • Büyükbaş hayvan hibeleri: Damızlık düve, süt sığırı, et amacıyla büyükbaş hayvancılık,

Ziraat Bankası 7 Yıl Vadeli Tarım ve Hayvancılık Kredileri

Ziraat Bankası, kamunun gücüyle, hayvancılık ve tarım sektöründe kredilerini vermeyi sürdürüyor. Herhangi bir kampanaya veya devlet desteği olmaksızın, aylık %14 faiz oranı ile tarım ve hayvancılık kredileri vermeye devam ediyor. İster tavuk çiftliği kurun, ister büyükbaş hayvan yetiştirin Krediniz Ziraat Bankasında hazır. Müşteri temsilcilerine yapacağız başvurularda öncelikle hangi alanlarda hayvan kredisi çekmek istediğiniz tarafınıza sorulacak, bu işlem sonucunda, istediğiniz hayvancılık alanında tarım kredisi alabileceksiniz. Üstelik banka çiftçiye tarımsal yatırımlar için kullanılan Başak Kart imkanlarını da sunuyor. Hayvancılık Kredisi alabilirsiniz.

hayvan hibesi verilen illerimiz
hayvan hibesi verilen illerimiz

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hayvan hibesi verdiğinde, genelde bu hibeler Ziraat Bankasından ödenmektedir. Bu sebeple, çiftçilerin bankanın gözünde kara listeye düşmemesi ve çektiği hayvan kredilerini zamanında ödemesi büyük önem taşımaktadır. Ziraat Bankasının 7 yıl vadeli hayvancılık kredileri yılda bir kez ödemeli olup, hayvan sahipleri hasat dönemi denen vadelerle bu kredilerini yılda bir ödemeli olarak geriye ödeyebilirler.

Yeni bir proje yayınlandığında, başvuru tarihini kaçırmayayım, önce benim haberim olsun derseniz, Facebook Sayfamızı beğenerek, yeni ilanları ilk önce siz öğrenebilirsiniz.

TKDK Kurumu IPARD2 Programıyla Hayvan Hibesi Veriyor!

Kırsal Kalkınmayı destekleme kurumu olarak bilenen TKDK, tarımsal alanlarda IPARD ve IPARD2 projeleri ile hibe krediler vermeye devam ediyor. Proje kapsamında aşağıda isimleri yazılı illerde oturan tüm vatandaşlarımız hayvan hibesi için başvuru yapabilirler.

Hibe verilen illerimiz Uşak, Diyarbakır, Yozgat, Karaman, Afyon, Aksaray, Amasya,  Ardahan, Aydın, Muş,  Burdur, Samsun, Bursa, Çanakkale, Çorum, Trabzon, Van, Kastamonu, Konya, Denizli, Ankara, Elazığ, Ağrı, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş,  Kars, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Erzincan, Mersin, Nevşehir, Ordu, Sivas, Çankırı, Şanlıurfa, Tokat, Balıkesir.

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvan Hibesi Verilecek 12 İli Belirledi!

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız hayvancılık yapacak vatandaş için Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe gire yeni bir proje rehberi yayımladı. Buna göre aşağıda belirtilen illerimize hayvan hibesi verilecek.

  1. Bayburt
  2. Kars
  3. Niğde
  4. Tekirdağ
  5. Malatya
  6. Samsun
  7. Ankara
  8. İzmir
  9. Manisa
  10. Kırklareli
  11. Trabzon
  12. K.Maraş

Teşvik Programına göre bu illerde yaşan vatandaşlarımız rehberde ki talimatlar uygun olarak başvuru yapmaları durumunda 2023 yılında Hayvan Hibesinden yararlanabilmektedirler.

Proje ve şartları ise şöyle:

  • Ahır ve dam inşaatı için yatırımın yarısı kadar hibe,
  • Yeni çadır Almak isteyenlere yüzde 50 hibe,
  • Yem karma ve benzeri makineler için %50  hibe verilmektedir.

