Halı Yıkama Kosgeb İş Planı Örneği Desteklenen Proje

03.01.2023
Halı Yıkama Kosgeb İş Planı Örneği Desteklenen Proje

Özellikle yaz aylarında olduğumuz şu zamanda size karlı bir iş fikri önerimiz var, halı yıkama firması açmak! Aklınızda bir iş kurmak varsa ve yatırım için gerekli finansmana sahipseniz halı yıkama dükkanı açabilirsiniz. Yatırım için size lazım olan finansmanı banka kredileri aracılığı ile elde edebilirsiniz. Ayrıca devlet de girişimcilere destek vermektedir. Bir iş planı hazırlayarak Kosgeb‘ e başvurmanız durumunda devlet desteği alabilirsiniz. İçeriğimizden oto yıkama proje çizimi ve proje örnekleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Halı Yıkama İşinin Aylık Kazancı

Halı yıkama işi kazançlı bir sektördür. Çünkü artık eskiden olduğu gibi kapı önünde halılar yıkanamıyor. Zabıta Amirliği tarafından bu durum denetleniyor. Özellikle çalışan kadınların tercih ettiği bir durum olmakla birlikte çoğu ev hanımı da halı yıkamacıları tercih ediyor. Halı yıkama ücreti metrekareye göre belirleniyor. Metrekare başına ödenen ücretin 5 TL olduğunu düşür ve her evde en az 20 metre kare halı olduğu varsayarsak bir evden alacağınız toplam ücret 100 TL olacaktır. Günde 5 evin halısını yıkasanız 500 TL para kazanırsınız.

Halı yıkamada en önemli unsur halıları iyi yıkamanız olacaktır. Kadınlar bu konuya çok dikkat ederler. Eğer memnun kalırlarsa farklı bir halı yıkamacı aramazlar bile. Bu nedenle müşteri memnuniyetine önem verin. Güç, zaman ve emek unsurlarını birleştirerek yapamayacağınız iş yok. Buna halı yıkama da işi de dahildir. Son teknoloji makineler alarak işe başlarsanız güç unsuru da devreden kalkmış olur. Ancak bunun için yüksek meblağlarda yatırım yapmanız gerekecektir. Reklamınızla da işinizi desteklerseniz kar elde etmeniz kaçınılmazdır.

halı-yıkama-aylık-kazancı
Halı yıkama kazanç getirecek bir sektördür.

Halı Yıkama Ruhsatı Almak

İş yeri açmak için yer belirlemek ve  gerekli ekipmanları almak dışında önemli olan bir konu var ki o da ruhsattır. Oto yıkama ve halı yıkama için gerekli izinleri almak oldukça zordur. Ruhsat almak için şu adımlar izlenmelidir:

  • Vergi dairesine giderek vergi levhası almak
  • Belediyeye bildirimde bulunmak
  • Esnaf ve sanatkarlar odasına kayıt yaptırmak
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’ nda işveren ve çalışan girişlerini yaptırmak gerekmektedir.

Denetimler Zabıta Amirliği tarafından yapılacaktır. Bu nedenle halı yıkama açılacak olan yerin imar yönünden işe uygunluk, fenni ve sıhhi şartlara uygunluğun olması gerekmektedir.

  • T.C. kimlik belgesi fotokopisi
  • İş yeri açtığınızı belirten başvuru dilekçeniz
  • Dükkan size ait ise tapu belgesinin fotokopisi
  • Kira ise kira kontratı
  • Kat mülkiyeti
  • Yerleşim planı
  • Kullanılacak olan suyun kalite kontrol ruhsatı
  • Suyu kullanmak için Devlet Su İşleri’ nden alınacak izin belgesi
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • İtfaiyeden alınacak izin belgesi gerekmektedir.

Ancak bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sitesinden gerekli evrakları inceleyiniz. Çünkü farklılık gösterebilmektedir. İş yeri açmak için tüm usul ve esaslar İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte düzenlenmiştir.

