Köye Ev Yapma Kredisi Veren Bankalar 2023

02.01.2023
Köye Ev Yapma Kredisi Veren Bankalar 2023

Halkbank, Ziraat Bankası vb. bankalar köyde ev yapma kredisi vermektedir. Mevcut arsalarına ev yapmak isteyenler bu kredilerden yararlanabilir. Köye izin almak için de izin almak gerekmektedir. Ev yapacak kişilere devlet tarafından bazı yardımların da yapıldığı bilinmektedir. İçeriğimizde kredi veren bankalardan, kredi tutarları ve faiz oranları ile maliyetlerden söz edeceğiz. Köye ev yapmak için izlenmesi gereken resmi prosedürler hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Köye Ev Yapmak İçin Gerekli Prosedürler

Köye ev yapmak belki de herkesin hayalidir. Emekli olayım da köye yerleşeyim, bağ bahçe ile uğraşayım diye zaman zaman düşünürüz. Ancak her işin bu prosedürü olduğu gibi köye ev yapmanın da bazı zahmetleri bulunuyor. Yönetmelikler ve imar konusunda çıkarılan kanunlar neticesinde, arsalarına ev yapmak isteyenlerin bazı şartları taşıması gerekiyor. Bu anlamda dikkate alınacak olan yönetmelik Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği olarak belirlenmiştir.

köye-ev-yapmak
Köye Ev Yapmak

Bu yönetmelik gereğince uygulanacak olan kurallar, ev yapılmak istenen arsanız köyün yerleşik alanı içerisinde olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir. Belediyelerin bulunduğu mücavir alanların dışarısında kalan mezra ve köylerin uygulama esasları bu kapsamda belirtilmiştir. Mevzuat kuralları dahilinde inşa edilen köy evlerinin toplu halde bulunmaları dikkate alınarak en dışa inşa edilmiş olan evin kenarından bir çizgi çekilmektedir. Bu alanın 100 metre dışında yapılacak olan evler İl İdare Kurulları‘nda görüşülüyor ve karara bağlanıyor. Bu kısma inşa edilen yapılar köy içerisinde ifade edilmektedir. Anahtar teslimi koyun çiftliği kurulumu isimli içeriğimizi inceleyerek çiftlik kurmanın incelikleri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu anlamda köy için ve köy dışı olarak tabir edilen alanların iyi saptanması gerekmektedir. Cami, köy binası gidi nüfusa kayıtlı ve ikamet durumu  süreklilik arz edenler için çekilen çizgi ise köy içi olarak ifade edilmektedir. Bu kararın belirlenmesinde Vali yetkili olmaktadır.

Köye Ev Yapmak İçin Gerekli Şartlar

Köy imarı konusu kanunlarımızca düzenlenmiştir.

Madde 49: İnşaatın başlayabilmesi için aranan parsel büyüklüğünün olmaması durumunda, bu parseller kanuna uygun hale getirilmedikçe inşaat faaliyetlerine izin verilmeyecek ve yapılmış olan yerlere ilave bir yapı yapılamayacaktır.

Madde 50: Köyde sürekli ikamet edenler ve köyün nüfusuna kayıtlı olanlar tarafından yapılacak olan tarımsal ve hayvansal amaçlı yapılar ya da konutlar dışında olmak üzere bu alanlara birden fazla yapı inşa edilemez. Ancak bunlara ek bölümler eklenebilir.

Madde 51: Köyde ikamet edenlerin tarım ve hayvancılık amacı ile konut yapmaları durumunda alan kat sayının yüzde 40‘ ını geçemeyecektir.

Madde 52: Mezra ve köylerde bulunan yerleşim alanlarına 2 kattan fazla bina yapılamaz. Arazinin meyilli olmasından dolayı bir kat daha kazanma şansı olmayacaktır.

Madde 53: Kiremitli çatıların meyillerinin yüzde 33 olması gerekmektedir.

