İnşaata Başlama Kredisi ile Müteahhitliğe Adım Atın 2023

03.01.2023
İnşaata Başlama Kredisi ile Müteahhitliğe Adım Atın 2023

Yeni bir ev yapmak isteyen vatandaşlarımıza ve müteahhitlere bazı bankalar ihtiyaç, konut ve mortgage kredileri vermektedirler. Konut kredilerinde esas olan, evin en az %70’inin bitmiş olması ve kat irtifakı çıkmış olması gerekiyor. Bu tespiti eksper adı verilen servisler yapmakta olup, yüzde yetmişi tamamlanmayan ve kat irtifakı tapusu olmayan evler için konut kredisi verilemiyor. İşte burada inşaata başlama kredisi paketleri öne çıkıyor. Mortgage kredileri de adı verilen destekler ve bireysel finansmanlar sayesinde müteahhitler, peşin paraya ihtiyaçları olduğunda bu kredilerden çekebilmekteler.

Müteahhit Kredileri Mortgage ve Konut Finansmanı

Mortgage kredisinin konut kredisinden en önemli farkı, vadelerinin uzun ve taksitlerinin düşük olmasıdır. Konut kredi faizleri sabitken, mortgage kredi faizleri değişken olabilmektedir. Konut kredilerinde evin tamamına kredi çekmek mümkün değil iken, en fazla %75 oranında kredi alınabiliyor iken, mortgage sisteminde evin tamamına kredi çekilebilir ve bankaların inisiyatifi ile inşaat durumunda ki evler için de kredi çekilebilir. Tabi bu durum bankanın peşinat oranını bireysel kredi ile desteklemesi ile mümkündür. Bu anlamda mortgage kredilerine bazı kesimler inşaata başlama kredisi adını vermektedirler.

Peşinatsız konut kredisinden de yararlanarak ev alabilirsiniz.

Müteahhit Konut Kredisi Kullanabilir mi?

Müteahhitlerin ev yapmaları için yüksek miktarlı kredi taleplerini KOBİ destekleri adı altında verilebilmektedir. Bilindiği üzere ipotekli kredi tesisi adı verilen sistemde ikinci bir gayrimenkulün %75’ine kadar kredi desteği sağlandığından, müteahhit diğer konutlarını ipotek ettirerek, rahatlıkla yüksek miktarlarda kredi çekebilmektedir. Bunun dışında Müteahhitlerin ticari KOBİ kredisi alma esasları bankacılık teamülleri ve mevzuatı çerçevesinde değerlendirilir. Herhangi bir bankanın müteahhitlere inşaat tamamlama, inşaata başlama veya tadilat kredisi verme hakları saklıdır.

30 yıl 360 ay vadeli konut kredisi  isimli içeriğimize de, göz atın. Eğer talebiniz uzun vadeli finansman ise 360 ay avantajından yararlanın.

Müteahhit olsun olmasın, bir evin satın alınmasında herkes, %75 oranında banka kredisi kullanabilir. Bu durum müteahhitler içinde aynıdır.

Ziraat Bankası; 120 ay vadeli olarak inşaat tamamlama kredisi vermektedir. En önemli şart ise binanın %70 oranında tamamlanmış olması gerekir. Kredi verilen eve ipotek tesis edilir.

Evin Ziraat'ten inşaat tamamlama kredisi
Ziraat Bankası inşaat tamamlama kredisi

Bu destek ayrıca evin Ziraat’ten projesi içerisinde de mevcuttur. Ziraat İnşaat Tamamlama Kredisi için tıklayın.

Halk Bankası İnşaata Destek Kredisi; Müteahhitlerden ev almak yerine kendi arsası üzerine ev inşa eden vatandaşlarımıza yöneliktir. 100.000 TL. için 120 ay vade yapılır ve aylık %1,70 faiz oranı ile kredi verilir. 500 TL. dosya masrafı ve 955 TL. diğer masraflar tahsil edilir. İnşaat halinde ki eve eksper gelir, %70’inin bittiğine karar verirse eve bir değer biçer ve bu değerin %80’ine kadar inşaat kredisi alınabilir.

Şekerbank Konut Tamamlama Kredileri; Şekerbank’ta kendi zevkine göre ev yapmak isteyen vatandaşlarımıza destek sağlamaktadır.

Şekerbank İnşaat Kredisi Şartları Görseli
Şekerbank İnşaat Kredisi Şartları Görseli

96 ay vadeli 100.00 Tl. kredi çekerseniz, aylık 1.822 TL. taksit ödersiniz. Şekerbank eksper değerinin yüzde 80′ ine kadar bu krediyi kullanabilirsiniz.