Halı yıkama dışında size önerebileceğimiz pek çok iş kolu bulunmakta. Büfe, oto yıkama, çiğ köfteci, cafe ve lokanta açarak kazanmaya başlayabilirsiniz. Üstelik bu sektörlerin tamamı devlet tarafından desteklenmektedir.

halı-yıkama
Halı yıkamacı açmak için belediyeden ruhsat almak gerekiyor.

Halı Yıkama Kosgeb Desteği İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte belirlenen usullere uygun olarak işletme açılmalıdır. Devir olarak alınacak olan ya da binaların alt katlarına açılacak işletmeler için kat malikleri kurulundan karar alınması gerekmektedir. Yapı kullanma izninin alınması gerekir. Şayet yoksa belediyelerde bulunan İmar Müdürlüklerinden izinler alınmalıdır.

Zabıtalar açılan işletmeyi kuruluş tarihinden itibaren 30 gün içinde denetleyecek ve Mali Hizmetler Müdürlüğü’ ne istenen meblağın yatırılması durumunda ruhsat verilecektir. Yönetmelikte iş kıyafeti için uygun görülen şartlar da belirtilmiştir. Bu şartlar dahilinde çalışanların kıyafetlerinin genel ahlak kurallarına uygun olması gerekmektedir. Çevreye pis suların yayılmaması için giderler oluşturulacaktır. Çevreyi rahatsız etmemek için ses izolasyonunun yapılması gerekiyor. Belirlenen çalışma saatleri yaz ve kış aylarına göre farklılık göstermektedir. Yazın 20:00′ da, kışın ise 18:00‘ da kapatmak durumundasınız. Su tahliyesinin sağlanması için de yerin su geçirmez ürünler ile kaplanması gerekmektedir.

Halı Yıkama Açma Maliyeti Ne Kadar?

Halı yıkama dükkanı açmak için en önemli şey yer seçimidir. Halıların girişini sağlamak için genel olarak zemin katlar tercih edilir. Bu tarz dükkanların kiraları çok maliyetli olmamaktadır. İdeal bir yer seçerek kira masrafından kurtulmuş olursunuz. İzinlerin alınması ve ruhsat sürecinde yaklaşık 2 bin TL harcama yapacaksınız.

Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?

Halı Yıkama Makinesini sanayi tipi almanız gerekiyor. Sanayi tipi makinelerin fiyatları 25 bin ile 50 bin TL arasında değişmektedir. Maliyetli olacağını düşünüyorsanız 5 bin TL’ ye el tipi bir yıkama makinesi alabilirsiniz. Yıkadıktan sonra halıları sıkmanız gerekecek. Bunun için yine sanayi tipi sıkma makineleri satın almalısınız. 5 bin TL’ ye bir sıkma ve kurutma makinesi alabilirsiniz. Şayet şebeke suyu kullanacaksanız su deposu almanıza gerek yoktur. 2 tonluk su depoları 2 bin TL’ dir. 3 bin TL’ ye bir kurutma dolabı almalısınız. Ancak halıları sermek ve kurutmak için yeterli bir alan varsa bu dolabı almaya gerek yoktur.

Su aboneliği, elektrik aboneliği derken 3 bin TL ‘ lik bir tutar da bu masraflara gidecektir. Paslanmaz bir malzemeden yapılmış kurutma askısı almalısınız. Bu askılar 2000 TL’ ye mal olacaktır. Halı yıkamak için deterjan almalısınız. Kadınların halılarda dikkat en önemli konu kokularıdır. Alacağınız kimyasallar bu noktada önem kazanmaktadır. 2 bin TL’ ye tüm deterjanları satın alabilirsiniz. sahibinden.com‘ da bulunan halı yıkama ekipmanlarını inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.

halı-yıkama-gerekli-malzemeler
Halı yıkama açmak için gerekli ekipmanları belirten örnek bir şema

Halıları müşterilerin adresinden almak için bir araca ihtiyacınız olacak. Halihazırda bir aracınız varsa işiniz çok kolay. Diğer kalem ise reklam masraflarıdır. İnsanlar halı yıkama firmalarına genelde tanıdıklarının tavsiyeleri üzerine ya da reklam broşürleri sayesinde ulaşırlar. Bu sebeple magnet, broşür ve kartvizitleri 2 bin TL’ ye bastırabilirsiniz. Araç yakıt giderleri de mesafeye göre değişiklik gösterecektir. Elektrik ve su faturaları da cabasıdır.