Madde 54: Ev yapılan parselin dışına herhangi bir çıkma yapılamaz.

köye-ev-yapmak-için-gerekli-şartlar
Köye ev yapmak için gerekli şartlar

Madde 55: Müstakil evlerin 1 yatak odası, 1 oturma odası, 1 mutfak, 1 banyo ve 1 adet tuvaletten oluşması gerekiyor.

  • Köyde ikamet etmeyen köy dışından birinin ev yapabilmesi için izin almaları gereken kurum İl Özel İdareleri‘ dir.
  • Muhtar tarafından köyde ikamet eden kişiler dışındaki kişilere ev yapımı konusunda izin verilememektedir.
  • Ev yapmak istediğiniz köyün, nüfus kütüğünüz ile uyuşmayı gerekiyor.
  • Köy evi konusunda devletten yardım alma isteyen şahısların evlerini yine köy sınırları dahilinde yapması gerekmektedir. Muhtar tarafından köy dışındaki alanlara da ev yapmak için izin verme yetkisi verilemez.
  • Köye ev yapmak, o köyde oturan ya da köy kütüğüne kayıtlı olan kişilerin sahip olduğu bir haktır. Bu hak kapsamında şahısların sadece iki kata kadar ev yapmaları mümkün olmaktadır.
  • Kanunen hazırlanması gereken belgelerin tam olmaması durumunda inşaat yapılmasına müsaade edilmemektedir.
  • Şayet kaydınız köyde bulunuyor ise muhtara yapı izin belgesinin imzalatılması gerekmektedir. Muhtarın imzası dışında iki adet azanın da onayının alınması gerekmektedir. İnşaat yapımı için bu belgenin alınması zorunlu tutulmaktadır.
  • Bina cephelerine karar vermeye köy ihtiyar heyeti yetkilidir.
  • Bir parsel üzerine birden fazla bina inşa edilemez. 

Başvuru Evrakları

  • Başvuru dilekçesi,
  • Ev yapılacak alanın tapusu,
  • T.C. kimlik belgesinin fotokopisi,
  • İkametgah belgesi,
  • Kadastro müdürlüğünden alınacak olan koordinatlı plan örneği,
  • Köy ihtiyar heyetinden alınacak olan onaylı belge gerekmektedir.
köye-ev-yapmak-için-gerekli-belgeler
Köye ev yapmak için gerekli belgeler

Köyde Ev Yapma Kredisi

Bankalar tarafından köye ev yapmak isteyenlere kredi verilmektedir. Ayrıca mevcut olan evlerin yenilenmesi, bakım ve tadilat yapılması konusu da bankalar tarafından dikkate alınmakta ve tüm bu işlemler konut kredisi kapsamında değerlendirilmektedir. Bankaların kredi vermesi için evin ekspertiz değerinin hesaplanması gerekmektedir. Belirlenen evin ya da yapı izni olan projenin ekspertiz değerinin yüzde 80′ ine kadar kredi verilmektedir.

Köy evleri için de durum bu şekilde ilerlemektedir. Kredi alabilmek için bankalar tarafından aranan şartlara sahip olunması gerekmektedir. Bankalar tarafından verilecek olan kredi limitleri farklılık göstermektedir. Ancak evin değerinin belirlenmesi ve eve ipotek yapılması bankalarca yapılan çok sık bir uygulamadır. Fakat köy evi yapmak için bankalara giden sınırlı sayıda vatandaşımız bulunmaktadır. Fakat zaman zaman bankaların bu konularda başlattıkları kampanyalar bulunmaktadır.

Ancak görüşmeye gittiğinizde bankaların bu şekilde mevcut kampanyaları bulunmuyor ise ihtiyaç kredilerinden yararlanabilirsiniz. Tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile uğraşanlar için Ziraat Bankası tarafından verilen pek çok kredi bulunmaktadır. Ziraat Bankası’ nın verdiği inşaat tamamlama kredileri de bu anlamda işinizi görebilir. Halkbank’ ın da inşaatınıza destek adı altında bir kredi kampanyası bulunmaktadır. Tabi bu kredilerde de yine oran eksper değerinin yüzde 70’i ila yüzde 80′ i kadar olacaktır. 

