Kartın Neresinde Hesap Numarası Yazar? (BANKAMATİK)

Günümüzde para ile bankayı artık ayrı düşünmek imkansız hale geldi.
Bir çok kişinin paralarını biriktirmeleri veya bulundurmaları için bankalarda hesapları bulunmaktadır.
Bu nedenle banka hesapları bulunan kişilerin banka hesap numaraları da vardır. Peki, hesap numarası nedir?
Banka hesap numarası nasıl öğrenilir? İşte, tüm detaylar.

05.01.2023
Kartın Neresinde Hesap Numarası Yazar? (BANKAMATİK)

Halkbank, Ziraat Bankası ya da Yapı Kredi’ den hesap kartı aldığımızda adımıza bir numara tanımlanır. Birisi hesap numaramızı sorduğunda nerede yazdığını, numaranın kaç haneli olduğunu bilmeyiz. Kartın ön ve arka yüzünde yazılı olan numaralar vardır. Hangisinin hesap numarası olduğunu bilmiyorsak da pek çok sorgulama yöntemi vardır. Sizler için hesap numarasının nerede yer aldığını araştırdık. Her bankanın hesap numarası farklı yerde olabilir. Ya da kartın üzerinde de yer almayabilir. Bu durumu dikkate alarak konuyu bankalara göre ifade etmeye çalışacağız.

Hesap Numarası Nedir?

Banka müşterileri, bankaya kart başvurusunda bulunduklarına hesabın tanımlanması için bir numara oluşturulmaktadır. Bu numaraya hesap numarası denir. Her müşterinin numarası aynı T.C. kimlik numarası gibi farklılık göstermektedir. Banka işlemlerini yapmak için bu numaraya ihtiyaç duyulmaktadır. Para transferlerinde ve kartsız işlemlerde hesap numarası gerekli olmaktadır. Hesap numarasını bildiğiniz bir müşteriye kolaylıkla para gönderebilirsiniz.

Banka hesap numarasını bulmak için banka kartının ön yüzündeki 4 parçalı olan ve 16 haneli olan numaraya bakılmalıdır. 16 hanelik numara kart numarasıdır. Hesap numarası ile karıştırılmaması gerekir. 16 hanelik numaranın ilk 4 hanesi şube kodunu göstermektedir. Geriye kalan 12 hanelik numarada hesap numarasını belirtmektedir.
12 hanelik olan hesap numarasının ilk 8 hanesi müşteri numarasını gösterirken son 4 hanesi ise ek hesap numarasını göstermektedir.

 

hesap-numarası
Hesap numarası

Genel olarak bankaların hesap numaraları bu prosedüre göre belirlenmektedir. İlk 4 hane banka kodu, sonraki tek hane rezerv alanı ve geriye kalan 12 hane hesap numarası olmaktadır. Numaranın başında ülke kodu ve banka tarafından belirlenecek olan kontrol basamakları yer almaktadır. Ayrıca kartta bir IBAN numarası da bulunmaktadır. IBAN numarası para transferi yapmaya yaramaktadır. Bu numara 26 hanelidir. TR ile birlikte ilk 10 hane çıkarılırsa, kalan 16 haneden hesap numarası bulunmaktadır. Yine 4 hane şube kodu, 8 hane müşteri numarası ve 4 hane ek hesap numarası olmaktadır.

Kredi kartlarında eksi limitlerden de para çekilebilmektedir.

Ziraat Bankası Hesap No Nerede Yazar?

Ziraat Bankası hesap kartları 12 haneden oluşmaktadır. Aşağıdaki görselde kartın 16 haneli olduğu görülmektedir. Aslında ilk 4 rakam yukarıda ifade ettiğimiz gibi şube kodunu ifade etmek için kullanılmaktadır. Şube kodları ise genelde 4 haneden oluşur. Ancak 3 haneli de olabilmektedir. Para transferlerinde hesap numarasını kullanmak istediğinizde, hesap numarasını yazdığınızda isim ve soy isimlerinin baş harfleri görünür. Şayet bunlar uyuşuyor ise transfer işlemi doğrudur demektedir. Hesap numarası kartın ön yüzünde yazılmaktadır.

