İcralık Banka Evleri Nasıl Alınır?

04.01.2023
İcralık Banka Evleri Nasıl Alınır?

İcralık olan evler piyasa fiyatının çok altında satışa sunulur. İhtiyaç ya da yatırım amaçlı ev almayı düşünüyorsanız bunu yarı fiyatına icradan alabilirsiniz. İcra ihaleleri iki aşamalı olarak yapılmaktadır. Birinci aşamada icralık ev %60 bedel üzerinden açık artırmaya çıkarılır ve % 60′ lık satış üzerinden alıcı bulunup satılamaz ise ikinci aşamaya geçilir. İkinci aşamada ise yüzde 40 oranından satışa çıkarılır. İcralık daireler piyasa fiyatının neredeyse yarısı fiyatına satıldığı için alıcı kitle için oldukça cazip ve avantajlıdır. Kişi ihtiyacı olmasa bile yatırım amaçlı alarak yatırım olarak kullanabilmektedir.

İcralık Ev Nasıl Alınır?

İcradan dolayı satışa çıkan mallar (daire, arsa, araba vs.) ihale usulü açık artırma yapılarak satışa sunulur. Böyle bir durumda almaya karar verdiğiniz gayrimenkulü iyi bir avukat tarafından ayrıntılı bir şekilde araştırmanızda fayda olacaktır. Evin imar durumu, iskan durumu, imar planının güzel ve ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekir.

İcralık ev nasıl alınır?

İcra Yoluyla Nasıl Ev Alırız?

İcra müdür ya da müdür yardımcıları tarafından, icra yoluyla satışa çıkartılan gayrimenkuller yazılan açık artırma yazısı ilanı ile birlikte gayrimenkulün satış günü ilan edilir. İcralık evin satış günü, satıştan önceki tarihte gazetede yayınlanması gerekmektedir. İcralık gayrimenkulden alım yapabilmek için 18 yaşından büyük olmak gerekmektedir. Ayrıca belirtilen saatte, belirtilen  yere gitmek ve ihale için belirtilen rakamın %20 sini de yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Piyasa fiyatına göre çok daha ucuza alacağınız bu evler için devlete ödemeniz gereken KDV vardır. KDV oranı 150 metre kare ev için yüzde 18 olurken 150 metre karenin altındaki gayrimenkul için ise yüzde 1 oranındadır. Ayrıca damga vergisi, tellaliye ücreti ve ek olarak çıkacak masraflar vardır. İhaleye isteyen herkes katılabilir kişilerde ayrıca özel bir şart aranmamaktadır. Katıldığınız ihaleyi kesin olarak kazanacaksınız diye bir durum söz konusu değildir. İhaleyi kazanamadığınız durumda yatırmış olduğunuz teminatı hiç bir kesinti olmadan geri alabilirsiniz. Daha sonra başka ihaleleri takip ederek onlara da katılabilirsiniz.

İhaleyi Kazandıktan Sonra Ne Yapılır? 

İhaleyi kazanan kişi, ihaleye itiraz olmazsa ve ihaleye fesh davası açılmazsa 10 gün içerisinde paranın tamamını ödemek zorundadır. Daha sonra icra dairesi görevlileri, tapuyu ihaleyle kazanan kişi için söz konusu olan menkulün tapusunun tescil edilmesi açısından tapu müdürlüğüne yazı yazmaları gerekmektedir. Yazı tapu dairesine ulaştıktan sonraki aşamada tapu tescil işlemleri gerçekleştirilir. Önemli bir hususta ihale yoluyla icradan aldığınız gayrimenkulü satış tarihinden itibaren olmak üzere 3 yıl içinde Gelir Vergisi Kanunu gereği satamazsınız. Sattığınız takdirde aradaki fark kadar gelir vergisi ödemek zorunda kalırsınız.

İhaleyi kazandıktan sonra
İhaleyi kazandıktan sonra ne yapılacak?

İcra İhalesine Girerken Nelere Dikkat Edilmeli

  • Satışa çıkarılan evin üzerinde rehin veya hisse olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
  • Satışta olan evin detaylı bir şekilde incelenmesi ve açık adresini alarak dışarıdan yer tespit onayı yaptırılması gerekmektedir.
  • İhalede mantıklı davranarak fiyatı ya yükseltin ya da ihaleden çekilin. Aksi takdirde yüksek fiyatlara alabilirsiniz.

Düşük faizli konut kredisi alabilir ve uygun faiz oranları ile daha düşük maliyetle konut sahibi olabilirsiniz.

İcradan Satılık Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

  • İhalede en yüksek fiyatı verenin tutanağına açıkça yazılmalıdır.
  • İhalenin uygun bir biçimde yapılıp yapılmadığına dikkat edin.
  • İhaleye katılıp gayrimenkulü satın alamayanların teminatlarını geri aldıklarına dair zaptın imzalandığına dikkat edilmelidir.
  • İcra müdürü tarafından satışın sonlandığını ilan etmesi gerekir.
  • İhaleyi alan kişinin teminatının kasaya alındığına dair ibarenin yazılması gerekir.
  • Gayrimenkulü yatırım amaçlı alıyorsanız ikinci ihaleyi bekleyip, ikinci ihalede daha uygun fiyata alabilirsiniz. Genelde ilk ihalede fiyat yüksek olduğu için bir sonraki ihaleye gerek duyulur.

Ayrıca icralık araçları da satın alabilirsiniz. TEB, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi gibi bankalardan alabileceğiniz gibi Maliyeden satılık araç ilanlarına da bakabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.