Kimlik belgesi, ikametgah belgesi ve gelir belgesi ile bankalara kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak kredi notunuzun yüksek ve sicilinizin temiz olması gerektiğini unutmayın. Köyüne dönerek hayvancılık yapana 100 bin TL kredi veriliyor!

köyde-ev-yapma-kredisi
Köyde ev yapma kredisi

Kendi arsasına ev yapana verilen inşaat kredilerinden de yararlanarak ev sahibi olabilirsiniz.

Köye Dönüş Hibesi

Devlet tarafından köyüne dönmek isteyenlere hibe ve destekleme ödemesi verilmektedir. Ancak faizsiz kredi ve hibelerden yararlanmak için bir iş planı hazırlanması zorunludur. KOSGEB tarafından köy evi yapma konusunda verilen herhangi bir destek bulunmamaktadır. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından köye dönüş parası adı altında verilen bir destek bulunmaktadır. Kurumlar ya da bankalar tarafından verilen destekleri alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Köye dönüş projesinin uygulanma amacı işsizlik sorunun çözülmesine yöneliktir. Bu anlamda bir çok girişimcinin gözü projenin 2020 yılında devam edip etmeyeceği ile ilgili yapılacak olan açıklamadadır. İlgili Bakanlık tarafından köye dönmeyi kabul edenlere verilecek olan tutar 30 bin TL‘ dir.  Bu bağlamda Bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren kurumlardan biri olan TKDK ve Ziraat Bankası tarafından imzalanan protokol neticesinde pek çok hibe teşvik verilmektedir.

Bu proje ile memleketlerine gitmek isteyenlerin tarım ve hayvancılık alanlarında faaliyet göstermeleri gerekmektedir. Arazinizin tarıma uygun olup olmaması ve geçiminizi sağlayacak kadar getirisi olup olmadığına bakılmaktadır. Ziraat Bankası kuzulu koyun kredisi vermektedir. Bu kredilere başvurarak köyünüzde hayvancılık faaliyetleri ile uğraşabilirsiniz.

Köye dönüş hibesi alabilmek için aranan bazı şartlar bulunmaktadır. Öncelikle çiftçi kayıt sistemine kayıt olunması gerekmektedir. Daha evvel bakanlık tarafından verilen desteklerden yararlanmamış olmak, esnaf ve sanatkarlık faaliyetleri ile ilgilenmiyor olmak, 18 yaşından gün almamış ve 40 yaşını aşmamış olmak, Türk vatandaşı olmak, üniversitelerde örgün olarak eğitim görmemek, sosyal güvenceye sahip olmamak ve düzenli gelir getirici herhangi bir işte çalışmıyor olmak gerekmektedir.

Bankalar ile görüşülerek faizlerin yavaş yavaş düşmeye başladığı şu dönemlerde kredi çekilebilir. Başvuru evrakları ile size en yakın banka şubelerine giderek kredi alabilirsiniz.

YORUMLAR

  1. Nejdat Türk dedi ki:

    Emekliyim köye yazın gidip sitres atmak için sadece köy evi yapmak için konut kredisi alamıyorum iş yapmam lazım vs. Ben hiç memleketimde kalamiyacakmiyim.. ev eski toprak ev çöktü. Sıfırdan konut kredisi kullanılabilirmiyim .

    1. Nejdat Türk dedi ki:

      Emekliyim köye ev yapmak istiyorum inşaat kredisi alabilirmiyim 120 000 TL 120 ay vade ile. Saygılarımla. Cevap verebilir misiniz.

  2. Muhammer yiğit dedi ki:

    Engelli emekliyim köyümde babadan kalma uçmuş evimiz var 170 metre kare 100 metresine bir yapmak için halk bankası destek verirmi halk bankasından maaş alıyorum

  3. Kenan seyrek dedi ki:

    Ben kenan seyrek balıkesir manyas kızik köyüne bağlı 893 m2 kare bir kat yaptım kendi imkânlarınla bankalara borçlandım bunu üzerine devlet destekleme kullanabilirmiyim bu konuda ne yapmam gerek ev biti