ziraat-bankası-hesap-numarası
Ziraat Bankası hesap numarası

Bankamatik olarak bildiğimiz hesap kartlarında hesap numarasının nerede yazdığını pek çok tüketici bilmemektedir. 0897 – 12345678 – 5001 şeklinde ifade edilen rakamlar topluluğu hesap numarasıdır. Ayrıca hesap numaranız sorulduğunda kartınız yanınızda yok ve acilen bulmanız gerekirse 0850 220 00 00 numaralı Ziraat Bankası müşteri hizmetlerinden kart bilgilerinize ulaşabilir ve hesap numaranızı sorgulayabilirsiniz. Ziraat Bankası’ nın hesap numarası da 12 haneden oluşmaktadır.  8 + 4 şeklinde ifade edilen kodlar ile hesap numarası ifade edilmektedir. İlk 4 hanenin şube kodu olduğunu söyleyelim. Şube kodları genelde 4 basamaklı olmaktadır. Ancak 3 basamaktan oluştuğu da görülebilir. Bu kodlar kartın ön yüzünde yazmaktadır. Ziraat Bankası’ nın bazı kartlarında hesap no yerine IBAN No‘ nun yazdığı görünmektedir. Bu numaraların son 16 hanesi hesap numarası olmaktadır. 4 hane şube kodudur.

Halkbank Hesap No Nerede Yazar?

Halkbank hesap numaraları 12 haneden oluşmaktadır. “1111 – 11111111” olarak numaralar belirlenmiştir. Burada ifade edilen ilk 4 basamak Halkbank’ ta da şube kodunu göstermektedir. Diğer 8 hane ise hesap numarasıdır. Para transferi yaparken yine hesap numarasını girdiğiniz alanda hesap sahibinin ad ve soyadının ilk harfleri görünmektedir. Buradan da doğrulama yapabilirsiniz. 0850 222 0400 müşteri hizmetleri numarasını arayarak da hesap numaranızı kolayca öğrenebilirsiniz. Ancak hesap numarası kartta yer almıyor. Bu sebeple müşteri hizmetlerini arayarak ya da mobil bankacılık üzerinden hesap numarasını öğrenebilirsiniz.

halkbank-hesap-numarası-nerede-yazar
Halkbank hesap no nerede yazar?

Yapı Kredi Hesap Numarası Nerede Yazar?

Yapı Kredi bankasının da hesap numarası 8 haneden oluşmaktadır. Önde bulunan 4 hane de şube kodunu ifade ediyor. Kartın ön yüzünde hesap numarası yer almıyor. Ancak 0850-222 0-444 numarasını arayarak da Yapı Kredi müşteri hizmetlerinden hesap numarasını öğrenebilirsiniz. ATM’ den, internet bankacılığı ya da banka şubelerinden para transferi yaparken bu hesap numaralarına ihtiyaç duyulmaktadır. Yani hesap numarası kartın ön yüzünde yazıyor demek mümkündür. Ayrıca kartın ön yüzünde kart sahibinin adı ve soyadı, kartın son kullanma tarihi de yazmaktadır. Provizyon alınamadı hatası alanlar çözüm yolları arıyorlar ise linke tıklayarak içeriğimizi inceleyebilirler.

İş Bankası Hesap Numarası

Diğer bankalardan farklı olarak İş Bankası’ nın hesap numarası 7+4 basamaklıdır. 4 basamak şube kodu olarak bilinmektedir. Ancak diğer 7 hane hesap numarasını ifade etmektedir. Çoğu bankanın hesap numarası 8 haneden oluşuyor. Kartın ön yüzünde yazdığı için çoğu banka müşterisi tarafından kolaylıkla bulunabilir. Ayrıca İş Bankası’ nın banka kartları diğer bankalara göre daha kullanışlıdır. Çünkü numaralar isimlendirilmiştir. Örneğin kartın üzerinde müşteri numarası da yazmaktadır. Ancak karmaşayı önlemek için müşteri numarası olarak bir belirtme yapılmıştır. Hesap numarasında da sistem aynı şekilde işlemektedir.

işbankası-hesap-numarası
İş Bankası hesap numarası

HSCB Hesap Numarası

Bankanın hesap numaraları 12 haneden oluşmaktadır. Diğer bankalardan farklı olan özelliği şube kodunun hane sayısıdır. Şube kodu 3 basamaktan oluşmaktadır. Havale ya da para transferleri sırasında bir hanenin eksik olması sorun oluşturabilir. Bu işlemleri ATM’ den yaparken numaranın başına 0 koymanız gerekiyor. Yani kartın ön yüzünde toplamda 15 hane olması gerekiyor. Şayet para transferi yapacaksanız bu numarayı girdikten sonra diğer hesap sahibinin isim ve soy isminin baş harfleri yolu ile doğrulama yapabilirsiniz. Ancak şube kodu bölgelere göre değişmekte olup 4 haneli olduğu da görülmektedir.