Profesyonel olarak bir halı yıkamacı açmak istediğinizde en az 100 bin TL’ yi gözden çıkarmanız gerekecek. Ancak bu yatırım sonrasında normal bir halı yıkama işletmesinin bile %50 oranlarında kar payı olduğunu bilmenizde yarar vardır.

Bu kar payı oranı halıları ne kadar temiz yıkadığınıza ve müşteri portföyünüze göre değişkenlik gösterebilecektir. Satışlarınızı artıracak bir diğer hususun indirim olduğunu unutmayın. 1 halı almak için uzak bir yere giderseniz zaten kazancınızı yakıta vermiş olursunuz. Bu nedenle ilk aşamada bir halı yıkatana ikincisi yarı fiyatına gibi indirimler ile müşteri çevresi edinin. Bunlar ufak ama kıymetli detaylardır. Sarf ettiğiniz enerji kazandığınız paraya değsin ama değil mi? Ayrıca bu işi tek başına yapamayacağınıza göre yıkama ve dağıtım için en az 1 elemana ihtiyacınız olacak. Bu da ekstra sigorta ve maaş gideri demektir.

halı-yıkama-reklam
Reklam ticaretin en önemli ayağıdır unutmayın.

Bayan giyim mağazası açmak ister misiniz?

Bayilik Hizmeti İle Halı Yıkamacı Açmak

Tüm bu maliyetlerden kurtulmak ve kurulum aşamasında bulunmak istemiyorsanız halı yıkama bayiliği veren firmalar ile anlaşabilirsiniz. Ödemeyi yapmanız durumunda bu firmalar iş yerini anahtar teslim olarak sunmaktadır. Bu firmalar reklam giderlerinden gerekli kimyasallara, halı yıkama makinesinden buharlı dezenfekte makinesine kadar bütün imkanları sağlamaktadır. Ayrıca inovasyon eğitimleri ile girişimcileri desteklemektedir.

  • Terradry
  • Ak Tem
  • Oxi Fresh
  • Chem- Dry
  • Vimax gibi firmalar halı yıkama bayiliği vermektedir ve isim bedeli talep etmemektedirler.

Gelelim gerekli olan finansmanı nereden elde edeceğinize. Şayet birikmişinizi yoksa iş kurmanız kesinlikle hayal değil. Kredi notunuz yüksek ve siciliniz temiz ise bankalardan iş yeri kredisi ve ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz. Ayrıca girişimcilerin devlet eli ile desteklendiğini de es geçmemek gerekiyor. En kolay hibe alınabilecek projeler ile ilgili bilgi alabilir ve kendi işinizin patronu olabilirsiniz.

KOSGEB Destekleri

KOSGEB’ den destek almanın bir iş planı hazırlamak ile mümkün olacağını belirtelim. Öncelikle Kosgeb’ in Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi adı altında verdiği ve katılımın zorunlu olduğu kurslara kayıt yaptırmanız gerekiyor. Bu kurslar tamamen ücretsizdir ve toplamda 32 saatliktir. Eğitimden sonra alınacak olan sertifika destekleme ödemesinden faydalanmak için aranan ilk şarttır. Sertifikanızı alarak bir iş planı oluşturmanız gerekiyor. Ancak bu iş planı internette dolaşan iş planlarından farklı olmalıdır. Özgün olmak destekleme için bir gerekliliktir. Bu iş planları size yol gösterir ancak doğru yola ulaştırmaz. Bu sebeple iş planınızı kendiniz hazırlayın ya da danışmanlık firmalarından destek alın. Danışmanlık firmaları belirli bir ücret karşılığında size iş planı hazırlayacaklardır.

halı-yıkama-kosgeb
Halı yıkama sektörü Kosgeb’ in desteklediği sektörlerden biridir.