Müteahhitler içinde inşa ettikleri binaların %70 oranında tamamlanması durumunda, binanın eksper değerinin %75’i oranında kredi çekilebilmektedir. Bu bazı bankalar tarafından tek daire bazında değerlendirilir. Ayrıca birde kentsel dönüşüm durumu var ki, Müteahhitler kentsel dönüşüm kredisi alabilir mi isimli içeriğimizi okuyarak, kentsel dönüşüm kredisi alıp alamadıklarını öğrenebilirsiniz. Ayrıca İş Bankası da konut tamamlama konusunda kredi veren bankalar arasında yer almaktadır.

Müteahhit İnşaat Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

  • Ziraat
  • Vakıfbank
  • Halkbank
  • TEB
  • Qnb Finansbank
  • Şekerbank
  • Akbank
  • Odeabank
  • Ziraat, Vakıfbank ve Halkbank Katılım bankaları
  • Qnb Finansbank konut geliştirme ve yenileme kredisi vermektedir. Vadeler 6 aydan 60 aya kadardır.

İnşaat Proje Kredisi Nasıl Alınır?

İnşaatın başlaması esnasında inşaat mühendislerine çizdirilen projeler için belirli bir bedel alınmaktadır. Proje olmadan inşaat başlamayacağı, temel atılamayacağı için öncelikle bu bedel alınmaktadır.

  • Zemin etüdü ve arazi raporlama,
  • Proje ve fenni mesuliyet hizmeti,

gibi giderler tahsil edilmektedir. TMMOB kısaltmasıyla bilinen Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası Başkanlığınca belirlenen bu tutarlar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer. Her konut için ayrı bir sınıflama mevcuttur. İnşa ettiğiniz bina hani kategoriye giriyorsa, o kadar proje bedeli alınır.

  • Çardaklar, 3 metreye kadar basit ihata duvarları; m² 133 TL.
  • Cam örtülü seralar; 198 TL./m²
  • Ayaklı su depoları ve kuleler; 320 TL./m²
  • Mezbahalar, çocuk parkları; 419 TL./m²
  • Hangarlar; 502 TL./m²
  • Okul ve mahalle spor tesisleri, Soğuk hava depoları, AVM’ler 694 TL.
  • Gece kulübü, marina, spor tesisi, okul; 838 TL./m²
  • Aquapark, Poliklinik, Huzurevi; 882 TL./m²
  • Terminaller, Belediye Binaları; 1.021 TL./m²
  • Bakanlık binaları ve büyük kütüphaneler, konutlar; 1.135 TL./m²
  • Üniv. Kampüsleri; 1.425 TL./m²
  • Hastaneler, hava limanları; 1.764 TL./m²
  • Tatil köyleri ve oteller; 2.023 TL./m²
  • Opera, tiyatro, tarihi eser restore; 2.383 TL./m²

KOSGEB İnşaat Destekleri

Kosgeb tarafından F Nace kodu ile Bina inşaatı için destek sağlanmaktadır. Aşağıda ki görselde yer alan nace kodları ile;

kosgeb inşaat desteği nace kodları listesi
KOSGEB inşaat desteği nace kodları listesi

destek başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için KOSGEB inşaat iş planı hazırlamalı ve projenizi KOSGEB’e kabul ettirmelisiniz. KOBİ’lerin başvuru yapabildikleri uygun destek programları dahilinde hibe imkanlarından yararlanabilirsiniz.

2023 yılına ait inşaat proje bedelleri ortalama olarak bu tutardır. Ayrıntılı bilgi için inşaat proje bedelleri linkini ziyaret etmelisiniz. Bu kapsama inşaat proje kredisi almak isteyen müteahhit tarafından öncelikle projesinin tutacağı bedelin tespiti şarttır. Örneğin 500 metre karelik bir alan için inşa ettiği konut hangi kategoriye giriyorsa, onun metre kare fiyatı ile çarparak, proje bedelini bulabilir.

Bahse konu proje bedelleri bankalar tarafından sadece bireysel ihtiyaç kredileri ile kredilendirilirler. 100.000 TL. ihtiyaç kredisi veren bankalar başvuru yaparak, başlangıç için 48 ay vadeli 100 bin TL. inşaat kredisi ile müteahhitliğe adım atabilirsiniz. 2023 yılında bu kredilerden yararlanarak ev sahibi olabilir ya da konutlarınızı tamamlayarak satışa sunabilirsiniz.

YORUMLAR

  1. Mustafa ASLAN dedi ki:

    Altı iki dükkan 95m2 üstü 117 M2 daire ikamet amaçlı geçici müteahhitlik belgesi çıkarttım kendi arama ev yapmak istiyorum Kosgep den destek alabilirmiyim?

    1. Cengiz dedi ki:

      Merhaba Mustafa bey nasıl yaptınız bende inşaat yapacağım kendi yerine kendime yardımcı olurmusun