Türk Ekonomi Bankası Hesap No Nerede Yazıyor?

Türk Ekonomi Bankası hesap numaraları da 12 haneden oluşmaktadır. İlk 4 ya da 3 basamak diğer bankalarda olduğu gibi şube kodunu ifade etmektedir. Diğer 8 hane ise hesap numarasıdır. Şayet bağlı bulunduğunuz bankanın şube kodu 3 haneli ise başına  0 koyarak girebilirsiniz. Bu numaralar yine kartın ön yüzünde yazmaktadır. Ancak 0850 200 0666 müşteri hizmetleri numarasını arayarak da hesap numaranızı öğrenebilirsiniz. Kredi kartı başvurusu yaptığınızda kartın aciliyeti var ise banka aynı gün isimsiz kredi kartı imkanı sağlamaktadır.

Bunun  yanı sıra bir bankadan birden fazla kredi kartı da verilmektedir.

Akbank Hesap No

Akbank banka kartlarının ön yüzünde IBAN numarası bulunmaktadır. Hemen telaşlanmayın! Size bir kolaylık sunacağız. IBAN numaralarının 26 haneden oluştuğunu söylemiştik. Bu numaranın son 7 hanesi hesap numarasını oluşturmaktadır. Son 7 haneden önceki 4 hane ise şube kodudur. Şube kodları daha az basamaktan oluşuyorsa başına 0 ekleyerek işlemlerini yazabilirsiniz. Ancak kartınıza ulaşmanız mümkün değil ve hesap numaranız acilen gerekiyorsa 444 2 525 numaralı müşteri hizmetlerinden hesap numaranızı sorgulayabilirsiniz. Ancak kartın ön yüzünden herhangi bir hesap numarasına ulaşmak mümkün değildir.

akbank-hesap-numarası
Akbank hesap numarası

Garanti Bankası Hesap Numarası

Garanti Bankası’ nın ön ya da arka yüzünde hesap numarası ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak buradan müşteri numarasına ve kart numarasına ulaşmak mümkündür. 444 0 3 33 numaraları Garanti Bankası müşteri hizmetlerini arayarak hesap numaranızı sorgulayabilirsiniz. Ayrıca mobil bankacılık yolu ile de hesap numaralarının öğrenilmesi mümkündür. Ayrıca kartınızın IBAN numarasına ulaştıysanız bu numaraların son 7 hanesine hesap numarası olacaktır.

Hesap Numarası Öğrenme

Bu numaraların en çok para transferi ya da eft yaparken kullanıldığına dikkat çektik. Kart üzerinde yazmayan hesap numaralarının IBAN numarası aracılığı ile bulabilirsiniz. Ayrıca bankaların müşteri hizmetlerini arayarak ya da mobil bankacılık üzerinden sorgulayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca bir de banka kartı numarası bulunmaktadır. Kartlar firma olarak farklılık arz ettiğinde Visa ve Master olarak ayrılmaktadır. Visa kartlar 4, Master kartlar ise 5 rakamı ile başlar. Kart numaralarının ilk 6 haneden sonraki kalan 9 rakam müşteri numarasını ifade etmektedir. 

Kartlar üzerinden hesap numarasına ulaşamıyorsak, banka müşterileri hizmetlerini arayabiliriz. Ayrıca IBAN numaralarının son 16 hanesi hesap numarası olmaktadır. Bu sebeple kartta bu numara yazıyorsa bu yolla da hesap numarasına ulaşılabilir. Ancak 16 haneli kart numaraları ile hesap numaralarını karıştırmamak gerekiyor.

En hızlı kart basan ve gönderen bankalar 5 dakika içinde alın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.