Başvuru yapan vatandaşın bazı evrakları hazırlaması ve bu evraklar dahilinde başvurusu değerlendirilecektir. Kişilerin başvuruları aşağıda ki kriterlere göre değerlendirilecektir.

  • Hibe isteyen vatandaş kimdir? Gerçek veya tüzel kişilik ile başvuru sahibinin 18 ile 35 yaş arasında genç çiftçi olması  10 puan olmasına sebeptir.
  • Yatırım yapılacak yere göre puanlama? Bu sistemde yatırımın yapılacağı yer incelenecektir. İnceleme sonucunda başvuru yapan kişinin Büyükşehir Belediyesi sınırlarında oturup oturmadığı ve yatırım yerinin nüfusunun kaç olduğuna bakılmaktadır. Sınırların içinde olan nüfusu 5.000 den az olan mahalle ve semtler ile sınırların dışında bulunan nüfusu 20 binden az olan yerler 10 puan almanızı sağlayacaktır.
  • Bakanlık Kayıt Sistemine Kayıtlı Olup Olmadığınız: Eğer sisteme 3 veya 4 yıl süre ile kayıtlı iseniz, yaşadınız. 4 yıl kayıtlı iseniz, hibe için 5 puanınız hayırlı olsun.
  • Hayvancılık Konusunda Eğitim Aldınız mı? Eğer hiç belgeniz yoksa 1 puan, İşkur, KOSGEB, Halk Eğitim gibi yerlerden sertifikanız varsa 5 puan, eğer hayvancılık konusunda üniversite eğitiminiz var ise 10 puan aldınız, devam edin.
  • Hibe Krediyi Ne İçin Almak İstiyorsunuz? Bazıları yeni hayvan almak istediği gibi, büyük çiftlikler de hayvan sayısını arttırmak için destek talep ederler. Bu duruma bağlı olarak, yeni hayvan almak, kapasite arttırmak, inşaat yapmak, istiyorsanız size bir 10 puan veriliyor.  Ancak referans puanı olarak, Hayvan alımına 10 puan, yeni yatırım yapacak çiftçilerimize 5 puan verilirken, kapasitesini arttırmak isteyenler hayvan hibesi için 3 referans puanı alabilmektedir.
  • Yatırım İçin Tarlanız Bahçeniz Var mı? 10 dönüme 1 puan verilerek başlanan sistemde, 11-30 dönüm arasına 2, 31-50 dönüm arasına 4 puan verilirken, 51-70 6, 71-90 dönüm 8, 91 dönümden fazla tarlası olan vatandaşa ise 10 tam referans puanı verilmektedir. Zira hayvan çiftliği kurmak için bir damınız, ahırınız, otlağınız, hayvanları beslemek için, yonca, fiğ ekebileceğiniz bir tarlanızın olması artık puan getirecektir. 10 dönüm tarlası olan çiftçiye de 10 puan tam puan verilmektedir.
  • Hayvan Yemlerini Ne Şekilde Sağlayacaksınız? Kendi arazinizden hibe olarak aldığınız hayvanların yemini karşılıyorsanız değmeyin keyfinize. Hem referans hem de proje üzerinden 10 puan aldınız. Ancak sözleşmeli, kiralık veya benzer şekilde yem satın alacak üreticilere proje üzerinden 10 puan verilirken, referans puanları düşmektedir. Burada amaç, gerçekten köye yerleşen, ekip-biçen köylünün ve üreticinin daha fazla puan almasıdır. Destekten 10 hayvan hibesi alıp, 2 ay sonra satarım gibi düşüncelere Sakın Ha! kapılmayın.
  • Tarlası Bahçesi Olmayanlar Ne Yapacak? Hayvan Hibesi Alamayacaklar mı? Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Hibe Hayvan Kredisi almak için illa ki köyün en zengini olmanız veya 10 dönüm bağınızın bahçenizin olması da gerekmiyor. Ancak bu yatırım için mutlaka bir araziye ihtiyaç duyacağınız için, tarla sahipleri ile en az 10 senelik tarla kiralamanız şartlar arasında yer alıyor. “Benim tarlam yok ancak emmimin tarlası var” derseniz bu da birinci dereceye kadar kabul oluyor. Eğer tarla babanızın, annenizin, kardeşlerinizin üzerine ise, yine kabul oluyor. Emmi için sorunuz..
  • Hayvan Hibesini Kullanacağınız Alanları Projede Belirttiniz mi? Siz 50 bin lira hayvan hibesi alıp, hepsini ahır yapımı için kullanırsanız alacağınız puan farklı iken, işletme sermayesi için istiyorsanız, durum farklıdır. Bunun için projenizde bunları ayrıntılı olarak anlatın ki, Devlet geri ödemesiz olarak ta talep ettiğiniz parayı ne yapacağınızı bilsin.
hibe hayvan kredisi
Hayvancılık hibe ve kredilerinden yararlanarak işletmenizi kurabilirsiniz.