Kısacası destekleme ödemesi almak için şu adımları izlemeniz gerekiyor.

  • Eğitim sonrasında sertifikanızı alın.
  • Kuruma başvuru yapmak için başvuru formunu doldurun.
  • İş planınızı kuruma sunun.
  • Kurul başvuru ile ilgili gerekli incelemeleri yapacak.
  • Şayet başvurunuz kabul edilirse 90 gün içinde veri tabanına kayıt olacaksınız.
  • Kayıt aşamasından sonra taahhütname imzalamanız gerekiyor.
  • Taahhütnameyi verilen süre içinde imzalamazsanız destekleme ödemesi hakkınızı kaybetmiş oluyorsunuz. Bu sebeple konu ile ilgili gerekli takipleri yapmanız gerekiyor.

Halı Yıkama İş Planı Örneği

İş planı hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar ve iş planına yer alması gereken detaylar vardır. Hangi konuda hazırlamak isterseniz isteyin bu noktalara dikkat etmelisiniz. Adım adım bir iş planında olması gereken özellikleri sıralarsak:

  • Giriş bölümünde işin kısa bir tanımı yapılmalıdır. Nerede halı yıkamacı açacağınıza, alacağınız malzemelere, rekabet oranına vb. değinebilirsiniz.
  • İkinci bölümü girişimci tamamen kendine ayırmalıdır. Öncelikle özgeçmişini yazmalıdır. İş tecrübelerini, eğitimini ve becerilerini ifade etmelidir. En çok dikkat edilen noktalardan biri girişimcinin neden bu sektörde olmak istediğidir. Bu iş fikrini tercih etme nedenleriniz ve işin size uygunluğu ile bir bağlantı kurmalısınız.
  • Kısa, orta ve uzun vadede hedefler belirlemelisiniz. İşletmenizi birkaç yıl sonra nerede görmek istediğinizi ifade etmelisiniz. Hitap edeceğiniz müşteri kitlesi ve özelliklerini, rakiplerinizi detaylı bir anlatım ile plana eklemelisiniz.
  • Aylık ve yıllık tablolar ile iş planınızı desteklemelisiniz. Bir fiyat politikası belirleyerek  hangi ürünün neden o fiyatta olduğunu ve kar oranınızı yazmalısınız. Hedef kitleye ulaşmak için ne gibi materyalleri kullanacağınızı belirtin.
halı-yıkama-iş-planı
İş planınızın özgün olmasına önem verin.
  • İşinizi kurarken size lazım olacak bütün ekipmanları belirleyin. İş planında bu ürünleri ve fiyatlarını belirterek yapacağınız toplam yatırım miktarını hesaplayın. Örnek bir gelir- gider tablosu oluşturun.
  • Son olarak iş akış şeması oluşturun. Örneğin; halıların müşterilerin evinden alınması, yıkama alanına getirilmesi, burada yıkanması ve sıkılması, kurutulmaya bırakılması, paketlenmesi ve müşterilerin evlerine ulaştırılması şeklinde bir şema belirleyin.

İş planınızın kabul edilmesi üzerine KOSGEB’ den destek alabilirsiniz. Ayrıca işletme kurulumu ve genel giderler için toplamda 100 bin TL geri ödemeli ve teminatlı kredi de kullanabilirsiniz. Hayırlı işler dileriz.

YORUMLAR

  1. Caner Acar dedi ki:

    Verdiğiniz detaylı ve değerli bilgiler için teşekkür ederim.

  2. Makina dedi ki:

    Çok detaylı güzel bir yazı olmuş teşekkür ederiz.

    1. Yusuf dedi ki:

      Rica ederiz.

  3. Nuran Biçer dedi ki:

    Halı yıkamada dükkan mı açmalıyız