Kuru Fasulyenin Faydası Olan Belge ve Dokümanlar

Yukarıda ki tüm şartlar sizler için uygunsa, zaman geçirmeden hayvan hibesine başvuru yapın. Bunun için sizlere faydalı olacak dokümanları PDF formatında hazırladık. Hemen çıktı alabilirsiniz.

  • İlk dokümanımız EK-1 olarak geçen başvuru formudur. Hibe Başvuru Formunu indiriniz.
  • Hangi alanlarda yatırım yapacaksanız sektörleri bu formdan seçiniz.
  • Hangi ilde, hangi ilçede, hangi merada yatırım yapacaksınız. Yatırım yeri tespit formunu doldurunuz.
  • İlk başta da söylediğimiz gibi bir proje hazırlamanız gerekiyor. Bunun için Bakanlık örnek bir format hazırlamış, Hayvan hibe başvuru formunu word formatında indirebilirsiniz.
  • 2 ay sonra hayvanları satıp, kaybolmayın diye 🙂 bir taahhütname imzalamanız gerekiyor. Merak etmeyin. Bunu herkes imzalıyor. Taahhütnameyi inceleyebilirsiniz.
  • Başvurunuzu Bakanlığın inceleyeceğini anlatmıştık. Yukarıda sayılan 9 maddenin tamamının bulunduğu Proje değerlendirme formunu görüntüleyebilirsiniz.
  • Son olarak, ilgili mercihler, projenizi kabul ettiğinde hibe hayvanları bir tutanak karşılığında teslim alacaksınız. Bunun Hayvan hibesi teslim alma tutanağını imzalamanız gerekiyor. İndirin, inceleyin.

Eğer gerçekten köyünüze kesin dönüş yapıp, hayvancılık yapmak gibi bir amacınız varsa, çekinmeyin, başvurunuzu gerçekleştirin. Devletin her politikasını eleştiren, adamlarına verirler, bize çıkmaz, adam kayırırlar, gibi saçma sapan yorumları yapanlara inanmayın! Ancak hiç paranız pulunuz yokken, borç çıkmazında iken, Devleti nasıl kandırır da hibe hayvan alırım gibi bir düşünce içindeyseniz, sakın denemeyin. Bu işi yapanlar çok profesyoneller.

2023 yılı için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 29 milyar TL bütçe ayrılmıştır. Bu hibelerden yararlanarak siz de faaliyet göstermeye devam edebilirsiniz.

Tarım ve Hayvancılık Hibenizin hayırlı ve uğurlu olması dileğiyle, (Hemen Başvurunuzu Gerçekleştirebilirsiniz)

YORUMLAR

  1. emrysf dedi ki:

    35 yaş sınırımı var.35 yasın üstündekiler yasamasın olsunmu bu ülkede anlamıyorum.